puncher72 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2006 Καλησπέρα, εγώ είχα ένα τροφοδοτικό 400 WATT no name (μαζί με το κουτί medium του πλασίου το είχα πάρει) το οποίο μου κάηκε. Το Apc back-ups CS 500VA που είχα άντεχε άνετα το 400WATT τροφοδοτικό, την 17" οθόνη SONY tft και ένα πολύπριζο (απλό, όχι ασφαλείας) που είχα πάνω εκτυπωτή,ηχεία,σκάνερ και ένα hubάκι usb 2.0 (που έχω για να έχω παραπάνω θύρες usb πάνω στο γραφείο μου). Μάλιστα το ups που σας προανέφερα όταν είχα διακοπή ρεύματος για αρκετά λεπτά (όχι απλή πτώση τάσης) μου έδινε αρκετό χρόνο για να προλάβω να κάνω τις δουλειές που είχα εν εξελίξη και βέβαια να προλάβω να κλείσω τον υπολογιστή (είχα στη διάθεση μου περίπου 10 λεπτά άνετα να κάνω ότι θέλω). Του είχα δώσει εντολή βέβαια αν έμεναν 4 λεπτά μπαταρίας στο ups να κάνει hibernate. Τώρα που κάηκε αυτό αγόρασα ένα τροφοδοτικό 450watt chieftec και σήμερα που τέσταρα να δω αν έβγαζα την πρίζα του ups, το οποίο το είχα φορτίσει 100% (ένα εικονικό τεστ διακοπής ρεύματος δηλαδή) τι θα γινόταν, παρατήρησα ότι με την μία δεν το άντεξε το ups το κουτί (το οποίο έκλεισε) αλλά άντεξε μόνο την οθόνη και το πολύπριζο. Μετά έκανα ένα τεστ όπου έβγαλα από το ups και την οθόνη και το πολύπριζο και άφησα μόνο το κουτί στο ups. Ακολούθως έβγαλα πάλι την πρίζα του ups και πάλι το κουτί έκλεισε με την μία. Ούτε καν προσπαθεί να το βάλει στην μπαταρία. Αφού μετά, όταν ξαναβάζω στο ρεύμα το ups μου λέει ότι πάλι είναι 100% φόρτισμένη η μπαταρία. Υποψιάζομαι ότι το προηγούμενο τροφοδοτικό του κουτιού ήταν ψιλομαΐμού και δεν ήταν στα αλήθεια 400WATT αλλά μάλλον κάτω από 300WATT. Το λέω αυτό γιατί διάβασα και σε άλλα topic ότι υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής 0.625 όπου καταλαβαίνεις πόσα watt αντέχει ένα ups οπότε θεωρητικά θα άντεχε το πολύ 310WATT. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια. Εδώ θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Εγώ το ups το είχα αγοράσει πριν 3 χρόνια και δεν έχω αλλάξει μπαταρία ακόμα. Βέβαια με το παλιό τροφοδοτικό δεν είχα πρόβλημα όπως σας είπα. Πριν 2 χρόνια ένας θείος μου μου έκανε δώρο (χωρίς να γνωρίζει ότι είχα ups) ακριβώς το ίδιο ups, το οποίο βέβαια από τότε δεν το έχω χρησιμοποιήσει πολύ (μόνο 5-6 φορές σε έναν υπολογιστή φίλου μου για 2 ώρες κάθε φορά (για να κάνουμε κάτι formats)). Η μπαταρία είναι σχετικά καινούργια. Σήμερα όλα τα τεστ τα έκανα με το καινούργιο ups γιατί υποψιάστηκα ότι θα είναι στα τελευταία της η μπαταρία του παλιού. Έχω λοιπόν δύο ερωτήματα για να με βοηθείσετε αν μπορείτε. Το ένα είναι αν όντως ισχύει ότι ένα APC 500 back-ups δεν μπορεί να αντέξει ένα 450WATT Chieftec τροφοδοτικό. Μια άλλη ερώτηση αν όντως ένα APC 500 back-ups μπορεί να αντέξει ένα 450WATT Chieftec τροφοδοτικό και απλώς οι μπαταρίες και των δυο APC που έχω τα έχουν παίξει, λόγω παλαιότητας και απλώς πρέπει να αλλάξω μπαταρία στο παλιό ups μου και έτσι να είμαι εντάξει. Ούτως ή αλλιώς αν γίνει κάτι τέτοιο έλεγα να βάλω στο ένα ups το κουτί και να βάλω στο άλλο την οθόνη και το πολύπριζο. Μια τελευταία ερώτηση είναι αν μπορώ να συνδέσω τα δύο 500άρια ups (πρώτα στο παλιό λέω να αλλάξω μπαταρία πάντως) και να φτιάξω ένα καινούργιο που να χρησιμποιήσω και τις δύο μπαταρίες σε μία ενιαία, δηλαδή να φτιάξω ένα 1000άρι (το φαντάζομαι απίθανο αυτό). Υποψιάζομαι αν πρέπει να πάρω ένα καινούργιο ups αυτό θα πρέπει να είναι το λιγότερο πάνω από 800WATT. Αν πρέπει να πάρω 1100Watt θα ήμουν υπόχρεος αν μου λέγατε στα σίγουρα πόσα VA χρειάζομαι για αυτό το 450Watt τροφοδοτικό, την οθόνη και το πολύπριζο και όλα όσα είναι πάνω του, ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τα δύο back-ups που έχω. Επίσης θα ήθελαν να ρωτήσω αν ξέρετε στην περίπτωση που πρέπει να αγοράσω ένα καινούργιο ups με VA με πάνω 800va αν μπορούσα να βάλω σε ένα από τα δύο ups που έχω μια καινούργια μπαταρία πάνω από 800 va . Αναγκαστικά θα ήταν πάλι μάρκα apc βέβαια. Αν γινόταν αυτό θα ήταν καλό ώστε να γλιτώσω χρήματα. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !!!
geoastrix Δημοσ. 29 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2006 Ζαλίστηκα ένα ένα !! Λοιπόν απο όσο γνωρίζω περίπτωση απο τα δύο να κάνεις ένα δεν είναι δυνατή γιατι η ισχύς δεν έχει σχέση με την μπαταρία αλλα με τα κυκλώματα διαχείρισης ενέργειας (τρανζίστορ σταθεροποιητές κλπ) μια περίπτωση είναι να μοιράσεις τις συσκευές στα δύο ups αλλα είναι δυστυχώς 500VA*0.625=312.5W οπότε μάλλον δε γίνετε όταν δουλεύει full power το τροφοδοτικό (450W).Για σίγουρα αθροισε όλα τα Watts των συσκευών σου και χρησιμοποίησε τον συντελεστή 0.625 (ξέρεις) μετά αυξησε το αποτέλεσμα κατα 20-25% για ασφάλεια και όλα οκ.Με αντικατάσταση με μεγαλύτερη μπαταρία απλά αυξάνεις τον χρόνο αναμονής όχι την ισχύ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.