Προς το περιεχόμενο

Μια ερώτηση για Ηλεκτρολόγους/Μηχανολόγους.

DrLo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να φτιάξω ένα excelόχαρτο που να κάνει πάνω κάτω ότι το Ηλεκτρολογικό FCALC της 4Μ. Στους υπολογισμούς των γραμμών του πίνακα όλα καλά προς το πατόν μέχρι το σημείο που βάζουμε cosφ<1.

Σύμφωνα με τις παραδοχές της 4M η πτώση τάσης θα είναι :

u=2*(cosφ/K/A + ω*L*sinφ)*I*l

όπου

...μπλα...μπλα...

L=Επαγωγική αντίσταση του καλωδίου H/m (ω=2*π*f, f=50Hz)

Ξεπερνώ τις παπαριές που κάνει το FCALC όταν αλλάζεις το cosφ (μάλλον το cosφ τρώει πρώτα στρογγυλέυσεις) με αποτέλεσμα είτε δώσεις cosφ=0,7 είτε 0,9 να μη χαμπαριάζει.

Αν θέλω σας απλός αcomputerάτος (πως λέμε αγράμματος) άνθρωπος να κάνω τις πράξεις με το μολυβάκι μου που βρίσκω το L για τα συνήθη NYM, NYA, NYY ?

---

Υ.Γ : Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκολλήσω από το insomnia και να γραφτώ και σε κάποιο άλλο forum για μηχανικούς αλλά δε ξέρω κανένα που να αξίζει ?

Δημοσ.

λογικα καθε καλωδιο θα εχει καποια επαγωγικη αντισταση συγκεκριμενη.γιατι ειναι H/m

θα κοιταξω να δω σε κανα βιβλιο να σου πω. αν εχεις κανα του ντοκοπουλου θα λεει στα καλωδια.

Δημοσ.

Λοιπόν, ο Ντοκόπουλος στο βιβλίο «Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καταναλωτών μέσης και χαμηλής τάσης», λέει ότι η πτώση τάσης είναι:

ΔU = 2lΨ'Ιcosφ, όπου l το μήκος, ψ' η ισοδύναμη αντίσταση ανά μέτρο μήκους και I το ρεύμα.

Ψ' = R' + X'tanφ, όπου R η ωμική αντίσταση και X' η (επαγωγική) αντίδραση.

Γενικά Χ' = 0,0628(ln(D/r) + 0,25) (mΩ/m). D είναι η απόσταση των κέντρων των αγωγών του καλωδίου για μονοφασικό και για τριφασικό είναι η κυβική ρίζα του γινομένου των τριών αποστάσεων κέντρων των τριών αγωγών (ανά δύο) και r η ακτίνα των αγωγών.

Εφόσον η διατομή του καλωδίου είναι < 35 mm^2 και η τάση σχετικά χαμηλή, τότε η X' -> 0.

Υποθέτω ότι τον τύπο αυτόν τον δίνει για 50 Hz (προκύπτει άλλωστε αν δεις και το δικό σου τύπο πάνω). Επομένως, συνολικά, με τα «νορμάλ» σύμβολα:

ΔV = 2*l*I*(R cosφ + L sinφ), όπου L = X'.

Δημοσ.

Αν θες να κάνεις σωστή μελέτη για τα καλώδια, πήγαινε αγόρασε την καινούργια έκδοση του βιβλίου του Ντοκόπουλου (που είναι εναρμονισμένη με HD 384) και καλό κουράγιο (εγώ πάντως τα κάνω με παλιό Adapt/4M και μαγειρεμένες τεχνικές εκθέσεις)

Υ.Γ. Με όσο κυνισμό έχω αποκτήσει από τα περίπου 3 χρόνια εργασιακής εμπειρίας (και έχοντας έναν μέντορα - πατέρα 30 χρόνια μηχανικό) ό,τι και να υπολογίσεις, στο τέλος ό,τι θέλει ο εγκαταστάτης θα βάλει και πιθανότατα δεν θα πάρεις και χαμπάρι - εννοείται για απλές οικιακές εγκαταστάσεις.

Δημοσ.

....

Τελικά χρησιμοποίησα τιμές που φαίνονται εδώ

(το google πάλι έκανε τη δουλειά του).

Προσεγγιστικά λέει' date=' αν δεν έχεις άλη πληροφορία Χ=0,08 Ω/km

Αν θες να κάνεις σωστή μελέτη για τα καλώδια, πήγαινε αγόρασε την καινούργια έκδοση του βιβλίου του Ντοκόπουλου (που είναι εναρμονισμένη με HD 384) και καλό κουράγιο (εγώ πάντως τα κάνω με παλιό Adapt/4M και μαγειρεμένες τεχνικές εκθέσεις)

Υ.Γ. Με όσο κυνισμό έχω αποκτήσει από τα περίπου 3 χρόνια εργασιακής εμπειρίας (και έχοντας έναν μέντορα - πατέρα 30 χρόνια μηχανικό) ό,τι και να υπολογίσεις, στο τέλος ό,τι θέλει ο εγκαταστάτης θα βάλει και πιθανότατα δεν θα πάρεις και χαμπάρι - εννοείται για απλές οικιακές εγκαταστάσεις.

Εμένα μου λες.

Πάντως το συγκεκριμένο δε το θέλω για να κάνω "σωστή μελέτη" απλά ήθελα να ασχοληθώ λίγο με το excel επ' ευκαιρίας μιας συζήτησης που είχα με ένα φίλο περί της πραγματικής αξίας των προγραμμάτων για μηχανικούς και ότι το 99,9% αυτών μπορεί να αντικατασταθεί από το excel.

Υ.Γ : @grigas : Μας τελείωσε το απίστευτο ΚΕΤΧ ?

Δημοσ.

Nαι οκ δεν αντιλέγω...με το excel μπορείς να κάνεις παπάδες.... σε ένα βιβλίο VBA για excel είχε ένα κεφάλαιο με τίτλο "They said it couldn't be done" ;)

Σίγουρα όλα μπορούν να γίνουν με υπολογιστικά φύλλα, αλλά η ευκολία ενός έτοιμου πακέτου (που ορισμένες φορές αν το χρησιμοποιείς σαν ευαγγέλιο - τυφλοσούρτη μπορεί να οδηγήσει και σε ηλίθια λάθη) δεν συγκρίνεται με κανένα exceloφυλλο.

Υ.Γ. πάει το σώμα Τεχνικού....από 7/2/2006 έχασε τον ΣΤΡ(ΤΧ) GriGaS

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...