Προς το περιεχόμενο

15 μήνες η θητεία

Critter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 129
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.
Το μέγα θέμα είναι γιατί φεύγουνε. Είανι αυτό που είπα πριν, ότι ο στρατός χρειάζεται εκσυγχρόνηση και παιδεία, για να μη φεύγουνε οι ΕΠΟΠ και για να μειωθεί η θητεία. Είναι που είναι μπουρδέλο ο στρατός οι πολιτικοί νομίζουνε ότι θα το λύσουνε αν αυξήσουνε τη θητεία. Αλλά τί περιμένουμε από άτομα που δεν έχουνε πάει ποτέ στρατό στη ζωή τους.

Πες τα χρυσόστομε....

Βλέπε Ακη Τσοχατζόπουλο που είχε γίνει (ακουσων ακουσων) και υπουργός Εθνικής Αμύνης τρομάρα του. Ουτε στρατό δεν πήγε ποτέ του. Για να μη μιλήσω για τον Αντρίκο και Γιωργάκη Παπανδρέου.....

Δημοσ.

Πάντως εγώ με κάτι ΕΠΟΠια που μίλαγα μου λέγανε ότι επειδή ο ΕΠΟΠ είναι θεσμός του ΠΑΣΟΚ τον πολεμάει η ΝΔ (η οποία btw προεκλογικά προανήγγειλε μείωση της θητείας στο 6μηνο αν δεν υπάρχουν προβλήματα με τους Τούρκους).

Σαν πρόσφατα απολυθής (12 Μαΐου 2005) μπορώ να πω ότι χίλιες φορές θα προτιμούσα να μειωθεί η θητεία κι ας έκανα δέκα φορές περισσότερες υπηρεσίες από αυτές που έκανα (με πήγαινε περίπου 20 μέσα 1 έξω, αλλά από ένα σημείο και μετά το συνηθίζεις και δε σε πειράζει τόσο. Ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερες αντοχές απ' όσο νομίζει, αυτό το έμαθα στο στρατό). Επίσης, επειδή γνώρισα πολλά άτομα διαφόρων ηλικιών και είχαν όλοι την ίδια άποψη με μένα, τολμώ να πω ότι όποιος διανοηθεί να αυξήσει τη θητεία, θα φάει τρελό μαύρο στις επόμενες εκλογές από τους στρατευμένους και όσους πρόκειται να στρατευθούν. Μπορεί για όσους από μας έχουμε απολυθεί να φαντάζει ως μια ασήμαντη εμπειρία τελικά, αλλά όταν είσαι μέσα το μόνο που σκέφτεσαι είναι πότε θα φύγεις.

Από την άλλη βέβαια αναγνωρίζω ότι η κατάσταση ως έχει είναι πολύ οριακή, οπότε η μείωση της θητείας δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Οι λύσεις βέβαια είναι απλές (υποχρεωτική στράτευση στα 18, κλείσιμο μονάδων κλπ), αλλά υπάρχουν τα γνωστά συμφέροντα που δεν αφήνουν να υλοποιηθούν (γελοίοι ισχυρισμοί φοιτητοπατεράδων, συμφέροντα τοπικών κοινωνιών).

Επί της ουσίας όμως, δε νομίζω ότι ο θεσμός των ΕΠΟΠ μπορεί να σώσει τη κατάσταση.

Δημοσ.

Απλά. Δεν υπάρχουν λεφτά για άλλους ΕΠΟΠ και αυξάνουν τη θητεία, πληρώνοντας τους τελευταίους μήνες τον βασικό. Λιγότερα δηλαδή απ'ότι θα έπαιρναν οι ΕΠΟΠ.

Δημοσ.

Οι ΕΠΟΠ είναι για κλοτσιές.............

Απίστευτα ανθρωπάκια που αν τους δόσεις 2 τσοντούλες και μια οδοντόκρεμα σου κάνουν και υπηρεσία.

Ο στρατός επίσης για κλοτσιές..................θυμίζει φυλακή.

Έκανα 11 μήνες παραμεθώριο στο πιο μάχημο τάγμα και καλά και πιστεύω ότι αν γίνει κάνας τσαμπουκάς μόνο κληρωτοί θα καθαρίσουν. Οι μονημάδας θα κλαίνε για το αμαξάκι τους και για τα εκτός έδρας που δεν πήραν. Μάλον δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλ.

Δημοσ.

Διακρίνω μια επιθετική στάση από πολλούς έναντι των ΕΠΟΠ. Προφανώς οι περισσότεροι δέν ξέρετε πως στην σύμβαση που έχουν υπογράψει λέει για max 6 υπηρεσίες τον μήνα, για δωρεάν στέγαση, για τοποθέτηση σε φρουρά συμφερόντων μετά την 7ετία κτλ κτλ. Δέν υπάρχει κανείς να είναι τόσο μ@λ@κας να ξεκινήσει καριέρα φαντάρου, με αυτά που τους τάξανε, καλά κάνανε και πήγανε.Γενικά οι έφεδροι στρατιώτες δεν θα έπρεπε να βλέπουν τους ΕΠΟΠ σαν έμμισθους φαντάρους που κωλοβαράνε, μόνο και μόνο γιατί δεν κάνουν τόσες υπηρεσίες όσο αυτοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και οι ΕΠΟΠ κάνουν σωστά την δουλειά τους, η οποία όμως ΔΕΝ είναι να βαράνε σκοπέτα.

Δεν είμαι ΕΠΟΠ ούτε εγώ ούτε κανένας γνωστός μου, αλλά τους υπερασπίζομαι γιατί συνήθως αυτοί που στάζουν χωλές για ΕΠΟΠ,μονιμάδες κτλ, είναι και οι πρώτοι που το παίζουν άρρωστοι, φιδιάζουν στην πρώτη ευκαιρία και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να πάρουν μια άδεια η έστω και μια έξοδο(!!) για να χώσουν τους άλλους.

Επί του θέματος, εγώ να πώ κάπου πήρε το μάτι μου (και όχι το αυτί μου) αρκετά πριν απολυθώ, δηλ. περίπου πριν ένα χρόνο, πως η αύξηση της θητείας στους 15 μήνες είναι στο πρόγραμμα, την ίδια περιόδο που άκουσα από τα πλέον αρμόδια χείλη (τον τότε Α/ΓΕΣ) πως όσοι απολύονταν το 2006 θα κάναν ένα μήνα λιγότερο... να τους χαιρόμαστε.

Δημοσ.

Παντως ρε παιδια εχω αυτη τη στιγμη καμμια 10αρια φιλους φανταρους και οι περισσοτεροι λενε πως ακουγετε βρωμα στα στρατοπεδα για αυξηση της θητειας απο το Γεναρη. Και ρωταω εγω σαν απλος λογικος ανθρωπος : Μηπως αυτες τις βρωμες τις βγαζουν για να μπουν περισσοτεροι φανταροι απο το φοβο οτι μπορει να αυξηθει η θητεια?

Παρομοια βρωμα (αλλα για μειωση στους 11 μηνες) ειχε κυκλοφορησει και περυσι τον νοεμβριο που εμπαινε ο αδερφος μου. Τοτε σε ολα τα στρατοπεδα ακουγοτανε το 11μηνο και το ειχανε σχεδο σιγουρο.

Και τα λεω αυτα γιατι επισης ως λογικος ανθρωπος θεωρω οτι τουλαχιστον απο τις εφημεριδες της αντιπολιτευσης θα ειχε γινει σχετικος ντορος αν τα περι αυξησης ισχυανε.

Τι λετε?

Δημοσ.
Μηπως αυτες τις βρωμες τις βγαζουν για να μπουν περισσοτεροι φανταροι απο το φοβο οτι μπορει να αυξηθει η θητεια?

Πέστο ντε! Ξέρεις πόσους ξέρω που τρέχουν πανικόβλητοι να κόψουν αναβολές γιατί έχουν ακούσει ότι από του χρόνου αυξάνεται η θητεία;

Παντως ρε παιδια εχω αυτη τη στιγμη καμμια 10αρια φιλους φανταρους και οι περισσοτεροι λενε πως ακουγετε βρωμα στα στρατοπεδα για αυξηση της θητειας απο το Γεναρη.

Φίλε, όταν μπεις φαντάρος θα καταλάβεις τι πάει να πει "ράδιο αρβύλα" και γιατί χρησιμοποιούν αυτό τον όρο για να υποδηλώσουν μια τελείως αβάσιμη και ανυπόστατη φήμη που για κάποιο λόγο κυκλοφορεί αστραπιαία και τη πιστεύουν όλοι. Ένα παλικάρι, σειρά μου, είχε κυκλοφορήσει για πλάκα φήμη ότι επειδή ήμασταν πολύ λίγοι στο στρατόπεδο, θα ξεκίναγαν υπηρεσίες και οι ΕΜΘ. Μέσα σε ένα τέταρτο όχι απλά το είχε πιστέψει όλο το στρατόπεδο (κι εγώ μέσα), αλλά ορισμένοι ΕΜΘ απειλούσαν το διοικητή με μηνύσεις αν γινόταν κάτι τέτοιο!

Τοτε σε ολα τα στρατοπεδα ακουγοτανε το 11μηνο και το ειχανε σχεδο σιγουρο.

Για να φανταστείς πόσο απάλευτη είναι η κατάσταση εκεί μέσα, θα σου πω ότι τις πρώτες μέρες σκάνε κάτι τύποι (απόστρατοι) οι οποίοι πουλάνε κάτι βιβλία (οδηγός θητείας, εκπαίδευση SAS κλπ). Φυσικά μερίδιο των εσόδων πάει στον Ε.Σ. Εννοείται ότι όταν μας κατέβασαν για να ακούσουμε τον απόστρατο ταγματάρχη - πλασιέ, κράζαμε και γενικά τον είχαμε γραμμένο. Για να μας τραβήξει τη προσοχή, μας είπε ότι καλά κάναμε και μπήκαμε τότε που μπήκαμε (Μάιος 2005) γιατί η σίγουρη επικείμενη μείωση της θητείας θα μας έπιανε κι εμάς. Έπρεπε να βλεπες πώς βγάλαμε όλοι το σκασμό και τον ακούγαμε λες και μας έλεγε τα μυστικά της δημιουργίας του σύμπαντος...

Μέχρι δύο μήνες πριν απολυθούμε, περιμέναμε πώς και πώς μπας και ανακοινωθεί καμμία μείωση της θητείας και γλυτώσουμε έστω και 10 μέρες. Και μερικοί ισχυρίζονται ότι καλύτερα να κάνεις τρεις μήνες (μπρρ, το σκέφτομαι και ανατριχιάζω) παραπάνω αν είναι να έχεις λιγότερες υπηρεσίες...

Να σημειώσω ότι παρ' ό,τι υπηρέτησα κανονικά τη θητεία μου (Έβρος κομπλέ κλπ), δεν έχω κανένα παράπονο. Μπορεί να έλιωσα στην υπηρεσία, αλλά γνώρισα μερικά πολύ ωραία άτομα με τα οποία κάναμε πολύ καλή παρέα, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των μονιμάδων, καραβανάδων, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ κλπ τους οποίους γνώρισα ήταν μια χαρά άνθρωποι και συνεργαζόμασταν άψογα.

Αυτά για να μη νομίζουν μερικοί ότι γράφω ό,τι γράφω από πικρία. Απλά, όσο καλά και να περνάς, η ζωή του φαντάρου είναι πολύ ασπρόμαυρη, και ναι, πιστεύω ότι πλέον η θητεία επηρρεάζει αρνητικά και την επαγγελματική αποκατάσταση (για όσους μπήκαν μετά τις σπουδές τους).

• Members
Δημοσ.

Θυμήθηκα το κουφό τώρα: Τον προπερασμένο Μάιο στο κέντρο στα Γρεβενά, ένας τέτοιος απόστρατος - πλασιέ για να μας πείσει να αγοράσουμε έναν "οδηγό επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες" έδινε δώρο και ένα βιβλίο με "τα μυστικά του μακιγιάζ"!!!

Δημοσ.

LOOOOOOOOL, φίλε, σίγουρα ήταν ο ίδιος που είχε έρθει και σε μας στη Θήβα! Μας είχε δώσει κι εμάς τα μυστικά του μακιγιάζ μαζί με τον οδηγό επιβίωσης! Ε ρε λαμόγια...

Δημοσ.
Διακρίνω μια επιθετική στάση από πολλούς έναντι των ΕΠΟΠ. Προφανώς οι περισσότεροι δέν ξέρετε πως στην σύμβαση που έχουν υπογράψει λέει για max 6 υπηρεσίες τον μήνα, για δωρεάν στέγαση, για τοποθέτηση σε φρουρά συμφερόντων μετά την 7ετία κτλ κτλ. Δέν υπάρχει κανείς να είναι τόσο μ@λ@κας να ξεκινήσει καριέρα φαντάρου, με αυτά που τους τάξανε, καλά κάνανε και πήγανε.Γενικά οι έφεδροι στρατιώτες δεν θα έπρεπε να βλέπουν τους ΕΠΟΠ σαν έμμισθους φαντάρους που κωλοβαράνε, μόνο και μόνο γιατί δεν κάνουν τόσες υπηρεσίες όσο αυτοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και οι ΕΠΟΠ κάνουν σωστά την δουλειά τους, η οποία όμως ΔΕΝ είναι να βαράνε σκοπέτα.

Φαντάρος δεν έχω πάει ακόμα, και όταν πάω το έχω πάρει απόφαση ότι 12 μήνες θα κάνω τον μαλάκα και θα περάσει και αυτό.

Για τους ΕΠΟΠ όμως ξέρω πολλά που δεν μου αρέσουν.

Αρκετοί ΕΠΟΠ την έχουν δει παλιοί και διατάζουν τους νέους. Τι στο καλό, Οπλίτες είναι, το λέει και το όνομα. Υπάρχει κανείς στην ιεραρχία κάτω από τον οπλίτη ώστε να τον διατάξουν; Ρωτάω γιατι δεν έχω πάει φαντάρος όπως είπα και δεν ξέρω.

Επιπλέον πολλοί σε χωριά με αγροτικές δουλειές δήλωσαν ΕΠΟΠ με την προοπτική να βάλουν το μέσο τους και να είναι σε μονάδα δίπλα στα χωράφια τους (που λέει ο λόγος), ώστε να κάνουν και την δουλειά τους παράλληλα.

Δεν θέλω να τους πάρω όλους στον λαιμό μου, σίγουρα υπάρχουν πολλά παλικάρια που είναι συνεπέστατα, και είναι καλή δουλειά για τα χρήματα που παίρνουν. Αλλά τα λαμόγια είναι πολλά.

Δημοσ.

Είναι ανώτεροι. Σε κάθε ομόβαθμο ανώτερος είναι ο μόνιμος και πιο συγκεκριμένα ( έφεδρος<ΕΠΟΠ<ΕΠΥ<ΕΜΘ<Μόνιμος (ΣΜΥ) )

Κοινώς ο ΕΠ.ΟΠ είναι ανώτερος απο τον κληρωτό, αλλά όχι ανώτερος απο έναν έφεδρο λοχία ή δεκανέα

Γενικώς εγώ γνώρισα καλούς ΕΠ.ΟΠ. αλλά αυτό συνέβη για δυο λόγους κυρίως

α) Ο Διοικητής μας τους είχε άχτι και αν έπαιρνε πρέφα τίποτα ταρζανιές προβλεπόταν κρεατάκι

β) Ήμουν σιτιστής και τους έδινα στη ζούλα πρόγευμα ( Στην αρχή επειδή δε μου πήγαινε να μην του δίνω, αφού δε μας έκαναν τίποτα εκτός απο έναν που μια φορά βρήκε ξεκλείδωτο όπλο μιας σειρούλας μου στον οπλοΜαστό και το πήγε στον Επόπτη. Απο τότε έπαιρνε τα @@ μου σε λαδόκολλα. Η πλάκα είναι ότι έφαγε τρελό χρεώμα και απο τους άλλους ΕΠ.ΟΠ..... )

Δημοσ.
Είναι ανώτεροι. Σε κάθε ομόβαθμο ανώτερος είναι ο μόνιμος και πιο συγκεκριμένα ( έφεδρος<ΕΠΟΠ<ΕΠΥ<ΕΜΘ<Μόνιμος (ΣΜΥ) )

Κοινώς ο ΕΠ.ΟΠ είναι ανώτερος απο τον κληρωτό, αλλά όχι ανώτερος απο έναν έφεδρο λοχία ή δεκανέα

Ούτως ή άλλως όλοι οι ΕΠΟΠ εκτός από αυτούς που μπήκαν τον τελευταίο χρόνο είναι δεκανείς.Σημασία όμως δεν έχει μόνο ο βαθμός. Σημασία έχει οτι όπως και να το κάνουμε αυτοί έχουν κάνει αρκετό χρόνο στον Στρατό και σε έναν χώρο όπως ο Στρατός τα χρόνια μετράνε σημαντικά.

Εγώ ήμουν ΔΕΑ, οπότε δεν με πιάνανε οι ΕΠΟΠ, ούτε οι λοχίες και οι αρχιλοχίες. Όμως παρότι έριχνα 5 βαθμούς της ιεραρχίας στους ΕΠΟΠ,πάντα σεβόμουν την εμπειρία που είχαν οι περισσότεροι, (φυσικά υπηρχαν και πολλοι μ@λ@κες παντελώς αχρηστοι) και πολλές φορές ειδικά στην αρχή έκανα μόκο και τους έδινα την πρωτοβουλία σε πράγματα που δεν ήξερα για να μην εκτεθώ. Σε όλη μου την θητεία συνεργάστηκα πολύ καλά με τους ΕΠΟΠ γιατί ήταν αρκετά πειθαρχημένοι και καταρτισμένοι, σε αντίθεση με τους εφέδρους στρατιώτες, όπου τις περισσότερες φορές για να κάνουμε μια δουλειά κατέφευγα στο φιλότιμό τους για να μην γίνω κακός.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...