Nikb Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Βασικά θέλω να πάρω καμιά ιδέα αν έχει ασχοληθεί κάποιος. Φτιάχνω σε Access μια δομή προσφορών/τιμολόγισης και θέλω κάθε φορά την τιμή που να δίνω να είναι συγκεκριμένη (ίσως διαφορετική κάθε φορά) ανά πελάτη και φυσικά εργασία Το θέμα είναι πως θα παίρνω αυτή την τιμή. Έχω ένα αρχείο Εργασιών με τις διαφορετικές εργασίες που κάνω με κωδικό και περιγραφή. Έχω ένα αρχείο πελατών που θα παίρνω κωδικό πελάτη. Σκέφτομαι να φτιάξω και ένα αρχείο τιμών που να έχει κωδικό τιμής, κωδικό εργασίας (συνδεδεμένο με τον πίνακα εργασιών), κωδικό πελάτη (συνδεδεμένο με τον πίνακα πελατών) και φυσικά τιμή. Κάθε φορά που θέλω μια τιμή θα ψάχνω στο αρχείο τιμών την εργασία με τον κωδικό της. Θα μου επιστρέφει πχ 10 εγγραφές για τιμές της συγκεκριμένης εργασίας σε 10 διαφορετικούς πελάτες. Μετά θα αναζητώ κωδικό πελάτη και αν βρεθεί θα παίρνω την δική του τιμή. Εάν δεν βρεθεί θα παίρνω την μεγαλύτερη ή μικρότερη ή default δεν ξέρω θα δώ και φυσικά θα ενημερώνω τον πίνακα τιμών με την καινούρια καταχώρηση. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να κάνω αυτό που θέλω γιατί μου βγαίνει ψιλοπαλουκάκι η συγκεκριμένη υλοποίηση. Ποια είναι η λογική που ακολουθούμε όταν φτιάχνουμε διαφορετικούς τιμοκαταλόγους για διαφορετικούς πελάτες? Κάθε ιδέα δεκτή.
Dikemou Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Δυστυχώς δε γνωρίζω access, αλλά σε SQL είναι ένα και μόνο query αυτό που περιγράφεις...
Nikb Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Και σε Access το ίδιο είναι αλλά επειδή το θέμα είναι λιγάκι πιο πολύπλοκο από όσο σας το περιέγραψα, η λογική μου αν είναι σωστή με ενδιαφέρει. Π.χ. απέρριψα την σκέψη να βάλω τιμή κατευθείαν στον πίνακα εργασιών αφού έχω διαφορετικές τιμές ανά πελάτη. Επίσης δεν βάζω την τιμή στον πίνακα πελατών αφού έχω διαφορετικές εργασίες στον ίδιο πελάτη. Διαφορετικούς πίνακες εργασιών με τιμές για διαφορετικούς πελάτες νομίζω ότι είναι πλεονασμός αφού δεν κάνω όλες τις εργασίες σε όλους τους πελάτες. Υπάρχει κάτι άλλο?
Nikb Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Όσο το παλεύεις κάτι καλό προκύπτει. Το πρόβλημα που είχα δεν ήταν τόσο απλό όσο σας περιέγραψα και σκέφτηκα κάτι που μου φαίνεται εξαιρετικό για την περίπτωση. Όπως σας είπα θέλω να φτιάξω ένα κατάλογο με τιμές για διάφορες εργασίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο από το είδος της εργασίας αλλά και από άλλους παράγοντες. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Είδος εργασίας. Μηχανή Τύπος μηχανής Πελάτης Όχημα Όλοι οι παραπάνω πίνακες συνδέονται many2many μεταξύ τους δηλαδή η ίδια εργασία μπορεί να γίνει σε πολλές μηχανές που έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους, ένας πελάτης έχει πολλές διαφορετικές μηχανές και πολλά οχήματα και γίνονται πολλές διαφορετικές εργασίες. Οπότε το να κάνεις σειριακή ανάλυση για να βρεις μια τιμή με την σειρά που δίνονται τα παραπάνω είναι μάλλον αδύνατο αφού πολλές φορές δεν ξέρεις π.χ. τύπο μηχανής ή όχημα ή ακόμη και τον πελάτη και η εργασία αλλάζει ανάλογα με την μηχανή και τον τύπο της…??@@%%&&** Σκέφτηκα λοιπόν το εξής: Φτιάχνω ένα πίνακα με δύο πεδία ένα κωδικό και μια τιμή. Ο κωδικός προκύπτει από τον κωδικόΕργασίας&κωδικόΜηχανής&κωδικόΤύπουΜηχανής&κωδικόΠελάτη&κωδικόΟχήματος ενώ η τιμή είναι η αξία της συγκεκριμένης επισκευής. Κάθε φορά που ζητάω μια τιμή δίνω ότι έχω πχ αν έχω κωδικό εργασίας, κωδικό μηχανής και κωδικό οχήματος θα ζητήσω από το query να μου επιστρέψει τις εγγραφές που έχουν κωδικό : Like κωδικόΕργασίας&κωδικόΜηχανής&*&κωδικόΟχήματος Και διαλέγω ότι μου κάνει. Αν θέλω να δω τιμές για ένα τύπο μηχανής ζητάω Like *&κωδικόΤύπουΜηχανής&* και θα δω τιμές για όλες τις εργασίες που έχω καταχωρίσει στον συγκεκριμένο τύπο μηχανής σε όλους τους πελάτες. Επιλέγω πάλι αυτό που θέλω… Δεν ξέρω αν σας άρεσε αλλά εμένα μου έλυσε τα χέρια… Το καλύτερο με την παραπάνω υλοποίηση είναι ότι ο πίνακας θα συμπληρώνεται μόνος του ανάλογα με τις επιλογές μου και γλιτώνω και την περίπτωση διπλοεγγραφών!!! Ευχαριστώ που με ακούσατε... Cheers Τα λέμε…
Dangelo Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2006 diabasa kai xanadiabasa olo sou to post.. alla telika den katalaba... theleis na ipologizeis tis times bash twn ergasiwn sou? H apla theleis na syndeseis tous pinakes sou etsi wste na exeis ola ta stoixeia se mia forma? einai aplo to prwto pou perigrafeis ena query, oso aplo einai kai to teleytaio... arkei ola ta stoixeia na ta exeis se pinakes kai me dropdown menu na epilegeis auto pou theleis... ena query gia syggentrwtika apotelesmata, kai merikes praxeis se ena asxeto paidio, kai tha exeis tis synolikes sou times.. Bebaia to parapanw synepagetai oti ta stoixeia Είδος εργασίας.Μηχανή Τύπος μηχανής Πελάτης Όχημα tha einai diaforetikoi pinakes, kai oti autous tha prepei na enhmerwneis, etsi wste na pareis tis times pou theleis... Elpizw na bohthisa, an kai sto last post sou les oti vrikes akri... kalh epityxia!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.