Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή πολλές μηλόπιτες παίζουν στις τελευταίες σελίδες, δε ρίχνετε κ καμιά συνταγή για μας τους άρρωστους; (με μηλόπιτες :P)

  • Απαντ. 3,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

έχω κάνει αυτήν δυοτρείς φορές και με άρεσε πολύ:

 

 

 

Μηλόπιτα

 

 

 

¼ βιτάμ

2 κούπες ζάχαρη (μικρές)

3-4 μήλα

4 αυγά

9 τεράστιες κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Κανέλα

1 κουταλάκι μπέικιν

Χυμός από 1 πορτοκάλι

3 βανίλιες

 

 

 

 

Σε ένα ταψάκι βάζουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο στους 180 να λιώσει.

 

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτά φετάκια

 

Όταν λιώσει το βούτυρο, πασαλείφουμε όλο το ταψί, ρίχνουμε μισή κούπα ζάχαρη, από πάνω στρώνουμε τα μήλα, από πάνω άλλη μισή κούπα ζάχαρη, και αν θέλουμε κανέλα.

 

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μπέικιν να γίνουν μαρέγκα.

 

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, και μόλις ασπρίσουν ρίχνουμε την μαρέγκα, τον χυμό, τις βανίλιες και σιγά σιγά το αλεύρι. Μπορούμε να βάλουμε και μήλο ψιλοκομμένο σε κυβάκια, και λίγα κομματάκια σοκολάτα.

 

Ρίχνουμε την ζύμη στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 ως 60 λεπτα

 

 

 

αλλά ψιλοκόβω και καναδυό μήλα και τα ρίχνω μεσα στην ζύμη. Κανέλα όποιος θέλει βάζει.

 

 

α, βανίλιες είπαμε βάζουμε από αυτές που λέει ο Τουφ. Πόσες όμως, ε Τουφα;

Δημοσ.

Σταφιδόψωμο.Πολύ εύκολη και νοστιμότατη.

 

Υλικά για ταψί 35χ25

2 κούπες σταφίδες

2κούπες νερό

1/2 κούπα καλαμποκέλαιο

1 κούπα κρύο νερό από το ψυγείο.

2 κούπες ζάχαρη

4 κούπες αλεύρι

1 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι γαρύφαλλο

1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι σόδα.

λίγο αλάτι

Προαιρετικά 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

 

Εκτέλεση

 

1-Βάζω τις σταφίδες με τις 2 κούπες νερό να βράσουν για 15 λεπτά.

2-Ανακατεύω καλά τα στερεά υλικά.

3-Βγάζω από την φωτιά και προσθέτω το κρύο νερό και το καλαμποκέλαιο.

4-Ρίχνω τα υγρά στα στερεά και ανακατεύω

5-Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί.

6-Ρίχνω το μείγμα στο ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα.

Για να δω αν είναι έτοιμο κάνω το κόλπο με την οδοντογλυφίδα.Τρυπάμε το γλυκό,αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.

 

Λεφτερ να την φτιάξεις θα ξετρελαθούν τα παιδιά.

Δημοσ.

Μια βανιλια ειναι υπεραρκετη τις πιο πολλες φορες, αν και δεν ειμαι τοσο φαν του συνδιασμου βανιλιας-κανελας.

 

 

 

 

To θεμα μηλοπιτα ειναι καπως περιεργο. Εξαρταται απο το τι θεωρει ο καθενας μας μηλοπιτα. Η μανα μου πριν απο χρονια θεωρουσε το cake με μηλα για μηλοπιτα. Αλλοι θεωρουν αυτο που βλεπαμε στα cartoons μηλοπιτα. Αλλοι θεωρουν την ταρτα μηλου για μηλοπιτα.

 

 

 

 

Η πιο απλη μηλοπιτα ειναι η γαλλικη που πιστευω οτι ειναι και η πιο νοστιμη και η πιο ομορφη. Εχει 2 πραγματα που πρεπει να ετοιμασουμε, την βαση και τα μηλα

 

Για την βαση:

 

200 gr αλευρι για ολες τις χρησεις

2 κουταλιες cornflour/νισεστε

μιση κουταλια αλατι

μιση κουταλια ζαχαρη

170 gr βουτυρο παγωμενο κομμενο σε κυβους αναλατο.(οχι βιταμ κλπ, ΒΟΥΤΥΡΟ)

7-11 κουταλιες παγωμενο νερο

 

 

Αν εχουμε μιξερ βαζουμε ολα τα υλικα εκτος απο το βουτυρο και το νερο μεσα και τα χτυπαμε για 3-4 δευτερολεπτα. Μετα βαζουμε το βουτυρο και ανιγοκλεινουμε το μιξερ 4-5 φορες. Θα εχουμε σβολους απο αλευρι-βουτυρο αλλους μικρους σαν αρακα και αλλους μεγαλους σαν κουκια. Βαζουμε το νερο μια μια κουταλια μεσα και χτυπαμε καθε φορα. Αν ο καιρος εχει υγρασια θελουμε πιο λιγο νερο, αν εχουμε ξερο καιρο θελουμε πιο πολυ.

 

Αν δεν εχουμε μιξερ, περναμε τα πρωτα υλικα απο ενα σουρωτυρι, και βαζουμε το βουτυρο μεσα και με τα δαχτυλα μας το κανουμε μπαλακια μαζι με το αλευρι. Βαζουμε το νερο σιγα σιγα οπως και θα καναμε με το μιξερ.

 

Η ζυμη θα δειχνει οτι δεν ειναι ετοιμη, αλλα το μυστικο ειναι οτι οταν την πιεσουμε μεσα στην παλαμη μας θα ειναι ενα σαν κανονικη ζυμη.

 

Οποιον τροπο και να κανετε, το επομενο βημα ειναι το ιδιο. Θελουμε μια ζυμη που θα ειναι απαλη, αλλα και τραγανη συγχρονως.

Βαζετε το μειγμα σε ενα καθαρο τραπεζι/παγκο σε ενα μακρουλο σχημα. Με την παλαμη παιρνουμε λιγο λιγο απο το μειγμα και το παταμε προς τα μπροστα.

Αν εχετε παιδια (3 οπως μερικοι μερικοι) εδω θα τα βαλετε να δουλευουν για εσας καθως θα κανετε την λιστα για τις δουλειες που θα κανουν μετα.

Μπορει να νομιζετε μερικοι οτι αυτο ειναι το πιο χαζο και αχρηστο πραγμα στον κοσμο, αλλα κανει πραγματικα ολη την διαφορα.

Η κινηση ειναι ετσι ακριβως:

 

http://www.youtube.com/watch?v=i5a8sBqxeiY

 

 

Το κανουμε 2 φορες. Μαζευουμε ολη την ζυμη σε μια μπαλα με το ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ που πηραμε απο το μαγαζι με τις μπογιες, το βαζουμε σε μεμβρανη, και το βαζουμε στο ψυγειο για 30-60 λεπτα.

 

 

15 λεπτα πριν βγαλουμε την ζυμη θα αρχισουμε να ετοιμαζουμε τα μηλα.

 

680 γραμμαρια golden delicious μηλα (3-4 μηλα περιπου), καθαρισμενα κανονικα και κομμενα σε ισες φετες 3mm. Ειναι σημαντικο να ειναι το ιδιο παχος ολα γιατι δεν θελουμε τα μισα να ειναι ωμα.

30gr βουτυρο αναλατο (ειπαμε βουτυρο!) παγωμενο κομμενο σε πολυ μικρα κυβακια

56gr ζαχαρη

 

Φουρνος στους 200

 

Παιρνουμε μια λαδοκολλα κομμενη στις διαστασεις που ειναι το ταψι μας, βαζουμε λιγο αλευρι και βαζουμε την ζυμη πανω και την ανοιγουμε σε ενα ομιομορφο λεπτο παχος. Αν η ζυμη αρχιζει να γινετε πολυ μαλακια, την βαζουμε για λιγο στο ψυγειο. Την ανοιγουμε παραπανω απο το χαρτι μας, και μετα κοβουμε ακριβως πανω απο το χαρτι στις διαστασεις του.

Γυρναμε την ζυμη πανω στις ακρες του χαρτιου προς τα μεσα, θελουμε να εχουμε 1.5 εκατοστο χαρτι περιμετρικα. Αν εχουμε βαλει πολυ αλευρι απο κατω, το ξεσκονιζουμε με ενα πινελο γιατι θελουμε να κολλησει η ζυμη.

Βαζουμε τα μηλα ΟΜΟΡΦΑ πανω στην ζυμη ετσι:

lXut7.jpg

 

Κοιταμε να μην βλεπουμε ζυμη απο κατω. Βαζουμε τα κυβακια απο το βουτυρο πανω απο τα μηλα πανω απο ολη την ταρτα, και βαζουμε απο πανω την ζαχαρη.

 

 

Βαζουμε την λαδοκολλα με την ταρτα σε ενα ταψι, και το βαζουμε στην μεση του φουρνου για 45-60 λεπτα. Στα 25 λεπτα γυρναμε το ταψι (το μπροστα να παει πισω)

 

Η ταρτα ειναι ετοιμη οταν τα μηλα θα ειναι ψημενα, η ταρτα θα ειναι ψημενη και το απο κατω θα ειναι ομοιομορφα καφε-χρυσο.

 

Βαζουμε 2 κουταλιες καλη μαρμελαδα (βερυκοκο!) με μια κουταλια νερο και τα ζεσταινουμε (κατσαρολακι, μικροκυματα). Αν η μαρμελαδα εχει μεσα κομματια φρουτο, το σουρωνουμε.

Με μια βουρτσα το αλειφουμε πανω απο την ταρτα. Περιμενουμε 15 λεπτα να κρυωσει και κοβουμε την ταρτα.

 

Η ταρτα θα ειναι αρκετη για 6-8 ατομα ή 1.

 

 

aGezX.jpg

 

 

 

 

 

 

Επισης να πω ποσο σημαντικα ειναι μερικα εργαλεια στην κουζινα.

Οταν διαβαζετε κουπες στις συνταγες, δεν λενε την κουπα που εχουμε στο ραφι,αλλα αυτα: http://www.gourmetsleuth.com/images/dry_measuring_cups.jpg

Οταν διαβαζετε κουταλιες λενε αυτα: http://www.reluctantgourmet.com/images/measuring_spoons_lg.jpg

 

Και ειδικα το αλευρι ειναι καλο να το βλεπουμε σε γραμμαρια. Αναλογως ποσο πατικομενη ειναι μια κουπα αλλαζει και το βαρος της απο 180 ως 300 γραμμαρια. Σε κατι τοσο ακριβες οσο η ζαχαροπλαστικη, ειναι παρα πολυ σημαντικο να εχουμε σταθερες μοναδες μετρησεως. Δεν ειναι μαγειρικη δυστυχως.

Δημοσ.

πωωω λεμονόπιτα με μαρέγκα.... γάμησε...

 

μόνο για όσους τους αρέσουν τα ξινά!

 

 

250 γρ. μπισκότα κανέλας

125 γρ. βούτυρο

2 λεμόνια χυμό και ξύσμα

3 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

100 γρ. ζάχαρη

2 κουταλάκια επιπλέον ζάχαρη

2 κουταλάκια κοφτά corn flour

 

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, αέρα κατά προτίμηση.

Σε κατσαρολάκι, ανακατεύουμε με σύρμα το χυμό, το ξύσμα, τα 100 γρ. ζάχαρη και το cornflour.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς.

 

Μέχρι να κρυώσει λίγο η κρέμα φτιάχνουμε τη βάση:

θρυμματίζουμε τα μπισκότα, ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε σε φόρμα.

 

Ρίχνουμε στο μίγμα λεμονιού τους 3 κρόκους, ανακατεύουμε κι απλώνουμε στη βάση.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή, ρίχνουμε τα 2 κουταλάκια ζάχαρη και συνεχίζουμε λίγο ακόμα το χτύπημα.

Απλώνουμε πάνω από την κρέμα.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η μαρέγκα είναι τραγανή.

 

εγώ στη βάση έβαλα και 2 κουταλιές μελί και ένα καπάκι μαύρο ρούμι

Δημοσ.

Την επομενη φορα κανε την γεμιση σου με βουτυρο σαν αυτη:

http://www.youtube.com/watch?v=vFO6sJBk3QQ

 

 

 

 

 

 

και επειδη ειμαστε στα γλυκα, να βαλω την πιο τελεια πιτα που εχω δοκιμασει ποτε μου. Δεν την δοκιμασα στην NY (το επομενο post θα ειναι για NY) γιατι οταν ειχα παει 3 φορες ετρωγα απλα για να τρωω (για αυτο και τα +110 κιλα τοτε) και δεν ειχα ψαχτει καθολου στο θεμα.

 

 

Ειναι κοντα στην treacle tart αλλα εχει πιο πιασαρικο ονομα, momofuku crack pie. Αν την αγορασει κανεις απο εκει, ειναι 44 δολαρια για καθε μια.

 

Για τα μπισκοτα

 

112gr μαλακο βουτυρο

75 gr καφε ζαχαρη (οχι την σκουρα, ουτε muscovado)

35 gr ζαχαρη

1 αυγο

85 gr αλευρι

100gr βρωμη

0.5gr baking powder (1/8 της κουταλιας)

0.25gr μαγειρικη σοδα (λιγοτερο απο 1/8 της κουταλιας)

3 gr αλατι

φουρνος στους 175

χτυπαμε βουτυρο με ζαχαρη μεχρι να γινουν κρεμα, βαζουμε το αυγο, χτυπαμε, βαζουμε ολα τα στερεα υλικα (protip η ζαχαρη παντα ειναι στα υγρα υλικα), βαζουμε ολο το μειγμα πανω σε μια λαδοκολλα/slipmat και το απλωνουμε σε ενα ταψι και το ψηνουμε για 20-25 λεπτα

 

 

κρουστα ταρτας

 

τα απο πανω μπισκοτα

55 gr μαλακο βουτυρο

30 gr απο την καφε ζαχαρη που βαλαμε και απο πανω

1 gr αλατι

 

σπαμε το μπισκοτο, αν εχουμε μιξερ το βαζουμε εκει μεσα. Το θελουμε να γινει σαν αμμος.

βαζουμε τα υπολοιπα υλικα και χτιζουμε 2 ταρτες μεσα σε ταψια 22cm

 

 

Γεμιση

 

300 gr ζαχαρη

200 gr καφε ζαχαρη

6 gr αλατι

20 gr σκονη γαλα

230 gr λιωμενο βουτυρο

180 gr κρεμα γαλακτος

2 gr βανιλια

8 κροκους απο μεγαλα αυγα, χτυπημενα

 

 

φουρνος στους 165

 

βαζουμε ολα τα στερεα υλικα σε ενα μεγαλο μπολ (protip δεν θελουμε να ειναι πολυ κρυο το βουτυρο για να μην σκληρυνει με το που ακουμπησει τα αυγα, αλλα ουτε και καυτο)

Ανακατευουμε καλα μεχρι να γινει ενα μειγμα.

βαζουμε το μειγμα στις πιτες, ψηνουμε για 25 λεπτα και μετα βαζουμε την θερμοκρασια στους 155 για 15 ακομα λεπτα. Καλο ειναι να τους αλλαξουμε θεσεις σε αυτη την αλλαγη θερμοκρασιας για ομοιομορφο ψησιμο (εσεις ξερετε τι φουρνο εχετε)

θα αρχισει να γινετε σαν καραμελα πανω, το κεντρο θα ειναι ακομα καπως οχι καλα στερεο.

Τις βαζουμε να κρυωσουν και μετα στο ψυγειο, σερβιρετε κρυα με λιγη αχνη απο πανω.

 

 

iEh5o.jpg

 

Εμενα χθες μου παραγγειλαν τυροψωμο.

Με μια μικρη αναζήτηση εκανα αυτο,της αργυρως

 

http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=d_oi3i_j_sht9_m%3D

 

Τουφα εγκρινεις????

Ενα θα πω..Δε προλαβα να φαω!!! :cry: Μονο ενα εμεινε!! :P

δεν δειχνει εδω ο ant1 :|

Δημοσ.

Επειδη η γιαγια μου δεν εκανε crack pie. Αν το κανες Συνταγες σκετο, kane merge αυτο εδω σε εκεινο και ειναι ok.

Δημοσ.

Έχουμε και στο Ελλάδα βούτυρο

 

13408_offer_alternative.jpg

 

και βεβαια εχετε, κι αντι να το χρησιμοποιειτε βαζεται αυτη την μαλακια το βιταμ.

Δημοσ.

Επισης το κερκυρας αν θυμαμαι ειναι απο γαλα που εχει "ωριμασει" αρα αλλαζει την γευση του

Δημοσ.

 

δεν δειχνει εδω ο ant1 :|

 

:cry: :cry: Και δε τη βρισκω στο youtube. Αντε καλά θα με κάνεις να τη γραψω.(αν και ειναι αρκετά απλή)

Υλικά

700γρ αλευρι για ολες τις χρησεις

500γρ γιαουρτι

2 κουτ.γλ.αλατι

2 κουτ.γλ.σόδα

2 κοτ.σουπας βουτυρο

2 αυγά

Για γεμιση

500γρ φετα(+προαιρετικά 100γρ ανθοτυρο)

1 αυγο

πιπέρι

 

Λοιπον, μεασ στο γιαουρτι ριχνω με τη σειρά το αλάτι, τη σόδα, ανακατευω και το αφήνω (η αργυρω ελεγε μεχρι να "κοβετε" το γιουρτι με το μαχαιρι).

Προσθετω τ'αυγα και το βουτυρο σε κομματακια και ανακατευω.

Αρχίζω να ριχνω και σιγα-σιγα το αλευρι και ζυμωνω.Το αναποδο.ΣΟΡΥ!Ριχνω το μιγμα στο αλευρι

Οσο αφηνω τη ζυμη να ξεκουραστει φτιαχνω τη γεμιση. Κομματιαζω τη φετα και το ανθοτυρο,ρινχω και το αυγο και το πιπερι και ανακατευω.

Κοβω σε μπαλακια τη ζυμη, ανποιγω το καθε μπαλακι,βαζω τη γεμιση, το κλεινω σα πουγκί και κοβω το κομματι απο πανω που περισσευει και το "πατικώνω".Ολο αυτό μεχρι να τελειωσει η ζυμη.

Ψησιμο σε καυτο ταψί για 20 λεπτα(εμενα παραπανω μου εκανε να ψηθει) στους 180 στις αντιστασεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...