Προς το περιεχόμενο

Νευρωνικά δίκτυα


xpapias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σκεφτόμουν να ψαχτώ λίγο αυτό τον καιρό με τα νευρωνικά δίκτυα. Τη βασική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζονται την έχω ψιλοκαταλάβει. Θα ήθελα όμως κάποιες πληροφορίες.

 

Πρώτα πρώτα, είναι τόσο υποσχόμενα όσο φαίνονται; Είχα διαβάσει ότι τα αποτελέσματα τους ήταν ψιλοαπογοητευτικά και για κάποια περίοδο είχαν ψιλο-εγκαταληφθεί σαν ιδέα.

 

Ο προγραμματισμός ή σωστότερα σχεδιασμός τους, σε τι πλατφορμα/πρόγραμμα γίνεται; Είναι εύκολο να ασχοληθεί κάποιος μ'αυτόν ή έστω να ξεκινήσει με τα βασικά;

 

Αν είναι δυνατό, θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο (Αγγλικό/Ελληνικό) που να εξηγεί πρώτα απ'όλα τη φιλοσοφία τους και τον τρόπο σχεδιασμού τους, και αν είναι εύκολο κάποιο άλλο σχετικά με την σχεδίαση/προγραμματισμό σ'αυτά. Σκέφτομαι να περάσω από Παπασωτηρίου μεσα στη βδομάδα..

Δημοσ.

Τα νευρωνικα δικτυα ειναι η βαση των συγχρονων τεχνικων αυτοματου ελεγχου.(ευφυης ελεγχος, νευρωνικος ελεγχος, ασαφης λογικη, στοχαστικος και βελτιστος ελεγχος,κτλ)

Για να μπορεσεις να μπεις στην φιλοσοφια της τεχνικης νοημοσυνης πρεπει να τα μελετησεις. Ειναι η βαση.

Το κακο τωρα για καποιον που δεν γνωριζει απο νευρωνικα ειναι οτι πρεπει να εχει πολυ καλες βασεις σε μαθηματικα και θεωρεια συστηματων και συστηματων αυτοματου ελεγχου (για το σχεδιαστικο κομματι μιλαμε παντα) το οποιο ειναι κομματακι δυσκολο αν δεν εχεις κανει σχετικες σπουδες.

Στην πραξη (προγραμματισμος) τα νευρωνικα στην ουσια ειναι αλγοριθμοι που υλοποιουνται με γλωσσες προγραμματισμου(c++ ktl) (σε software επιπεδο. Υπαρχει και hardware εππεδο).

Το να σχεδιασει καποιος εναν αλγοριθμο και να στον δωσει να τον υλοποιησεις, απαιτει μονο γνωσεις πανω στο αντικειμενο υλοποιησης. (προγραμματισμος, ηλεκτρονικη, ρομποτικη κτλ).

Το να κανεις ομως μελετη ο ιδιος πανω σε ενα συστημα αυτο απαιτει τις παραπανω γνωσεις που προανεφερα για το σχεδιαστικο κομματι.

Με λιγα λογια τα νευρωνικα αποτελουν μια μεθοδολογια που δεν ειναι αρκετα δυσκολη. Το πακετο ειναι να εχεις γνωση των εργαλειων που θα χρησιμοποιησεις.

Τωρα επειδη αμα συνεχισω θα γραψω ο ιδιος βιβλιο, σταματαω για να σου πω κανα βιβλιο να κοιταξεις.

"Τεχνιτα νευρωνικα δικτυα" του Ριζου. Περιεχει μια λογικη καθως αλγοριθμους μοντελοποιησης

"Neural Networks" του Garson, G. David (γενικα με ευτον τον τιτλο θα βρεις ενα εκατομυριο βιβλια απο πεντακοσιους συγγραφεις και εκδοσεις. Τα περισσοτερα με βασικες εννοιες.

"Neural Networks in C++" του McNelis, Paul D. (αν ασχολεισαι και θες να δεις τι παιζει)

"Neural Networks in Business" δεν θυμαμαι ποιανου ειναι...απλο βιβλιο παντως

"Understanding Neural Networks and Fuzzy Logic" του Καρταλοπουλου

"The Handbook of Brain Theory and Neural Networks" εξαιρετικο, αλλα πανακριβο. Ενας γνωστος μου το πηρε καμια 200αρια ευρω αν δεν κανω λαθος...

Υπαρχουν αναριθμητα βιβλια που μπορεις να βρεις για αρχη, αλλα που να τα θυμαμαι. μερικα απο τα ξενογλωσσα που σου εγραψα εχουν μεταφραστει αλλα δεν ξερω πια και ποσα. Αγοραζω κυριως ξενογλωσσα. Στον Παπασωτηριου θα βρεις πολυ πραμα. Γενικα παρε βιβλια που εξηγουν την λογικη των αλγοριθμων γιατι αμα μπλεξεις με μαθηματικα την εκατσες.

Βεβαια δεν ξερω τις γνωσεις σου και το μερακι σου αλλα ευχομαι να σου αρεσει και να τα καταλαβεις γιατι ειναι πολυ ενδιαφερον αντικειμενο.

 

Ελπιζω να μην σε μπερδεψα και να σε βοηθησα. Οτιδηποτε απορια εχεις εδω ειμαι.

Δημοσ.

Α ναι. οσον αφορα για το σχεδιασμο και την μοντελοποιηση των νευρωνικων (και οχι μονο) συστηματων η πιο ολοκληρωμενη λυση ειναι το matlab.

Δημοσ.

Οκ σας ευχαριστώ και τους δύο. Για αρχή ξεκινάω με τα βιβλία του Ε.Α.Π. και μετά αν δω ότι μπορώ, θα πάω και σε κάτι πιο προχωρημένο.

 

Δυστυχώς μαθηματικά τα έχω παρατήσει από το λύκειο. Ευτυχώς όμως ήμουν καλός και δεν ήμουν τριτοδεσμίτης (χε χε) :) Ελπίζω να την παλέψω με τις βασικές έννοιες τουλαχιστον.

 

Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Δημοσ.

Αν θες στειλε ενα pm με το email σου. Εχω καμποσες σημειωσεις να σου στειλω αμα ψηνεσαι.

Δημοσ.

Εγώ στο MATLAB έχω δουλέψει τα νευρωνικά. Να ξέρεις ότι σε συνδιασμό με Ασαφή λογική και εφυή συστήματα βγάζουν πολύ καλά αποτελέσματα :)

Εγώ έχω κάτι σημειώσεις από τη σχολή μου, που έχουν μερικά κεφάλαια που αφορούν συγκεκριμένα παραδείγματα των νευρωνικών δικτύων, αν θές pm

good luck !

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...