Προς το περιεχόμενο

Περίεργα κολλήματα...

cronos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν εδώ και δύο βδομάδες αντιπετωπίζω το εξής πρόβλημα στο PC του γραφείου. Εκεί στα καλά καθούμενα, ο υπολογιστής σταματά να ανταποκρίνεται και το όλο σύστημα παγώνει. Το πρώτο σύμπτωμα είναι να μην κουνιέται καθόλου το ποντίκι, αλλά και να μην ανταποκρίνεται κανένα κουμπί στο πληκτρολόγιο.

Το σύστημα είναι σχετικά καινούργιο, μόλις 8-9 μηνών. και αποτελείται από τα εξής:

CPU: Pentium 4 3GHz (Prescott)

Mobo: MSi 661FM2 (Micro ATX) με onboard κάρτα ήχου και γραφικών (shared memory 64MB)

RAM: 2x512MB Kingston DDR 3200

Τροφοδοτικό: μάρκα μ'έκαψες 300W

HD: WD 80GB

DVD-ROM: LG

DVD-R: Sony

Το πρόβλημα είναι software-ικό ή hardware-ικό? Ξεκίνησα από τα απλά. Έκανα σκανάρισμα με το adaware (πάντα με τα τελευταία definitions) και με το Norton Antivirus. Το adaware βρήκε κάτι ύποπτα αρχεία, αλλά όχι κάτι σημαντικό. Ο Norton-ας τίποτα.

Συνέχισα με εξίσου απλά πράγματα όσον αφορά το hardware. Άλλαξα πρίζα τροφοδοσίας γιατί από την αρχική έπαιρναν ρεύμα αρκετοί υπολογιστές στο γραφείο. Καμία διαφορά. Άλλαξα καλώδιο τροφοδοσίας του υπολογιστή, πάλι τίποτα. Τοποθέτησα το κουτί πάνω στο γραφείο για καλύτερο αερισμό, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ ανελυπώς θεμροκρασίες με το Everest, αλλά φαίνονται φυσιολογικές. Παρόλα αυτά, άλλαξα την θερμοαγώγιμη πάστα στον επεξεργαστή, πάλι τίποτα.

Αρχίζω να κάνω test, ένα ένα τα κομμάτια στο σύστημα. Εχθές ξεκίνησα με την μνήμη. Πριν φύγω το απόγευμα έβαλα το memorytest86 να τρέχει, πάντα σε περιβάλλον DOS. Σήμερα το πρωί που άνοιξα την οθόνη, διαπίστωσα ότι το σύστημα είχε για μία ακόμα φορά κολλήσει. Η διαδικασία είχε φτάσει στο 45% περίπου, χωρίς σφάλματα μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά το χρονόμετρο είχε κολλήσει στις 2 ώρες και 45 λεπτά περίπου. Περίμενα λίγα λεπτά άλλα δεν προχώραγε το test. Ούτε τα πλήκτρα αντοποκρινώντουσαν.

Από αυτά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν είναι σίγουρα software-ικό το πρόβλημα, όπως επίσης δεν φταίει ο σκληρός (να έχει χτυπήσει bad sectors, να πάει να γράψει σε αυτά και να κολλήσει). Το πρόβλημα είναι σίγουρα hardware-ικό αλλά πρίν προχωρήσω σε δραστικά μέτρα θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας σχετικά με το πού μπορεί να οφείλεται.

Αυτά. 8)

Δημοσ.

apo tin stigmi pou to pc kollaei otan menei adrani sta windows to vazeis sto bios xwris na treksei kan e progg to afinis adrani gia arketi wra kai vlepeis an soy kollaei... an kollaei einai sigoura hardware an oxi exei na kanei me to leitourgiko sou(alla den apokleietai na einai kai hardware)...dokimase kai pes...

P.S exei kanena lampaki gia ton an doulevei o skliros sou?otan soy kollaei to lampakia tou sklirou anavei,anavosvinei i einai sinexeia off??

Δημοσ.

Μαλλον για μνημη μου φαινεται το προβλημα, αν ειναι αυτο δεν θα φανει σε κανενα bios. Τσακαρε με mem test 3.2 (με bootable cd)

Δημοσ.

@ s.lazaridis: Όπως ανέφερα μου κόλλησε και σε περιβάλλον DOS όπου έκανα test στην μνήμη, οπότε μάλλον είναι hardware-ικό. Αλλά ποιό απ'όλα φταίει. Ο σκληρός δεν παρατήρησα τί κάνει σε κάθε κόλλημα, θα το κοιτάξω πάντως.

@ gtsamour: Το τελευταίο κόλλημα ήταν κατά την διάρκεια ελένχου της μνήμης. με το mem test 86 v.1.51. και δεν ολοκληρώθηκε. Θα το τρέξω πάλι σήμερα το απόγευμα, έτσι από περιέργεια μήπως κολλήσει πάλι στο ίδιο σημείο.

Δημοσ.
mipos exis kanei tpt allages sto bios(kamia epilgo pou na xi na kanei me diaxirisi energias)...an nai kane ena load default kai des an dior8wnetai to provlima sou...

Όχι καμία αλλαγή στις ρυθμίσεις του ΒΙΟS. Χρησιμοποιώ μάλιστα το αρχικό. Αλλά 9 μήνες τώρα δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Μάλλον για τροφοδοτικό το κόβω.

Δημοσ.

Όχι δεν θυμάμαι να έκανα εγκατάσταση κάτι. Αλλά πάλι το κόλλημα μου το έκανε και σε περιβάλλον DOS κατά τη διάρκεια που έκανα τεστ στην μνήμη. Λογικά το πρόβλημα είναι ανεξάρτητο λογισμικού.

Δημοσ.

Ναι ξέχασα να το αναφέρω. Οι μνήμες είναι φρέσκιες. Είχα ένα τσιπάκι 512ΜΒ και κάποια στιγμή μου έφεραν 2 νέες μνήμες ίδιας μάρκας και χρονισμού και αντικατέστησα την παλιά με τις νέες. Δυστυχώς η mobo είναι ένα μαύρο χάλι και δεν έχει 4 υποδοχές για μνήμες αλλά μόνο 2, για να δοκίμαζα να αλλάξω θέση. Το πρόβλημα το παρουσίασε, σε μικρότερη συχνότητα απ'ότι τώρα, και πρίν αλλάξω την παλιά μνήμη με τις νέες.

Δημοσ.

δεν μου λες το συστημα ποτε σταματαει να ανταποκρινεται οταν ειναι σε αδρανεια , οταν το δουλευεις η και στις 2 περιπτωσεις?

τι λειτουργικο εχεις?

Δημοσ.

Τα κολλήματα μου τα έχει κάνει σε διάφορες φάσεις. Και εκεί που κάθομαι και εκεί που το δουλεύω σε full load. Λειτουργικό σύστημα εχω XP SP2. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν είναι σίγουρα software-ικό αφού μου κόλλησε σε DOS εριβάλλον κατά την διάρκεια ελένχου της μνήμης.

Δημοσ.

cronos χλωμα τα βλεπω φιλαρακι τα πραγματα ....

απο οτι καταλαβα η μονη λυση ειναι να ελενξεις ολο το hardware σου μεμονομενα καθε κομματι για να μπορεσεις να βρεις ακρη...

υπομονη και κουραγιο φιλε μου :)

πριν ομως δοκιμασε ολα αυτα που ειπαμε και εχουν να κανουνε με το software σου.

Δημοσ.

Σε λίγα λεπτά θα αλλάξω τροφοδοτικό. Στη συνέχεια θα βάλω πάλι το memtest να ελένξουμε την μνήμη. Μετά σειρά έχει scandisk και χει ο θεός. Ευχαριστώ πάντως.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...