Προς το περιεχόμενο

Ταξιδιωτικά πρακτορεία = Λαμόγια;

Arioch79

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ήθελα να καταθέσω μια πολύ πρόσφατη και πολύ δυσάρεστη εμπειρία που είχα στη διάρκεια των διακοπών μου στη Πράγα. Και για να ενημερώσω το κοινό, αλλά και για να διαμαρτυρηθώ για την ταλαιπωρία που υποστήκαμε εγώ και άλλα 44 άτομα, χωρίς να φταίμε.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, έκλεισα δύο θέσεις (εγώ και η κοπέλα μου) σε γκρουπ για τετραήμερη εκδρομή στη πόλη της Πράγας, μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου S** M************. Η τιμή ήταν 480 ευρώ και περιελάμβανε αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, ημιδιατροφή, μεταφορά με πούλμαν και ξενάγηση. Στο γκρουπ συμμετείχαν άλλα 44 άτομα, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι, αφού το πρακτορείο είχε στείλει την προσφορά με fax σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες για να διαφημιστεί.

Τις τρεις πρώτες μέρες περάσαμε πολύ όμορφα. Η πόλη της Πράγας είναι πανέμορφη, το ξενοδοχείο είναι άψογο, η ξενάγηση ήταν υποδειγματική.

Την τέταρτη μέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κάναμε check out από το ξενοδοχείο στις 11:15, και στις 11:30 θα φεύγαμε με το πούλμαν για το Karlovy Vary, μια γνωστή λουτρόπολη στη δυτική Τσεχία.

Αφού μπήκαμε στο πούλμαν και ξεκινήσαμε για Karlovy Vary, ο αντιπρόσωπος του πράκτορα μας είπε ότι είχε να μας κάνει μια ανακοίνωση. Ο πράκτορας της τσεχίας (έλληνας κι αυτός) που συνεργάστηκε για αυτή την εκδρομή με το S** M************, είχε κλειδώσει τη πτήση charter των τσέχικων αερογραμμών με την οποία θα επιστρέφαμε στην Ελλάδα (η πτήση έφευγε στις 00:10, στις 9/7), λόγω οφειλών του S** M************. Μας είπε μάλιστα, ότι το οφειλόμενο ποσό ανερχόταν σε 280 άτομα κατ' άτομο, και ότι μόνο αν τα καταβάλλαμε θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα.

Δε θα σας κουράσω περιγράφοντας το τι ακολούθησε, το αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας. Μετά από αρκετές φωνές, τσακωμούς, βρισιές, απειλές, τηλεφωνήματα σε πράκτορες, πρεσβείες και υπουργεία εξωτερικών, μας ανακοινώθηκε ότι το πρόβλημα "όδευε σε λύση". Αυτό βέβαια δε σήμαινε ότι η λύση είχε βρεθεί, αλλά τουλάχιστον ηρεμήσαμε και προσπαθήσαμε να απολαύσουμε την εκδρομή, όσο αυτό ήταν βέβαια δυνατό. Τελικά προς το τέλος της εκδρομής, και αφού είχαν ακουστεί ΤΑ σενάρια επιστημονικής φαντασίας από τα μέλη του γκρουπ, ο πράκτορας της Τσεχίας δέχτηκε να μας αφήσει να φύγουμε, αφού πρώτα του δώσαμε τα τηλέφωνά μας για να μας χρησιμοποιήσει σα μάρτυρες αν χρειαστεί να διεκδικήσει τα χρήματά του δικαστικώς. Η πτήση έγινε κανονικά και επιστρέψαμε στην Ελλάδα στην ώρα μας.

Αφού σας είπα όλη την ιστορία αναφέροντας αυστηρά και μόνο τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ (γιατί αντιλαμβάνεστε τί θεωρίες ακούστηκαν σε όλο αυτό το διάστημα όσον αφορά το ποιός έφταιγε), έχω να κάνω τα εξής σχόλια:

Ο τρόπος που επέλεξε ο έλληνας πράκτορας της τσεχίας να πάρει τα χρήματά του, ήταν απαράδεκτος. Δεν είναι δυνατόν να κρατάει ομήρους 45 έλληνες οι οποίοι είχαν προπληρώσει κανονικά την εκδρομή τους. Αν όντως του οφείλονταν χρήματα από τον πράκτορα του S** M************, ας έβρισκε κάποιον άλλο τρόπο να τα διεκδικήσει, και όχι εκβιάζοντας 45 αθώους ανθρώπους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι έλληνες έχουμε διαγράψει τη λέξη επαγγελματίας από το λεξιλόγιό μας, ή έχουμε ξεχάσει τη σημασία της.

Εξ' ίσου απαράδεκτος όμως είναι και ο πράκτορας του S** M************, ΑΝ υποθέσουμε ότι η καταγγελία του αντίστοιχου που βασίζεται στη Τσεχία είναι αληθινή, ότι δηλαδή ο πρώτος του χρώσταγε 12.600 ευρώ.

Φυσικά η κατάσταση προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Εγώ προσωπικά δεν έχω άλλες εμπειρίες, μιας και είναι η πρώτη φορά που ταξίδεψα με γκρουπ. Αλλά απ' ό,τι μου είπαν οι συνταξιδιώτες μου, τέτοιες λαμογιές είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Μια κοπέλα μάλιστα μου ανέφερε ότι μετά από διαφωνία που είχε με ιδιοκτήτη πολύ γνωστού ταξιδιωτικού πρακτορείου (λόγω του ότι αυτός άλλαξε α)την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδρομής β)τις μέρες που θα διαρκούσε η εκδρομή γ)τα μέρη που θα επισκέπτονταν και δ)το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβάλλουν οι πελάτες), αυτός της είπε ότι πολύ απλά δε μπορούσε να κάνει τίποτα (αυτή), ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο στο οποίο δηλωνόταν ότι το γραφείο μπορούσε να αλλάξει τα στοιχεία της εκδρομής χωρίς καμμία ευθύνη και ότι αν ήθελε ας τον πήγαινε στα δικαστήρια. Μόλις η κοπέλα του είπε ότι δεν είχε υπογράψει τίποτα αλλά απλά είχε καταθέσει τα χρήματα σε ένα τραπεζικό λογαριασμό, αυτός ψιλοκόλλησε, αλλά της επανέλαβε ότι αυτός ήταν καλυμμένος και ότι αν ήθελε, ας τον πήγαινε στα δικαστήρια. Η κοπέλα ενδεχομένως να δικαιωθεί πηγαίνοντας στον ΕΟΤ, αλλά για να εμφανίζονται τόσο ασύδοτοι και προκλητικοί αυτοί οι "κύριοι" σημαίνει ότι το σύστημα είναι τόσο διάτρητο που τους επιτρέπει να γλυτώνουν ό,τι λαμογιά κι αν διαπράξουν.

Συνεπώς ο τρίτος απαράδεκτος της υπόθεσης είναι το ελληνικό κράτος, που επιτρέπει σε αυτούς τους "κυρίους" να δρουν ασύδοτα και να εκμεταλλεύονται τον κάθε έντιμο πολίτη που τους εμπιστεύεται τις λίγες μέρες ξεκούρασης που δικαιούται το χρόνο.

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι τελικά το μόνο που προσφέρει η εκδρομή με γκρουπ είναι οι χαμηλότερες τιμές. Εγώ τουλάχιστον, μετά και από αυτή την εμπειρία, θα προτιμήσω στο μέλλον να κλείσω μόνος μου ξενοδοχείο και αεροπορικά εισιτήρια. Όσον αφορά την ξενάγηση, μπορείς άνετα και φτηνά να συμμετέχεις σε ξεναγήσεις κάθε είδους που προσφέρονται από τοπικούς ξεναγούς. Και ας είναι καλά και το internet, που σου προσφέρει δωρεάν ό,τι είδους πληροφορία μπορείς να χρειαστείς για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου (εκτός αν έχεις ελληνικό προορισμό, οπότε την πάτησες γιατί το Internet εδώ είναι τρεις χιλιάδες χρόνια πίσω).

• Super Moderators
Δημοσ.

Για λόγους προστασίας του forum, αφαιρέθηκε το όνομα του πρακτορείου.

Δημοσ.

Ναι, σκέφτηκα ότι για μένα δεν υπήρχε πρόβλημα αφού ούτως ή άλλως μπορεί να χρειαστεί να καταθέσω σε δικαστήριο και ξέρω ότι δεν προσπαθώ να δυσφημίσω αλλά δε σκέφτηκα για το forum. Sorry!

• Super Moderators
Δημοσ.
Ναι, σκέφτηκα ότι για μένα δεν υπήρχε πρόβλημα αφού ούτως ή άλλως μπορεί να χρειαστεί να καταθέσω σε δικαστήριο και ξέρω ότι δεν προσπαθώ να δυσφημίσω αλλά δε σκέφτηκα για το forum. Sorry!

Κι εγώ ενημέρωσα διότι δεν θέλω να υπάρχει παρεξήγηση ή υπόνοια για λογοκρισία. Δεν αφαίρεσα τίποτε άλλο από το αρχικό μήνυμα πλην του ονόματος του πρακτορείου.

;)

Δημοσ.

Σε γενικές γραμμές, ΠΡΟΣΟΧΗ στους όρους και το πρόγραμμα ταξιδίου.

Έχω κι εγώ μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία στο θέμα όταν είπα κι εγώ για πρώτη φορά να πάω οργανωμένο ταξίδι στη Βιέννη (Χριστούγεννα, πριν 2 χρόνια).

Το πρακτορείο με το οποίο έκλεισα, μου είπε ότι η πτήση ήτο στις 6:30 το πρωί. Στενοχωρέθην αφάνταστα διά τον πούλο που θα έτρωγα για να είμαι εκεί 2 ώρες πριν αλλά είπα "what the hell". Στενοχωρήθην ακόμη περισσότερο αργότερα, όταν άλλαξαν 2 φορές την ώρα αναχώρησης και τελικώς φεύγαμε από Ελβενιζέλο 3μιση! Κι αυτό έγινε απ' ότι κατάλαβα επειδή για λόγους οικονομίας υπενοίκιασαν θέσεις άλλου πρακτορείου στο αεροπλάνο.

Φτάσαμε λοιπόν εκεί 5μιση το πρωί και συναντήσαμε ένα τύπο που ήταν ο ξεναγός μας στην πόλη. Όταν είπε "παιδιά, μήπως έχει κανείς κινητο να πάρω το γραφείο" άρχισα να αγριεύομαι. Αγριεύτηκα κι άλλο όταν μας είπε ότι "τα δωμάτια τα παίρνουμε στις 12 και γι' αυτό θα κάνουμε ένα τουρ στην πόλη". Ποιά πόλη? Μαύρο σκοτάδι που μας έφαγε παντού. "Από 'δω είναι το Πράτερ". Χμμμμ, ωραίο το Πράτερ, ακόμα καλύτερα θα ήταν αν το βλέπαμε.

Γύρω στις 8μιση ο κόσμος άρχισε να εξαγριώνεται και να φωνάζει οτι θέλει να ξεκουραστει και να πάει ξενοδοχείο. Μας πήγε λοιπόν ο τύπος και τελικώς πήραμε τα δωμάτια στις 10!

Για να μην μακρηγορώ, το ανθρωπάκι ήταν άσχετο με την πόλη. Μας πήγε για τουρ στα ανάκτορα στις 3μιση το απόγευμα και μας είπε "άντε να τα δείτε (!)" όταν τα ανάκτορα έκλειναν στις 4μιση κι ενώ είχαν 150 δωμάτια και κήπους 2-3 χλμ από πίσω! Εκεί γύρω έπεφτε και η νύχτα οπότε μας έβαλε πάλι μέσα για τουρ στο σκοτάδι.

Δεν μπορούσε να μαζέψει τον κόσμο, δεν κρατούσε αυστηρά το πρόγραμμα, δεν, δεν, δεν, ώσπου το ξεκόψαμε, αρχίσαμε να παίρνουμε το μετρό και να πηγαίνουμε όπου θέλαμε εμείς.

Τελευταία μέρα, κι ενώ ήθελε να μας πάει για άλλο ένα τουρ στη Βιέννη (ενώ το πρόγραμμα έλεγε Σάλτσμπουργκ), του φωνάξαμε "ΟΧΙΙΙΙ" αλλά τελικά μας έγραψε στ' αρκίδια του, πήγε Βιέννη (!) για να παραλάβει 2 άτομα γνωστούς του ιδιοκτήτη του πρακτορείου, που έμεναν σε ξενοδοχείο μέσα στην πόλη, όχι όπως εμείς τα ζώα 17χλμ μακριά, στα όρια της δλδ!

Εννοείται ότι με τις παπαριές του, ούτε το Σάλτσμπουργκ είδαμε διότι φτάσαμε εκεί αργά το μεσημέρι, νύχτωσε και τον ήπιαμε τον καφέ τον πικρό.

Προσοχή παιδιά. Είναι ασύδοτοι οι άνθρωποι. Και μιλώ για γνωστό πρακτορείο.

Δημοσ.

@Kandinsky

Μήπως το πρακτορείο λέγεται S******** T*****;

Ανάλογα περιστατικά ερασιτεχνισμού και απαράδεκτης συμπεριφοράς, έχω τύχει από το συγκεκριμένο ο ίδιος.

Δημοσ.

μα καλά τι τους έπιασε όλους και βάζουν αστεράκια στο όνομα του πρακτορείου τους. Δε μπορούν να σκεφτούν κανα άλλο πιο πιασάρικο όνομα; Σαν το pass ενός φίλου μου στα ΧΡ μοιάζει :P

Δημοσ.

Και ύστερα σου λένε να εμπιστέυεσαι μεγάλα όνοματα πρακτορείων για να αποφεύγεις τέτοια περιστατικά...Τελικά η καλύτερη λύση είναι να πηγαίνεις μόνος σου όπου μπορείς για να αποφεύγεις παρόμοιες καταστάσεις!Κουράγιο...

Δημοσ.

Παιδια επειδη καταλαβα το πρακτορειο εχω ακουσει πολλα ασχημα γιαυτο κυριως για πραγα.Εγω παντως εχω ταξιδεψει με το μεγαλυτερο και το δευτερο μεγαλυτερο πρακτορειο πανελλαδικως και σε γενικες γραμμες ειμαι ευχαριστημενος.

ΚΑι επειδη στην ελλαδε ειμαστε ακομη πισω οσο ανφορα τουριστικη κουλτουρα χρειαζεται εγρηγορση.Και ρε παιδια οπου η τιμη ειναι εξευτελιστικα χαμηλη να σας μπαινουν και λιγοι ψιλοι στα αυτια.Οπως και στο θεμα της αεροπορικης εταιριας(οσο πιο αγνωστη τοσο το χειροτερο).

Για ευρωπη μπορει να γινει ανεξαρτητος προγραμματισμος(ανευ γκρουπ) για πιο μακρια παντως δυσκολο

Δημοσ.

Τώρα που είπες Πράγα, θυμήθηκα ότι στο ταξίδι που ανέφερα, στην πτήση για Βιέννη είχαν κλείσει θέση άλλα 2 ή 3 πρακτορεία εκ των οποιων κάποια θα πήγαιναν με λεωφορείο Πράγα.

Όταν συναντήσαμε κάποιους απ' αυτούς στην επιστροφή στο αεροδρόμιο, μας είπαν τα χειρότερα. Κάποιους τους παράτησε ο ξεναγός, κάποιους τους άλλαξαν ξενοδοχείο, κλπ.

Πάντως, όταν παρατήσαμε με την γυναίκα μου το γκρουπ, περάσαμε πολύ ωραία. Περιηγηθήκαμε στην πόλη μόνοι μας και στα μνημεία-παλάτια, κλπ, κολλάγαμε σε άλλα γκρουπ Ελλήνων που είχαν και Έλληνα ξεναγό και ντόπιο που ήξερε τα κατατόπια.

Πήγαινες πχ στο Σένμπρουν με τα άπειρα δωμάτια και άκουγες στα ελληνικά να σου εξιστορούν πράματα και θάματα, περιστατικά, ανέκδοτα, κλπ. Εννοείται ότι έτσι, αποκτά άλλη διάσταση το πράγμα...

Δημοσ.

Είσαι τυχερός που δεν έκλεισε η εταιρία την στιγμή που ήσουν Πράγα. Θα μας έγαφες το μήνυμα απο netcafe στην Πράγα τώρα!

Δημοσ.

Για οσους εχω καλες εντυπωσεις (η σχεδον καλες) θα βαλω ονοματα(δε νομιζω να κοπουν για καλο ειναι) για τους αλλους ο νοων νοειτω.

Σε γενικες γραμμες να ξερετε οτι πληρωσεις παιρνεις.

Το TRAVEL PLAN για παραδειγμα ειναι το ακριβοτερο αλλα οσες φορες εχω ταξιδεψει με αυτο εμεινα απολυτα ικανοποιημενος(πχ οσες φορες ταξιδεψα διεθετε λεωφορειο και κυκλοφορουσαμε και εκτος προγραμματισμενων εκδρομων κατι που δεν ειναι υποχρεωμενος να το κανει χωρις επιβαρυνση βεβαια).

Και με ginis οσες φορες εχω ταξιδεψει ηταν σχετικα καλα απλως ο ξεναγος δεν ηταν μονιμως με το γκρουπ(κατι που γινοταν με TRAVEL PLAN)ΚΑΙ το λεωφορειο μονο στις προγραμματισμενες(κατι που φετος στο Λονδινο μου βγηκε σε ξυνο γιατι ειχαν απεργια τα ΜΜΜ).

Φυσικα δεν ηταν υποχρεωμενος να το κανει θα μπορουσε ομως.

Για αμερικη τα πραγματα περιπλεκουν.Για βορεια εχω παει με TUI η οποια ηταν αψογη αλλα εκτος συναγωνισμου γιατι δεν ειναι ελληνικη(εχει ομως γραφεια στην ελλαδα.

Για κατι ελληνες που δραστηριοποιουνται μονο Αμερικη (βορεια) δεν εχω ακουσει τα καλυτερα.

Ταυλανδη που ειχα παει δεν ξερω αν ηταν καλο η κακο παντως ολοι ηξεραν το versus travel και ειχε και μονιμο αντιπροσωπο.Μου φανηκε σχετικα οργανωμενο.

Συμπερασματικα:ολα ξεκινανε απο το budget.Να πονηρευεστε με τις αλλαγες(πχ δυο φορες εχω κλεισει με προκαταβολη απο θεσσαλονικιωτικο μεγαλο πρακτορειο και τις δυο το ακυρωσα:Αλλαζε τα ξενοδοχεια(στην αρχη λ.χ ελεγε κεντρο και οσο περνουσαν οι μερεσ απαομακρυνονταν) αλλαζαν εταιρειες ωρες πτησεων κτλ.

Βεβαια οταν τους ειδα με δυοροφο πουλμαν στο Λονδινο το οποιο το ειχαν ολη μερα στη διαθεση τους ζηλεψα αλλα το ρισκαρεις?

Επισης ξενοδοχεια να προτιματε τις αλυσιδες(υπαρχουν και φθηνες Πχ accor,mercure στη Γαλλια κτλ) και αεροπορικες εταιριες τις εθνικες(και κατα προτιμηση τις μεγαλες-αν και με την AIR FRANCE Εχω παραπονα).

Μιλαμε για ευρωπη.Για εκτος αλλαζει το πραγμα και χρειαζεται αλλο topic(σε γενικες γραμμες παντως ψιλοισχυουν τα ιδια)

Σε οσα απο τα παραπανω κανετε εκπτωσεις μπαινει και ενας βαθμος ρισκου χωρις να σημαινει βεβαια οτι σιγουρα θα την πατησετε.

Its up to you.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...