GT1807 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Το συν ειναι οτι ειμαστε ενα απο τα μεγαλυτερα (αν οχι το μεγαλυτερο) τεχνολογικα forum της χωρας.Σε αυτον εδω τον χορο υπαρχουν αρκετοι που το εχουν σπουδασει το επαγγελμα τεχνολογια κ θελουν να βοηθησουν πολυ κοσμο. Το πλυν ειναι οτι το 80% των μελων δεν το εχουν καταλαβει ακομα. Τα σέβη μου ---EDIT--- Το θεμα με τα φραγκοβλαχικα εμενα προσωπικα δεν με πειραζει καθολου.Οποιος θελει να βοηθησει το κανει απο την καλη του την καρδια ειτε τα γραφεις σε ελληνικα ειτε σε γρεεκλισ.Με πειραζει περισσοτερο που αρκετοι δεν εχουν μαθει ακομα τι εστι μηχανη αναζητησης(κ δεν εννοω μονο του insomnia). (Τα σέβη μου)^2
Eusebius Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Τα γρεεκλιση (τα περισσότερα τα προσπερνάω). Δεν είμαστε στα 1980. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια.[/quote']Κι όμως υπάρχουν. Στο PSP όχι μόνο δεν μπορείς να γράψεις Ελληνικά' date=' αλλά δεν εμφανίζει τους μισούς Ελληνικούς χαρακτήρες στην σελίδα. Προτείνω λοιπόν στον HAL να απαγορεύσει τα Ελληνικά και να περιορίσει κάπως το φάρδος της σελίδας γιατί εγώ γουστάρω να μπαίνω στο insomnia από το PSP μου.[/quote']Θα τσιμπήσω Για το δεύτερο, είναι θέμα css. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στη σελίδα που βλέπουμε στα πισί. Για το πρώτο, τα παράπονά σου στην Σόνυ. Άμα θες να σερφάρεις με browser που υποστηρίζει πέντε κωδικοσελίδες, δεν μπορεί να έχεις τέτοιες αξιώσεις. Ζήτησε από την Σόνυ να προσθέσει ISO-8859-7. @ polidis Τα γρεεκλιση είναι ένα από τα έξι πράγματα που είπα ότι δεν μου αρέσουν στο φόρουμ του Insomnia. Γιατί κόλλησες σ' αυτό; Δεν ζήτησα ούτε έχω ζητήσει να απαγορευτούν. Άλλωστε τα περισσότερα είτε τα προσπερνάω είτε δεν τα βλέπω καθόλου (χάρη στην (δύσχρηστη) λίστα αποκλεισμένων). ΥΓ. Κάτι ακόμα που δεν μου αρέσει: Το ότι δεν υποστηρίζονται nested quotes και γενικά πολλαπλά παραθέματα.
polidis Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 @ polidis Τα γρεεκλιση είναι ένα από τα έξι πράγματα που είπα ότι δεν μου αρέσουν στο φόρουμ του Insomnia. Γιατί κόλλησες σ' αυτό; Δεν ζήτησα ούτε έχω ζητήσει να απαγορευτούν. Άλλωστε τα περισσότερα είτε τα προσπερνάω είτε δεν τα βλέπω καθόλου (χάρη στην (δύσχρηστη) λίστα αποκλεισμένων). ΥΓ. Κάτι ακόμα που δεν μου αρέσει: Το ότι δεν υποστηρίζονται nested quotes και γενικά πολλαπλά παραθέματα. Den kolisa idika me sena file mou alla an paratirises ena megalo pososto atomon exoun san mion ta greeklish eno xeroun oti exei ypothi to thema 1000000 fores. Telika protino alagi titlou thematos gia na exoume kaliteri katalixi sti sizitisi opos: "Τα + και τα - του insomnia ektos apo ta greeklish":)
apoikos Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Καμιά μεταφρασούλα παίζει; Για την δεύτερη λέξη... Την πρώτη μου την μετέφρασε η 'Ψαροβαβέλ': whatever! Guatever για την ακρίβεια :-P. Μάλλον έχεις πρόβλημα που δεν καταλαβαίνεις τη 2η λέξη :-P. Είναι δικαιώμά μου να γράφω όπως γουστάρω και υποχρέωσή σου να καταλαβαίνεις αυτά που λέω :-P an paratirises ena megalo pososto atomon exoun san mion ta greeklish eno xeroun oti exei ypothi to thema 1000000 fores Δηλαδή το ότι έχει ειπωθεί 10^n φορές αυτομάτως σημαίνει ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε τα greeklish αρνητικά; Πάμε λοιπόν άλλη μία: μου τη σπάνε τα greeklish και θεωρώ - απλά - ότι στο 99% των περιπτώσεων, όποιος γράφει greeklish δε σέβεται τον συνομιλητή του / τον αναγνώστη των μηνυμάτων του.
konnak Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Ερώτηση: Δηλαδή πόσο πιο δύσκολο είναι να γράφεις ελληνικά και όχι greeklish; Τους ίδιους χαρακτήρες θα πληκτρολογήσεις, ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα διατύπωσης: αν αποφασίσεις να γράψεις ελληνικά θα πρέπει να τα γράψεις ΣΩΣΤΑ (από άποψη σύνταξης, ορθογραφίας, κτλ). Και δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι μπορούν να το κάνουν. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο. Ποια βαρεμάρα; 10 χαρακτήρες θα πληκτρολογήσεις σε greeklish, 10 σε ελληνικά (και αν θες και τόνους, άντε 1 χαρακτήρα παραπάνω)! polidis, μου αρέσει που διαμαρτύρεστε ότι αποπροσανατολίζεται το θέμα, αλλά οι μόνοι που βλέπω να απαντούν ερειστικά είστε εσείς. Δε νομίζω ότι ξεφεύγει η συζήτηση. Προσωπικά είπα ότι τα μεγαλύτερα μείον είναι τα greeklish και το search (το οποίο οφείλεται στο πρώτο που ανέφερα). Πως ακριβώς σε απειλεί μια προοπτική να γράφεις μόνο ελληνικά δηλαδή, ώστε να αντιδράς με αυτό το μένος; Συμφωνώ επίσης ότι δεν πρόκειται ποτέ να μπω στην οπτικά και αισθητικά οδυνηρή διαδικασία να διαβάσω post σε greeklish άνω των 3-4 γραμμών. Δείτε το ADSLgr που επιτρέπει ΜΟΝΟ ελληνικά πόσο πιο ευανάγνωστο είναι σαν forum.
Cristina Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Αναφορικά με τα greeklish που βλέπω συνέχεια να είναι λόγος για έριδες: Προσωπικά, δεν με ενοχλούν, αν και θα προτιμούσα να διαβάζω ένα κείμενο στα Ελληνικά και γι αυτό σταμάτησα κι εγώ να γράφω greeklish το 2002. Κάποια στιγμή, σε μια ανάλογη κουβέντα που είχε γίνει τότε, ένοιωσα ντροπή για μένα και για τα γραπτά μου. Με ενοχλούσε η σκέψη του ότι όσα έγραφα έχαναν την αξία τους και τη δύναμή τους επειδή ήταν γραμμένα με έναν φτηνό και εύκολο τρόπο, για μένα, τα Greeklish. Θεώρησα πως ο μόνος τρόπος για να πείσεις κάποιον να γράφει με Ελληνικούς χαρακτήρες είναι να του δείξεις εσύ τον δρόμο. Η αλλαγή βέβαια έρχεται μακρυπρόθεσμα. Ευτυχώς από τότε μέχρι σήμερα βλέπω πολλά παιδιά να γράφουν πλέον Ελληνικά, ακόμα και αν η ορθογραφία τους δεν είναι καλή. Αυτό με καλή θέληση, παρατηρητικότα και έλλειψη ντροπής για να ρωτούν πως γράφεται μια λέξη, σταδιακά βελτιώνεται. Κάτι που σιγουρα κάνει καλό κυρίως στους ίδιους. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είναι δικαίωμά του να γράφει όπως θέλει αυτός. Δυστυχώς όμως από τη στιγμή που εκεί που γράφει δεν τα διαβάζει μόνον ο ίδιος, παύει να είναι δικαίωμά του, αλλά αποκτά και μια υποχρέωση έναντι των υπολοίπων που τον διαβάζουν και που σε αυτούς απευθύνεται. Αυτό που με ενοχλεί όμως πιο πολύ, είναι η συμπεριφορά των Greeklish users σε ανάλογες συζητήσεις. Θα προτιμούσα μια πιο ειλικρινή θέση από αυτους. «Ξέρετε κύριοι, μου είναι πού βαρετό να ξεκινήσω να γράφω με Ελληνικούς χαρακτηρες και δεν έχω όρεξη να το κάνω. Βαριέμαι να κάνω μια τέτοια αλλαγή για όλους εσάς που κουράζεστε να με διαβάζετε.» Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω κάποιους, μα πραγματικά πιστεύω πως το θέμα των PC και των λειτουργικών που δεν έχουν Ελληνικά (πόσοι χρήστες πια να έχουν τέτοιο πρόβλημα και πόσοι είναι που γράφουν διαρκώς από μη οικιακό υπολογιστή; ), για μένα είναι δικαιολογία. Μια δικαιολογία ολκής, όπως θα έλεγε και ο blueviper. Ως εκ τούτου, αυτό που με χαλάει πιο πολύ είναι η έλλειψη ειλικρίνειας και η προσπάθειά τους να μας πείσουν με επιχειρήματα που θυμίζουν παιδάκι και θεωρούν πως αξίζει τον κόπο να μάχονται για τα «δικαιώματά» τους, από μέρους όλων των χρηστών Greeklish, που τα υπερασπίζονται με τόση ευψυχία.
Eusebius Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Den kolisa idika me sena file mou alla an paratirises ena megalo pososto atomon exoun san mion ta greeklish eno xeroun oti exei ypothi to thema 1000000 fores. Φίλε polidis' date=' μέχρις ενός σημείου εγώ είμαι μαζί σου. Βαριέμαι να βλέπω θέματα για τα γρεεκλιση, νομίζω ότι το έχουμε κουράσει το θέμα και δεν βρίσκω λόγο να ασχολούμαι. Ούτε μετοχές έχω στο Insomnia ούτε admin είμαι ούτε mod, ούτε είμαι υποχρεωμένος να διαβάζω όλα τα μηνύματα, ούτε μ' έχει ορίσει κανείς δάσκαλο ή κηδεμόνα των άλλων. Πέρα από το μήνυμα που γράφω τώρα και το λινκ στην υπογραφή μου, δεν έχω ξανασχοληθεί με τα γρεεκλιση. Για την πάρτη μου, ας γράφει ο καθένας όπως γουστάρει. Από την άλλη, κάθε φόρουμ είναι ό,τι είναι χάρη και στα μέλη του. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δίνει το δικαίωμα στα μέλη να διαμαρτύρονται για θέματα που θεωρούν σοβαρά, έστω κι αν κάθε τόσο τα θρεντ κλειδώνονται. Και μη νομίζεις ότι οι αντιδράσεις στο φαινόμενο το οποίο σ' εμάς εκδηλώνεται με τα τσαπατσούλικα γρεεκλιση είναι κάτι αποκλειστικά ελληνικό. Η απαίτηση για καθαρή και ευανάγνωστη διατύπωση υπάρχει σε όλα τα σοβαρά φόρουμ και newsgroups και mailing lists του εξωτερικού. Π.χ., κάνεις μια ερώτηση σε Leet-speak ή IM-speak ή σε ανορθόγραφη ή ασύντακτη γλώσσα και η πρώτη και μοναδική απάντηση που θα λάβεις δεν αποκλείεται να είναι κάτι τέτοιο: «Το πρώτο που θες είναι να μάθεις ορθογραφία και γραμματική». Αν σε ενδιαφέρει η προσωπική μου άποψη για τα γρεεκλιση, πιστεύω ότι αυτοί που τα χρησιμοποιούν κάνουν κακό του κεφαλιού τους: Είναι λιγότερες οι πιθανότητες να δουν ανταπόκριση στα μηνύματά τους. Δεν μαθαίνουν τη γλώσσα. Τα ελληνικά, καλώς ή κακώς, διατηρούν την ιστορική ορθογραφία. Άμα συνηθίσεις στα γρεεκλιση με την κατά βούλησιν απλοποίηση της ορθογραφίας, την έκατσες. (Αν εχι κανις εσοτερικι πλιροφορισι ι βασιμεσ ιποπσιεσ οτι προσεχοσ ι επισιμι γλοσα κε γραφι προκιτε να γινι καπος ετσι ασ μασ το πι να το κσερυμε κι εμισ.) Η πρώτη ευκολία (να μη γυρίζεις πληκτρολόγιο, να μη βάζεις τόνους, να μην προσέχεις την ορθογραφία) μπορεί να σε παρασύρει και προς άλλες ευκολίες (χωρίς στίξη, χωρίς παραγράφους κλπ.) οπότε στο τέλος δεν καταλαβαίνεις ούτε εσύ αυτά που γράφεις (και που σκέφτεσαι).
giorgos th. Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Texnologiko forum einai edo oxi leksiko oute tetarti dimotikou na mathainoume ston allon pos na grafei kai na diatiponei tis apopseis tou...
Cristina Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Texnologiko forum einai edo Αυτό είναι επιχείρημα για την υπεράσπιση της χρήσης των Greeklish;
giorgos th. Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 apolitos oxi.Cristina epeidi tha ksefigei kai auto to thema giati den vazete kanona opos exo ksanapei apagoreuseis ton greeklish na teleionoume?
pigeon Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Ρε παιδιά ΗΜΑΡΤΟΝ με τα greeklish! Θα τσακωθείτε γι'αυτο; Ειτε βαλτε κανόνα για υποχρεωτικά Ελληνικά παντού (οπως στο adslgr) ή οπου επιτρέπεται αφήστε τους ανθρώπους να γράφουν ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ, δεν το κάνουν για να μας σπάσουν τα νεύρα, εχουν κι αυτοι το "κόλλημα" τους με τα greeklish. Ασε που βλέπω κατι χειρότερα, γράφουν στα ελληνικά 4 παραγράφους κολλημένες χωρις κόμματα, τελείες, bold κτλ . Ζαλάδα σκέτη
mxpert Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Texnologiko forum einai edo oxi leksiko oute tetarti dimotikou na mathainoume ston allon pos na grafei kai na diatiponei tis apopseis tou... ...ναι ??? έτσι λες ??? αν εγώ γυρίσω και σου απαντήσω δηλαδή με τον χυδαιότερο τρόπο, ειμαι εντάξει ??? η σωστή διατύπωση είναι και αυτή ενας τρόπος σεβασμού ! φιλικά το λέω μην το παρεξηγήσεις ! για σκέψου το καλύτερα...
Cristina Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 apolitos oxi.Cristina epeidi tha ksefigei kai auto to thema giati den vazete kanona opos exo ksanapei apagoreuseis ton greeklish na teleionoume? Μα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, από θέση του admin. Το έχει πει άπειρες φορές. Άλλωστε αν μπει τέτοιος κανόνας, δεν θα έχετε λόγο να τσακώνεστε και δεν θα έχουμε topics να κλειδώνουμε. Πέραν της πλάκας, αν καταλαβαίνω καλά το ύφος που κινείται η συζήτηση δεν έχει να κάνει με την ανάρτηση κάποιου σχετικού κανόνα, αλλά με τον «καημό» των χρηστών που έχουν αγανακτήσει με τα Greeklish που προσπαθούν να αποδείξουν, δικαίως κατά κάποιον τρόπο, την δυσχέρεια που προκαλούν στην ανάγνωση και την γενικότερη χρήση ενός forum.
giorgos th. Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 @mxpert den ksero apo pote exeis arxisei na mpaineis - grafeis se forums alla LOGIKA prin mpeis tha exeis riksei mia matia stous kanones etsi? loipon,to na mou epitetheis xidaia i opos allios thes prosopika den tha me noiaksei katholou.apla tha deikseis paraekso ti anthropos eisai.oxi esi sigkekrimena alla genika. tha fas ena ban,deutero ban kai sto telos ena monimo ban kai i zoi sinexizetai..
mxpert Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2006 @mxpert den ksero apo pote exeis arxisei na mpaineis - grafeis se forums alla LOGIKA prin mpeis tha exeis riksei mia matia stous kanones etsi?loipon' date='to na mou epitetheis xidaia i opos allios thes prosopika den tha me noiaksei katholou.apla tha deikseis paraekso ti anthropos eisai.oxi esi sigkekrimena alla genika. tha fas ena ban,deutero ban kai sto telos ena monimo ban kai i zoi sinexizetai..[/quote'] ...εντάξει το "χυδαία" ήταν απλώς ένα παράδειγμα (ατυχές) ...θέλω να πω πως είναι αρκετά σημαντική η σωστή και "καλή" έκφραση ακόμα και σε ένα τεχνολογικό forum ! ...δεν είναι "καλή" δικαιολογία αυτή
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.