Jimmy_BlinD Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Καλησπέρα, πολλά έχουν ανοιχτεί για τη φοιτητική κοινότητα , για το Erasmus τίποτα... Υπάρχουν πολλές σελίδες με γενικόλογα που λένε για το erasmus και τις προυποθέσεις. π.χ. Για Σουηδία , που σκέφτομαι εγώ , τα έχω βρει όλα ... στα Σουηδικά!! Ρε παιδιά κάποιος που έχει πάει Erasmus απο δω μέσα , -Πόσα πάνε τα φράγκα που δίνουν για το εξάμηνο? (Σε σκανδιναβία περίπου?) - Έναν ικανοποιητικό οδηγό για το ECTS δεν βρήκα , όλα τις ίδιες αρλούμπες λένε.. πχ. το semester εκεί που θέλω γω , έχει 30 points. - Για εκμάθηση της γλώσσας , τι κάνουμε? Γιατί στη σκανδιναβία , απ ότι έχω ακούσει τα αγγλικά δεν τα πολυμιλάνε.. - Τα μειονεκτήματα του Erasmus θέλω να μάθω. Π.χ. με υγειονομική ασφάλεια , με τις κάρτες τραπεζών , τι επιβαρύνσεις υπάρχουν για μεταφορές χρημάτων... Τι συμφέρει περισσότερο όσον αφορά τη μεταφορά χρημάτων? - Και με τη διαμονή , ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται... οι erasmus μένουν στις εστίες των πανεπιστημίων? (δεν μιλάω για International Στudents) Εαν είναι κάποιος που γνωρίζει έστω και ελάχιστα απο αυτά και μπορεί να βοηθήσει...
apoikos Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Αν και προσωπικά δεν πήγα έξω με το Erasmus, ωστόσο από εμπειρίες φίλων σου προτείνω να πας να βρεις την υπηρεσία της σχολής σου που ασχολείται με το Erasmus και να υποβάλλεις εκεί τις ερωτήσεις σου. Απ' ότι έχω καταλάβει δεν υπάρχουν γενικές φόρμουλες, όλα εξαρτώνται από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια και την εκάστοτε σχολή.
Jimmy_BlinD Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δεν εννοώ γενικές φόρμουλες ... αλλά κάποια προβλήματα που ίσως έχουν συναντήσει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Τους καθηγητές θα τους ρωτήσω σαν τελευταίο βήμα καθώς πρώτα θέλω να δω εντυπώσεις και τα μειονεκτήματα κυρίως του να πας στο Erasmus. Οι καθηγητές δεν θα σου πούνε εντυπώσεις , δεν θα σου θέσουν ερωτήματα ... απλώς θα σου εξηγήσουν πως έχει η κατάσταση , πως γίνεται η όλη διαδικασία και η απόφαση θα ναι στο χέρι σου. Βέβαια και στη Σκανδιναβία που έχω κολλήσει εγώ , λίγο χλωμό το βλέπω να βρίσκω άτομα - έλληνες να έχουν πάει. Φαίνεται το κρύο που υπάρχει εκεί αποτελεί μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα για κάθε μεσογειακό λαό...
Pablo_Hasan Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 δεν εχω παει ακομα, αλλα το ψαχνω εδω και καιρο Καλησπέρα' date=' πολλά έχουν ανοιχτεί για τη φοιτητική κοινότητα , για το Erasmus τίποτα... Υπάρχουν πολλές σελίδες με γενικόλογα που λένε για το erasmus και τις προυποθέσεις. π.χ. Για Σουηδία , που σκέφτομαι εγώ , τα έχω βρει όλα ... στα Σουηδικά!! Ρε παιδιά κάποιος που έχει πάει Erasmus απο δω μέσα , -Πόσα πάνε τα φράγκα που δίνουν για το εξάμηνο? (Σε σκανδιναβία περίπου?)[/quote']δεν υπαρχει καποιο στανταρ, το καλυτερο που εχω ακουσει ειναι 200,- - Έναν ικανοποιητικό οδηγό για το ECTS δεν βρήκα , όλα τις ίδιες αρλούμπες λένε.. πχ. το semester εκεί που θέλω γω , έχει 30 points. δεν σημαινει τιποτα αυτο, μπορει να κανεις 300 ποντους και εδω να μην στους αναγνωρισουν οι καθηγητες, το καλυτερο ειναι να κανεις learning agreement, δηλ. μια αιτηση στους κα8ηγητες σου εδω που θα υπογραψουν οτι αναγνωριζουν τα μαθηματα που θα περασεις εκει σαν ισοτιμα με τα δικα τους...- Για εκμάθηση της γλώσσας , τι κάνουμε? Γιατί στη σκανδιναβία , απ ότι έχω ακούσει τα αγγλικά δεν τα πολυμιλάνε..λογικα στο πανεπιστημιο θα εχουν προγραμματα γλωσσας, αν οχι, τοτε μπορεις να κανεις tandem, δηλ. θα μαθενεις εσυ ελληνικα η αγγλικα σε καποιον σουηδο και αυτος σε εσενα σουηδικα.- Τα μειονεκτήματα του Erasmus θέλω να μάθω. Π.χ. με υγειονομική ασφάλεια , με τις κάρτες τραπεζών , τι επιβαρύνσεις υπάρχουν για μεταφορές χρημάτων...η σουηδια δεν ειναι στην ΕΕ, αρα και θα πρεπει να πληρωσεις για την ιατρικη ασφαλιση. Μπορει ομως να καλυπτεται απο το Ερασμους... Τι συμφέρει περισσότερο όσον αφορά τη μεταφορά χρημάτων? ρωτα ποσο χρεωνουν οι τραπεζες την μεταφορα, νομιζω η τραπεζα πηραιως εχει την χαμηλοτερη χρεωση- Και με τη διαμονή , ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται... οι erasmus μένουν στις εστίες των πανεπιστημίων? (δεν μιλάω για International Στudents) εξαρτατε απο το πανεπιστημιο, δεν υπαρχει κατι στανταρ. παρολα αυτα, οσο πιο μεγαλο ειναι ενα πανεπιστημιο τοσο πιο δυσκολα βρισκεις θεση...
Jimmy_BlinD Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 μεγάαλε , λοιπόν οι ερωτήσεις μου: 1) 200 ευρώ για Σουηδία είναι υπερβολικά λίγο!! Τι να σου κάνουν τα 200 ευρώ.. Σίγουρα είναι τόσο? Μήπως εξαρτάται και απο το εισόδημα της οικογένειάς σου και τίποτα τέτοιο , βαθμούς κλπ? 2) Την αίτηση για Learning Agreement την παίρνω απο το πανεπιστήμιο που θέλω να πάω? Ο καθηγητής εδώ υποχρεούται να την υπογράψει εαν του τη πάω? 3) Αυτό το tandem , που μπορώ να βρώ περισσότερα και να εγγραφώ σε κάποιο πρόγραμμα ? Εξ αποστάσεως η μάθηση γίνεται? ή πρέπει να είναι σε άμεση επαφή? 4) Για τη μεταφορά χρημάτων naι θα το ψάξω αρκετά... 5) Και για τη διαμονή έχω πολλές απορίες, δεν στηρίζομαι στο καθηγητή εδω πέρα σε αυτό το θέμα. Θέλω να βρώ σίγουρη λύση. Βασικα το πανεπιστήμιο δεν είναι κ απο τα μεγαλύτερα (9.000 φοιτητές) αλλά εστία πιστεύω και κάτι αντίστοιχο με εδώ θα έχει. Δε νομίζεις? Πως θα το σιγουρέψω αυτό? Και το για το κόστος ζωής , θέλω να μάθω 2-3 πράγματα παραπάνω...
parisb Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Αυτο που μπορω να σου απαντησω περι των οικονομικων του Erasmus μια και το εχω ψαξει αφου θα παω το Σεπτεμβρη Erasmus Τσεχια ειναι το εξης: Στις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες τα χρηματα ειναι 300 ευρω το μηνα. Αγγλια και Ιρλανδια ειναι 350 και για Σκανδιναβικες χωρες οπως η Φινλανδια ειναι 380/μηνα. Ασφαλεια σου παρεχεται μεσω του erasmus. To ECTS μπορεις να το δεις στη σελιδα του πανεπιστημιου που θα πας. Διαμονη συνηθως στις εστιες των ιδρυματων αν το επιθυμεις σε οσα διαθετουν. Αυτο βεβαια ειναι σχετικο μια και στις εστιες πληρωνεις κανονικα ενοικιο. Για παραδειγμα Αγγλια θυμαμαι ηταν 300 λιρες το μηνα περιπου στην εστια! Στην Τσεχια που θα παω εγω η εστια ειναι 80 ευρω (σε εστια με cinema, πιτσαρια, κεντρο μασαζ, κεντρο αναριχεισης, καφετεριες κτλ). Οπως βλεπεις οι τιμες εχουν αμεση σχεση με την οικονομια της χωρας. Η γλωσσα στην οποια γινονται τα μαθηματα ειναι και παλι σχετικο. Στην Ιταλια για παραδειγμα πολυ δυσκολα θα βρεις αλλη γλωσσα απο τα Ιταλικα οπως αντιστοιχα σε Γαλλια και Γερμανια. Χωρες οπως Πολωνια, Τσεχια, Σουηδια ειναι πιο μοντερνες και πολυ πιθανον να βρεις μαθηματα στα αγγλικα. Επισης σε ολες τις χωρες αρχιζουν μαθηματα γλωσσικης προετοιμασιας 1-2 μηνες πριν ωστε να σε προετοιμασουν αν δεν γνωριζεις τη γλωσσα. Με τα χρηματα τωρα δεν ξερω καθολου τι παιζει, απλα θα αναφερω παλι την Τσεχια στη οποια ειχα φιλο το προηγουμενο εξαμηνο και για καθε αναληψη απο καρτα ελληνικης τραπεζας (alpha νομιζω) του κρατουσαν 4 ευρω. Να προσθεσω οτι στην αναζητηση μου για πανεπιστημιο για Erasmus ελαχιστα βοηθησε η σχολη μου στην Ελλαδα και ολα τα εκανα μονος μου στελνοντας email και ρωτοντας. Απο τη σχολη μου πηρα μονο τη λιστα με τα συνεργαζομενα πανεπιστημια. Γενικα, το καθε πανεπιστημιο εχει σελιδα για το erasmus και αναφερει οσα πρεπει να ξερεις. Αναφερει το κοστος ζωης, τι γινεται με τη διαμονη, τις διδακτικες μοναδες, τη γλωσσα, τα παντα... Τελος για το learning agreement, τα μαθηματα που θα παρεις πρεπει να εχουν αντιστοιχη υλη με την ελληνικη αλλιως αναγνωριζονται ως προεραιτικα. Αν περασουν απο το συλλογο των καθηγητων και υπογραψει ο δασκαλος πριν φυγεις δεν υπαρχει περιπτωση να μην αναγνωριστουν.
Jimmy_BlinD Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 380 ευρώ για Σκανδιναβικές... μάλιστα... Δλδ , εσύ προτείνεις στην Εστία του Πανεπιστημίου ή σε κανονικά ενοικιαζόμενο δωμάτιο? Πάντως πιστεύω πως για τους exchange students όπως τους αποκαλούν αυτούς που είναι μέσω του Erasmus , σίγουρα θα υπάρχει δυνατότητα (εννοείται με ενοίκιο ... κ που δεν είναι χωρίς ενοίκιο!!) να μείνει κάποιος στην εστία του πανεπιστημίου. Λογικό μου φαίνεται. Για το ECTS , βρήκα την απαιτούμενη σελίδα: http://www.ihh.hj.se/doc/1639 και μετά? Πως θα ξέρω εγω ποια μαθήματα να δώσω εκεί και ποιά θα μου αναγνωρίσουνε? Ο καθηγητής θα μεριμνήσει γι αυτά σίγουρα? Μήπως μεριμνήσει για καμια μίζα απο τα 380 ευρουλάκια ? Πάντως σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου και γω μόνος μου το κόβω να το χειρίζομαι γιατί αν περιμένω απο τους καθηγητές μου... πάει...
Pablo_Hasan Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 2) Την αίτηση για Learning Agreement την παίρνω απο το πανεπιστήμιο που θέλω να πάω? Ο καθηγητής εδώ υποχρεούται να την υπογράψει εαν του τη πάω? κανονικα πρεπει να σου δωσουν απο εδω να εχεις,σου εχω ανεβασει μια για να δεις περιππου πως ειναι. 5) Και για τη διαμονή έχω πολλές απορίες, δεν στηρίζομαι στο καθηγητή εδω πέρα σε αυτό το θέμα. Θέλω να βρώ σίγουρη λύση. Βασικα το πανεπιστήμιο δεν είναι κ απο τα μεγαλύτερα (9.000 φοιτητές) αλλά εστία πιστεύω και κάτι αντίστοιχο με εδώ θα έχει. Δε νομίζεις? Πως θα το σιγουρέψω αυτό? Και το για το κόστος ζωής , θέλω να μάθω 2-3 πράγματα παραπάνω... στειλε ενα μαιλ στο γραφειο που ειναι για το Ερασμους και ρωτα τους σχετικα, ισως να μπορεις να κλεισεις δωματιο μεσω ταχυδρομιου, στελνοντας τους προκαταβολη... parisb, σε κανενα χωριο της τσεχιας πας και εχει 80,- το δωματιο; Learning_Agreement-1.zip
parisb Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Κοιτα ποια μαθηματα θες να περασεις (που εδω δεν περνιουνται με τιποτα δηλαδη) και ψαξε για μαθηματα με παρομοιο ονομα αρχικα και την υλη τους στη συνεχεια. Εγω ευτυχως ειχα κρατησει ενα manual που μας ειχαν δωσει στην αρχη στο τει εδω στην Ελλαδα και ειχε ολα τα μαθηματα απο ολα τα εξαμηνα με τα ονομα τους και την υλη σε ελληνικα και αγγλικα. Ετσι μπορεσα να συγκρινω την υλη με αυτη που ειχαν τα ξενα στο site. Παω για καφεδακι, οποιαδηποτε απορια, later
parisb Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 κανονικα πρεπει να σου δωσουν απο εδω να εχεις' date='σου εχω ανεβασει μια για να δεις περιππου πως ειναι. στειλε ενα μαιλ στο γραφειο που ειναι για το Ερασμους και ρωτα τους σχετικα, ισως να μπορεις να κλεισεις δωματιο μεσω ταχυδρομιου, στελνοντας τους προκαταβολη... parisb, σε κανενα χωριο της τσεχιας πας και εχει 80,- το δωματιο;[/quote'] Οχι φιλε Pablo_Hasan, o φιλος μου ηταν στην πρωτευουσα Πραγα και πληρωνε 90 ευρω/μηνα και εγω θα ειμαι στην συμπρωτευουσα Brno των 400.000 κατοικων. Ειπαμε, θεμα οικονομιας. Να μην αναφερω τωρα για τα ποτα που εχουν 3 με 3.5 ευρω στην Πραγα...
Jimmy_BlinD Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2006 Λοιπόν , σε ευχαριστώ για το application. Θα μου χρησιμεύσει σίγουρα. Λοιπον έψαξα για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στη Σουηδ. και λέει για το κόστος ζωής πως ενας φοιτητής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 7200SEK = 780 ευρώ το μήνα... έλεος!!! Η διαμονή γίνεται όχι σε εστίες αλλά σε νοικιαζόμενα δωμάτια που συνεργάζεται το πανεπιστήμιο . Οι τιμές είναι απο 202 (με κοινά τα πάντα) - 285 ευρώ. Τώρα με τα ECTS , δεν λέει για το κάθε μάθημα ξεχωριστά , το μόνο που λέει είναι αυτό : http://www.ihh.hj.se/doc/1639 . Πως θα ξέρω εγώ τι μάθημα να περάσω? Θα πρέπει να στείλω e-mail στον co-ordinator? Και αυτό με τους κατοίκους δεν έχει σχέση με το κόστος ζωής. όπως και στο μέρος που θέλω γω , μένουν 120,000 κάτοικοι αλλά το ενοίκιο στα rooms ... ENOIKIo!! α και το ίντερνετ λέει 20ευρώ το μήνα ένα καλό που άκουσα!
parisb Δημοσ. 20 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2006 Τώρα με τα ECTS ' date=' δεν λέει για το κάθε μάθημα ξεχωριστά , το μόνο που λέει είναι αυτό : http://www.ihh.hj.se/doc/1639 . Πως θα ξέρω εγώ τι μάθημα να περάσω? Θα πρέπει να στείλω e-mail στον co-ordinator? [/quote'] Ναι, σε οποιο πανεπιστημιο δεν εβρισκα τη λιστα με τα μαθηματα online, μετα απο email στον coordinator μου στελνανε τη λιστα παντα. EDIT: εδω εχει τα μαθηματα : http://www.ihh.hj.se/doc/1626 αριστερα κατω απο την κατηγορια courses επιλεγεις πεδιο, και μετα αριστερα μαθημα. Εχει υλη και ECTS. Ποτε εχει σκοπο να πας? Η διορια για το Σεπτεμβρη ηταν νομιζω μεχρι 30 Ιουνιου.
Jimmy_BlinD Δημοσ. 20 Ιουλίου 2006 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2006 για το άλλο εξάμηνο λέω , το ξέρω αυτό δεν το πρόλαβα. Και πως λειτουργεί τώρα το πράγμα? Πρέπει να μαζέψω 30 βαθμούς απο όποια μαθήματα θέλω που να είναι σχετικά με τα δικά μας εδώ? Τι να κοιτάξω δλδ στους βαθμούς?Δεν πρέπει να συμπληρώσω κάποιο όριο? πχ. το πιο δύσκολο μάθημα στη σχολή μου το έχει και εκεί και έχει 7.5 points...Θα το δηλώσω στην αίτηση δλδ και αν το περάσω εκεί , το έχω περάσει και δω? Τι ακριβώς ισχύει?
Pablo_Hasan Δημοσ. 20 Ιουλίου 2006 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2006 Αμα στο εχουν υπογραψει στο learning agreement ναι, αλλα αμα ειναι στα σουηδικα δεν νομιζω να εχεις και πολλες πιθανοτητες... Βαθμους μπορεις να μαζεψεις απο διαγωνισματα αλλα και απο γραπτες εργασιες αμα κανεις συμφωνια με τον καθηγητη εκει να σου δωσει θεμα κτλ. Παντως επειδη θελει τρεξιμο και αρκετη δουλεια οι περισσοτεροι που κανουν ερασμους δεν τα καταφερνουν, αλλα και σε αυτη την περιπτωση δεν νομιζω οτι σου κανουν τιποτα, εννοω δεν θα σου ζητησουν την υποτροφια πισω ή κατι τετοιο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.