Προς το περιεχόμενο

Gnome-look.org help


geokok1981

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πάω στο site για να πάρω θέματα και wallpapers για το ubuntu μου (dapper) αλλά στα θέματα μπερδεύομαι αρκετά και δεν ξέρω τι πρέπει να κατεβάσω. Έχει μια κατηγορία με gtk 1.x, μια με gkt 2.x, μια με GDM themes κτλ. Τα υπολοιπα, αν δεν κάνω λάθος δεν είναι themes αλλα εικονίδια, splash screens κτλ.

 

Μπορεί κάποιος να μου πει ποια κατηγορία από themes κανει για την διανομή μου ? Από τι ξέρω πρέπει να είναι σε μορφή tar.gz για να μπει στο σύστημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στα GTK2 ψάξε. Το GKT είναι ένα subsystem που χρησιμοποιεί το gnome (ανάμεσα και σε κάποια WMs) για να αποικονίζει τα γραφικά στην οθόνη (δεν είναι και απολύτως σωστό αυτό αλλά σε γενικές γραμμές...).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To GTK+2 είναι απλά η επόμενη έκδοση του GTK+ που σε γενικές γραμμές είναι αυτό που εννοεί ο NullScan (ένα toolkit που που παρέχει ευκολίες στον προγραμματιστή για να ζωγραφίσει στοιχεία ελέγχου στις εφαρμογές και να προσφέρει κάποιες standard λειτουργίες). To Gnome και οι εφαρμογές που το συνοδεύουν πλέον βασίζεται στο GTK+ v2, αλλά αρκετές εφαρμογές (όπως ο xmms) χρησιμοποιούν ακόμη GTK+ v1. Συνεπώς αν αλλάξεις το theme του GTK+2 θα δεις διαφορά στην εμφάνιση στις περισσότερες εφαρμογές, αλλά όχι σε όσες χρησιμοποιούν βιβλιοθήκη gtk+1, qt ή motif.

 

Ο Metacity είναι ο windows manager. Ένας Windows manager καταλαβαίνει μόνο παράθυρα, οτιδήποτε theme για τον metacity καθορίζει την εμφάνιση και τη συμπεριφορά των παραθύρων.

 

Ο GDM είναι ένας γραφικός login manager, μία εφαρμογή που προορίζεται για να ξεκινάει αυτόματα και να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να κάνει login, να επιλέξει desktop environment κ.α από ένα γραφικό interface. Τα themes του GDM αφορούν αποκλειστικά την εμφάνισή του, δηλαδή της οθόνης "login" στην αρχή.

 

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τα παραπάνω σαν ένα "πυργάκι":

 

- Κάτω κάτω έχουμε τον X server που παρέχει τις λειτουργίες χαμηλού επιπέδου για την απεικόνιση γραφικού περιβάλλοντος. Οι αρμοδιότητές του σταματάνε στην έννοια της ύπαρξης "παραθύρων". Δεν παρέχει λειτουργικότητα σχετική με την εμφάνιση, παρά μόνο τη βάση για κάποιες εξειδικευμένες σχετικές τεχνολογίες όπως transparency.

 

- Αμέσως μετά έχουμε τον Window Manager, ο οποίος παρέχει οτιδήποτε λειτουργικότητα σχετίζεται με τα παράθυρα και τον έλεγχό τους (άνοιγμα, κλείσιμο, μετακίνηση, τιτλους, συμπεριφορά κ.α.). Οι περισσότεροι Window Managers (metacity, kwin, enlightment, κ.α.) υποστηρίζουν skins.

 

- Τέλος υπάρχει το "widget" library (qt, gtk+1, gtk+2, motif, κ.α.) που παρέχει ακόμη πιο εξειδικευμένες λειτουργίες για την ανάπτυξή εφαρμογών (π.χ. πλαίσια διαλόγου, μηνύματα, στοιχεία ελέγχου, menus, φόρμες, κ.α.). Αυτά είναι επίσης skin-able συνήθως.

 

- Ακόμη πιο τέλος, ορισμένες εφαρμογές διαθέτουν δικό τους σύστημα ελέγχου της εμφάνισης τους για τα πάντα ή για μερικά από τα στοιχεία τους. Για αυτές τις εφαρμογές μπορούν να υπάρχουν εξειδικευμένα skins, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βασίζονται και σε κάποιο γενικό"widget" library (σε αυτή την περίπτωση θα δούμε αλλαγές σε διαφορετικά πράγματα αν αλλάξουμε το skin του gtk+ π.χ. και διαφορετικές αν αλλάξουμε το δικό τους. Τέτοιες εφαρμογές είναι ο GDM, το XMMS, ο Gmplayer, ο Amarok, κ.α.

 

Η εφαρμογή κάθε επιπέδου θεωρεί δεδομένη τη λειτουργικότητα των χαμηλότερων επιπέδων. Με αυτό το μοντέλο αποφεύγεται ο προγραμματιστής της εφαρμογής να χάνει χρόνο γράφοντας κώδικα για στοιχειώδη πράγματα και μικρολεπτομέρειες, περιορίζεται το λεγόμενο "functionality duplication" και μπορεί να υπάρχει μία στοιχειώδης ομοιομορφία στην εμφάνιση και τη λειτουργικότητα όλων των εφαρμογών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...