Toufas Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Τελικα τα αγορασα τα τυρια. Μισο κιλο appenzeller και ενα μεγαλο κομματι raclette. Οσο για το γευμα που εκανα, ειχαμε παρει το μπροστα τεταρτο απο ενα γουρουνακι (με το μαγουλο μαζι), μπηκε σε αλμη για 12 ωρες μαζι με μυρωδικα και βοτανα, μαγειρευτηκε για 8 ωρες στους 120, και παραλληλα γινοταν ο ζωμος απο τα κοκκαλα του και μερικα εξτρα ποδαρακια. Διακοπηκανε ολα επειδη εγω ειχα παθει δηλητηριαση και ημουν off, και το μαγειρεμα συνεχιστικε για αλλες 4 ωρες μετα απο 2 μερες, και εγινε μια σαλτσα με κοκκινο κρασι και κρεμμυδι, μαζι με πουρε. Το αρχικο πλανο δεν ηταν αυτο αλλα, καποιος με "ματιασε". Ειναι ακομα να πω για τον χασαπη που πηρα το χοιρινο και διαφορες αλλες ιστοριες.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Κάπου διάβασα νωρίτερα για σπιτικό ψωμί, κι έχω να προτείνω μια εξαιρετικά εύκολη (αν και χρονοβόρα) συνταγή, χωρίς ζύμωμα, η οποία δίνει εξαιρετικά νόστιμο ψωμί που κρατά για τουλάχιστον 3-4 ημέρες. Η συνταγή είναι του Αλέξανδρου Παπανδρέου και δημοσιεύτηκε στο Γαστρονόμο: 480 γρ. σκληρό αλεύρι και 20 γρ. για το πασπάλισμα (το όλον μισό κιλό). 4 γρ. ξερή μαγιά (1/2 φακελάκι) 420 ml. νερό, χλιαρό 2 κτ. γλυκού κοφτά αλάτι Σε ένα αρκετά βαθύ σκεύος μπαίνει το αλεύρι, η μαγιά και το χλιαρό νερό. Ακολουθεί ανακάτεμα για λίγο (1-2 λεπτά, ας πούμε χοντρικά) μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κανένα δωμάτιο που να βράζει στους 30, όπως στο πατρικό μου, όμως) για να φουσκώσει. Χρόνος αναμονής: 16 ώρες (ναι...) Πασπαλίζουμε ελαφρά με το υπόλοιπο αλεύρι τα τοιχώματα της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε (εμένα η ζύμη μου βγαίνει αρκετή για δύο φορμάκια 12-22-6,5 της σειράς Jamie Oliver της Tefal, είναι σιλικόνης και ξεφορμάρεται το ψωμί εξαιρετικά εύκολα. Σε μεταλλική φόρμα το πασπάλισμα είναι απαραίτητο). Γενικά, ό,τι φόρμα κι αν χρησιμοποιήσετε, η ζύμη να μην είναι ξέχειλη. Εδώ, αν θέλουμε, προσθέτουμε στη ζύμη ελιές ή καρύδια και πασπαλίζουμε και την επιφάνεια. Μπορούμε να βάλουμε και τυρί. Δεντρολίβανο-ελιές δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα, imho. Σκεπάζουμε τη φόρμα/φόρμες με πετσέτα κουζίνας για 35-40 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180, στον αέρα. Μετά, οι φόρμες μπαίνουν στο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε. Αν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο χρόνο αναμονής, είναι πανεύκολο ψωμί, νόστιμο, διατηρείται για αρκετό χρόνο και έχει ελάχιστο κόπο, σε σχέση με τις συνταγές που προβλέπουν ζύμωμα.
Toufas Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Και σε ciabbata http://www.youtube.com/watch?v=YX_6l2bmvQI Λοιπον να πω και τα υπολοιπα: Μου αρεσε ο χασαπης που βρηκα. Ειναι στην πυρρωνος στο παγκρατι: http://www.gastronomos.gr/magazia/380/Panagiotis-Papoulias?c=18 αξιζει το ταξιδι αν ειστε πιο μακρια. Πηραμε το 1/4 απο ενα γουρουννακι σχετικα γαλακτος. Το εκοψε ακριβως οπως του ειπα και μου εκοψε απο ολοκληρο γουρουνι το κομματι για να ειναι οπως το ηθελα. Θα του εδινα seal of approval και στο μοσχαρι ΑΝ μου ειχε πει αυτο που ηθελα να ακουσω σχετικα με το σιτεμα, αλλα ο ανθρωπος ειχε μοσχαρισια μαγουλα. Ακριβα μεν (10 ευρω το κιλο, εδω εχουν 3-4 λιρες) αλλα τα ειχε και φρεσκα και πηρα μερικα να με περιμενουν στο επομενο ταξιδι. Προταθηκε να μου κρατισει και χοιρινα στην καταψυξη του αν ηθελα αλλα μου ειπε κατι μερες πιο μετα οτι δεν εβγαλε πολλα και ηταν παρα πολυ μικρα. Μια μεγαλη βολτα στην βαρβακειο απεδωσε τα εξης: Παρα πολλες γαριδες. Δεν καθισα να δω με προσοχη ποιο ειδος, αλλα δεν ηταν μονο γαμπαρη (που δεν ειναι και κατι τρομερο btw). ΠΑΡΑ πολυ φτηνα λαβρακια. 5 ευρω το κιλο δεν ειναι τιποτα. 20+ εδω το κιλο. Πεσκανδριτσα ολοκληρη σε φτηνες τιμες. Γενικα στα ψαρια αν και δεν εχει τρομερη ποικιλια, ειχε για ολες τις τσεπες. Απο κρεας ειδα κατι καλα, οπως και ειδα ολοκληρο sirloin με το λιπος του για πρωτη φορα εκει και χαρηκα. Αν δεν εφευγα την παραεπομενη μερα θα αγοραζα σιγουρα μια μεγαλη μπριζολα και θα την εκανα age/σιτευα μονος μου. Φυσικα στο αρνι δεν ειδα καποιον να ξεχωριζει κοπες, καποιος πρεπει να πει στον κοσμο οτι δεν ειναι μονο τα παϊδακια (που δεν ειναι ασχημα, αλλα το ζωο εχει πιο πολλα να προσφερει). Στο χοιρινο τα ιδια οπως παντα (ξελιπιασμενο κρεας, μεγα λαθος) και στα πουλια, μονο κοτοπουλο και γαλουπουλα που περισσεψε. Παπιες ειχε ο χασαπης απο το παγκρατι, ελληνικες και φρεσκες αν και ακριβες. Ειδα μεσα στην αγορα τυπο που πουλαγε λευκο chorizo αλλα δεν πηρα. Την επομενη φορα σιγουρα. Και παμε στο μεγαλο μπαμ. Απεναντι απο την αγορα, στην γωνια απο την αλλη μερια απο το σουβλατζιδικο (που και αυτο ειχε τελειο καλαμακι) βρηκα ισπανικα προιοντα. Ειχε coppa με 1.60 το 2ο πακετο που ειχε περιπου 20 φετες. Πολυ καλη. Ειχε ισπανικο μπεικο απο λευκα γουρουνια. Δεν το ανοιξα ακομα το κουτι αλλα για καρμποναρες και γενικα οπου θελει κυβακια μπεικον, ειναι πιο καλη επιλογη απο τον μονοδρομο του supermarket (χαλια στο lidl, overpriced στα υπολοιπα). Και ειχε και jamon serrano στα 14 ή στα 16 το κιλο. Πηρα μισο κιλο για να φερω μαζι μου. Ειλικρινα κλεψια σε αυτη την τιμη, και αν φατε μια φορα δεν θα ξαναπαρετε προσουτα και βλακιες. Ειχε και πολλες ελιες αλλα δεν καθησα να δοκιμασω. Πανω απο 10 ειδη. Στον μιραν ειχε ενα καινουριο σαλαμι απο κερκυρα (salado), δεν το δοκιμασα ακομα, καποια στιγμη θα το ανοιξω. Πηρα και ενα σουτζουκι απο εκει, και λιγες φετες ιταλικο ζαμπον που ηταν πεντανοστιμο και δεν προλαβε να ζησει πανω απο 12 ωρες. Και στο μπαχαρ ειδα την πεκτινη που ηθελε ο billkost, ειδα και ξανθινη, ειδα και αγκαρ (που τα ειχα δει και την αλλη φορα αλλα λεμε τωρα) και2-3 ακομα hydro colloids, ειδα οτι ειχε απειρα αλατια οπως μπλε περσιας, ροζ ιμαλαιων, 2 τυπων μαυρα χαβαης http://i.imgur.com/7wLFY.jpg http://i.imgur.com/6KI66.jpg Γενικα αξιζει μια βολτα στο μαγαζι, αν και δεν προκειτε να κλισει (20 ατομα ουρα οταν πηγα να παρω πραγματα για την μητερα μου). Ειχε και θυμαρι/θρουμπι (μιας και αυτο που λενε εδω θυμαρι, εκει το λενε θρουμπι, το θυμαρι εκει ειναι σαν αγριοριγανη?). Απο το παντοπωλειο της μεσογειακης διατροφης πηρα ενα αγουρελαιο μανης αν θυμαμαι καλα που ηταν πολυ νοστιμο και αγορασα και ενα βαζο πελτε σαντορινης για να δω πως συγκρινεται με (τον μαλλον?) ανταγωνισμο του san marzano). Απο τυρια πηρα ενα κεφαλι απο οικογενιακο φιλο που το χε φερει απο μυτιλινη, δεν ειναι λαδοτυρι. Botarga/αυγοταραχο δεν πηρα ουτε τωρα. Τα πιο μεγαλα μειον? Το οτι δεν υπαρχει κρεμα γαλακτος με μονο την κρεμα γαλακτος μεσα. Δεν βρηκα σε 2 μαγαζια παντως και αναγκαστικα πηρα μεσα με καραγενανη (hydro colloid) που δεν ειναι κακη μιας και εχει την θεση της στην κουζινα, αλλα δεν θελω να εχω μεσα στην κρεμα γαλακτος πηκτικα για να την κανει σαν κρεμα γαλακτος. Το ιδιο ακυρο για το βουτυρο. Με δυσκολια βρήκα βουτυρο που δεν ηταν σαν τυρι (το αγνο που λενε οι ετικετες ειναι ετσι) και γενικα το μεγαλο σπασιμο το να υπαρχουν 32343 "βιταμ" και 4 βουτυρα. Στην tv ειδα πολυ (λαθος)μαγειρικη το πρωι. Πηγαμε 3 ατομα σε μια ταβερνα στο πορτο ραφτη, 1 κιλο μπαρμπουνια 1 κολοκυθακια, 1 πατατες 1 τυροκροκετες, 1 σαλατα λαχανο 1 μεριδα χορτα, μισο κιλο κρασι 1 κοκα κολα, 1 γαυρο μαριναρισμενο, 94 ευρω. Πανακριβα.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Πρέπει να το ενεργοποιήσουμε ξανά το νήμα με τα εστιατόρια που μας άρεσαν. Σκέφτομαι να φτιάξω κι ένα blog με εντυπώσεις από μέρη που επισκέπτομαι, γιατί οι κριτικές που διαβάζω σε διάφορες πηγές (περιοδικά και διαδίκτυο) δε με καλύπτουν. 94 ευρώ είναι πάρα μα πάρα πολλά χρήματα. Ελπίζω τουλάχιστον το ψάρι να ήταν καλό. Αύριο θα δοκιμάζω τη ciabatta.
evabb Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 sorry paidia gia to greeklish alla eimai sto panepisthmeio kai prepei na to rothso auto oposdhpote. to baxar pou les toufa einai auto sthn gonia ths eurhpidou? poso ta eixe ta alatia? phra mauro xavahs den ksero an to eides pou to postara. auto to ble persias poso eixe? to roz ton imalaion? exo vrei edo 200 diaforetika roz. aksizei na paro megalous krystalous pou tha tous trivo ego? vrhka kai poly megalous se megethos patatas kai pio mikrous diametrou 0.5-1cm
Toufas Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Ειναι σχετικα κοντα στην γωνια της ευριπιδου με την αθηνας, 10-20 μετρα το πολυ μακρια. Τιμες εχει στις φωτο που εβαλα. Δεν θα παιρνα μεγαλους κρυσταλους αν δεν ειχαν διαφορα στην τιμη. Γενικα το μπαχαρ ειναι τρομερο μαγαζι και εχει τα παντα: http://bahar.gr/el/productslist Και με μπυρα: http://www.youtube.com/watch?v=iKKvvilb0vY
evabb Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 re sy pos ginetai edo na kanei 50+ euro to kilo to alati imalaion kai sthn a8hna na kanei 8 euro?
billkost Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Πω ρε συ, γάμησες. Ήσουν εδώ δυο εβδομάδες και πήγες παντού. Εγώ είμαι 2 μήνες και βρήκα μόνο 3 πράγματα. Καλά, είναι και που είμαι σπίτι της μάνας μου και είμαι ξενερωμένος και δε μπορώ να μαγειρεύω, αλλά ΓΑΜΗΣΕΣ. Respect dude. edit: περιττό να σου πω, το προηγούμενο ποστ σου το κρατάω για σημείο αναφοράς. Θα βγαίνω στα μαγαζιά με αυτό εκτυπωμένο.
Toufas Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Ευα, μαλλον προσφορα και ζητηση? Billkost: http://www.cheftouch.eu/home.php?changelin=ENG
evabb Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 prosfora kai zhthsh h mhpos einai thema poiothtas? gt etsi opos to eida sto plastiko vazo den mou gemise kai poly to mati.
billkost Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Ευα, μαλλον προσφορα και ζητηση? Billkost: http://www.cheftouch.eu/home.php?changelin=ENG Τούφα το συγκεκριμένο είναι άπαιχτο. Ειδικά αν το έχεις όλο είναι υπέροχο, steam oven και shock freezer, του λείπει μια φυγόκεντρος και μερικοί δοκιμαστικοί σωλήνες και μετά αγοράζεις όλα αυτά τα χημικά και είσαι μέσα για ολοκληρωμένο παιχνίδι μοριακής γαστρονομίας. Δες όμως πόσο κάνει: http://www.foodbuzz.com/blogs/us/new_york/new_york/2853207-kitchenaid-chef-touch-system-pricing Πάντως σήμερα έκανα το πρώτο μου πείραμα για το sous vide με μια αντίσταση και το PID μου σε έναν μικροελεγκτή και δούλεψε πολύ καλά. Σπάω το κεφάλι μου να βρω τρόπους να κάνω την αντίσταση να μπει στο πάτωμα της λεκάνης του νερού αλλά δε μπορώ να βρω καμιά καλή λύση καθώς, δεν είμαι μηχανολόγος.
evabb Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Τούφα το συγκεκριμένο είναι άπαιχτο. Ειδικά αν το έχεις όλο είναι υπέροχο, steam oven και shock freezer, του λείπει μια φυγόκεντρος και μερικοί δοκιμαστικοί σωλήνες και μετά αγοράζεις όλα αυτά τα χημικά και είσαι μέσα για ολοκληρωμένο παιχνίδι μοριακής γαστρονομίας. Δες όμως πόσο κάνει: http://www.foodbuzz.com/blogs/us/new_york/new_york/2853207-kitchenaid-chef-touch-system-pricing Πάντως σήμερα έκανα το πρώτο μου πείραμα για το sous vide με μια αντίσταση και το PID μου σε έναν μικροελεγκτή και δούλεψε πολύ καλά. Σπάω το κεφάλι μου να βρω τρόπους να κάνω την αντίσταση να μπει στο πάτωμα της λεκάνης του νερού αλλά δε μπορώ να βρω καμιά καλή λύση καθώς, δεν είμαι μηχανολόγος. mhpos na pareis idea apo kana vrasthra? mhn kaneis to lathos pados kai tryphseis thn lekanh. h ydrostatikh piesh einai megalh skyla
billkost Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 mhpos na pareis idea apo kana vrasthra? mhn kaneis to lathos pados kai tryphseis thn lekanh. h ydrostatikh piesh einai megalh skyla Δεν έχω ιδέα πως θα πάρω ιδέες από κάτι άλλο, δε ξέρω από μηχανολογικές κατασκευές και θέλω να μου βγει και φτηνό. Δε θα τρύπαγα λεκάνη καθώς δεν έχω τα εργαλεία για τέτοια πράγματα.
cthulhucarbide Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Μήπως να βάλεις κανα σκίτσο αυτού που θες να φτιάξεις ή κανα σχέδιο; Και να πεις λίγο ολοκληρωμένα τι θες να κάνει μπας και βοηθήσει κάποιος
Toufas Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2012 Εγω θα παρω μεσα στο επομενο 3μηνο αυτο http://www.sousvidetools.com/sous-vide-chef-thermal-circulator κατα 90% Απο οτι διαβασα ολες οι εταιριες κουζινων εχουν ετοιμα σχεδια για sous vide. Πολυ καλα νεα. Θελει κατι σαν αυτο http://freshmealssolutions.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=100083 A και αρχισε το How to Cook Like Heston @ channel 4. 1ο επεισοδιο ειχε μοσχαρι: μπριζολα, burger, πουτιγκα με ουρά και νεφρα και chili con carne
Προτεινόμενες αναρτήσεις