Προς το περιεχόμενο

Erasmus + Ερωτήματα....

Jimmy_BlinD

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε όποιο πανεπιστήμιο και αν είσαι στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιος διοικητικός που ασχολείται με το θέμα erasmus, είναι συνήθως στο γραφείο διαδύνδεσης ή σταδιοδρομίας.

Θα πας σε αυτόν και θα του θέσεις όλα σου τα ερωτήματα,ΟΛΑ. Θα του παρουσιάσεις που θες να πας κλπ και Θα τον πρήξεις μέχρι να σου δώσει απαντήσεις για όλα.

Ταυτόχρονα με αυτό, θα βρεις τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του πανεπιστημίου σου και θα πας και θα τον ρωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα, θα του ξεκαθαρίσεις ότι θα αφοσοιωθείς να περάσεις 2-3 μαθήματα (έστω κι αν δεν το κάνεις στην τελική) εκεί που θες να πας και θα ρωτήσεις πια μαθήματα αναγνωρίζονται και ποια είναι η διαδικασία, ουσιαστικά αυτός είναι υπεύθυνος να σε καθοδηγήσει σε αυτό για να μην έχεις ύστερα προβλήματα.

Αν σε ενδιαφέρει πολύ κάποιο θέμα, έλα σε επαφή με τον αντίστοιχο καθηγητή στο άλλο πανεπιστήμιο και πες του ότι σε ενδιαφέρει το αντικείμενο του, και θα ήθελες να έχεις κάποιο μάθημα μαζί του, στις περισσότερες περιπτώσεις θα σου δώσει να κάνεις μια εργασία και θα περάσεις το μάθημα.

Πάμε τώρα στην σκανδιναβία, τα χρήματα που θα σου δίνουν ειναι 380ευρώ το μήνα αφού γυρίσεις, σίγουρα δεν είναι αρκετά, όπως και τα 780. Χρειάζεσαι παραπάνω και να το ξέρεις, τα οποία θα τα καλύψεις μόνος σου.

Να μείνεις σε εστία, όπου σε στείλει το πανεπιστήμιο δηλαδή, για να γνωρίσεις πάρα πολύ κόσμο και να έχει χαβαλέ η υπόθεση. Αυτή είναι η σημαντικότερη εμπειρία που θα αποκομίσεις από αυτό το εξάμηνο. Μην κωλώσεις αν σου πουν πως είναι όλα κοινά.

Μεταφορά χρημάτων δε χρειάζεται να κάνεις. Θα έχεις μια maestro κάρτα και τραβάς μία φορά το μήνα, ενδικτικά από Εθνική είναι 1,5ευρώ+1 τοις χιλίοις τη φορά.

Για να μάθεις τη γλώσσα, χαχαχαχα, δε θα τη μάθεις. Αλλά να πηγαίνεις στα μαθήματα, αντιστοιχούν σε διδακτικές μονάδες και νομίζω πως αναγνωρίζεται αυτόματα στην ελλάδα ως μάθημα και οι εξετάσεις τους είναι γελοίες ειδικά στις πρώτες τάξεις... Εδώ θα κάνεις τις περισσότερες γνωριμίες.

Συμβουλή: Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο εξάμηνο στην ελλάδα πριν φύγεις, ίσως προλάβεις τις κανονικές εξετάσεις και ο σεπτέμβρης μία χαρά είναι...

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

π.χ. στη σχολή μου 3 είναι τα δυσκολότερα μαθήματα και τα οποία υπάρχουν και στο πανεπ. που θέλω να πάω για erasmus. Το θέμα είναι πως , εαν συννενοηθώ με τον καθηγητή εκει πέρα (λέμε τώρα...) και καταφέρω αφού μου δώσει και εργασία να περάσω το μάθημα , είναι σίγουρο πως θα μου το αναγνωρίσουν εδώ? Αυτο βέβαια θα το εξακριβώσω και απο το πανεπιστήμιο μου εδώ απο τους καθηγητές - υπεύθυνους... τι υπεύθυνους δλδ ... τέλοσπάντων.

Θα μου δίνουν 380 το μήνα ΑΦΟΥ ΓΥΡΙΣΩ?? Δλδ , πρίν απαγορεύεται ? Δεν μπορώ να τα ζητήσω κ να μ τα δώσουν?

Η maestro card , ποιας τράπεζας είναι? (εθνική) ? Visa δεν είναι?

Αν θυμάμαι καλά , οι ημερομηνίες εγγραφής είναι πολύ μετά αφού αρχίζουν τα pick up service στα πανεπιστήμια ... οπότε αν περιμένω να γραφτώ πρώτα στο εξάμηνο , πάει η βάρκα ... εκτος και αν λόγω του ότι θα φύγω με εγγράψουν εκτάκτως!

Παντως ευχαριστώ πολύ για κάθε πληροφορία , δεκτή εννοείται και οποιαδήποτε άλλη...

Δημοσ.
...η σουηδια δεν ειναι στην ΕΕ, αρα και θα πρεπει να πληρωσεις για την ιατρικη ασφαλιση...
Πληροφοριακά και μόνο, η Σουηδία είναι πλήρες μέλος και μάλιστα πρίν από την τελευταία διευρυνση.

Υπέγραψε τη Συνθήκη προσχώρησης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κέρκυρας (Ιούνιος 1994) και προσχώρησε από 1-1-1995.

Δημοσ.

Ναι αλλά τα SEK τα έχει και μας βασανίζει. Αφήστε που στη Σουηδία το κόστος ζωής είναι πανάκριβο σε σύγκριση με το ελληνικό . Και οι μισθοί εννοείται εκεί είναι σαφώς υψηλότεροι. Μίλησα με ενα Σουηδό και μου είπε πως μία μηνιαία κάρτα για λεωφορεία και τρένα ανέρχεται στα 50 Ευρώ!!! Και το άλλο το κουφό , επειδή στη Σουηδία υπάρχουν και Γ@μώωω τα μέρη για ποδηλασία , ΔΕΝ νοικιάζουν ποδήλατο , μόνο πουλάνε ... (Τι κουφό και αυτό ρε γαμώτ!)

Ρε παιδιά αυτό με το πρόγραμμα εκμάθησης της γλώσσας , tandem , γνωρίζει κανείς τίποτα ? Αν είναι να αρχίσω τίποτα απο τώρα να κάνω για να μην τα έχω ολα τελευταία στιγμή. Πάντως εχω αγωνία να δω τι ταχύτητες θα έχουν στο ίντερνετ εκεί...

Δημοσ.

Εγω είμαι ο φίλος που ανέφερε ο parisb παραπάνω.Ημουν Πράγα το περασμένο εξάμηνο κι ακόμα κλαίω που έφυγα.

Προβλήματα δεν αντιμετώπισα εκει και γενικά όποιος δεν είναι ιδιότροπος δε θ αντιμετωπίσει.

Τα μαθήματα ήτανε στα Αγγλικά αλλά υπήρχαν και 3 προγράμματα εκμάθησης γλώσσας.

α.Κανονικά μαθήματα (έτσι έμαθα τσέχικα)

β.tandem

γ.Πάμε για καφέ με άλλους και μιλάμε 1-2 γλώσσες

Και τα 3 τα διοργάνωνε το International students clubs του πανεπιστημίου (Isc.cvut.cz)

Εγώ προσωπικά πήγα Πράγα για να περάσω ένα μάθημα και τελικά το πέρασα.Ίδιος τίτλος,ίδια ακριβώς ύλη έχω υπογράψει και learning agreeement οπότε δε τίθεται θέμα να μην αναγνωριστεί.Αν δεν τότε θα κινηθώ δικαστικά.

Απο λεφτά..πηρα 1500 ευρώ...300 δλδ για τους 5 μηνες που έμεινα.Μου έβαζαν κι οι δικοί μου λεφτα στον ελληνικό λογαριασμό και κάθε φορά που έκανα ανάληψη με κρατούσε 4 ευρώ (σε μια εκδρομή στην Βουδαπέστη μου κρατούσε 1,5 ευρώ).

Ιντερνετ.Η χαρά μου.Ε3 νομίζω είχα (5-6ΜΒ/sec συνήθως) με 5GB upload limit.

Συγκοινωνίες.600 κορώνες(20 ευρώ περιπου) για 3 μήνες με μετρό,τραμ και λεοφωρεία.Έχει απίστευτες συγκοινωνίες η Πράγα.

Το μήνα έδινα 80 ευρώ για το δωματιο.Ο απεναντί μου έδινε 90 γιατι έμενε με άλλα 3 άτομα κι όχι με άλλα 5 όπως εγώ.

Τώρα έσυ θες για Σουηδία και δε σε βοηθάω πολύ αλλά πάνω κάτω έτσι είναι τα πραγματα.Να πας όπως και δήποτε.Είναι εμπειρία ζωής...οι καλύτεροι 5 μήνες της ζωής μου.

Δημοσ.

Φίλε ΔΕΝ κάθομαι να διαβάσω τί έχει γράψει ο καθένας, αλλά άκου το εξής.. Εγώ πήγα Εράσμους στην Σουηδία... Και Θα ξαναπήγαινα 100% και το συνιστώ σε όποιον μπορεί να το κάνει! Είναι τρομερη εμπειρία ζωής!!! Οπου και να πάς θα περάσεις την καλύτερη περίοδο της ζωής σου! Μην ακούσεις κανέναν που θα προσπαθήσει να σε κρατήσει πίσω.. Ας ξεκολλήσουν λίγο οι Έλληνες και ας βγούν λίγο παραέξω να δούν τα πράγματα!!! Από κάθε άποψη, πολιτιστικές/σμικες εμπειρίες, διεύρυνση απόψεων, εκπαιδευση, ταξίδια, γνωριμίες ;), είναι τρομερή εμπειρία!!

Ειδικά για σουηδία μόνο καλά λόγια μπορώ να έχω.. Τρομερό επίπεδο ζωής, τρομερά πανεπιστήμια, τρομερά parties, πανέμορφος λαός ελευθέρων ηθών και μια χαρά παιδιά!!! Η χώρα αυτή θα σε συναρπάσει και δεν θα θές να φύγεις ποτέ!!!

Και για το γεγονός που επισημαίνουν κάποιοι οτι μπορεί να μείνεις πίσω.. Δεν υπάρχει συγκριση στην ζωή που θα έκανες εδώ με αυτήν που θα κάνεις σε εράσμους... Αξίζει κάθε "θυσία"..

Οτι θές να ρωτήσεις για Σουηδία μην διστάσεις! (Από βδομάδα θα είμαι πίσω)

και όπως θα έλεγαν στην σουηδία,

hej då, vi ses!

hohoho!!

Τώρα μόλις είδα οτι θέλεις να πάς στο Jönköping! :D Φίλε, εκεί πήγα και εγώ!! Απλά, Τ Ε Λ Ε Ι Α ! μπορώ να σε ενημερώσω για τις συνθήκες διαμονής, τις εστίες, το πανεπιστήμιο, τα μπαρ, τον κόσμο και οτι θες.. Η πολή είναι πανέμορφη κ γεμάτη φοιτητές!!! Πήγαινε όσο πιο γρήγορα μπορείς!! :D:D:D:D

Δημοσ.

Φίλε με έσωσες. ΣΟυ έστειλα και p.m. για κάτι πληροφορίες. Βασικά, είναι αλήθεια πως υπάρχει μια αποθάρρυνση απο το οικείο περιβάλλον μου ... Οι επιλογές που μου δίνονται είναι: Finland,Sweeden,Portugal,Chech .

Aν και η Τσεχία θα πάει μετά τη Σουηδία λόγω του ότι έχω ακούσει και για εκεί τα καλύτερα... αλλά όπως να το κάνουμε, γουστάρω τα extreme! (όχι sports... μέρη!) Οπότε η 1η επιλογή , Jonkoping. :)

Βασικά , με τη γλώσσα θέλω να ρωτήσω τι προβλήματα αντιμετώπισες? Και για πόσο έκατσες?

Δημοσ.
Φίλε με έσωσες. ΣΟυ έστειλα και p.m. για κάτι πληροφορίες. Βασικά' date=' είναι αλήθεια πως υπάρχει μια αποθάρρυνση απο το οικείο περιβάλλον μου ... Οι επιλογές που μου δίνονται είναι: Finland,Sweeden,Portugal,Chech .

Aν και η Τσεχία θα πάει μετά τη Σουηδία λόγω του ότι έχω ακούσει και για εκεί τα καλύτερα... αλλά όπως να το κάνουμε, γουστάρω τα extreme! (όχι sports... μέρη!) Οπότε η 1η επιλογή , Jonkoping. :)

Βασικά , με τη γλώσσα θέλω να ρωτήσω τι προβλήματα αντιμετώπισες? Και για πόσο έκατσες?[/quote']

Πανε με τα χίλια.Ειναι εμπειρία ζωής λέμε.Εγω ευτυχώς είχα υποστηρίξη απ το σπίτι.

Και τσεχία πάντως μετράει.Θελω να πάω πίσω:(

Δημοσ.

Βασικά ναι , για Τσεχία μου έχουν πει ότι είναι τέλεια αφού τα πάντα είναι παμφτηνα , έχει τρελό ποτό ... διασκέδαση ( ;P ) και ότι άλλο βάλει ο νους σου , σε χαμηλή τιμή. Αλλά δε με συγκινούν αυτά... θέλω την δόση των -10 C.

Πάντως και στην Τσεχία θα αρχίσω να ψάχνω...

Δημοσ.

-20? Πράγα μένεις? Το Masaryk University βρίσκεται κοντά στην Πράγα?

Πρέπει να ρίχνει πολύ πράγμα και εκεί (απο χιόνι εννοώ...) . Γενικά το κόστος ζωής εκεί είναι εξαιρετικά φτηνό , η αγορά είναι καλή και οι Τσεχοσλοβάκες τι λένε? :)

Δημοσ.

Ήμουν Πράγα μεχρι 8 Ιουνίου.Έκανα τη μαλάκία να μη κάτσω όλο το μήνα για να έρθω να δουλέψω.

Τώρα για το χιόνι,ακόμα και μέσα στην πόλη ρίχνει πολύ.Ήμουν εαρινό εξάμηνο και δεν είχε και χιονοθύελλες αλλά φίλοι που ήταν και το χειμερινό είπαν οτι πνιγήκανε στο χιόνι.

Θυμάμαι μια φάση..πηγαίναμε σ ενα κλαμπ και χιόνιζε εντοντα στο δρόμο.Όταν βγήκαμε είχε μισό μετρο σίγουρα.Το άλλο πρωί είχε ήλιο :P

Καλές μπύρες παιρνεις μ ενα ευρώ σχεδόν παντού!Φαγητό απο 3 εώς το πολύ 7 ευρώ μια κανονική μερίδα.

Για τις τσεχοσλοβάκες είχα ακούσει πολλά πριν παω.Τελικά διαπίστωσα ότι ειναι μύθος αυτά που λένε.Καλές δε λέω αλλα σα τις γιουγκοσλάβες δεν έχει!

Δημοσ.

Δεν ήταν καθόλου άσχημα λοιπόν και στην Πράγα... μάλιστα. Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι , προσαρμόζεσαι εύκολα εκεί στο περιβάλλον τους? (δλδ εξοικείωση με τη γλώσσα , πως σε βλέπουν οι άλλοι ...) με τη διαμονή είχες προβλήματα? καλα με τα λεφτά δε το συζητώ , ήταν άψογα φαντάζομαι.

Είχες υπογράψει Learning Agrrement πρωτού πας? Για την αναγνωριση?

Δημοσ.

επειδη εχω παει αρκετες φορες στην τσεχια, οι τσεχοι ειναι οκ, αλλα μην περιμενεις τιποτα ιδιαιτερο παντως αν πας ερασμους οι περισσοτεροι φιλοι σου θα ειναι και αυτοι ξενοι...

ειδικα αν ειναι και αλλοι ελληνες εκει...

Δημοσ.

μήπως ξέρεις που μπορώ να βρω κάπια λίστα με τα τεχνολογικά ιδρύματα της τσεχίας (οικονομικές σχολές)?

μπορώ απο ΤΕΙ να πάω σε πανεπηστήμιο εκεί?

@fin: Εμενές με 5 άτομα σε πόσα τετραγωνικά, λέει?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...