Προς το περιεχόμενο

Chart σε Builder 6

sanidas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Γνωρίζει κανείς πώς να δημιουργώ γραφικές παραστάσεις στην C++ builder 6? Λογικά χρησιμοποιώντας το component Tchartfx αλλά στο μενού βοήθεια δεν αναφέρει πολλά πράγματα. Αρχικά καλό θα είναι να μπορώ να αναπαραστήσω ένα σύνολο τιμών τις οποίες θα λαμβάνει από ένα αρχείο values.txt. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων,

Δημοσ.
Καλησπέρα' date='

Γνωρίζει κανείς πώς να δημιουργώ γραφικές παραστάσεις στην C++ builder 6? Λογικά χρησιμοποιώντας το component Tchartfx αλλά στο μενού βοήθεια δεν αναφέρει πολλά πράγματα. Αρχικά καλό θα είναι να μπορώ να αναπαραστήσω ένα σύνολο τιμών τις οποίες θα λαμβάνει από ένα αρχείο values.txt. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων,[/quote']

Για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά το ChartFX VCL control καταρχήν θα πρέπει να κατεβάσεις το documentation του από την διεύθυνση ftp://ftp.borland.com/pub/delphi/techpubs/delphi5/d5ocx.zip .

Οι πληροφορίες που αφορούν το ChartFX βρίσκονται στο αρχείο Cfx2ocx.hlp και αφορούν την έκδοση του TChartFX που συνοδεύει την Borland Delphi 5.0, αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς όπως θα διαπιστώσεις ο χειρισμός του υπό τον C/C++ Builder είναι ιδιαίτερα απλός, μάλιστα παρακάτω ακολουθεί ένα απλούστατο παράδειγμα που σχεδίασα με βάση το Delphi παράδειγμα για τον C/C++ Builder το οποίο ελπίζω να σε βοηθήσει (η ανάγνωση του Help είναι πάντως απαραίτητη).

---

Τοποθέτησε ένα TChartFX control στην φόρμα, ύστερα βάλε ένα TButton control και γράψε ως click event του τον παρακάτω κώδικα:

>
  int   nValIdx;

// Prepare control for: 1 Serie of data with 5 data elements
  Chartfx1->OpenDataEx(COD_VALUES,1,5);

// ->Value shall refer to the first seri of data elements
  Chartfx1->ThisSerie  =  0;

// Fill them with data..
  for(nValIdx=0;nValIdx<5;nValIdx++)
   Chartfx1->Value[nValIdx]  = nValIdx*16;

// Close control communication
  Chartfx1->CloseData(COD_VALUES);

---

Η πρώτη ενέργεια μας έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με το ChartFX control. Η μορφή επικοινωνίας μας ορίζεται ως COD_VALUES που σημαίνει πως πρόκειται να δώσουμε τις σειρές και τον αριθμό των στατιστικών δεδομένων που θα περιέχει το control μας. Στα πλαίσια αυτά η πρώτη τιμή (1) ορίζει πως το ChartFX θα παρουσιάζει μια σειρά δεδομένων απαρτιζόμενα από -δεύτερη τιμή- 5 στατιστικά στοιχεία (μπάρες για παράδειγμα).

Αφού ορίσουμε την μορφή που θα έχουν τα δεδομένα του ChartFX ακολουθεί ο ορισμός της σειράς που αφορά τα δεδομένα μας, έτσι η ->ThisSerie = 0 εξηγεί στο ChartFX πως από εδώ και πέρα οι εντολές που θα του δίδουμε αφορούν τα δεδομένα της πρώτης (και μοναδικής στο παράδειγμα μας) σειράς, το 0 υποδεικνύει αρίθμηση κατά C/C++.

Ύστερα από τις παραπάνω ρυθμίσεις ακολουθεί ένα for το οποίο με την βοήθεια της ->Value[nValIdx] περνά την τιμή nValIdx*16 σε κάθε ένα από τα 5 διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η επικοινωνία μας με την εφαρμογή ολοκληρώνεται με την κλήση του ->CloseData η οποία σύμφωνα με το Documentation του Control είναι απαραίτητη.

Εάν όλα πάνε καλά θα πρέπει να πάρεις την παρακάτω εικόνα:

picthy3.gif

Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να μελετήσεις προσεκτικά το Help διότι δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ChartFX, οπότε ότι μετέφερα εδώ δεν είναι σε καμία περίπτωση θέσφατο συνεπώς μπορεί να καραδοκούν bugs κτλ.

Καλή συνέχεια.

:)

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ Directx

Μου έδωσες ένα πολύ καλό βήμα να αρχίσω να παίζω με γραφικές παραστάσεις:-D

Με εκτίμηση,

Sanidas

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ ρε φίλε και λίγο είναι.

Είσαι φοβερός, έψαχνα για τις γραφικές παραστάσεις πάρα πολύ καιρό γιατί το χρειάζομαι στην πτυχιακή μου. Πραγματικά μου έλυσες τα χέρια.

Σε Ευχαριστώ και πάλι!!

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Ξερει κανεισς πως μπορω να κανω γραφικη παρασταση δευτεροβαθμιας εξισωσης στη C++ builder 6???

Ευχαριστω !!!!!

• 9 μήνες μετά...
Δημοσ.

Το ChartFX μπορεί να φανεί χρήσιμο και για την visual basic?

Αυτο που θέλω είναι να βάλω ένα chart σε μια φόρμα της Visual Basic και να παίρνει τιμές από labels ή textBoxes που υπάρχουν ήδη στη φόρμα..

Υπάρχουν άλλα προγράμματα ή τρόποι για να γίνει αυτό;

Δημοσ.
Το ChartFX μπορεί να φανεί χρήσιμο και για την visual basic?

Αυτο που θέλω είναι να βάλω ένα chart σε μια φόρμα της Visual Basic και να παίρνει τιμές από labels ή textBoxes που υπάρχουν ήδη στη φόρμα..

Υπάρχουν άλλα προγράμματα ή τρόποι για να γίνει αυτό;

Υπαρχει ετοιμο control στη version 4

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...