Προς το περιεχόμενο

Πιστεύετε στην ύπαρξη του Θεού???

nontasg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εντάξει, αν είναι να τα ονομάσουμε όλα "Δημιουργό" για να αποδείξουμε ότι αυτός υπάρχει, τότε μπορούμε να ονομάσουμε τα πάντα έτσι και να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι ο Θεός υπάρχει.

Διάβασε κάποιο άρθρο σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου (και μη) ματιού. Πρόκειται ξεκάθαρα περί φυσικής επιλογής.

Αλλά pls, μην αρχίσουμε πάλι ότι "μήπως η φυσική επιλογή είναι ο δημιουργός? Ποιός εμφύσησε στα κύτταρα την τάση να επιλέγουν κάτι έναντι κάποιου άλλου? Ποιός εμφύσησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που οδήγησε σε όλα τα άλλα?"

Δεν είναι λογική αυτή. Εφόσον δεν γνωρίζουμε, καλό είναι να κρατάμε μια ουδέτερη στάση. Αν τώρα κάποιος θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει Δημιουργός, δικαίωμα του. Το κακό είναι οτι αυτό δεν αποδεικνύεται, αυτό λέμε.

• Απαντ. 471
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Captain_Darling,

με την λογική του ότι δεν βρίσκεις λογικό να είναι αυτοδημιούργητο το σύμπαν, γιατί να είναι λογικό ο Θεός να είναι αυτοδημιούργητος;

Γιατί να μην είναι το σύμπαν συνώνυμο του δημιουργού Θεού;

Γιατί το σύμπαν να μην έχει δημιούργησει το Θεό;

Γιατί να είναι λογικό, ό,τι δυνάμεις και ικανότητες έχουμε αποδόσει στο Θεό και να μην είναι λογικό να τις αποδόσουμε στο σύμπαν;

Και γιατί να μην είναι όλα αυτοδημιούργητα (Θεός, σύμπαν, τα πάντα) και πρέπει σώνει και καλά ο Θεός να τα έχει πλάσει όλα;

Εντάξει, καταννοώ την ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως βασίζεται και σε κάποια λογική που σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την αλήθεια. Δε λέω, μπορεί και να είναι έτσι, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν το ξέρει.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν υπάρχει λογική στο θέμα του Θεού.

Δεν υπάρχει ανθρώπινη λογική που να μπορεί να δώσει εξήγηση.

Την αλήθεια δεν την ξέρει κανείς. Αιώνες τώρα προσπαθεί ο άνθρωπος να βρει την αλήθεια, και δεν την αγγίζει ούτε ξυστά.

Ακόμα και αν υπάρχει, είναι πολύ πιθανό να μην είμαστε έτοιμοι να την μάθουμε.

Δημοσ.

Εγω πιστεύω οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με καμιά θρησκεία στο κόσμο ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει στο θεό ουγκουντούγκου που κάθε 318 χρόνια εμφανίζεται και φέρνει την ευτυχία στον κόσμο...

Το πρόβλημα είναι υποκειμενικό και αφορά το κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.Σα να λέμε οτι αν υπάρχει θεός ή όχι δε με αφορά (προσωπικά πιστεύω το 2ο) αλλά αν κάποιος πιστεύει οτι υπάρχει , δικαίωμα του και καλά κάνει αρκει να μη ακολουθεί ΤΥΦΛΑ. Λιγο κριτική δε κάνει κακό ;)

Αν ακολουθείς σαν προβατάκι μαζί με όλους τους υπόλοιπους οπαδούς μιάς θρησκείας είσαι απλως ένα θύμα αλλά αυτό το άτιμο το αίσθημα της ασφάλειας είναι ωραίο ;) . Λίγο αμφισβήτηση δε βλάπτει . Σκέψου λίγο τι κάθεσαι και πιστεύεις και αν το πιστεύεις πραγματικά η πίστη δε κλονίζεται , αλλα γίνεται πιο σταθερή.Πίστευε και μη , ερεύνα...(sense the tone)

Έχω κι άλλα στο μυαλό μου αλλα δε μπορώ να τα οργανώσω :| Ίσως με κάποια αφορμή επανέλθω

Δημοσ.

off topic

Αν ακολουθείς σαν προβατάκι μαζί με όλους τους υπόλοιπους οπαδούς μιάς θρησκείας είσαι απλως ένα θύμα αλλά αυτό το άτιμο το αίσθημα της ασφάλειας είναι ωραίο ;)

safety in numbers ?

no way!

πάρε μάτι

no one = anonymity= safe

off topic

Δημοσ.

Δε το χω ψάξει mandate ^^. Εκείνη τη στιγμή έτσι μου κάθησε καθως έγραφα.

Είχα στο μυαλό μου μια κατάσταση :

<<όλοι μαζί πάμε κάθε κυριακή στην εκκλησία , κάνουμε οτι μου λένε οι γραφές , νηστεύουμε το πάσχα και είμαστε καλοί χριστιανοί αρα εντάξει έχουμε μια καβάτζα οτι ο θεός μας βοηθάει και νιώθουμε ασφάλεια>>

και ίσως ήταν ατυχής η διατύπωση

Δημοσ.

πιστεύω στους σαμάνους,στη πρόγνωση και στα muscle car Ρ

αυτά για αρχή μας ξεχωρίζουν από τα ζώα

αυτά με κάνουν να πιστεύω

Δημοσ.

γεννηθηκαμε,και ξεκινησε η πλυση εγκεφαλου..εισαι χριστιανος,ο θεος σου ειναι ο θεοςο πραγματικος...

αν οταν γεννηθηκα,μου ελεγαν οτι ο πρεπει να πιστευω στον Ρανταπλαν, να ειστε σιγουροι οτι θα εχτιζα εκκλησιες για παρτη του...

υπαρχει θεος?δεν ξερω!

εχει αποδειχθει οτι υπαρχει?σιγουρα οχι!

ουτε εχει αποδειχθει οτι δεν υπαρχει ομως,σωστα???

φυσικα...ο θεος χρειαζεται...οσοι δεν εχουνα αρκετη δυναμη μεσα τους,ή οσοι την χανουν για καποιο λογο,χρειαζονται το θεο (την εννοια αυτου),για να τους στηριξει...

ομως,αν υπαρχει θεος, γιατι αφηνει παιδια,εκατ/ρια κοσμου να σκοτωνονται καθε χρονο?

κ οπως ειπε καποιος πιο πριν,ενας τελειος θεος,πως εφτιαξε κατι τοσο ατελες,οσο ο ανθρωπος?

και γιατι οι πιστοι,αφου πιστευουν στο θεο,δεν πιστευουν στην υπαρξη εξωγηινων για παραδειγμα?

ο χριστος,ειπε "πιστευε και μη,ερευνα"? ή ειπε, "πιστευε,και μη ερευνα"???

γιατι αν πραγματικα υπαρχει παραχαραξη των ιστορικων λογων του,κ ειπε το πρωτο,καταρρεει τελειως η ουτως η αλλως αστεια επιχειρηματολογια "πιστευω γιατι ετσι εμαθα,ο θεος υπαρχει γιατι γουσταρω"!

δε θα ασχοληθω με ατομα που χαρακτηριζουν αμορφωτο,απειδευτο,βιαστη,δολοφονο κλπ, οποιον αυτοχαρακτηριζεται αθεος. ειναι τα ατομα εκεινα,που με εκαναν να αντιπαθησω την εκκλησια μικροτερος,και τα ατομα που "λειτουργουν" (τι κανουν ?τι ειπα τωρα)! μεσα σε αυτη,οπως και τους "κοινωνους" αυτης επισης...

αυτα τα ατομα με εστειλαν να ψαξω...τι βρηκα?δεκαδες θεωριες,πολλες εκ των οποιων αναφερθηκαν εδω μεσα...αποδειξεις?θα συμφωνησω με τους πιο ακραιους...και θα πω ΚΑΜΙΑ...

αποδειξεις οτι υπαρχει ο θεος ομως,και θεωριες εστω που να το υποστηριζουν αυτο...δε βρηκα...ολες ηταν στο ιδιο μηκος κυματος,με το :"πιστευε,και μη ερευνα"...

παντως,ειχα διαβασει μια στατιστικη ερευνα(επειδη αναφερθηκε το λεω αυτο), πριν περιπου 3-4 χρονια,στην ελευθεροτυπια,οτι το ποσοστο αθεων στην ελλαδα ηταν 4%,αλλων θρησκειων 4,4% νομιζω,και ολα τα υπολοιπα Χ.Ο.

το εντυπωσιακο ομως,ηταν ο απο κατω πινακας...

στους αθεους,το 90κατι τοις εκατο,ειχε ανωτατη μορφωση,και αντιστοιχα,στους Χ.Ο., ενα ποσοστο περιπου 20% ηταν αναλφαβητο,ή αποφοιτοι δημοτικου...

δυστυχως δεν εχω πηγες για τα πααραπανω ομως,θα προσπαθησω να το βρω καπου!

Δημοσ.

Τελικά τον θεό ποιός τον δημιουργησε ρε παιδιά?Αφου καποιος σον και καλα δημιουργησε τον κοσμο τοτε επισης καποιος πρεπει να δημιουργησε και το θεο.Δηλαδη πως ξαφνικα απο το 0 υπηρξε ο θεός.

Υποθετω οτι η λυση ειναι "E!θεος ειναι, αυτοδημιουργηθηκε".

Δημοσ.

Δεν μπορείς να βρεις άκρη σε καμμία περίπτωση. Εδώ δε βρήκαν άκρη τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες και περιμένουμε να πείσουμε εαυτούς οι χρήστες του Μπλα Μπλα?:mrgreen:

Αυτό που με ενοχλεί εμένα είναι ότι σε ένα θέμα που δεν επιδέχεται δυνατότητα ανακάλυψης της αλήθειας, βλέπεις προσπάθειες εκατέρωθεν να πειστεί η άλλη πλευρά και ακόμα χειρότερα, κάποιους να χαρακτηρίζουν άσχημα τους υπόλοιπους...

Δημοσ.
Δεν μπορείς να βρεις άκρη σε καμμία περίπτωση. Εδώ δε βρήκαν άκρη τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες και περιμένουμε να πείσουμε εαυτούς οι χρήστες του Μπλα Μπλα?:mrgreen:

Αυτό που με ενοχλεί εμένα είναι ότι σε ένα θέμα που δεν επιδέχεται δυνατότητα ανακάλυψης της αλήθειας' date=' βλέπεις προσπάθειες εκατέρωθεν να πειστεί η άλλη πλευρά και ακόμα χειρότερα, κάποιους να χαρακτηρίζουν άσχημα τους υπόλοιπους...[/quote']

Ααααχ! Πόσο πολύ συμφωνούμε! happy2.gif

Δημοσ.

Ένας θεος ξερει αν υπάρχει θεος!:D

Μα κι'αυτος ρε παιδι μου δυσκολο ειναι να κατεβει μια μερα και να πει: ΜΠΟΥ!!!Υπαρχω ρεεεεεεε...μπρρρρρρ :P.

Δημοσ.
σε ένα θέμα που δεν επιδέχεται δυνατότητα ανακάλυψης της αλήθειας, βλέπεις προσπάθειες εκατέρωθεν να πειστεί η άλλη πλευρά

Δε συμφωνώ σ' αυτό που λες. Πολλές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου προήλθαν από φιλοσοφικά ερωτήματα και θεωρίες που εκείνο το καιρό ήταν αδύνατο να αποδειχθούν. Π.χ. όταν ο Δημόκριτος βάφτισε το άτομο, προφανώς δεν είχε μικροσκόπιο για να αποδείξει του λόγου του το αληθές. Απλά υπέθεσε ότι ένα υλικό δε μπορεί να κόβεται επ' άπειρον και ότι σε κάποιο σημείο θα καταλήξουμε σε ένα κλάσμα του υλικού που θα είναι "άτομο" (από το στερητικό "α" και το "τέμνω").

Κάπως έτσι υποθέτω ότι τέθηκε κάποτε και η ύπαρξη του θεού. Προφανώς κάποιος υπέθεσε ότι όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας πρέπει να τα έκανε κάποιος, οπότε εγεννήθει ο θεός, καθ' εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου. Γι' αυτό δε νομίζω ότι είναι άτοπο να συζητά κανείς για την ύπαρξη ή όχι του θεού σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα κι αν δεν έχει αποδείξεις. Ο ίδιος ο Hawkin γράφει στο βιβλίο του "Το χρονικό του χρόνου" ότι η κοσμολογία και η φιλοσοφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, δεδομένου ότι δε διαθέτουμε ακόμα τα μέσα για να αποδείξουμε τις θεωρίες για τη φύση και τη λειτουργία του σύμπαντος.

Όσον αφορά το άλλο που είπες, ότι πολλοί προβαίνουν σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς όταν τους τελειώνουν τα επιχειρήματα, είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο και σε αυτό το forum, αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι δε μπορούμε να βαφτίσουμε εαυτούς "μορφωμένους" και "ευγενείς" και τους άλλους "αμόρφωτους" και "αγενείς". Έτσι πέφτουμε στην ίδια παγίδα. Απλά θα ήταν καλύτερο να επεμβαίνουν συχνότερα οι Mods σε ανάλογες περιπτώσεις...

Δημοσ.
Δε συμφωνώ σ' αυτό που λες. Πολλές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου προήλθαν από φιλοσοφικά ερωτήματα και θεωρίες που εκείνο το καιρό ήταν αδύνατο να αποδειχθούν. Π.χ. όταν ο Δημόκριτος βάφτισε το άτομο' date=' προφανώς δεν είχε μικροσκόπιο για να αποδείξει του λόγου του το αληθές. Απλά υπέθεσε ότι ένα υλικό δε μπορεί να κόβεται επ' άπειρον και ότι σε κάποιο σημείο θα καταλήξουμε σε ένα κλάσμα του υλικού που θα είναι "άτομο" (από το στερητικό "α" και το "τέμνω").

Κάπως έτσι υποθέτω ότι τέθηκε κάποτε και η ύπαρξη του θεού. Προφανώς κάποιος υπέθεσε ότι όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας πρέπει να τα έκανε κάποιος, οπότε εγεννήθει ο θεός, καθ' εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου. Γι' αυτό δε νομίζω ότι είναι άτοπο να συζητά κανείς για την ύπαρξη ή όχι του θεού σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα κι αν δεν έχει αποδείξεις. Ο ίδιος ο Hawkin γράφει στο βιβλίο του "Το χρονικό του χρόνου" ότι η κοσμολογία και η φιλοσοφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, δεδομένου ότι δε διαθέτουμε ακόμα τα μέσα για να αποδείξουμε τις θεωρίες για τη φύση και τη λειτουργία του σύμπαντος.[/quote']

Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι θέμα τεχνολογίας το να αποδειξεις ότι υπάρχει ή όχι κάτι στο οποίο καλείσαι να πιστέψεις χωρίς να το ερευνήσεις, χωρίς να στηριχθείς δλδ σε καμμία παρατήρηση, φαινόμενο ή οτιδήποτε παρά στην ρήση "όλα αυτά δεν μπορεί παρά να τα έφτιαξε κάποιος"? Δε νομίζω. Αλλωστε, τα συμπεράσματα και οι υποθέσεις που έκαναν οι επιστήμονες ανά τους αιώνες, σωστά ή λάθος, βασίστηκαν στη λογική, με καποιο αίτιο και κάποιο στόχο. Εδώ ποιό είναι το αίτιο? Η αρμονία του σύμπαντος? Ο στόχος? Να αποδειξουμε οτι αυτή η αρμονια υπάρχει λόγω κάποιου ανώτερου όντος? Και τί είδους τεχνολογία χρειαζόμαστε για να το πετύχουμε αν το μονο που χρειάζεται είναι η απλή εμφάνιση αυτού του όντος? Ή μήπως θα πέσουμε πάλι στην παγίδα "ο Θεός εμφανίζεται σε αυτούς που πιστεύουν" ή "ο Θεός εμφανίζεται καθημερινά και παντού"?

Καταλαβαίνω που το πας και η άποψη σου δεν είναι παράλογη, δεν νομίζω ομως ότι έχει εφαρμογή στην περίπτωση αυτή. Όπως σωστά ανέφερες, ο Δημόκριτος υπέθεσε πώς δεν είναι δυνατόν η ύλη να διασπάται επ' άπειρον. Στην περίπτωση του Θεού, καλείσαι να πιστέψεις και να αποδείξεις ακριβώς αυτό, ότι η ύλη διασπάται επ' άπειρον. Καλείσαι να πιστέψεις ότι το άπειρο είναι πεπερασμένο και το πεπερασμένο άπειρο, καλείσαι εν κατακλείδι να πιστέψεις και αποδειξεις μια θεωρία που δεν έχει αρχή μέση και τέλος, δεν ξεκινά από πουθενά για να καταλήξει κάπου. Και ολα αυτά γιατί? Για ενα ον που πολύ εύκολα θα μπορούσε να μας αποκαλύψει την μεγαλοσύνη του, δεν το κάνει όμως στηριζόμενο σε αρχές ανθρώπινες όπως είναι η άνευ όρων πίστη που εμμέσως υποδηλώνει τη μεγαλοσύνη του όντος.

Όσον αφορά το άλλο που είπες, ότι πολλοί προβαίνουν σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς όταν τους τελειώνουν τα επιχειρήματα, είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο και σε αυτό το forum, αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι δε μπορούμε να βαφτίσουμε εαυτούς "μορφωμένους" και "ευγενείς" και τους άλλους "αμόρφωτους" και "αγενείς". Έτσι πέφτουμε στην ίδια παγίδα.

Ακομα κι αν το κάνει κάποιος αυτό, γιατί πέφτει στην ίδια παγίδα? Κάποτε θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Άσε που οι mod θα έπρεπε να ειναι ο καθένας η θεά Κάλι για να τα βγάλουν πέρα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...