Προς το περιεχόμενο

Πιστεύετε στην ύπαρξη του Θεού???

nontasg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη ότι υπάρχει ΘΕΟΣ αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης αυτού του topic .Αν εσύ έχεις κάποια απόδειξη να μας την πεις. Τα βιβλία που λένε ότι υπάρχει ΘΕΟΣ δεν είναι απόδειξη και κανείς δεν εγγυάται την αυθεντικότητα τους. Ο Θεός δεν υπάρχει μέχρι αποδείξεως του εναντιου.

OK, ότι πείς. Πείστηκα ότι δεν υπάρχει Θεός.

Προτείνω να κλειδωθεί το τόπικ γιατί λόγος συνέχειας δεν υπάρχει. Ούτε οι μεν θα αλλάξουν τα μυαλά των δε, ούτε το αντίθετο. Καταφέραμε απλά να χωριστούμε σε δυο στρατόπεδα και να φτιάξουμε ένα τεράστιο τόπικ που δε βγάζει πουθενά.

• Απαντ. 471
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Super Moderators
Δημοσ.
Με συγχωρείς πολύ paredwse,αλλά δε μου φαίνεται να σέβεσαι τους θεοσεβούμενους ανθρώπους....Μάλλον τους χλευάζεις....Και αυτό είναι πολύ άδικο....

1α. Εδώ ταιριάζει κάλλιστα η προηγούμενη απάντηση του μέλους Diablos: "Ζητώ συγνώμη αν προσέβαλα κάποιους, αλλά όπως είπα αυτή είναι η δική μου άποψη".

1β. Δεν βλέπω να χλευάζω πουθενά κανέναν. Παραθέτω απλά την δική μου άποψη και εκδηλώνω την ανυπαρξία οποιασδήποτε πίστης μου σε μεταφυσικά φαινόμενα (συμπεριλαμβανομένου και του θεού ή των θεών). Αν αυτό το θεωρείς χλευασμό είναι δικαίωμα σου - άλλωστε η ιστορία του χριστιανισμού ανά τους αιώνες μας έχει δώσει χιλιάδες δείγματα τέτοιας "ανοχής" στην διαφορετική άποψη...

1γ. Παρ'όλα αυτά, θα απαντήσω και πιο συγκεκριμένα: Η συγκεκριμένη περικοπή που κάνεις quote αναφέρεται σε συγκεκριμένο μήνυμα του μέλους kallair και προφανώς έπρεπε να εκληφθεί ως αστεϊσμός. Το μέλος kallair το κατάλαβε (όπως περίμενα ότι θα κάνει) και γέλασε.

Εσύ γιατί θίγεσαι; :?

Και να σου πω και την αλήθεια δεν περίμενα ότι έχεις τέτοιες απόψεις,αλλά βέβαια είναι δικαίωμά σου....

Εννοείς για τις απόψεις μου περί θεού; :?

Τι να κάνουμε, παρά τις επίμονες (και, τολμώ να πω, επίπονες για τους μη χριστιανούς) προσπάθειες του χριστιανισμού, μερικοί δεν πιστεύουμε στον θεό σας...

Και στην τελική υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι υπάρχει Θεός.

Καλά, δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι "δώσμου πέντ'έξι αποδείξεις" γιατί θα οδηγηθούμε σε ατέρμονη αναζήτηση αποδείξεων (όπως προηγουμένως με τα αμέτρητα καθημερινά θαύματα που συμβαίνουν γύρω μας).

Οι αποδείξεις ότι δεν υπάρχει που είναι?????

Χαχαχα, επιστρέφουμε στα πρώτα βήματα της Λογικής ε; Το έγραψα και προηγουμένως, δεν έχω καμία όρεξη να πείσω κάποιον ότι δεν υπάρχει θεός. Κι αυτό διότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν πιστεύει και τι πιστεύει ο καθένας. Αλλά φαίνεται ότι οι χριστιανοί επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο να πείσουν για την ορθότητα και την αλήθεια της πίστης τους - με το καλό ή με το κακό...

Ωραία, να το πω απλά: Η απλή λογική λέει ότι πρέπει να αποδείξεις την ύπαρξη αυτού που ισχυρίζεσαι, όχι να αποδείξω εγώ την ανυπαρξία αυτού που ισχυρίζεσαι. Εσύ λοιπόν έχεις το βάρος απόδειξης, όχι εγώ.

Για να το θέσω διαφορετικά: for argument's sake ας πούμε ότι πιστεύω ότι γύρω μας πετάνε μικρά πράσινα αόρατα ελεφαντάκια. Μπορείς να μου αποδείξεις ότι δεν ισχύει αυτό; Μήπως πρέπει εγώ να κληθώ να αποδείξω την αλήθεια του ισχυρισμού μου;

Η συνεχής αμφισβήτηση δεν είναι καλό πράγμα....Φιλικά πάντα.......

Μπορείς να μου εξηγήσεις με απλά λόγια γιατί η συνεχής αμφισβήτηση δεν είναι καλό πράγμα; Και για ποιόν δεν είναι καλό;

Φιλικά πάντα. :)

Δημοσ.

Αντιστοίχως: Ο Θεός υπάρχει μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

αυτό δεν μπορείς να το λες :D

εγώ λέω

δεν έχω απόδειξη => δεν υπάρχει Θεος

εσύ μου λες

δεν έχω απόδειξη => υπάρχει Θεός

Τί είναι σωστό?

Με την δικιά σου λογική μπορώ να πω εγώ είμαι ο Θεός μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Φυσικά και δεν στέκει αυτό και άντε να πείσεις κάποιον χωρίς απόδειξη. Ενώ άμα είχα απόδειξη ότι ήμουν ο ΘΕΟΣ πχ( να έκανα retrieve το insomnia acc) τότε θα ήμουν όντως ο ΘΕΟΣ χωρίς αμφιβολία.

ο paredwse το είπε σωστά

Ωραία' date=' να το πω απλά: Η απλή λογική λέει ότι πρέπει να αποδείξεις την ύπαρξη αυτού που ισχυρίζεσαι, όχι να αποδείξω εγώ την ανυπαρξία αυτού που ισχυρίζεσαι. [i']Εσύ [/i]λοιπόν έχεις το βάρος απόδειξης, όχι εγώ.

Δημοσ.

[quote=kallair

[...] είναι λάθος προσανατολισμός να κρίνεις κάτι στο οποίο δεν έχεις πλήρη επιγνωση και να έχεις ως γνώμονα κρίσης την ανθρώπινη υπόσταση κ σκέψη. [...]

Τα βιβλία δεν είναι γνώμονας κρίσης για το αν υπάρχει Θεός. Όλα είναι θέμα πίστης. Ποιο σωστή ερώτηση πριν αναρωτηθείτε αν υπάρχει θεός, είναι να ξεκαθαρίσετε με τον εαυτό σας τι σημαίνει Θεός και πως τον αντιλαμβάνετε αυτόν τον όρο ο καθένας σας.

• Super Moderators
Δημοσ.

εγώ λέω

εσύ μου λες

Τί είναι σωστό?

Με την δικιά σου λογική μπορώ να πω εγώ είμαι ο Θεός μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Φυσικά και δεν στέκει αυτό και άντε να πείσεις κάποιον χωρίς απόδειξη. Ενώ άμα είχα απόδειξη ότι ήμουν ο ΘΕΟΣ πχ( να έκανα retrieve το insomnia acc) τότε θα ήμουν όντως ο ΘΕΟΣ χωρίς αμφιβολία.

Αν και καθήμενος (υποθέτω) ορθώς μίλησες!

Το άλλο που παρατηρείται είναι να γίνεται παραπομπή σε ιερό βιβλίο της κάθε θρησκείας (είτε αυτό λέγεται Ευαγγέλιο είτε Κοράνι είτε Καμπάλα είτε οτιδήποτε) ως απόδειξη ύπαρξης του εκάστοτε θεού. :-D

Δηλαδή γράφεις εσύ ή ο κολλητός σου ένα άρθρο όπου αναφέρεται ότι είσαι (για παράδειγμα) ο καλύτερος παίκτης στο Quake και μετά επικαλείται αυτό το βιβλίο για να αποδείξει ότι είσαι ο καλύτερος παίκτης στο Quake.

Κυκλική λογική: είμαι ο καλύτερος παίκτης στο Quake. Πώς το αποδεικνύεις; Να' date=' το λέει το Χ άρθρο (το οποίο έγραψα εγώ ο ίδιος). [i']Γιατί να το πιστέψω;[/i] Γιατί είμαι ο καλύτερος παίκτης στο Quake και εγώ ξέρω άρα δεν λέω ψέμματα.

(τυχαίο το παράδειγμα... :P)

Δημοσ.
Ωραία' date=' να το πω απλά: Η απλή λογική λέει ότι πρέπει να αποδείξεις την ύπαρξη αυτού που ισχυρίζεσαι, όχι να αποδείξω εγώ την ανυπαρξία αυτού που ισχυρίζεσαι. [i']Εσύ [/i]λοιπόν έχεις το βάρος απόδειξης, όχι εγώ.

Για να το θέσω διαφορετικά: for argument's sake ας πούμε ότι πιστεύω ότι γύρω μας πετάνε μικρά πράσινα αόρατα ελεφαντάκια. Μπορείς να μου αποδείξεις ότι δεν ισχύει αυτό; Μήπως πρέπει εγώ να κληθώ να αποδείξω την αλήθεια του ισχυρισμού μου;

Μπορείς να μου εξηγήσεις με απλά λόγια γιατί η συνεχής αμφισβήτηση δεν είναι καλό πράγμα; Και για ποιόν δεν είναι καλό;

1. αυτο δεν το λεει καμια λογικη. σε μια συζητηση και οι 2 πρεπει να εχουν επιχειρηματα για τις θεσεις τους.το βαρος της αποδειξης λοιπον εχουν και οι 2. οσο καποιος δεν μπορει να αποδειξει την υπαρξη του θεου, αλλο τοσο καποιος αλλος δεν μπορει να αποδειξει την ανυπαρξια του.

2. ναι μπορω. γιατι στον τρισδιαστατο κοσμο δεν υπαρχουν.και απο την στιγμη που δεν εχεις αποδειξη για κατι τοσο χειροπιαστο, τοτε παπαλα:-P

3. εδω θα συμφωνισω. αρκει να μην ειναι αμφισβητηση για την αμφισβητηση.γιατι απλα χανει το νοημα της,

Δημοσ.

εγώ λέω

εσύ μου λες

Τί είναι σωστό?

ο paredwse το είπε σωστά

Η λογική σου μου θυμίζει το γνωστό:

Ο αστυνόμος είναι όργανο.

Το μπουζούκι είναι όργανο.

Τότε ο αστυνόμος είναι μπουζούκι.

tongue.gif

Και ναι. Μπορείς να πεις πως είσαι Θεός. Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό' date='τι θέλει. Αν βρεις και πιστούς, τότε μπορείς να κάνεις και θρησκεία. Και αν αυτή επιβιώσει μέσα στα χρόνια, μπορείς να θεωρήσε άξιος ανταγωνιστής οποιασδήποτε άλλης μεγάλης θρησκείας που ίσως να υπάρχει μέχρι τότε. [img']http://www.mplampla.gr/files/Trillian/tongue.gif[/img]

Ρε παιδιά... Σοβαρά τώρα (πιο σοβαρά από πριν :P)... Παρακολουθώ το θέμα αυτό εδώ και μέρες. Έχω παρακολουθήσει/συμμετάσχει και στο παρελθόν σε ανάλογα θέματα, και δεν έχω καταλάβε ακόμα...

Για ποιόν λόγο πρέπει να γίνεται προσπάθεια απόδειξης του Θεού (Ποιού Θεού όμως; Υπάρχουν και πολλοί...); Είναι δυνατό ποτέ να αποδειχθεί η ύπαρξη ή ανυπαρξία του;

Άλλωστε το θέμα είναι στο αν υπάρχει ή όχι; Η όλη διαφωνία γίνεται για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Χριστιανικού Θεού; Είναι ο μόνος ο Θεός; Και αν ναι, δεν είναι εγωιστικό αυτό; Δεν είναι εγωιστικό οι Χριστιανοί να ξέρουν την αλήθεια (οι αλήθειες είναι πολλές, κατ' εμέ), μια αλήθεια που «όλος ο κόσμος» ψάχνει να βρει και μόνο αυτοί την ξέρουν; Και στο κάτω κάτω, πως μπορούμε να μιλάμε για αλήθεια, όταν γι αυτό το οποίο γίνεται λόγος δεν υπόκειται σε φυσικούς νόμους (κατά τις ανθρώπινες θεωρίες);

Προκαλείται μια διαφωνία για μία έννοια πριν ακόμα οριστεί.

Τέλος πάντων... Αυτό που εν ολίγοις προσπαθώ να πω είναι πως, αν μη τι άλλο, είναι γελοίο να προσπαθούμε να «αποδείξουμε» την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του.

Εγώ πιστεύω στο Θεό. Στο δικό μου Θεό. Είναι Θεός I.X. και τα πάω καλά μαζί του (έχετε και χαιρετισμούς tongue.gif) και δεν βρίσκω το λόγο να αποδείξω την ύπαρξή του (και ειδικά από τη στιγμή που δεν καλώ κανέναν να πιστέψει σε αυτόν), όπως δεν βρίσκω τον λόγο να δώσω λογαριασμό για τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου. Είναι προσωπική μου υπόθεση το τί νιώθω, αισθάνομαι, σκέφτομαι, θεωρώ, πιστεύω. Καλύπτονται ψυχικές, συναισθηματικές ανάγκες μου που δεν αφορούν κανέναν και με οδηγούν σε προσωπικά συμπεράσματα (καλλιεργώ την αντίληψή μου) για τη ζωή, τους ανθρώπους, τον κόσμο, για τα πάντα και κυρίως για τον εαυτό μου. Με έναν σκοπό.

Να βρω αυτό που με κάνει ευτυχισμένη. Να καταφέρω να αποκτήσω γνώση. Όση προλάβω. Να αισθανθώ πως το πέρασμά μου από εδώ, είχε έναν λόγο και τελικά αυτή η τροφή για τα σκουλίκια που θα καταλήξω κάποια στιγμή να γίνω, να μην είναι το μόνο που έχω αφήσει πίσω μου.

(Το 1ο πρόσωπο ενικού ήταν χάριν λόγου. Μπορεί να γίνει και 2ο πληθυντικού.)

Εν κατακλείδι, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία η ύπαρξη ή η ανυπαρξία οποιουδήποτε Θεού, αλλά η πορεία κατά την προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τί είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην επίγνωση της ύπαρξής μας.

Ο καθένας διαλέγει έναν δικό του δρόμο. Είτε αυτός είναι πιστεύοντας σε κάποιον Θεό, είτε το αντίθετο. Είτε ακόμα και αμφισβητόντας τα και τα δύο...

(Επειδή μπορεί να φάνηκα σε κάπια σημεία δογματική, να πω πως εκφράζω προσωπικές απόψεις και σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω πως πρέπει κάποιος να τις εστερνιστεί)

• Super Moderators
Δημοσ.
1. αυτο δεν το λεει καμια λογικη. σε μια συζητηση και[/b'] οι 2 πρεπει να εχουν επιχειρηματα για τις θεσεις τους.το βαρος της αποδειξης λοιπον εχουν και οι 2. οσο καποιος δεν μπορει να αποδειξει την υπαρξη του θεου, αλλο τοσο καποιος αλλος δεν μπορει να αποδειξει την ανυπαρξια του.

Δεν νομίζω. Η απλή άρνηση δεν χρειάζεται απαραίτητα απόδειξη. Εγώ δεν ισχυρίζομαι κάτι. Εσύ το ισχυρίζεσαι (ο όποιος εσύ, δεν αναφέρομαι προσωπικά). :)

2. ναι μπορω. γιατι στον τρισδιαστατο κοσμο δεν υπαρχουν.και απο την στιγμη που δεν εχεις αποδειξη για κατι τοσο χειροπιαστο, τοτε παπαλα:-P

Σου είπα ότι είναι αόρατα. :P

Πάντως καταλήγουμε στο αυτό συμπέρασμα: εγώ, που επικαλούμαι την ύπαρξή τους, πρέπει να την αποδείξω.

Επαναλαμβάνω πάντως ότι δεν επιθυμώ να συρθώ σε μία συζήτηση "αποδείξτε ή όχι την ύπαρξη του θεού". Πρόβλημα του καθενός αν πιστεύει και τι πιστεύει. Δεν επιθυμώ να πείσω κανέναν για το οτιδήποτε. :)

Δημοσ.
Δεν νομίζω. Η απλή άρνηση δεν χρειάζεται απαραίτητα απόδειξη. Εγώ δεν ισχυρίζομαι κάτι. Εσύ το ισχυρίζεσαι (ο όποιος εσύ' date=' δεν αναφέρομαι προσωπικά). :)

Σου είπα ότι είναι αόρατα. :P

Πάντως καταλήγουμε στο αυτό συμπέρασμα: εγώ, που επικαλούμαι την ύπαρξή τους, πρέπει να την αποδείξω.

Επαναλαμβάνω πάντως ότι δεν επιθυμώ να συρθώ σε μία συζήτηση "αποδείξτε ή όχι την ύπαρξη του θεού". Πρόβλημα του καθενός αν πιστεύει και τι πιστεύει. Δεν επιθυμώ να πείσω κανέναν για το οτιδήποτε. :)[/quote']

1. μα και η ανυπαρξια ενας ισχυρισμος ειναι! οπως το οτι καποιος πιστευει σε κατι ετσι και αυτος που δεν πιστευει εχει τους λογους του που δεν πιστευει, ετσι εχει επιχειρηματα για την γνωμη του.οταν υποστηριζει καποιος μια ιδεα, θα πρεπει πρωτα να εχει πεισει τον εαυτο του. αυτο σημαινει οτι υπαρχουν επιχειρηματα. ειναι σαν να ειμαστε ξερω γω εμεις οι 2 και να σου λεω:"πιστευω, αλλα η πιστη μου εχει κλονιστει για διαφορους λογους" και συ μετα να αρχιζεις να επιχειρηματολογεις οτι ειναι σωστος αυτος ο κλονισμος.

2. εγω τα βλεπω ομως ροζ:-P

μα ομως και γω που σου ειπα οτι δεν υπαρχουν, για να το πω αυτο, πρεπει να στηριχτω σε επιχειρηματα, γιατι αν δεν το κανω, τοτε δεν βγαινει νοημα. αυτο που θελω να πω ειναι πως πρεπει και οι μεριες να εχουν επιχειρηματα για τις θεσεις τους.

3.ακριβως αυτο. να προσθεσω μονο το εξης: δεν προκειται να χλευασω καποιον για το τι πιστευει, γιατι αυτο σημαινει οτι δεν υπαρχει σεβασμος9δεν αναφερομαι σε σενα(αληθεια γιατι σε λενε σκυλο?:-P)

• Super Moderators
Δημοσ.

Offtopic Begins

[...'](αληθεια γιατι σε λενε σκυλο?:-P)

Γιατί τρέχουν τα σάλια μου, έχω μεγάλα δόντια, τριχωτή ουρά και επικοινωνώ γαυγίζοντας (όταν δεν γράφω στον υπολογιστή με τα δύο μπροστινά μου πόδια). :P

Είναι μεγάλη ιστορία... :)

Offtopic Ends

Δημοσ.
Για ποιόν λόγο πρέπει να γίνεται προσπάθεια απόδειξης του Θεού (Ποιού Θεού όμως; Υπάρχουν και πολλοί...); Είναι δυνατό ποτέ να αποδειχθεί η ύπαρξη ή ανυπαρξία του;

Κάτι παρόμοιο είχα πει κι εγώ σε προηγούμενο post. Δεν έχει νόημα να συζητάμε σε αυτό το επίπεδο για την ύπαρξη ή μη του θεού. Οι μεν θα λένε "Μα ο μπάρμπας μου ο τάδε έχει δει αυτό κι αυτό το θαύμα", οι δε ακόμα κι αν έρθει ο θεός μπροστά τους και τους πει "ορίστε μαλάκα, πείστηκες τώρα;" θα πουν ότι έβλεπαν όνειρο ή είχαν παραισθήσεις κλπ. Είναι τόσο εύκολο να απορρίψεις μια θεωρία όσο και να πιστέψεις τυφλά σε αυτή ακόμα κι αν είναι αναπόδειχτη. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Συνεπώς μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο σε φιλοσοφικό πλαίσιο.

Εγώ π.χ. πιστεύω ότι είμαστε κάτι σαν προνύμφη, και ότι μετά το θάνατό μας περνάμε σε ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης (χωρίς πλάκα). Έχω αναπτύξει το λόγο που το πιστεύω αυτό σε προηγούμενο post. Δεν το έχω αποδείξει (προφανώς) αλλά έχω απλά αναφέρει τη συλλογιστική που με οδήγησε σε αυτή τη πίστη. Με το να έρθει κάποιος και να μου πει "απόδειξέ το μας", περνάει η συζήτηση σε τελείως διαφορετικό (και κατώτερο IMO) επίπεδο.

Στην τελική μπορώ να καταρρίψω οποιαδήποτε θεωρία κάνοντας στον συνομιλητή μου μια απλή ερώτηση "Απόδειξέ μου ότι ένα κι ένα κάνει δύο" (ΟΚ, δεν είναι ερώτηση:-D ). Όλες οι θεωρίες ξεκινάνε από αξιώματα, βασισμένα σε παρατήρηση. Ποιός όμως μπορεί να μου αποκλείσει ότι υπό κάποιες συνθήκες 1+1 μπορεί να κάνει 3; Εδώ καταρρίφθηκε το προφανές, ότι ο συντομότερος δρόμος μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία, αφού διαπιστώθηκε ότι ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος.

Όσον αφορά την αμφισβήτηση των πάντων, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός (too late too late που λένε και οι Motorhead), λέω για τρίτη φορά: Δεν αποκλείω τίποτα αλλά αμφισβητώ τα πάντα. Αυτό είναι το moto της ζωής μου. Αν δεν υπήρχαν άτομα που αμφισβήτησαν τις πιο ευρέως αποδεκτές θεωρίες, θα ήμασταν ακόμα στις σπηλιές και θα προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να ψήσουμε τις μπριζόλες.

Δημοσ.
Όσον αφορά την αμφισβήτηση των πάντων, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός (too late too late που λένε και οι Motorhead), λέω για τρίτη φορά: Δεν αποκλείω τίποτα αλλά αμφισβητώ τα πάντα. Αυτό είναι το moto της ζωής μου. Αν δεν υπήρχαν άτομα που αμφισβήτησαν τις πιο ευρέως αποδεκτές θεωρίες, θα είμασταν ακόμα στις σπηλιές και θα προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να ψήσουμε τις μπριζόλες.

Έτσι ακριβώς. blink.gif

Γενικώς, Arioch79, παρατήρησα πως οι απόψεις μας συγκλίνουν σχεδόν 100% (λέω σχεδόν γιατί υπάρχει και το ποσοστό της αμφισβήτησης tongue.gif).

Περιττό να πω πως συμφωνώ και με τα όσα γράφεις και σε αυτό σου το post. blink.gif

Έχω ένα πρόβλημα όμως ρε γμτ... rolleyes.gif

Τελικά πιστεύω ή δεν πιστεύω; tongue.gif

Δημοσ.

Πιστεύεις ότι δεν πιστεύεις ότι πιστεύεις:???:

Κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάω διακοπές. Ήγγικεν γαρ η ώρα. (Αύριο)

Δημοσ.

Και μιας κι ο λόγος για τον Θεό, να ένα ανεκδοτάκι για να ευθυμήσουμε ολίγον:

Γινόταν κοσμογονία! Έβρεχε του σκοτωμού! Μέχρι που ξεχύλησαν ποτάμια, πεδιάδες έγιναν ένα με την θάλασσα, το νερό είχε φτάσει μέχρι τις σκεπές των σπιτιών. Ένας κακόμοιρος θεοσεβούμενος, στεκόταν στην σκεπή του και περίμενε. Περνά μια βάρκα:

-Έμπα να σε πάμε σε ασφαλές μέρος, τα νερά ανεβαίνουν επικίνδυνα!

-Μπα, όχι! Ο Θεός θα φροντίσει και για μένα.

Μετά από κάποια στιγμή και όσο τα νερά ανέβαινα ακόμη πιο πάνω, περνά ένα ελικόπτερο και βλέπει τον 'φίλο' μας κρεμασμένο στην κεραία της τηλεόρασης:

-Έι! -του φωνάζει ένας διασώστης- σου ρίχνω την ανεμόσκαλα να ανέβεις!

-Μην κάνεις τον κόπο! Ο Θεός θα φροντίσει για μένα.

Περνά αρκετή ώρα, μέχρι ο ταλαίπωρος ξυπνά και βλέπει ότι βρίσκεται σε ένα γαλήνιο περιβάλλον. Μπροστά του στεκόταν ο Θεός:

-Θεέ μου που είμαι; Γιατί δεν φρόντισες να σωθώ;

Ο Θεός αγανακτησμένος του λέει:

-Σου έστειλα την βάρκα, είπες 'όχι'. Σου έστειλα το ελικόπτερο, είπες πάλι 'όχι'! Έχεις το θράσσος να λες ότι δεν σε φρόντισα;

Δημοσ.

[Fun Mode]

Φυσικά και πιστεύω στην υπαρξή ΜΟΥ !

[/Fun Mode]

Δεν θέλω να συμμετάσχω ενεργά στην κουβέντα, μια και δεν θα βγει άκρη ποτέ.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει, όπου θέλει, όπως θέλει...

btw, Βρήκα το παρακάτω:

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την

σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;

Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.

Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;

Φοιτ.: Φυσικά.

Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;

Φοιτ.: Ναι

Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον

γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα

προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους.Πού είναι η

καλοσύνη του Θεού λοιπόν;

Φοιτ.: ...

Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου.

Είναι καλός ο Θεός;

Φοιτ.: Ναι.

Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος;

Φοιτ.: Όχι.

Καθ.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;

Φοιτ.: Ο...Θεός...

Καθ.: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο;

Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα,

σωστά;

Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;

Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά

στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;

Φοιτ.: Μάλιστα.

Καθ.: Λοιπόν, ποιος τα δημιούργησε;

Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να

αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου

παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;

Φοιτ.: Όχι, κύριε.

Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό

σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις

σου το Θεό;

Φοιτ.: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.

Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;

Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των

αποτελεσμάτων ενός φαινόμενου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός

σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;

Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.

Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.

Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;

Καθ.: Ναι.

Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;

Καθ.: Ναι.

Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα

περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου

θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να

χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά

δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να

ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να

περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η

θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας,

κύριε, είναι απλά η απουσία της.

Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...

Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε

σκοτάδι;

Καθ.: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;

Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία

κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό

φως, εκτυφλωτικό φως... Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και

αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι

απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.

Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;

Φοιτ.: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.

Καθ.: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;

Φοιτ.: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι

υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας

κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να

μετρηθεί. Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως

την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει

δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια. Το να

βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός

ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το

αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της.

Τώρα πείτε μου, καθηγητά.

Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;

Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.

Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;

Καθ.: ...

Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης

επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν

σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε

μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;

Καθ.: ...

Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή;

Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του

καθηγητή;

Κανένας.

Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα

προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε.

Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να

εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;

Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί

μου.

Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε... Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού

είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.

Αυτός ο νεαρός φοιτητής ήταν ο ALBERT EINSTEIN...

/Highlander

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...