Προς το περιεχόμενο

Diafora Full LLU & Shared LLU

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Poia einai i diafora Full LLU & Shared LLU pou exei i vivodi?Poia aksizei apo tis 2?

Λοιπόν, για να τα δούμε μαζεμένα (και νοικοκυρεμένα) γιατί κι εγώ το έψαχνα. Έχω full LLU με vivodi και είχα παρατηρήσει κάποιες μεγάλες διαφορές στις τιμές με shared που με είχαν βάλει σε σκέψεις. Αλλά μετά τις τελευταίες αλλαγές τιμών τα δεδομένα άλλαξαν. Ας δούμε πόσο όμως και προς ποια κατεύθυνση.

Για τα παρακάτω σενάρια χρησιμοποιώ ενδεικτικά τιμές για ταχύτητα 1Μbps και είναι ανά μήνα.

Σενάριο 1ο.

Είσαι σε περιοχή όπου υπάρχει κόμβος vivodi και θέλεις full LLU. Σε αυτή την περίπτωση ο ΟΤΕ τρώει πόρτα οπότε δεν μπορείς να έχεις τηλέφωνο από εκεί. Αναγκαστικά λοιπόν θα βάλεις τηλέφωνο μέσω vivodi (εκτός αν είσαι ο τύπος στη διαφήμηση που απαντάει για το ποιο είναι το σταθερό του με "694....").

full LLU καλώδιο: ?18.92

Συνδρομή (DSL net): ?21.30

Τηλέφωνο (DSL phone): ?9.52

Σύνολο: ?49.74

Σενάριο 2ο.

Είσαι σε περιοχή όπου υπάρχει κόμβος vivodi και θέλεις shared LLU. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη υφιστάμενης σύνδεσης με τον ΟΤΕ. Να έχεις ήδη κανονικό τηλέφωνο με απλά λόγια.

shared LLU καλώδιο: ?15.35

Τηλέφωνο (OTE): ?14.76

Σύνολο: ?51.41

Βλέπουμε ότι είναι ελαφρώς πιο οικονομικό (?1.67) ένα πακέτο full παρά shared LLU. Ειδικά αν λάβουμε υπ'όψην ότι με το DSL phone έχουμε και 500 λεπτά το μήνα δωρεάν εθνικές κλήσεις.

Ας δούμε όμως και τί γίνεται με τις προ-πληρωμένες συνδρομές.

Full LLU (1 έτος)

Καλώδιο και συνδρομή: ?209.00

DSL phone: ?9.52 * 12 = ?114.24

Σύνολο: ?323.24 / 12 = ?26.94

Shared LLU (1 έτος)

Καλώδιο και συνδρομή: ?179.00

ΟΤΕ phone: ?14.76 * 12 = ?177.12

Σύνολο: ?356.12 / 12 = ?29.68

Μικρή κι εδώ η διαφορά (?2.74) αλλά ποσοστιαία σημαντικά αυξημένη από τη μέθοδο πληρωμής ανά μήνα και φυσικά προς την ίδια κατεύθυνση. Η full LLU είναι φθηνότερη σε κάθε περίπτωση.

Μόλις ένα μήνα πριν η τιμή της full LLU ήταν σχεδόν διπλάσια της shared. Είχα μάλιστα αποφασίσει να κόψω τη δική μου full LLU που πλήρωνα με το μήνα και να κάνω σύνδεση ΟΤΕ και να βάλω shared ετήσια προπληρωμένη. Πριν το κάνω πήρα τηλέφωνο τη vivodi για να τους δώσω την ευκαιρία να με πείσουν να παραμείνω "full" πελάτης τους.

- Γειά σας. Είμαι ένας συνδρομητής σας σε full LLU αλλά είδα τις τιμές της shared σύνδεσης και είναι οι μισές. Γιατί εγώ πληρώνω παραπάνω?

- Εεεε...

- Όντας πλήρως στο δικό σας δίκτυο δεν θα έπρεπε να έχω κάποιο είδος "πλεονεκτήματος" έναντι τον "απλών" shared συνδέσεων?

- Κοιτάξτε, σε full LLU σας εγγυόμαστε για την ποιότητα του καλωδίου που καταλήγει σε 'μας, την ποιότητα του σήματος και την τελική ταχύτητα.

- Δηλαδή?

- Δηλαδή ενώ για shared LLU η ταχύτητα είναι 60-70% της ονομαστικής, σε full LLU είναι 70-80%.

- Εννοείτε ότι για 10% αυξημένη εγγυημένη ταχύτητα θα πρέπει να πληρώνω 100% παραπάνω?

- Τί να σας πω...

- Τίποτε. Ευχαριστώ.

Περιττό να σας πω ότι αν η γραμμή μου ήταν "70-80% της ονομαστικής" θα είχαμε "άλλα" και με ανησύχησε που αυτό ήταν το μέγιστο που εγγυώνται. Όπως και να έχει αυτό ήταν αρκετό για να με κάνει να πάρω την απόφασή μου. Αλλαγή σε shared.

Ευτυχώς η αναβλητικότητά μου με έσωσε από μία λάθος κίνηση καθώς -όπως πολλά σε αυτό το χώρο- τα πράγματα άλλαξαν σε μια νύχτα.

Ένα μόνο τελευταία υπολογισμό θα κάνω.

1Mbps για ένα έτος

?26.94

2Mbps για ένα έτος

Καλώδιο και συνδρομή: ?259.00

Σύνολο: ?373.24 / 12 = ?31.10

- Ψήνεσαι?

- Άγρια!

ΥΓ. Ο φίλος μου ο Προκόπης πάντα έλεγε ότι αγοράζω ακριβώς πριν οι τιμές πάρουν την κατρακύλα, γι' αυτό κι αυτός αγόραζε πάντα μετά από 'μένα. Ελπίζω για μια φορά κι εγώ μόλις να απέφυγα τη σκάλα και να χαρώ ένα χρόνο χωρίς να καταριέμε τη μοίρα μου!

Μικρά σημεία ενδιαφέροντος

- Με DSL phone θα πρέπει να τονίζεις το πρόθεμα όταν δίνεις το τηλέφωνό σου καθώς είναι 211- και όχι 210-.

- Με ΟΤΕ phone είσαι politically correct.

- Με DSL phone "πας κόντρα".

- Με DSL phone έχεις 2 γραμμές. Δύο ξεχωριστά νούμερα. Στην ίδια τιμή. Στον ΟΤΕ πληρώνεις πάγιο * 2.

Τιμοκατάλογοι

Vivodi DSL net: http://www.vivodi.gr/site/content.php?artid=371

Vivodi DSL phone: http://www.vivodi.gr/media/PDF/D/26.pdf

OTE phone: http://www.oteshop.gr/page_content.asp?wid=109&hop=h

Δημοσ.

na rotiso ego kati allo....an den exo full LLU kai thelo na valo share LLU mporo an thelo na kopso ton OTE??diladi na min exo katholou tilephono sto spiti para mono ADSL sindesi apo ti vivodi...thanxxxx

ps.to leo giati prilono tsampa to pagio tou tilephonou....den pairno pote...

Δημοσ.
Λοιπόν' date=' για να τα δούμε μαζεμένα (και νοικοκυρεμένα) γιατί κι εγώ το έψαχνα. Έχω full LLU με vivodi και είχα παρατηρήσει κάποιες μεγάλες διαφορές στις τιμές με shared που με είχαν βάλει σε σκέψεις. Αλλά μετά τις τελευταίες αλλαγές τιμών τα δεδομένα άλλαξαν. Ας δούμε πόσο όμως και προς ποια κατεύθυνση.

Για τα παρακάτω σενάρια χρησιμοποιώ ενδεικτικά τιμές για ταχύτητα [b']1Μbps[/b] και είναι ανά μήνα.

Σενάριο 1ο.

Είσαι σε περιοχή όπου υπάρχει κόμβος vivodi και θέλεις full LLU. Σε αυτή την περίπτωση ο ΟΤΕ τρώει πόρτα οπότε δεν μπορείς να έχεις τηλέφωνο από εκεί. Αναγκαστικά λοιπόν θα βάλεις τηλέφωνο μέσω vivodi (εκτός αν είσαι ο τύπος στη διαφήμηση που απαντάει για το ποιο είναι το σταθερό του με "694....").

full LLU καλώδιο: ?18.92

Τηλέφωνο (DSL phone): ?9.52

Σύνολο: ?49.74

Σενάριο 2ο.

Είσαι σε περιοχή όπου υπάρχει κόμβος vivodi και θέλεις shared LLU. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη υφιστάμενης σύνδεσης με τον ΟΤΕ. Να έχεις ήδη κανονικό τηλέφωνο με απλά λόγια.

shared LLU καλώδιο: ?15.35

Τηλέφωνο (OTE): ?14.76

Βλέπουμε ότι είναι ελαφρώς πιο οικονομικό (?1.67) ένα πακέτο full παρά shared LLU. Ειδικά αν λάβουμε υπ'όψην ότι με το DSL phone έχουμε και 500 λεπτά το μήνα δωρεάν εθνικές κλήσεις.

Ας δούμε όμως και τί γίνεται με τις προ-πληρωμένες συνδρομές.

Full LLU (1 έτος)

Καλώδιο και συνδρομή: ?209.00

Σύνολο: ?323.24 / 12 = ?26.94

Shared LLU (1 έτος)

Καλώδιο και συνδρομή: ?179.00

ΟΤΕ phone: ?14.76 * 12 = ?177.12

Σύνολο: ?356.12 / 12 = ?29.68

Μικρή κι εδώ η διαφορά (?2.74) αλλά ποσοστιαία σημαντικά αυξημένη από τη μέθοδο πληρωμής ανά μήνα και φυσικά προς την ίδια κατεύθυνση. Η full LLU είναι φθηνότερη σε κάθε περίπτωση.

Μόλις ένα μήνα πριν η τιμή της full LLU ήταν σχεδόν διπλάσια της shared. Είχα μάλιστα αποφασίσει να κόψω τη δική μου full LLU που πλήρωνα με το μήνα και να κάνω σύνδεση ΟΤΕ και να βάλω shared ετήσια προπληρωμένη. Πριν το κάνω πήρα τηλέφωνο τη vivodi για να τους δώσω την ευκαιρία να με πείσουν να παραμείνω "full" πελάτης τους.

- Γειά σας. Είμαι ένας συνδρομητής σας σε full LLU αλλά είδα τις τιμές της shared σύνδεσης και είναι οι μισές. Γιατί εγώ πληρώνω παραπάνω?

- Εεεε...

- Όντας πλήρως στο δικό σας δίκτυο δεν θα έπρεπε να έχω κάποιο είδος "πλεονεκτήματος" έναντι τον "απλών" shared συνδέσεων?

- Κοιτάξτε, σε full LLU σας εγγυόμαστε για την ποιότητα του καλωδίου που καταλήγει σε 'μας, την ποιότητα του σήματος και την τελική ταχύτητα.

- Δηλαδή?

- Δηλαδή ενώ για shared LLU η ταχύτητα είναι 60-70% της ονομαστικής, σε full LLU είναι 70-80%.

- Εννοείτε ότι για 10% αυξημένη εγγυημένη ταχύτητα θα πρέπει να πληρώνω 100% παραπάνω?

- Τί να σας πω...

- Τίποτε. Ευχαριστώ.

Περιττό να σας πω ότι αν η γραμμή μου ήταν "70-80% της ονομαστικής" θα είχαμε "άλλα" και με ανησύχησε που αυτό ήταν το μέγιστο που εγγυώνται. Όπως και να έχει αυτό ήταν αρκετό για να με κάνει να πάρω την απόφασή μου. Αλλαγή σε shared.

Ευτυχώς η αναβλητικότητά μου με έσωσε από μία λάθος κίνηση καθώς -όπως πολλά σε αυτό το χώρο- τα πράγματα άλλαξαν σε μια νύχτα.

Ένα μόνο τελευταία υπολογισμό θα κάνω.

1Mbps για ένα έτος

?26.94

2Mbps για ένα έτος

Καλώδιο και συνδρομή: ?259.00

Σύνολο: ?373.24 / 12 = ?31.10

- Ψήνεσαι?

- Άγρια!

ΥΓ. Ο φίλος μου ο Προκόπης πάντα έλεγε ότι αγοράζω ακριβώς πριν οι τιμές πάρουν την κατρακύλα, γι' αυτό κι αυτός αγόραζε πάντα μετά από 'μένα. Ελπίζω για μια φορά κι εγώ μόλις να απέφυγα τη σκάλα και να χαρώ ένα χρόνο χωρίς να καταριέμε τη μοίρα μου!

Μικρά σημεία ενδιαφέροντος

- Με DSL phone θα πρέπει να τονίζεις το πρόθεμα όταν δίνεις το τηλέφωνό σου καθώς είναι 211- και όχι 210-.

- Με ΟΤΕ phone είσαι politically correct.

- Με DSL phone "πας κόντρα".

- Με DSL phone έχεις 2 γραμμές. Δύο ξεχωριστά νούμερα. Στην ίδια τιμή. Στον ΟΤΕ πληρώνεις πάγιο * 2.

Τιμοκατάλογοι

Vivodi DSL net: http://www.vivodi.gr/site/content.php?artid=371

Vivodi DSL phone: http://www.vivodi.gr/media/PDF/D/26.pdf

OTE phone: http://www.oteshop.gr/page_content.asp?wid=109&hop=h

για πες μας ομως τι ταχυτητες ειχες με full llu vivodi?ηταν οντως καλυτερες απο shared llu?

Δημοσ.

Είχα πάρει την απόφαση αλλά όπως είπα λόγω φόρτου δουλειάς το ανέβαλα συνεχώς. Μέχρι χθες!

Τελικά 'ψήθηκα' και κατόπιν ορίμου σκέψεως άλλαξα τη μηνιαία συνδρομή από full LLU 1Mbps σε προπληρωμένη ετήσια full LLU 2Mbps. Έκανα μία κατάθεση στο λογαριασμό τής vivodi στην Alpha για ?259, πήγα από τα γραφεία στο Χαλάνδρι και υπέβαλα την απόδειξη μαζί με μία αίτηση για αλλαγή πακέτου. Τώρα από 1 Αυγούστου θα ξεκινήσει να τρέχει (αν όλα πάνε καλά).

Το πάγιο του DSL phone θα εξακολουθήσει να έρχεται με μηνιαίο λογαριασμό.

Από ταχύτητες είμαι maxed out στα 106KB/s και θα σας ενημερώσω σύντομα για το πώς θα παίζει η 2M.

Bottom line είναι ότι αντί να πληρώνω ?49.74/μήνα για 1Mbps τώρα πλήρωσα το αντίστοιχο των ?31.10 για 2Μbps! Συμπεριλαμβάνεται και το τηλέφωνο σε όλα αυτά.

Στο όλο σχήμα δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ανακατεύεται ο ακατανόμαστος του οποίου η ανάμνηση μου περιορίζεται σε κάτι γαλάζια χαρτάκια που μου έρχονταν παλιά κάθε 2 μήνες.

Δημοσ.

Στο όλο σχήμα δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ανακατεύεται ο ακατανόμαστος του οποίου η ανάμνηση μου περιορίζεται σε κάτι γαλάζια χαρτάκια που μου έρχονταν παλιά κάθε 2 μήνες.

Κι εγω λογω κακης εμπειριας θελω να φυγω απο το δικτυο του οτε.Αληθεια εκτος απο την vivodi υπαρχει αλλη εταιρια με δικο της δικτυο ?η HOL ta 4 mbit τα δινει απο δικο της δικτυο η δικτυο του οτε?

Δημοσ.
na rotiso ego kati allo....an den exo full LLU kai thelo na valo share LLU mporo an thelo na kopso ton OTE??diladi na min exo katholou tilephono sto spiti para mono ADSL sindesi apo ti vivodi...thanxxxx

ps.to leo giati prilono tsampa to pagio tou tilephonou....den pairno pote...

Κοίταξε' date=' shared σημαίνει το σήμα της vivodi θα μοιράζεται ένα καλώδιο που ήδη έχεις (του ΟΤΕ στην περίπτωσή σου). Γι'αυτό και η vivodi σε χρεώνει λιγότερο στην πρόσβαση, επειδή μοιράζεται και το κόστος του καλωδίου. Τώρα, αν εσύ κόψεις τον ΟΤΕ, είναι σαν να τραβάς το χαλί κάτω από τα πόδια στη vivodi. Δεν υπάρχει δηλαδή ενεργό καλώδιο για να μοιράσεις και στη vivodi.

Αν τώρα δεν πολυπαίρνεις τηλέφωνα με το "σταθερό" τότε συμφέρει να κάνεις full LLU χωρίς το DSL phone.

Για να το δούμε αναλυτικά.

[u']

Σενάριο 1ο.[/u]

Θέλω internet (1Mbps) και δεν με νοιάζουν τα τηλέφωνα. Shared version.

OTE phone (απαιτείται): ?14.76

Shared internet: ?36.65

Σενάριο 2ο.

Θέλω internet (1Mbps) και δεν με νοιάζουν τα τηλέφωνα. Full LLU version.

Full LLU internet (το μόνο που χρειάζεσαι): ?40.22

Σύνολο: ?40.22

Διαφορά ?11.19/μήνα. Αν δεν πολυπαίρνεις τηλέφωνα, αυτή η διαφορά σίγουρα σε καλύπτει στην ενδεχόμενη αύξηση που θα έχεις στο λογαριασμό του κινητού σου. (Μην το μάθει ο Αλογοσκούφης μόνο ότι σου περισσεύουν ?11.19/μήνα για το κινητό γιατί θα πάει το τέλος όσο ψηλά πετάει στο σκούφο του) ;-)

Επειδή όμως οι τιμές συνδρομών παρουσιάζουν μια "αδράνεια" στις εξελίξεις, ας δούμε χάρη παραδείγματος και τί θα πλήρωνες αν έκανες μία ετήσια συνδρομή.

Σενάριο 3ο.

Θέλω Internet (1Mbps), έχω βαρεθεί τον ΟΤΕ και τα τηλεφωνά του και μου περισσεύουν ?209 εδώ και τώρα.

Full LLU internet (1 year): ?209

Σύνολο/μήνα: ?17.42

Δημοσ.
Κι εγω λογω κακης εμπειριας θελω να φυγω απο το δικτυο του οτε.Αληθεια εκτος απο την vivodi υπαρχει αλλη εταιρια με δικο της δικτυο ?η HOL ta 4 mbit τα δινει απο δικο της δικτυο η δικτυο του οτε?

Λογικά από δικό της δίκτυο αφού τα dslam του οτε έχουν μέγιστο 1mbit.

Δημοσ.
από ποιότητα το dsl phone?? είναι σαν το καλό σταθερό του ΟΤΕ:P:P???

Πριν από 2 μήνες και αν είχες το torrent στο full υπήρχε διαφορά. Ενώ άκουγες μια χαρά (και με αυτό εννοώ ότι άκουγες όπως ακούς και σε μία γραμμή ΟΤΕ) το άλλο μέρος σε άκουγε με μικροδιακοπές. Αυτό κυρίως οφειλόταν στην μή καλή απομόνωση του bandwidth του DSL phone από εκείνο του internet.

Για να γίνω κατανοητός, όταν έχεις 1Mbps γραμμή στην πραγματικότητα έχεις:

Downstream: 1024 (internet) + 192 (DSL phone) = 1216Kbps

Upstream: 256 (internet) + 192 (DSL phone) = 448Kbps

Στην αρχή ενώ κατέβαζες με 1024Κbps ανέβαζες με 448Kbps. "Ετρωγες" δηλαδή από το bandwidth του DSL phone. Τώρα το ρυθμίσανε, οπότε όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα ομιλίας μεταξύ DSL phone και ΟΤΕ phone.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...