Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έκανα πατάτες σήμερα σύμφωνα με το βιντεάκι. Τις έκοψα στο ίδιο μέγεθος όλες, τις έβρασα 10 λεπτά τις έβαλα 30 λεπτά στο ψυγείο, τις τηγάνισα για 3-4 λεπτά και τις έβαλα στο ψυγείο για 30 λεπτά πάλι και μετά τις τηγάνισα σε δυνατή φωτιά και λίγες λίγες για να μην πέσει η θερμοκρασία. Ε @@ ενώ απέξω είχαν πολύ ωραίο χρώμα και σου έδειχναν οτι θα γαμ@νε, όταν δοκίμασα δεν ήταν καθόλου τραγανές....

 

Να έκανα κάτι λάθος δεν παίζει, αφού τα έκανα όλα με λεπτομέρειες.... μάλλον πρέπει να φταίνε οι παλιοπατάτες...... είχα πρόβλημα με ίδιες όταν τις έβαζα στον φούρνο δεν ψήνονταν καλά και κολλούσαν.

Παρόλο που τα παιδιά έχουν δίκιο, θέλω να είμαι σίγουρος πως τα έκανες σωστά. Πες μου αν έκανες τα εξής:

 

1. Τις έβαλες σε φριτέζα έτσι δεν είναι; Τι λάδι χρησιμοποίησες;

 

2. Όταν τις έβγαλες από το βράσιμο, ήταν μαλακές και έτοιμες να σπάσουν; Πως κατάφερες να τις κάνεις να μη σπάσουν; Τις είχες κόψει σε χοντρά κομμάτια;

 

Είμαι σχεδόν σίγουρος πως το λάθος προέκυψε επειδή η πρώτη σου τηγανιά κράτησε πολλή ώρα και ήταν σε χαμηλότερη θερμοκρασία από όσο θα έπρεπε. Αν μπορείς, ακολούθησε τις οδηγίες που έγραψα όταν πόσταρα το δεύτερο βίντεο, δηλαδή, η πρώτη τηγανιά να είναι κάπου στο λεπτό.

 

edit: Ξέχασα! Δε το είχα πει ούτε καν στο προηγούμενο ποστ. Η πρώτη τηγανιά πρέπει να είναι πιο δυνατή από τη δεύτερη, μεγαλύτερη θερμοκρασία.

 

Σκέφτομαι να κάνω αύριο. Αν κάνω, θα ποστάρω φώτος.

  • Απαντ. 3,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

δε λετε και σε εμας με την actifry κανα κολπακι με τις πατατες? :P

 

Ρε συ, το acrifry δεν είναι φριτέζα. Είναι θερμός αέρας. Μη περιμένεις να κάνεις ποτέ καλές τηγανιτές πατάτες με αυτό.

Πάρε μια φτηνή φριτέζα, πιο καλή δουλειά θα κάνει.

Δημοσ.

Έκανα ακριβώς βήμα βήμα ότι έκανε στο βιντεάκι που μου είχες ανεβάσει. http://youtu.be/hvTCJIpK65I

 

Στο βράσιμο τις έβαλα σε κανονικό νερό και στο μάτι της κουζίνας. Μέχρι να βράσει το νερό όπως έλεγε περίπου 10 λεπτά, ε εγώ επειδή άργησε να βράσει το νερό τις άφησα 15 λεπτά. Τις είχα κάνει χοντροκομένες ακριβώς όπως το βίντεο. Χάλαγα την μισή πατάτα για να μου βγούν ομοιόμορφες... Λάδι πήρα σπορέλαιο αν δεν κάνω λάθος... Και στην θερμοκρασία πάλι όπως το βίντεο το έκανα.

 

Μάλλον οι πατάτες φταίνε γτ είχα πρόβλημα με αυτή την ράτσα και στον φούρνο που τις έκανα.

Δημοσ.

Έκανα ακριβώς βήμα βήμα ότι έκανε στο βιντεάκι που μου είχες ανεβάσει. http://youtu.be/hvTCJIpK65I

 

Στο βράσιμο τις έβαλα σε κανονικό νερό και στο μάτι της κουζίνας. Μέχρι να βράσει το νερό όπως έλεγε περίπου 10 λεπτά, ε εγώ επειδή άργησε να βράσει το νερό τις άφησα 15 λεπτά. Τις είχα κάνει χοντροκομένες ακριβώς όπως το βίντεο. Χάλαγα την μισή πατάτα για να μου βγούν ομοιόμορφες... Λάδι πήρα σπορέλαιο αν δεν κάνω λάθος... Και στην θερμοκρασία πάλι όπως το βίντεο το έκανα.

 

Μάλλον οι πατάτες φταίνε γτ είχα πρόβλημα με αυτή την ράτσα και στον φούρνο που τις έκανα.

Χμ, σαν να μη μιλάω δηλαδή. Κοίτα, αυτό που λένε οι παίδες με τις πατάτες δεν είναι λάθος, αλλά δε φταίει αυτό για την αποτυχία.

 

Διάβασες τι έγραψα και όταν πόσταρα το βίντεο και προηγουμένως;

 

 

 

Λοιπόν, τα γράφω προς αποφυγή άλλων λαθών.

 

1. Κόψε τις πατάτες σε σταθερό μήκος. Κάντες πιο λεπτές από του βίντεο, κάνε λίγο παραπάνω από μισό χιλιοστό το πάχος.

 

2. Όταν τις κόβεις, βάλτες σε νερό μέχρι να κοπούν όλες.

 

3. Βράσε τις για 10 λεπτά σε νερό με μεγάλη αναλογία ξυδιού. Το ξύδι να είναι σκέτο ξύδι, απλό, άοσμο (άγριο, ακαταμάχητο, απειλητικό, ποτίζει τους αμαρτωλούς που σ' αγαπήσαν που λέει και ο ποιητής), το λευκό που είναι απλά ξύδι, όχι κανένα μηλόξυδο και βρωμίσει. Επίσης, βάλε στο νερό/ξύδι και αλάτι, όχι πολύ, εξαρτάται από το πόσες πατάτες θα βάλεις. Αν βάλεις τέσσερις τεράστιες, βάλε δυο κουταλιές της σούπας.

 

4. ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΤΕΣ! Βάλτες στο φούρνο μόνο με τον αέρα αν χρειάζεται αλλά στέγνωσέ τες, είναι σημαντικό. Πολύ σημαντικό. Εγώ χρησιμοποιώ πιστολάκι για τα μαλλιά.

 

5. Φριτέζα ή χοντρή κατσαρόλα με αρκετό λάδι σε 200 βαθμούς κελσίου. Μόνο ένα λεπτό. Λίγες λίγες οι πατάτες μέσα, λίγες όμως, μην αρπάξεις 20 πατάτες. Κάθε φορά που θα τις βάζεις θα πέφτει η θερμοκρασία. Όταν βγάζεις μετά από ένα λεπτό τις πατάτες, περιμένεις μέχρι να ξανανέβει στους 200 βαθμούς για να βάλεις τις επόμενες. Που το ξέρεις; Πάρε ένα θερμόμετρο για φριτέζες.

 

6. Κατάψηξη. Μέχρι και 3 μήνες.

 

7. Πάλι βαθύ τηγάνισμα σε φριτέζα ή χοντρή κατσαρόλα με αρκετό λάδι, αυτή τη φορά 3-4 λεπτά.

 

8. Αλάτι και φύγαμε.

 

Αν τα κάνεις αυτά θα γαμάνε, και ας μην είναι russet ή δε ξέρω και γω τι.

 

Αλλά κάνε το σωστά.

Δημοσ.

Χμ, σαν να μη μιλάω δηλαδή. Κοίτα, αυτό που λένε οι παίδες με τις πατάτες δεν είναι λάθος, αλλά δε φταίει αυτό για την αποτυχία.

 

Διάβασες τι έγραψα και όταν πόσταρα το βίντεο και προηγουμένως;

 

 

 

Λοιπόν, τα γράφω προς αποφυγή άλλων λαθών.

 

1. Κόψε τις πατάτες σε σταθερό μήκος. Κάντες πιο λεπτές από του βίντεο, κάνε λίγο παραπάνω από μισό χιλιοστό το πάχος. Τις είχα κάνει όσο είναι ενα δάχτυλο...

 

2. Όταν τις κόβεις, βάλτες σε νερό μέχρι να κοπούν όλες. Το έκανα

 

3. Βράσε τις για 10 λεπτά σε νερό με μεγάλη αναλογία ξυδιού. Το ξύδι να είναι σκέτο ξύδι, απλό, άοσμο (άγριο, ακαταμάχητο, απειλητικό, ποτίζει τους αμαρτωλούς που σ' αγαπήσαν που λέει και ο ποιητής), το λευκό που είναι απλά ξύδι, όχι κανένα μηλόξυδο και βρωμίσει. Επίσης, βάλε στο νερό/ξύδι και αλάτι, όχι πολύ, εξαρτάται από το πόσες πατάτες θα βάλεις. Αν βάλεις τέσσερις τεράστιες, βάλε δυο κουταλιές της σούπας. Ξύδι δεν μπορώ να βάλω με τίποτα, έχω ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα, αηδιάζω με την μυρωδιά του και το σιχαίνομαι ας είναι και ένα κουταλάκι του γλυκου οπότε απορίπτεται. Όταν λες 10 λεπτά βράσιμο, εννοείς να βάλω το νερό και μετράω απο εκεί 10 λεπτά ή να έχει βράσει το νερό και να τις πετάξω 10 λεπτά? Πρέπει να είναι ψιλο νιανια ή να βαστάνε?

 

4. ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΤΕΣ! Βάλτες στο φούρνο μόνο με τον αέρα αν χρειάζεται αλλά στέγνωσέ τες, είναι σημαντικό. Πολύ σημαντικό. Εγώ χρησιμοποιώ πιστολάκι για τα μαλλιά. Αυτό δεν το έκανα να σου πω την αλήθεια, τις έβαλα σε ένα ταψάκι και κατευθείαν ψυγείο

 

5. Φριτέζα ή χοντρή κατσαρόλα με αρκετό λάδι σε 200 βαθμούς κελσίου. Μόνο ένα λεπτό. Λίγες λίγες οι πατάτες μέσα, λίγες όμως, μην αρπάξεις 20 πατάτες. Κάθε φορά που θα τις βάζεις θα πέφτει η θερμοκρασία. Όταν βγάζεις μετά από ένα λεπτό τις πατάτες, περιμένεις μέχρι να ξανανέβει στους 200 βαθμούς για να βάλεις τις επόμενες. Που το ξέρεις; Πάρε ένα θερμόμετρο για φριτέζες. Σε κατσαρολά το έκανα έβαλα 1 λίτρο ηλιέλαιο τελικά. Λίγες λίγες έβαζα, 5-6 πατάτες την φορά.. Αυτό με το θερμόμετρο δεν ξέρω αν μπορώ να διαθέσω λεφτά για τέτοιο γιατί σαν φοιτητής κοιτάω να τα χαλάσω κυρίως σε πιοτό :-D :-D :-D

 

6. Κατάψηξη. Μέχρι και 3 μήνες.

 

7. Πάλι βαθύ τηγάνισμα σε φριτέζα ή χοντρή κατσαρόλα με αρκετό λάδι, αυτή τη φορά 3-4 λεπτά.

 

8. Αλάτι και φύγαμε.

 

Αν τα κάνεις αυτά θα γαμάνε, και ας μην είναι russet ή δε ξέρω και γω τι.

 

Αλλά κάνε το σωστά.

 

Άμα κάνεις βάλε καμια φωτό να δω πως τις έχεις κάνει

Δημοσ.

Άμα κάνεις βάλε καμια φωτό να δω πως τις έχεις κάνει

Κόψτες λίγο πιο λεπτές ρε συ.

 

Δε μιλάω για μηλόξυδο ρε συ, αυτό που έχουν όλοι στα ντουλάπια τους. Μιλάω για άοσμο ξύδι, δηλαδή ΟΚ, όχι τελείως άοσμο αλλά δεν είναι μηλόξυδο που βρωμάει. Κοίτα, αν δε μπορείς αυτό, δοκίμασε πολύ χυμό λεμόνι. στίψε μερικά λεμόνια μέσα αλλά δε θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το ξύδι.

 

Πατάτες στο νερό/λεμόνι/ξύδι/αλάτι και μετά στο μάτι. Αφού πάρει βράση να περάσουν 10 λεπτά.

 

Πρέπει να βαστάνε αλλά για να βαστήξουν πρέπει να έχει κάποιο οξύ μέσα, γιαυτό σου λέω για το ξύδι. Το λεμόνι θα βοηθήσει αλλά δε θα κάνει την ίδια δουλειά και θα πικρίζει λίγο στο τέλος (εκ πείρας).

 

Τα θερμόμετρα είναι φτηνά.

 

Στέγνωσέ τες με πιστολάκι με μαλλιά ή αν δε βαριέσαι μια μια με χαρτί. Η καλύτερη μέθοδος στο φούρνο με αέρα.

Δημοσ.

Μέσα στην βδομάδα θα ξαναδοκιμάσω, θα πάω να πάρω και άλλες πατάτες. Αν πάλι γίνουν έτσι θα πάω να πάρω 2 σακούλες προτηγανισμένες Μπαρμπα Στάθης και θα ησυχάσω.

Δημοσ.

Και ολη αυτη η διαδικασια για ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ?

 

@traganeus θα επαιρνα απο τωρα τις Μπαρμπα Σταθης :-D

Δημοσ.

Και ολη αυτη η διαδικασια για ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ?

 

@traganeus θα επαιρνα απο τωρα τις Μπαρμπα Σταθης :-D

 

Μου έχει καρφωθεί περισσότερο γιατί θέλω να δοκιμάσω πως θα είναι. Άλλη μια φορά θα δοκιμάσω και μετά στην εγγύηση του Μπαρμπα Στάθη.

Δημοσ.

Ε ναι παρε τις υγιεινες του μπαρμπα σταθη...

 

 

Παρε 2 πατατες απο καθε ποικιλιες που πουλανε και κανε συγκριση.

Δημοσ.

Μου έχει καρφωθεί περισσότερο γιατί θέλω να δοκιμάσω πως θα είναι. Άλλη μια φορά θα δοκιμάσω και μετά στην εγγύηση του Μπαρμπα Στάθη.

Δεν ήξερα πως ο μπάρμπα Στάθης έχει προτηγανισμένες πατάτες. Ενδιαφέρον. Εμένα οι αγαπημένες μου από αυτές που πουλάνε είναι οι McCain.

  • Super Moderators
Δημοσ.

Οι πατάτες του μπάρμπα είναι αηδία (για τα δικά μου γούστα). Ούτε καλό χρώμα παίρνουν ούτε ομοιόμορφα τηγανίζονται! Οι mc είναι σαφώς καλύτερες (άσχετα με το τι μπορεί να έχουν μέσα).

 

 

cool.png

Δημοσ.

Μπαρμπα Στάθη πάντως επειδή δουλεύει η μάνα ενός φίλου μου, μας έχει πει οτι είναι πολύ καλά τα πράγματα που φτιάχνει οπότε εμπιστεύομαι περισσότερο απο mcCain. Εγώ τις χωριάτικες παίρνω.

 

Toufa εννοείτε οτι το να τις φτιάξω μόνος μου είναι 1000000 φορές καλύτερο. Αλλα αν δεν μου πετύχουν και αυτή την φορά ή θα βάλω το κεφάλι μου μέσα στο ζεματιστό λάδι ή δεν θα ξανα ασχοληθώ με τις πατάτες και θα πάρω μπαρμπαστάθη.

Δημοσ.

Πηγαινε στο πιο μεγαλο μαναβικο/supermarket/λαικη που μπορεις και παρε 2 πατατες απο καθε ειδος. Σημειωσε ποια ειναι ποια και κανε δοκιμες.

 

Δες και αυτο:

[vm]34237237[/vm]

 

λεει πως μπορεις να δεις ποια πατατα ειναι για τηγανισμα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...