Lucifer Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Είναι για το καλτ, δες ποστ 41 πχ όταν ήμουν ακόμα νιούφης σεφ.
Φρού-Φρού Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Toufas χωρίς να είμαι σίγουρη και η μάνα μου έτσι την φτιάχνει την στάκα, ρίχνει απο πάνω το αλεύρι και ανακατεύει. Και ο λόγος που δεν σβολιάζει είναι επειδή το υγρό είναι βούτηρο και το στερεό αλεύρι. Κάτι σαν το roux φαντάζομαι που οσες φορές κι αν εχω φτιάξει δεν μου σβολιάζει γιατι απλά το αλεύρι αποροφά το βούτηρο Αλλά θα ρωτήσω και εγω την μάνα μου να πω λεπτομέρειες για να είμαστε και πιο ακριβείς Ελα τα Κρητικάκια να μαζευόμαστε
Toufas Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 ναι βρε φρου, αυτος ειναι ο κανονας, αλλα ο κρητικος εβραζε το γαλα και εριχνε το αλευρι απο πανω αν ζεστανεις βουτυρο, βαλεις γαλα και μετα αλευρι θα σβολιασει. και στο τελος εγινε μια πολυ πηχτή σαλτσα.
Φρού-Φρού Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 ναι βρε φρου, αυτος ειναι ο κανονας, αλλα ο κρητικος εβραζε το γαλα και εριχνε το αλευρι απο πανωαν ζεστανεις βουτυρο, βαλεις γαλα και μετα αλευρι θα σβολιασει. και στο τελος εγινε μια πολυ πηχτή σαλτσα. χμ. μα εχω την αίσθηση οτι η αυθεντική στάκα γίνεται με το βούτηρο γάλακτος και λίγο αλεύρι.. Νομίζω δεν χρειάζεται να προσθέσεις γάλα, αλλά για να μην λέω και βλακείες θα ρωτήσω την μάνα και θα σου πω και για την εκτέλεση και για τα υλικά
Toufas Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 χμ. μα εχω την αίσθηση οτι η αυθεντική στάκα γίνεται με το βούτηρο γάλακτος και λίγο αλεύρι.. Νομίζω δεν χρειάζεται να προσθέσεις γάλα, αλλά για να μην λέω και βλακείες θα ρωτήσω την μάνα και θα σου πω και για την εκτέλεση και για τα υλικά ναι αυτο ειπε και ο τυπος "butterfat from the goats milk warmed and thickened with flour" αλλα το αλευρι απο πανω και δεν σβολιαζει?
Φρού-Φρού Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 καταλαβαίνω την ταραχή σου Toufas στις 07:51 για το κατα πόσο σβολιάζει το αλευρι, δεν σου κρύβω οτι και εγω είμαι εξίσου ταραγμένη, σχεδόν τρομαγμένη θα τολμούσα να πω, αλλά και εμείς και οι τηλεθεατές μας, θα κάνουμε υπομονη μέχρι καποιου η μάνα να ξυπνήσει .... Λοιπόν οι πληροφορίες ήρθαν! Βάζουμε την στάκα (την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε απο τα μαγαζιά με Κρητικά προιόντα της περιοχής μας ή απο την Φρού-Φρού έναντι του ευτελούς ποσού των 86,87ευρώ/100 γρ. + ΦΠΑ 19% + έξοδα αποστολής ) σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το αλεύρι (αναλογία με το μάτι της έμπειρης μάνας: μια μικρή χούφτα ανθρώπου μεσαίου μεγέθους για ενα κιλό στάκα, ή σε απλά Κρητικά: λίγο αλευράτσι, ωστε να τραβήξει τα υγρά τζη) Προσθέτουμε και λίγο αλατάκι και αναγυρίζουμε (ανακατεύουμε για τους Ελληνες) μέχρι να γίνει ενα απαίσιο, ομοιογενές, εμετικής όψης κουρκούτι. Η στάκα εκκρίνει μια λιπαρή,πολυ χαμηλής θερμιδικής αξίας (not), ουσία το λεγόμενο στακοβούτηρο. Αφαιρούμε με ενα κουτάλι οσο στακοβούτηρο βγάλει, και το φυλάμε σε ενα βάζο στο ψυγείο, όσοι ξέρουμε να κάνουμε πιλάφι ή ξενικά γαμοπίλαφο ή οποιαδήποτε συνταγή που θέλει στακοβούτηρο. Οι υπόλοιποι αν δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε το πετάμε. Η ειδική στακολόγος μαμα-'Αννα στην συνέχεια της συνέντευξης που ευγενικά μας παραχώρησε, μας τόνισε οτι η στάκα δεν σβολιάζει γιατί το αλεύρι το βάζουμε όταν η στάκα είναι ζεστή και οχι καυτή! Αντε καλή μας όρεξη !
livewire Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Είναι για το καλτ, δες ποστ 41 πχ όταν ήμουν ακόμα νιούφης σεφ. Ωραίος. Και το τέλος του κόσμου να έρθει, στα τέτοια σου εσένα. Ανοίγεις μια καντίνα(500m)! Από τα συμφραζόμενα, προκύπτει ότι ήταν στίκυ, σωστά? Τι πήγε στραβά? Υπάρχουν άλλα κι άλλα στίκυ που κινούνται(τρόπος του λέγειν) πιο χλιαρά, πχ αυτό κι αυτό καταλαβαίνω την ταραχή σου Toufas στις 07:51 για το κατα πόσο σβολιάζει το αλευρι, δεν σου κρύβω οτι και εγω είμαι εξίσου ταραγμένη, σχεδόν τρομαγμένη θα τολμούσα να πω, αλλά και εμείς και οι τηλεθεατές μας, θα κάνουμε υπομονη μέχρι καποιου η μάνα να ξυπνήσει Τίνος η μάνα κοιμάται ακόμα στις 8 το πρωί? Νομίζω ότι η Φρου-Φρού το κάλυψε το θέμα με τη στάκα, αλλά θα έχω κι εγώ σε λίγο μια ακόμα γνώμη για να το διασταυρώσουμε. Θα κάνω έντιτ εδώ για να μη φλυαρούμε(πολύ)! Edit: 2-3 παρατηρήσεις. Εκεί που λες Βάζουμε την στάκα [...] σε μια κατσαρόλα Στην κατσαρόλα βάζουμε την τσίπα(αλλιώς κρούστα) που κάνει το goat milk στην επιφάνεια και την αγοράζουμε(αν δεν έχεις κονέ με κανένα μιτάτο) όπως ειπώθηκε, μεμονωμένη. Επίσης, η στάκα δεν σβολιάζει και όταν η στάκα είναι ζεστή είναι μάλλον λάθος. Όπου στάκα, ας αντικατασταθεί με τσίπα. Στάκα είναι αυτό που μένει στο τέλος, μετά την αφαίρεση του (στακο)βούτυρου. Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε είναι μαύρο. Αυστηρά, από ότι μου είπαν. Toufa, πες μας αν έβγαλες άκρη...
livewire Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 στακα = butterfat from the goats milk ? Μπα,το butterfat είναι η τσίπα(κρούστα) του γάλατος. Αυτό που λέμε ότι το παίρνεις έτοιμο. Μάλλον αυτό εννοεί ο ποιητής. Στείλε ένα λινκ με το επεισόδιο από την Κρήτη, γιατί στο site που έδωσες, δεν το βρήκα.
Toufas Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 ναι και πως θα βρει καποιος στακα που ειναι πχ αμερικη/αγγλια κλπ bourdain greek islands = win στο google
Pablo_Hasan Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 οπως θα εβρισκε ταχινι, δικταμο και φασολια μαυροματικα
Φρού-Φρού Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Edit: 2-3 παρατηρήσεις. Εκεί που λες Στην κατσαρόλα βάζουμε την τσίπα(αλλιώς κρούστα) που κάνει το goat milk στην επιφάνεια και την αγοράζουμε(αν δεν έχεις κονέ με κανένα μιτάτο) όπως ειπώθηκε, μεμονωμένη. Επίσης, η στάκα δεν σβολιάζει και όταν η στάκα είναι ζεστή είναι μάλλον λάθος. Όπου στάκα, ας αντικατασταθεί με τσίπα. Στάκα είναι αυτό που μένει στο τέλος, μετά την αφαίρεση του (στακο)βούτυρου. Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε είναι μαύρο. Αυστηρά, από ότι μου είπαν. Toufa, πες μας αν έβγαλες άκρη... Καλέ ναι, δίκιο έχεις! Στάκα λέγεται το τελικό αποτέλεσμα. Πρίν γίνει τέτοια λέγεται τσίπα, ανθόγαλα, το πάνω-πάνω τελος πάντων Οσο για το μαύρο αλευρι, μην είμαστε ρατσιστές και το άσπρο το ίδιο κάνει Θάνκς για την διόρθωση
Toufas Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 με εχετε μπερδεψει. οταν περνεις βουτυρο κανονικο, και το βαλεις να ζεσταθει σε χαμηλη φωτια, και το φιλτραρεις, στο φιλτρο μενουνε οτι δεν ειναι βουτυρο, δηλαδη τα στερεα του γαλακτος. τι απο τα 2 θα λεγατε στακα? το καθαρο λιπος, η τα υγρα που κρατουντε στο φιλτρο? αυτο που τρωγανε εμιαζε σαν...μπεσαμελ να το πω?
Φρού-Φρού Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 με εχετε μπερδεψει.οταν περνεις βουτυρο κανονικο, και το βαλεις να ζεσταθει σε χαμηλη φωτια, και το φιλτραρεις, στο φιλτρο μενουνε οτι δεν ειναι βουτυρο, δηλαδη τα στερεα του γαλακτος. τι απο τα 2 θα λεγατε στακα? το καθαρο λιπος, η τα υγρα που κρατουντε στο φιλτρο? αυτο που τρωγανε εμιαζε σαν...μπεσαμελ να το πω? Η στάκα είναι το τελικό προιόν όπως πολύ σωστά με διόρθωσε ο livewire! Το πρωτογενές στοιχείο λέγεται τσίπα, καιμάκι του γάλακτος, ανθόγαλα. Αυτό είναι συγκεκριμένο προιόν, δεν είναι βούτηρο κανονικό και πωλείται ως επι το πλείστον, σε καταστήματα με Κρητικά προιόντα και δεν ξέρω πως ακριβώς λέγεται αλλα αν πεις θέλω βούτηρο για να κάνω στάκα, όλοι θα καταλάβουν. Αυτο το ανακατεύεις με λίγο αλεύρι και λίγο αλάτι, αφαιρείς το "λάδι" που θα βγάλει και αυτό που εχει μείνει, το στερεό που μοιάζει με κομμένη μπεσαμέλ λέγεται στάκα.
Toufas Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2008 δηλαδη αν εχω γαλα κατσικας, παρω το λιπος/ανθογαλα (το πανω πανω ) το ανακατεψω με αλευρι και αλατι περνω στακα?
Προτεινόμενες αναρτήσεις