Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα σε Ubuntu με εγκατεστημένο KDE...

xaxa1982

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά, ακούστε πρόβλημα περίεργο που έχω με το KDE σε Ubuntu. Έχω όπως προείπα το Ubuntu 5.10, και έχω βάλει και το KDE σαν δεύτερο γραφικό περιβάλλον. Όταν ανοίγω προγράμματα του KDE και κυρίως τους κειμενογράφους(όπως Kwrite,Kate κτλ), δεν μπορώ να βάλω σωστά τους τόνους στα Ελληνικά. Οι τόνοι δηλαδή μπαίνουν κάπως έτσι: "Το ωραι´οτερο forum ε´ιναι το insomnia".

Γιατί γίνεται αυτό? Σε εσάς έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο?Πώς το λύνουμε αυτό το πρόβλημα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

άλλαξε τα locale σε ελληνικά! εγκατέστησε όλα τα πακέτα ελληνοποίησης για το kde κ βάλε πρώτη γλώσσα ελληνικά στο kde...

Τα έχω κάνει όλα αυτά, αλλά δεν διορθώνεται με τίποτα!

To internationalization support του kde (i18n) σίγουρα δεν έχει καμία σχέση -αν δεν θέλετε μεταφρασμένο περιβάλλον απλά γεμίζει το χώρο.

Έχεις ρυθμίσει των X11 με support για greek layout (π.χ. στον Xorg

>    Option "XkbLayout"   "us,el"
   Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

), έτσι; Δοκίμασε να κάνεις και ένα rm -rf το ~/.kde* μήπως έγινε κάποιο μπέρδεμα (προσοχή όμως γιατί εκεί περιέχονται και οι ρυθμίσεις όλων των εφαρμογών του KDE, αν τις θέλεις κράτα backup).

To internationalization support του kde (i18n) σίγουρα δεν έχει καμία σχέση -αν δεν θέλετε μεταφρασμένο περιβάλλον απλά γεμίζει το χώρο.

Έχεις ρυθμίσει των X11 με support για greek layout (π.χ. στον Xorg

>    Option "XkbLayout"   "us,el"
   Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

)' date=' έτσι;[/quote']

Ναι είναι ρυθμισμένο ακριβώς έτσι!Το πρόβλημα πρέπει να οφείλεται σε bug του KDE και όχι σε πρόβλημα του Xorg, γιατί αν ήταν πρόβλημα του Xorg, τότε θα είχα προβλήματα και στο Gnome, κάτι που δεν ισχύει.

Δοκίμασε να κάνεις και ένα rm -rf το ~/.kde* μήπως έγινε κάποιο μπέρδεμα (προσοχή όμως γιατί εκεί περιέχονται και οι ρυθμίσεις όλων των εφαρμογών του KDE' date=' αν τις θέλεις κράτα backup).[/quote']

Το έκανα και αυτό και δεν έγινε τίποτα!

Εντωμεταξύ, έψαξα λίγο και βρήκα αυτό εδώ:

http://simos.info/blog/archives/441

στο οποίο κάτω κάτω, δίνει μια λύση που όντως δουλεύει, αλλά δημιουργεί άλλα προβλήματα μετά. Το πρόβλημα που δημιουργεί είναι ότι, ό,τι αρχείο ή φάκελο φτιάχνω ή έχω ήδη φτιάξει στο Gnome και έχει ελληνικά filenames, μου τα βγάζει αλαμπουρνέζικα. Αυτό πώς μπορεί να λυθεί αν θεωρήσουμε ότι η αλλαγή του compose.dir υιοθετείται γιατί λύνει το πρόβλημα με τους τόνους, αλλά δημιουργεί άλλο?

αν ήταν πρόβλημα του Xorg, τότε θα είχα προβλήματα και στο Gnome

Το gnome έχει δική του μηχανή με keyboard layouts και μπορείς να του ορίσεις να αγνοήσει του XKB. Για το KDE δε ξέρω -πάντως αφού έχεις ρυθμίσει το layout στον Xorg αλλού είναι το πρόβλημα :-?

Δε ξέρω αν βοηθήσει αλλά ορίστε το δικό μου αρχείο Compose που παίζει μια χαρά με locale el_GR.UTF-8. Δοκίμασε να ορίσεις στο compose.dir σου να κάνει point εκεί για el_GR.UTF-8.

Αν δώσεις "locale" σου επιστρέφει el_GR.UTF-8 τουλάχιστον στο LC_CTYPE, έτσι; Εμένα είναι ως εξής:

LANG=el_GR.UTF-8

LC_CTYPE=el_GR.UTF-8

LC_NUMERIC=POSIX

LC_TIME=POSIX

LC_COLLATE=POSIX

LC_MONETARY=POSIX

LC_MESSAGES=POSIX

LC_PAPER=POSIX

LC_NAME="el_GR.UTF-8"

LC_ADDRESS=POSIX

LC_TELEPHONE=POSIX

LC_MEASUREMENT=POSIX

LC_IDENTIFICATION=POSIX

LC_ALL=

Το gnome έχει δική του μηχανή με keyboard layouts και μπορείς να του ορίσεις να αγνοήσει του XKB. Για το KDE δε ξέρω -πάντως αφού έχεις ρυθμίσει το layout στον Xorg αλλού είναι το πρόβλημα :-?

Δε ξέρω αν βοηθήσει αλλά ορίστε το δικό μου αρχείο Compose που παίζει μια χαρά με locale el_GR.UTF-8. Δοκίμασε να ορίσεις στο compose.dir σου να κάνει point εκεί για el_GR.UTF-8.

Αν δώσεις "locale" σου επιστρέφει el_GR.UTF-8 τουλάχιστον στο LC_CTYPE' date=' έτσι; Εμένα είναι ως εξής:[/quote']

Το αρχείο δεν είναι το Compose που έβαλες εδώ, αλλά το compose.dir το οποίο βρίσκεται εδώ: /usr/share/X11/locale

Τι εννοείς όταν λες να κάνει point?Έχω επισυνάψει πιο κάτω και το δικό μου compose.dir, όποιος θέλει ας ελέγξει τι γράφει στο el...

Όταν πληκτρολογώ locale βγάζει αυτό

>
LANG=el_GR.UTF-8
LC_CTYPE="el_GR.UTF-8"
LC_NUMERIC="el_GR.UTF-8"
LC_TIME="el_GR.UTF-8"
LC_COLLATE="el_GR.UTF-8"
LC_MONETARY="el_GR.UTF-8"
LC_MESSAGES="el_GR.UTF-8"
LC_PAPER="el_GR.UTF-8"
LC_NAME="el_GR.UTF-8"
LC_ADDRESS="el_GR.UTF-8"
LC_TELEPHONE="el_GR.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="el_GR.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="el_GR.UTF-8"
LC_ALL=

compose.txt

Το compose.dir αντιστοιχίζει ποιος πίνακας layout θα χρησιμοποιηθεί για κάθε encoding.

Π.χ. όπως λέει και το δικό σου

>el_GR.UTF-8/Compose:		el_GR.UTF-8

για την locale el_GR-UTF-8 (δεξιά στήλη) θα χρησιμοποιηθεί ο πίνακας layout που βρίσκεται στο αρχείο el_GR.UTF-8/Compose (αριστερή στήλη) -το οποίο κανονικά βρίσκεται μέσα στο /usr/share/X11/locale. Αυτόν τον πίνακα ανέβασα, αλλά αν τον έχεις λογικά θα είναι ο ίδιος (έρχεται με τον Xorg). Η λύση που προτείνει ο Σίμος στο blog του πάντως είναι για όσους δεν τον έχουν.

Το compose.dir αντιστοιχίζει ποιος πίνακας layout θα χρησιμοποιηθεί για κάθε encoding.

Π.χ. όπως λέει και το δικό σου

>el_GR.UTF-8/Compose:		el_GR.UTF-8

για την locale el_GR-UTF-8 (δεξιά στήλη) θα χρησιμοποιηθεί ο πίνακας layout που βρίσκεται στο αρχείο el_GR.UTF-8/Compose (αριστερή στήλη) -το οποίο κανονικά βρίσκεται μέσα στο /usr/share/X11/locale. Αυτόν τον πίνακα ανέβασα' date=' αλλά αν τον έχεις λογικά θα είναι ο ίδιος (έρχεται με τον Xorg). Η λύση που προτείνει ο Σίμος στο blog του πάντως είναι για όσους δεν τον έχουν.[/quote']

Φίλε με έσωσες....Το έφτιαξα με το δικό σου compose. Δεν υπήρχε καθόλου compose για el_GR.UTF-8 και γι'αυτό υπήρχε πρόβλημα! Έφτιαξα λοιπόν έναν φάκελο με όνομα el_GR.UTF-8, έβαλα μέσα το δικό σου Compose και το πρόβλημα λύθηκε!Ευχαριστώ πολύ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...