leftermann Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 λατρεύω την φακή. Από σκέτη μέχρι με ότι νάναι μέσα. Μέχρι και γύρο έχω συνδυάσει. Ταιριάζει πολύ με οτιδήποτε λιπαρό. Όπως και η φέτα ναούμε.
arxaggelos Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 Φακές σαλάτα πάντως είναι και μαμώ. Τίγκα στο σίδηρο και δεν τις νιώθεις νιανιά όπως τη σούπα
apd453 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 Φακές σαλάτα πάντως είναι και μαμώ. Τίγκα στο σίδηρο και δεν τις νιώθεις νιανιά όπως τη σούπα Φακές σαλάτα? Σαν τη σαλάτα με φασόλια να φανταστώ? Ωραία είναι και η φάβα από φακές. Για τσιπουράκι είναι μαμώ.
arxaggelos Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2010 Ναι, κάπως σαν τη σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα. Ψιλοκομμένο κρεμμυδι, πιπέρι, ξύδι ή λεμόνι κλπ. Η φάβα Αμοργού είναι εξαιρετική!
leftermann Δημοσ. 31 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2010 συνταγούλα για τσουρεκάκια λοιπόοοοον, και τέρμα τα υποκοριστικούλια. Η συνταγή είναι της φίλης Βαγγελούδας (δεν είναι δικό μου το υποκοριστικό, έτσι την λένε), και την ακολουθώ για δεύτερη χρονιά φέτος, με μεγάλη επιτυχία, έχοντας κάνει διάφορες άλλες αποτυχημένες συνταγές τα προηγούμενα πάσχατα. Θένξ Βαγγ . (ανγκμαρ, γράφε υλικά για 5 μεσαίου μεγέθους τσουρέκια: 1. 100 γρ μαγιά, θερμοκρασία ψυγείου (την αγοράζουμε από τα φουρνάρικα) 2. 1250 γρ αλεύρι για τσουρέκια (ένα πολύ καλό που παίρνω εγώ είναι το "μάννα", αλλά δεν υπάρχει παντού, το καρφούρι πχ δεν το έχει) 3. 3 αυγά, θερμοκρασία δωματίου 4. 300 γρ γάλα χλιαρό 5. 500 γρ ζάχαρη 6. ξύσμα από ένα πορτοκάλι 7. 1 κ.γλυκού αλάτι 8. 1 κ. γλ. μαχλέπι σκόνη 9. 1 κ. γλ. κακουλέ σκόνη 10. 150 γρ φυτίνη λιωμένη 11. σουσάμι μαχλέπι και καουλέ προτιμάμε να αγοράσουμε ολόκληρα και να τα τρίψουμε εμείς στο γουδί. Εναλλακτικά αγοράζουμε έτοιμα τριμμένα. εγώ προσθέτω και λίγη μαστίχα χίου τριμμένη, γιατί έτσι γουστάρω. Η συνταγή κανονικά δεν έχει. επίσης, επειδή είμαι κάφρος δεν βάζω σκέτη φυτίνη αλλά μισή μισή με φρέσκο βούτυρο (αγελαδινό). Λίγο πιο μπρούταλ, αλλά με αρέσει. σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, και προσθέτουμε μισό ποτήρι αλεύρι. Χτυπάμε καλά και γίνεται ένας χυλός. Όλο αυτό το κάνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, το οποίο κλείνουμε και τυλίγουμε με μεγάλη πετσέτα, και το αφήνουμε για 1 ώρα κάπου ζεστά (εννοώ όχι στο μπαλκόνι) να σχηματιστεί το προζύμι. 1 ώρα μετά το προζύμι είναι έτοιμο. Θα είναι πάλι σαν χυλός, λίγο πιο παχύρευστος από ότι στην αρχή. σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια γούβα στην μέση. χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη ρίχνουμε στην γούβα του αλευριού το προζύμι, το γάλα (οι θερμοκρασίες που αναφέρονται έχουν σημασία), τα αυγά τα χτυπημένα με την ζάχαρη, και το μαχλέπι - κακουλέ - βανίλια (προαιρετικά) - ξύσμα - αλάτι. Ζυμώνουμε με δύναμη, με πάθος, με μίσος και κακία για όλους και για όλα. Ζυμώνοντας ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο προσέχοντας να μην τσουρουφλίσουμε τα χέρια μας. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. Γαμώ, έπρεπε να βγάλω βίντεο για το πως πρέπει να ζυμωθεί σωστά... Τεσπά, στο τέλος έχουμε μια ωραία μπάλα ζύμης τσουρεκιού, που αφήνουμε στο μέσον της λεκάνης, τυλίγουμε πάλι με την πετσετάρα, και αφήνουμε στο ίδιο ζεστό μέρος που είχαμε αφήσει και τον χυλό, για 2 ως 3 ώρες, να φουσκώσει. 3 ώρες μετά λοιπόν, η ζύμη μας πρέπει να έχει γίνει τούμπανο. Την πλάθουμε σε τσουρέκια: παίρνουμε μια μπαλίτσα ζύμης, την κάνουμε σαν λουκάνικο, βάζουμε 3 λουκάνικα δίπλα δίπλα, τα ενώνουμε στην αρχή τους, τα πλέκουμε σαν πλεξούδα, και τα ενώνουμε και στο τέλος τους. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα, γιατί στον φούρνο θα γίνουν τουλάχιστον διπλάσια. Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (δεν χωράνε σε ένα, θέλει 2 ή 3). Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό, πασαλείφουμε τα τσουρέκια καλά, και πασπαλίζουμε σουσάμι. Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος. Μόνο προς το τέλος τσεκάρουμε το χρώμα των τσουρεκιών, και αν έχουμε αμφιβολία τρυπάμε με οδοντογλυφίδα. Αν δεν κολλάει καθόλου, και βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα. Καλό πάσχατο, με νηστεία και προσευχή.
evabb Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 ορεξη που την εχουν κατι ανθρωποι. ακουσε κει τσουρεκια λολ
evabb Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 καλα αμα ειχα μεγαλη κουζινα και τον χρονο που εχω τωρα και 10 ατομα γυρο μου να μασουλαν θα εφτιαχνα το κατιτις μου. αλλα η κουζινα μου ειναι 3 τετραγωνικα και μενω μονη μου, δεν εχω ουτε καν μιξερ. οποτε περιοριζομαι στην κανονικη μαγειρικη. φτιαχνω ενα φαι και τρωω 3 μερες, τα γλυκα δεν ειναι το ιδιο πραμα.
leftermann Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 μπα, ψώνιο είναι, δεν έχει σχέση με το μέγεθος της κουζίνας. Πιστεύω. Τα άτομα γύρω να μασουλάν παίζουν ρόλο, οκ.
nickarmy Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 καλα αμα ειχα μεγαλη κουζινα και τον χρονο που εχω τωρα και 10 ατομα γυρο μου να μασουλαν θα εφτιαχνα το κατιτις μου. αλλα η κουζινα μου ειναι 3 τετραγωνικα και μενω μονη μου, δεν εχω ουτε καν μιξερ. οποτε περιοριζομαι στην κανονικη μαγειρικη. φτιαχνω ενα φαι και τρωω 3 μερες, τα γλυκα δεν ειναι το ιδιο πραμα. όχι μίξερ ?? :lol:
klainmaingr Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Γιό. Αναλάβαμε με ένα φίλο να κάνουμε την καθιερωμένη πασχαλινή μαγειρίτσα. Υπάρχει όμως ένα θεματάκι. Ενώ μάλλον πήραμε ότι χρειαζόμαστε (και έχουμε και αύριο/μεθαύριο περιθώριο για περαιτέρω αγορές), δεν έχουμε ιδέα πως φτιάχνει κανείς μαγειρίτσα. Καλά έχουμε δηλαδή αλλα σε καθαρά μάλλονθεωρητικόείδαστημενεγάκη επίπεδο. Τα εντεροτέτοια θα είναι έτοιμα καθαρισμένα. Οπότε οτιδήποτε σε βήμα-βήμα για να εκτυπωθεί και να ακουλουθηθεί ωσάν ευαγγέλιο θα ήταν κάτι παραπάνω απο ευπρόσδεκτο. Ευχαριστώ. Τα στομάχια της υπόλοιποης παρέας βασίζονται σε εσάς και στο ίντερνετ. Kokobloko.
Προτεινόμενες αναρτήσεις