Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα μετα από την εγκατάσταση των drivers για ATI...

sotirakis.net

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας παιδιά.

Έχω το εξής πρόβλημα που χρειάζεται σύντομα βοήθεια γιατί η πτυχιακή τρέχει και θα με φάει ο καθηγητής μου αν το καθυστερήσω κι άλλο...

Όλο χαρά, πήγα να εγκαταστήσω τους drivers για την ATI κάρτα γραφικών μου καθώς ήθελα να έχω 3D επιτάχυνση. Διάβασα ότι tutorial βρήκα, κατέβασα το rpm, έφτιαξα το κατάλληλο πακέτο για το Linux μου (Suse 10.0) και έκανα όλο χαρά την εγκατάσταση, τρέχοντας και στο τέλος τον sax για να γίνει σωστά το configuration όπως έλεγαν όλα τα tutorials που διάβασα. Κάνω επανεκίνηση το μηχάνημα και όταν πάω να ξαναμπώ, το σύστημα φορτώνει καλά μέχρι κάποιο σημείο αλλά δεν μπορεί να φορτώσει γραφικά. Με λίγα λόγια μπορώ να login μόνο από γραμμή εντολών. Από τα λίγα που ξέρω από linux, υποθέτω ότι φταίει ο Xserver τον οποίο λογικά ξεκόλιασα...

Δυστυχώς δεν έχω μαζί το dvd εγκατάστασης προκειμένου να καταφέρω να κάνω κάτι με αυτό. Ρωτάω λοιπόν :

Μπορώ να ξαναφέρω τον Xserver στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκατάσταση των drivers ;

Αν όχι, ποιες ακριβώς εντολές πρέπει να τρέξω προκειμένου να ρυθμίσω σωστά το σύστημα έτσι ώστε να έχω πλέον γραφικό περιβάλλον ;

Ποια άλλη λύση προτείνετε ;

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δοκίμασες να τρέξεις την εντολή startx; Αν όχι δοκίμασέ την, και αν δουλέψει θα σε βγάλει σε γραφικό περιβάλλον. Αν όχι, παραθέτεις το μήνυμα του σφάλαματος και το xorg.conf για να τα κοιτάξουμε.

Nomizw oti kata thn diarkeia toy install to programma kanei mono toy backup to xorg.conf sto /etc/X11.Alla kai to X11 paragei ena error log sto /var/log/X11 nomizw.pithanotata na mhn exei dhlwsei ton driver sto xorg.conf.an theleis mporeis na mas dwseis perissoteres leptomereies kanontas ena paste to error edw.

Παρεπιπτόντως, την κονσόλα για login μου την βγάζει μόνο όταν φορτώσω το Failsafe Suse από το lilo... Αν δοκιμάσω να μπω στην κανονική επιλογή για μπουτάρισμα, σε κάποιο σημείο (λογικά εκεί που θα πηγαίνει να φορτώσει το γραφικό περιβάλλον) εμφανίζεται το γνωστό μήνυμα της οθόνης, "signal (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων...) out of range"

@subdee

Όταν γράφω startx για να ξεκινήσω τον Xserver , φορτώνονται κάποια πράγματα, τα οποία όμως δεν προλαβαίνω να δω καθώς η οθόνη ξαναβγάινει out of range...

@vViperXx

Τώρα που μου θύμησες το path, θα πάω να δω τι έχει μέσα το conf. Πως θα δηλώσω τον driver μέσα στον xorg.conf ;; (Συγχωρέστε με αν είναι γελοία η ερώτηση αλλά δεν είμαι και πολύ εξπέρ των πιγκουίνων...) .

Αν θέλω να επαναφέρω το παλιό conf , αρκεί ένα copy του αρχείου ή θα χρειαστούν και άλλες εντολές ; Ποιές ;

out of range

Στο /etc/X11/xorg.conf, στο Section "Monitor", είναι δύο τιμές, η HorizSync και η VertRefresh. Δηλαδή είναι κάπως έτσι

>Section "Monitor"

Identifier  "Acer-1901"
   HorizSync   31-64
   VertRefresh 60-75

EndSection

Επειδή κάποια από τις δύο αυτές τιμές (λογικά η VertRefresh) είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από αυτές που υποστηρίζει η οθόνη σου σβήνει αυτόματα η ίδια για να προστατεύσει τα ηλεκτρονικά της. Αν έχεις το manual της οθόνης, πρέπει να γράφει τους συνδιασμούς συχνοτήτων κάθετης και οριζόντιας ανανέωσης για κάθε ανάλυση/βάθος χρώματος. Μπορείς να ορίσεις είτε μία τιμή fixed ("x"), είτε range ("x-y") είτε πολλές τιμές χωρισμένες με κόμμα ("x,y"). Αν δεν βρίσκεις το manual κάνε δοκιμές!

Επίσης δες το Section Screen όπου ορίζονται οι αναλύσεις που θα υποστηρίζονται από τον X11.

Είναι κάπως έτσι:

>Section "Screen"
   Identifier  "Screen 1"
   Device      "XFX-7800GT"
   Monitor     "Acer-1901"
   DefaultDepth 24

Subsection "Display"
       Depth       8
       Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
       ViewPort    0 0
   EndSubsection
   Subsection "Display"
       Depth       16
       ViewPort    0 0
   EndSubsection
   Subsection "Display"
       Depth       24
       ViewPort    0 0
   EndSubsection
EndSection

Σε αυτό όρισε με παρόμοιο τρόπο τις αναλύσεις που θέλεις να είναι διαθέσιμες, με σειρά προτεραιότητας.

Τέλος, αν θέλεις 3d acceleration από την κάρτα γραφικών και έχεις εγκαταστήσει τους drivers της ATI (fglrx), βρες το Section Device που αναφέρεται στην κάρτα γραφικών και όρισέ του

>    Driver      "fglrx"

Καλή τύχη, οι Drivers της ATI είναι πριξαρχίδικοi, αργοί και προβληματικοί! Θα σου πρότεινα να βάλεις τους εναλλακτικούς opensource (οι οποίοι είναι μόνο αργοί :P), αλλά η εγκατάστασή τους θα σου φανεί μπερδεμένη αν είσαι καινούριος στο Linux.

Είχα και εγώ τέτοια προβλήματα και μετά διάβασα ότι λέει στο site : "Κάντε τους εγκατάσταση μόνο αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τα γραφικά"

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...