Προς το περιεχόμενο

Οθόνη που να μην γυαλίζει;;;

asxeto4

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βρίσκομαι στην διαδικασία αγοράς φορητού και κάνω μια έρευνα αγοράς. Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχουν φορητοί που να έχουν ΜΑΤ οθόνη. Ρωτάω αυτό γιατί ότί φορητό βλέπω σε μαγαζιά έχει οθόνη σαν καθρέφτη, η οποία ναι μεν έχει πολύ καλά χρώματα, αλλά αν πέσει πάνω της λίγο φως δεν βλέπεις τίποτα.Ότι φορητά βλέπω στο internet λένε ότι έχουν οθόνη Truebrite. Αν φτιάχνονται φορητοί με οθόνη τύπου ΜΑΤ, τότε πως αναφέρονται στα χαρακτηριστικά του φορητού (πχ αντί για truebrite να λέει matscreen).

Δημοσ.
Βρίσκομαι στην διαδικασία αγοράς φορητού και κάνω μια έρευνα αγοράς. Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχουν φορητοί που να έχουν ΜΑΤ οθόνη. Ρωτάω αυτό γιατί ότί φορητό βλέπω σε μαγαζιά έχει οθόνη σαν καθρέφτη, η οποία ναι μεν έχει πολύ καλά χρώματα, αλλά αν πέσει πάνω της λίγο φως δεν βλέπεις τίποτα.Ότι φορητά βλέπω στο internet λένε ότι έχουν οθόνη Truebrite. Αν φτιάχνονται φορητοί με οθόνη τύπου ΜΑΤ, τότε πως αναφέρονται στα χαρακτηριστικά του φορητού (πχ αντί για truebrite να λέει matscreen).

Υπάρχουν κάποια μοντέλα Bussines class τα οποία δεν έχουν γυαλιστερή οθόνη για τον λόγο που είπες ακριβώς. Δες π.χ τα παρακάτω

IBM Lenovo N100-3000

HP Compaq NX 6320

και πολλά άλλα επαγγελματικά notebooks. Μόνο σε αυτή την κατηγορία θα βρεις ματ οθόνες.

Δημοσ.

Ναι, αλλα εκτος απο αυτα, πως ξεχωριζουμε αν ενα φορητο εχει ματ οθονη, διαβαζοντας τα τεχνικα του χαρακτηριστικα? Αλλιως πρεπει να τηλεφωνουμε σε καθε εταιρια και να μας το λενε...αν μας λενε και σωστα!

Δημοσ.

Πέρασα χθες από Multirama και Πλαίσιο για να δω από κοντά τα μοντέλα και οθόνες. Το 99% των φορητών είχαν οθόνη που να γυαλίζει, κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο. Μόνο ένα FS και ένα Turbo-X είχαν Ματ οθόνη τα οποία όμως αποφέυγω λόγο ποιότητας κατασκευής και κακής εμπειρίας από γνωστούς μου που είχαν αυτές τις μάρκες. Είδα και το LG S1, δεν λέω ωραίο μηχάνημα, αλλά έβαλα φόντο οθόνης μόνο μαύρο χρώμα και είδα τον εαυτό μου και ότι υπήρχε από πίσω μου.... :( Τώρα προσανατολίζομαι προς Lenovo, μια και από διάβασα είναι αξιόπιστα μηχανήματα και έχουν Ματ οθόνες (μάλλον). Θα το ψάξω και θα σας ενημερώσω.

Δημοσ.

φιλε προτεινω να στραφεις σε crystal clear οθονες , οχι ματ. Να εχεις επισης υποψιν σου , οτι ειναι λειο γυαλιζει οταν πεσει φως απο καποια γωνια.

προσωπικα εχω και ματ (προηγουμενο μηχανημα) και crystal clear στο νεο.

Η διαφορα ειναι τεραστια , (και ας γυαλιζει . Δεν ειναι ενοχλητικο οση ωρα και αν δουλευεις). Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να τα δεις να δουλευουν , να τα παρατηρησεις απο ολες τις γωνιες σε περιβαλον εργασιας και οχι κλειστα . Παραδειγμα η τηλεοραση του σπιτιου σου αν ειναι κλειστη γυαλιζει , αν ομως την αναψεις εξαφανιζονται ολα......

ολα αυτα βεβαια ειναι αποψη μου μιας και τον τελευταιο λογο θα τον εχεις εσυ και η τσεπη σου....... :-)

Δημοσ.

[offtopic]

Το 99% των φορητών είχαν οθόνη που να γυαλίζει, κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο. Μόνο ένα FS και ένα Turbo-X είχαν Ματ οθόνη
τα 2 αυτά λάπτοπ δηλαδή είναι το 1%; Με άλλα λόγια είδες 200 λάπτοπ σήμερα; :);)[/offtopic]
Δημοσ.

Την αντανάκλαση μπορείς να την αποφύγεις με καταλληλη θέση διατηρώντας συγχρόνως το πλεονέκτημα της διαύγειας καί των ζωντανών χρωμάτων.Γι αυτό προτείνω black matrix οθόνες.

Δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Το ξεθάβω για να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου, επειδή πλέον όλες οι οθόνες των φορητών γυαλίζουν (μιλάμε καθρεφτίζεσαι μέσα) αυτό τεχνολογικά τι σημαίνει; Είναι απαραίτητο προκειμένου να αποδώσουν χρωματικά; Και αυτό είναι καλό ή κακό;

Για μένα πάντως επειδή με τον φορητό δουλεύω πολλές ώρες είναι πάρα μα πάρα πολύ ενοχλητική η γυαλάδα και σίγουρα κουράζει τα μάτια. Αντίθετα ένα 19άρι TFT monitor της Samsung που έχω δεν υπάρχει αντανάκλαση ούτε για δείγμα, είναι πολύ ξεκούραστο και χάρμα εργάζεσθαι.

Θυμάμαι πάντως (πολύ) παλιότερα που έλεγαν ότι ένα απο τα κύρια πλεονεκτήματα των TFT οθονών έναντι των τηλεοράσεων crt είναι η πλήρης απουσία αντανακλάσεων. Τι έγινε τώρα, ξεχάστηκε αυτό και ξαναγυρίζουμε στις γυαλάδες;

Υ.Γ. Πάντως το μόνο φορητούλι που βρήκα χωρίς καθόλου αντανακλάσεις είναι το μικρούλι της Asus. Αυτό άραγε σημαίνει ότι δεν έχει "καλή οθόνη";

Δημοσ.

dazeman η ιστορία των glossy panel στους φορητούς είναι δυστυχώς πονεμένη...

Μια αναδρομή στους φορητούς που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν από 5 έτη περίπου (2004) αρκεί να δεις ότι οι περισσότεροι φορητοί τότε ήταν με ματ οθόνες. Τα πλεονεκτήματα των ματ οθόνων έναντι των γυαλσιτερών είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε ενώ αν μια οθόνη είναι καλή αυτό καθορίζεται από πολύ περισσότερους παράγοντες πέραν της επίστρωσης...

Κάπου εκεί λοιπόν στο 2004, σε μια προσπάθεια να αυξυθούν οι πωλήσεις φορητών ορισμένοι κατασκευαστές υιοθετούν τις γυαλιστερές οθόνες πλασσάροντάς τες σαν καινοτομία (και τις γνωστές λαλακίες που επικαλούνται τα λαμόγια του advertasing).

Η συνέχεια γνωστή...το trend εξαπλώνεται και το γνωστό snowball effect που επικρατεί στο χώρο των φορητών (βλέπε netbook που σε λίγους μόνο μήνες όλοι οι κατασκευαστές αντέγραψαν την ιδέα των eeepc) φτάσαμε στο σημείο οι φορητοί με γυαλιστερή οθόνη να ξεπερνούν αυτούς με ματ.

Αυτό που όμως είναι εντελώς παράλογο είναι το γεγονός ότι πλέον στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ματ οθόνες μπαίνουν σε κατά τεκμήριο ακριβότερα μηχανήματα και πλασσάρονται ως upmarket component των φορητών παρόλο το χαηλότερο κόστος τους έναντι των γυαλιστερών. Πληρώνουμε δηλαδή ακριβότερα για ένα εξάρτημα του υπολογιστή μας το οποίο είναι παλαιότερο (σαν τεχνική κατασκευής) και κοστίζει λιγότερο στον κατασκευαστή!!!

Ευτυχώς αυτή η παράνοια για κάποιο λόγο δεν επικράτησε στα μόντιορ για σταθερούς υπολογιστές...

Προσωπικά δεν αγοράζω συνειδητά φορητό με γυαλιστερή οθόνη γιατί το θεωρό παντελή έλλιξη σεβασμού από την Χ εταιρεία στον πελάτη της.

Πάντως στον χώρο των φορητών διεθνώς η κίνηση αυτή των κατασκευαστών συνεχίζει και αποδοκιμάζεται. Το σοβαρότερο ίσως review site για laptop το γερμανικό http://www.notebookcheck.net "κράζει" τις επιλογές των κατασκευαστών σε κάθε ευκαιρία, ενώ το ομόσταυλο http://www.notebookjournal.de/tests βαδίζει στον ίδιο δρόμο.

Τελος επειδή πολλές φορές σαν καταναλωτές δεν έχουμε δυνατότητα επιλογής αφού ουσιατικά οι γυαλιστερές οθόνες έχουν επιβληθεί με τον έναν η άλλο τρόπο στην αγορά και ο περισσότερος κόσμος ακόμα και αν θέλει δεν μπορεί να διαθέτει 800+ ευρώ για να αγοράσει φορητό με ματ οθόνη (το R61 εξαιρουμένου :lol: ) μια καλή λύση είναι οι ματ μεμβράνες προστασίας οθόνης.

Αγοράζω εδώ και περίπου 1 χρόνο τις μεμβράνες τις nushield και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα τόσο στους φορητούς που ήταν με ματ όσο και σε αυτούς με γυαλιστερή επίστρωση οθόνης.

Δημοσ.

Μιχάλη σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου και τις πληροφορίες, και συμφωνώ κι επαυξάνω για τα λεγόμενά σου! :-)

Έτσι εξηγείται λοιπόν ... και μη χειρότερα! :mad:

Και έλεγα μήπως έχω πάθει παράκρουση κι ενοχλεί μόνο εμένα .... θεωρώ πάντως ότι η οθόνη είναι απο τα πιο σοβαρά σε έναν φορητό.

...Προσωπικά δεν αγοράζω συνειδητά φορητό με γυαλιστερή οθόνη γιατί το θεωρό παντελή έλλιξη σεβασμού από την Χ εταιρεία στον πελάτη της.

...

+1

Δημοσ.

εχω το fujitsu siemens esprimo u9200 και ειμαι ευχαριστημενος οσο αφορα την οθονη και δεν ειχα προβλημα με τον ηλιο ,ειναι mat screen νομιζω

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...