Cristina Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Mια και είπαμε να τη συνεχίσουμε τη συζήτηση' date=' θα ήθελα να σχολιάσω ότι συμφωνώ απόλυτα με το ποστ του Luci και να προσθέσω ότι ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στον Θεό αποποιούμεθα τις δικές μας. Δεν είναι δυνατόν για όσα δεινά μας βρίσκουν να λέμε "σχέδιο του Θεού". Ποιό ειναι αυτό το σχέδιο του Θεού που επιφυλάσσει μακροζωία και καλοζωία στην πλουτοκρατία και στους κάθε λογής φονιάδες των λαών ηγέτες ενώ απ' την άλλη η οδύνη και η θλίψη κυριαρχούν στις ζωές των φτωχών? Εάν δεχτούμε αυτό, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι η μεγάλη μάζα της ανθρωπότητας λειτουργεί σαν κιμάς σε κρεατομηχανή, είναι αναλώσιμη στα σχέδια του καλοκάγαθου Θεού ώστε να αναπτυχθούμε πνευματικά. Όπως και νά'χει, εγώ δεν βλέπω καμμία εξέλιξη του ανθρώπου που να δικαιολογεί ολα αυτά τα πειράματα του Θεού. Τεχνολογική ναι, οικονομική ναι, και πολλές άλλες ναι, αλλά στο θέμα αποκτήνωσης μπορώ να πω ότι δεν απέχουμε και πολύ απ' την εποχή της δουλοπαροικίας ή των αρχαίων κοινωνιών με τους σκλάβους. Απλούστατα, υπάρχει άλλο περιτύλιγμα, πιό politically correct. edit : Αν ο Θεός ήταν όντως καλοκάγαθος, εφόσον βλέπει όσα βλέπει, θα έπρεπε είτε να μας βοηθήσει είτε να μας εξαφανίσει. Βέβαια, υπάρχει κι η λεγόμενη Δευτέρα Παρουσία όπου θα έρθουν όλοι στα ίσα τους, οπότε μέχρι τότε ας υποστούμε όλα τα δεινά αγόγγυστα.[/quote'] Αν η απάντησή σου αυτή ήταν βασισμένη στο δικό μου post, μάλλον κάτι παρεξήγησες. Δεν μίλησα για κανένα σχέδιο Θεού. Ούτε η προσεγγίσή μου είχε φορούσε τη σκούφια του Χριστιανισμού. Αν σε μπέρδεψε η 1η μου πρόταση, ήταν απλώς μια απορία προς τον orck. Το υπόλοιπο post μου ήταν εντελώς ξέχωρο και ουδεμία σχέση έχει με χριστιανικές θεωρίες και ιδέες. Αυτό που ουσιαστικά λεω, είναι: Ακόμα και αν υπάρχει Θεός, γιατί πρέπει να είναι αυτός υπεύθυνος για τα καλά και τα κακά που συμβαίνουν; Γιατί πρέπει να μας βοηθήσει με κάποιον τρόπο; Και γιατί αυτά όλα που έχουμε αποδώσει, εμείς οι άνθρωποι, στο Θεό, να έχουν πραγματική υπόσταση και να μην είναι απλώς ένα ανθρώπινο κατασκεύσμα; Άνετα ;p Απλά ξέρεις: 1) Φτιάχνεις κάτι με περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης. 2) Κάνεις πράγματα πέρα από αυτή την δυνατότητα αντίληψης. 3) Αυτός τα εκλαμβάνει ως κακά' date=' ενώ εσύ έχεις πολύ γαμάτο λόγο να ακρωτηριάζεις παιδάκια. 4) Και μετά του ζητάς να πιστέψει για να δοκιμάσεις την πίστη του. Ενδεχόμενο 1: Χρησιμοποιείς την ανθρώπινη τραγωδία (που στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, εσύ έχεις ένα ανώτερο σκεπτικό) για να δοκιμάσεις την πίστη των ανθρώπων. Μέθοδος του Ιώβ. Ενδεχόμενο 2: Κάνεις το ίδιο για να δείξεις στον άνθρωπο ότι είναι εξίσου ικανός για το καλό και για το κακό. Α ώπα, μαλακία, αυτό δεν παίζει γιατί έχεις βάλει το χεράκι σου. Άκυρο ενδεχόμενο. Ενδεχόμενο 3: Δεν υπάρχεις.[/quote'] Αυτά που λες αφορούν το Θεό των Χριστιανών που βασίζεται σε ανθρώπινα δεδομένα, όπως κάθε Θεός άλλωστε, ο οποίος εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες (τις οποίες κατανοώ και σέβομαι απόλυτα). Όμως ακόμα και αυτός ο προβληματισμός σου είναι απολύτως ανθρώπινος. Μπορεί, πέρα από αυτόν (τον προβληματισμό σου) να υπάρχει ένας άλλος που ακόμα δεν έχεις σκεφτεί. Μπορεί να μην τον σκεφτείς ποτέ. Όχι εσύ, αλλά κανείς. Θεωρούμε το είδος μας τόσο πολύ σπουδαίο και πως για όλα μπορούμε να έχουμε μια απάντηση. Μήπως δεν είμαστε τόσο σπουδαίο είδος όσο πιστεύουμε, αλλά απλώς ένα, ίσως πιο εξελιγμένο από άλλα, αναλώσιμο υλικό της φύσης;
Forensick Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 εστω οτι υπαρχει θεος. εστω. και λεω εγω τωρα. το οτι εμεις ειμαστε μαλακες και δεν κοιταμε περα απο την μυτη μας(ως ανθρωποτητα μιλαω) και το μονο που κανουμε ειναι να σκο(α)τωνουμε οποιονδηποτε αρκει να ειναι μεσα στα συμφεροντα μας, σε αυτο φταιει ο θεος? στο οτι οι ταδε ξεκινησαν πολεμο με τους ταδε, σε τι φταει ο θεος, απο την στιγμη που οι ταδε τα κανουν ολα για το πετρελαιο(παραδειγμα)? μηπως θα πρεπει να ριξουμε καθαρα το φταιξιμο στους ανθρωπους, γιατι ουτε καν τωρα που γινεται αυτο το μακελιο κανεις δεν εχει τα @@ να πει"ξεκολλατε γιατι θα σας παρει ο διαολος". το οτι (συμφωνα με την αρχικη υποθεση του ποστ μου), σε εφτιαξε ο θεος, αυτο δεν σημαινει οτι θα σε αποτρεψει απο τις μαλακιες που θα κανεις.αυτο πρεπει να το βρεις μονο σου, οπως ενα μικρο παιδακι καποια πραγματα πρεπει να τα μαθει μονο του.
Lucifer Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Ναι ρε παλικάρια, δεν διαφωνώ, το θέμα είναι ότι πως είτε αποδεχόμαστε πως τόσο μαλακίες όσο και επιτεύγματα οφείλονται στον θεό, είτε και τα δύο στον άνθρωπο. Στην πρώτη περίπτωση ο θεός σφάζει παιδάκια, στην δεύτερη περίπτωση μας είναι αχρείαστος. btw cris, και ο δικός σου συλλογισμός ανθρώπινος είναι. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε συλλογισμός που δεν έρχεται από μια φλεγόμενη βάτο στερείται στατιστικού κύρους.
Cristina Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 btw cris, και ο δικός σου συλλογισμός ανθρώπινος είναι. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε συλλογισμός που δεν έρχεται από μια φλεγόμενη βάτο στερείται στατιστικού κύρους. Μα φυσικά! Δεν είπα κάτι άλλο εγώ. Αντιθέτως. [...]Όλα αυτα' date=' με την ανθρώπινη σκέψη. Με τις ανθρώπινες δυνατότητες. Μέχρι εκεί που φτάνει ο δικός μας μικρός νους. Πέρα από εκεί μπορεί να υπάρχει μια σκέψη, μια νοητική λειτουργεία που δεν την φανταζόμαστε τούτη τη στιγμή. Δεν μπορούμε ούτε καν να την πλησιάσουμε.[/quote'] [...]Όμως ακόμα και αυτός ο προβληματισμός σου είναι απολύτως ανθρώπινος. Μπορεί' date=' πέρα από αυτόν (τον προβληματισμό σου) να υπάρχει ένας άλλος που ακόμα δεν έχεις σκεφτεί. Μπορεί να μην τον σκεφτείς ποτέ. [b']Όχι εσύ, αλλά κανείς[/b]. Όλα είναι ανθρώπινες θεωρίες στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε το πιο αρχέγονο ερώτημα που απασχόλησε τον άνθρωπο.
orck Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 χαιρομαι για το επιπεδο της συζητησης (περιμενα να μου επιτεθουν ολοι του κατηχητικου για να μου κλεισουν το πιο ζεστο καζανι)
plato Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 περιμενα να μου επιτεθουν ολοι του κατηχητικου για να μου κλεισουν το πιο ζεστο καζανι Τριτη πορτα δεξια εισαι, διπλα στο δικο μου;-)
Cristina Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 χαιρομαι για το επιπεδο της συζητησης (περιμενα να μου επιτεθουν ολοι του κατηχητικου για να μου κλεισουν το πιο ζεστο καζανι) Ποτέ δεν είναι αργά... Κάτσε να βγουν από το δικό τους καζάνι πρώτα...
Forensick Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Ναι ρε παλικάρια, δεν διαφωνώ, το θέμα είναι ότι πως είτε αποδεχόμαστε πως τόσο μαλακίες όσο και επιτεύγματα οφείλονται στον θεό, είτε και τα δύο στον άνθρωπο. Στην πρώτη περίπτωση ο θεός σφάζει παιδάκια, στην δεύτερη περίπτωση μας είναι αχρείαστος. γιατι σωνει(οπως και αν γραφεται:-P) και καλα να πρεπει να δωσουμε καποιο φταιξιμο στο θεο και οχι αποκλειστικα σε μας. γιατι θα πρεπει να βγαλουμε τις ευθυνες απο πανω μας ενω εμεις τα προκαλουμε ολα αυτα? και γιατι αυτος που σε δημιουργησε, να πρεπει να επεμβαινει ωστε να μην κανεις κατι. πρεπει να μαθεις απο τις πραξεις σου και να μην επαναλαμβανεις τα λαθη του παρελθοντος. αυτα που εχει κανει ο ανθρωπος, οφειλονται σε αυτον. με την παραδοχη οτι υπαρχει θεος, τοτε μονο στην δημιουργια μας βοηθησε και πουθενα αλλου. σκοπος καθε ανθρωπου ειναι να βελτιωνεται και αυτο δεν εχει σχεση με τον θεο. ο θεος σου εδωσε ζωη και λογικη. το τι θα κανεις εσυ ειανι δικο σου θεμα. (ολα αυτα με την παραδοχη οτι υπαρχει θεος)
BigBadWolf_ Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 σκεψου οτι ζεις 15.000 χρονια πριν στην πρωτη κοινωνια ανθρωπων. ολοι εχουν IQ 13 και συ 14. και σκεφτεσαι, πως θα τους κανω οτι θελω που δεν με χαμπαριαζουν? εμενα δεν μπορουν να με δουν σαν ανωτερο γιατι ειμαι ιδιος με αυτους, αν ομως πιστεψουν σε κατι ανωτερο (που δεν βλεπουν αρα μπορει καλλιστα να φανταστουν σαν ανωτερο) και γω παρουσιαστω σαν εκπροσωπος του, τους ελεγχω!! βαλε 15.000 χρονια εξελιξης και θα καταλαβεις τι ειναι θρησκεια, Θεος και πιστοι. υπεραπλουστευμενη αποψη... αλλα αποψη μου.
Arioch79 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Πιστεύω ότι κατ' αρχάς, πρέπει να ξεκολλήσουμε από την ιδέα του εβραϊκού θεού, όπως αυτή περιγράφεται στη παλαιά διαθήκη. Ένα ξεφύλλισμα αυτού του βιβλίου αρκεί για να πείσει ότι οι αρχαίοι Εβραίοι είχαν το ίδιο ευφάνταστη κοσμογονική αντίληψη όσο π.χ. κι οι δικοί μας πρόγονοι. Βέβαια τώρα τα βαφτίζουμε όλα αυτά "αλληγορικά", αγνοώντας ότι αυτοί που τα έγραψαν ή περισσότερο αυτοί που τα πίστευαν πριν 4 και 5000 χρόνια, τα πίστευαν ακριβώς όπως ήταν γραμμένα. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ανθρωπότητα ήταν ακόμα νέα, και είχε ανάγκη να βρει απαντήσεις σε βασικότερα ερωτήματα, όπως "τι είναι αυτό το στρογγυλό πράγμα που λάμπει στον ουρανό;" ή "γιατί κουνιέται η γη;". Όσο ο άνθρωπος εξελισσόταν διανοητικά και ένα ένα τα ερωτήματα που έθετε απαντούνταν, τόσο περιορίζονταν και οι αρμοδιότητες των εκάστοτε θεοτήτων. Ώσπου πλέον δε χρειαζόταν να ανάβουν τον ήλιο, να κουνούν τη γη, να ρίχνουν τη βροχή. Και κάθισαν αναπαυτικά στο θρόνο τους υποσχόμενοι ένα "νέο όμορφο κόσμο" για τους "καλούς" ακολούθους τους και μία "κόλαση" για τους "κακούς". Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όχι μόνο δημιουργήσαμε τους θεούς μας καθ' εικόνα και καθ' ομοίωσή μας, αλλά τους πήραμε από το χεράκι και τους οδηγήσαμε μέσα από τη διανοητική εξέλιξή μας μέχρι το σωτήριον έτος 2006, εξελίσσοντας έτσι και αυτούς σε πιο "σοφιστικέ" μοντέλα. Θεός 5.0. Τώρα το αν υπάρχει κάτι ανώτερο εκεί έξω και το τι σχέση έχει με 'μας, είναι τελειώς διαφορετικό ζήτημα, όπως και τα ερωτήματα τύπου "γιατί είμαστε εδώ" και "τι γινόμαστε αφού πεθάνουμε". Το μόνο που μας διαφοροποιεί από τα ζώα είναι η συνειδητοποίηση της ύπαρξής μας. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι που μας διαφοροποιεί από όλο το σύμπαν. Είμαστε σίγουρα κάτι "άλλο". Εμείς είμαστε οι πραγματικοί "εξωγήινοι". Η φύση είναι εχθρός μας και την αντιμαχόμαστε από τη μέρα που καταλάβαμε ότι ένα κόκκαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο (μεγάλε Κιούμπρικ!). Αλλά είμαστε και δεμένοι μαζί της, μέσω της σάρκας μας. Και όσο κι αν προσπαθούμε να αποτραβηχτούμε, τελικά καταλήγουμε πάντα να κυνηγάμε τις δύο ανάγκες που είναι φυτευμένες μέσα μας: φαΐ και σεξ. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, είμαστε διχασμένοι ανάμεσα στις ανάγκες της σάρκας και του πνεύματος. Γεννιόμαστε ατελείς και είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε έτσι. Βασισμένος σε αυτή μου την αντίληψη, πιστεύω ότι ναι, υπάρχει ζωή μετά θάνατον (η οποία δε προϋποθέτει την ύπαρξη θεού). Σίγουρα υπάρχει κάτι μέσα μας που λαχταρά να πετάξει, αλλά περιορίζεται στο κλουβί της σάρκας. Και πιστεύω ότι μετά το τέλος, έρχεται η πραγματική ελευθερία.
BigBadWolf_ Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 γιατι πρεπει να ψαχνουμε βαθυστοχαστα νοηματα για να περιγραψουμε κατι το οποιο δημιουργηθηκε και χρησιμοποιηθηκε απο λιγους για να ελεγχουν τους πολλους. πειτε μου μια εξουσια πλην της θρησκειας που εχει τοση δυναμη στις μαζες...
Cristina Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 γιατι πρεπει να ψαχνουμε βαθυστοχαστα νοηματα για να περιγραψουμε κατι το οποιο δημιουργηθηκε και χρησιμοποιηθηκε απο λιγους για να ελεγχουν τους πολλους. πειτε μου μια εξουσια πλην της θρησκειας που εχει τοση δυναμη στις μαζες... Μ.Μ.Ε. ....
Arioch79 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 γιατι πρεπει να ψαχνουμε βαθυστοχαστα νοηματα για να περιγραψουμε κατι το οποιο δημιουργηθηκε και χρησιμοποιηθηκε απο λιγους για να ελεγχουν τους πολλους. πειτε μου μια εξουσια πλην της θρησκειας που εχει τοση δυναμη στις μαζες... Νόμιζα ότι το ερώτημα του thread ήταν: "Πιστεύετε στην ύπαρξη του Θεού"; Το πώς και γιατί η πίστη μεταβλήθηκε σε θρησκεία και το αν και πώς χρησιμοποιήθηκε η θρησκεία, όπως σωστά το έθεσες, από τους λίγους για να ελέγχουν τους πολλούς, είναι τελείως διαφορετικό θέμα. Το πρώτο είναι φιλοσοφικό ερώτημα, το δεύτερο κοινωνικό.
Kandinsky Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Ναι ρε παλικάρια' date=' δεν διαφωνώ, το θέμα είναι ότι πως είτε αποδεχόμαστε πως τόσο μαλακίες όσο και επιτεύγματα οφείλονται στον θεό, είτε και τα δύο στον άνθρωπο. Στην πρώτη περίπτωση ο θεός σφάζει παιδάκια, στην δεύτερη περίπτωση μας είναι αχρείαστος. [/quote'] Ρε συ, ο Θεός είναι σαν τον Σόλιντ : Όταν χάνει η ομάδα φταίνε οι παίκτες, οταν κερδίζει υπεύθυνος είναι ο καλός προπονητής......:twisted:
nontasg Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2006 Ρε συ, ο Θεός είναι σαν τον Σόλιντ : Όταν χάνει η ομάδα φταίνε οι παίκτες, οταν κερδίζει υπεύθυνος είναι ο καλός προπονητής......:twisted: Κάτι τέτοια posts με κάνουν να μετανοιώνω που άνοιξα το παρόν topic....Anyway,ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του..... Αλλά θυμηθείτε και την υπογραφή του paredwse που κρύβει μεγάλο νόημα.......
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.