Προς το περιεχόμενο

Site h forum gia xrhmatistirio epitokeia klp mhpos kserete?

oldnew

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Na rotiso kapoia pragmata kai an esi h kapoios alos kserei kai thelei as apantisei.

1. Ti koitame gia na doume oti mia epixeirhsh einai igieis kai epomenos einai pithano na paei kala.

Palia pezan oloi se etaireies poy oyte stoxoys eixan ' date=' oyte igiei megethi, apla kai mono giati anevene h metoxh. Apotelesma xasan oi perisoteroi ta lefta toys kai simera den agorazei o kosmos akoma kai metoxes pou exoyn para poli igiei xarakthristika kai pou pithanotata tha exoyn kalh apodosh, logo fovoy.

Pia einai afta ta stoixeia pou prepei kapoios na koitaei? Kati exo akoysei gia kapoioys toipoys p.x idia kefalaia/ependiseis. Yparxoyn tetoioi toipoi? poioi einai aftoi kai pou mporo na vro stoixeia sto internet.

2. Ti xriazetai gia na pekso simera sto xrhmatisthrio? Ektos apo ena logariasmo trapezhs fisika, pos mporo na pezo, meso thlefonoy? prepei na pao se kapoia etaireia xrhmatisthriakh? ti plhrono se afth?

3. Kathe fora pou agorazo h poulao mia metoxh plhrono kapoia promhthia se kapoion?

4. Koitazontas ta amoivea kefalaia, den ksero an kano lathos ala moy exei dhmioyrgithi h entyposh oti exoyn megales apodoseis afta pou ependioyn se metoxes etaireion sthn kina. Dedomenoy oti h anaptyksh sthn kina anamenetai na synexistei arketa xronia, ti gnomh exete gia agora tetoion amoiveon metoxikon eksoterikoy? Lete na ginei kana periergo kai na doyme na peftoyn ksafnika kai na vrethoyme 20-30% mesa?

5. Den mporo na katalavo poio agorazoyn amoivea omologiaka. Ola afta vlepo exoyn apodoseis ths takseos -1 eos +2.5 %, kai na lavoyme ypopsin pos se afto tha plhroseis kai kapoia promhthia 1-2% gia na mpeis sto amoiveo. Kai den anoigo mia prothesmiakh katathesh poy tha paro kai 3.5% sigoyra?

6. Vlepo kai kapoia proionta egiimenoy kefalaioy, ala prosopika ola afta apo to ligo pou ta exo psaksei , moy fainontai patates... Nai men soy eksasfalizoyn oti den tha xaseis to kefalaio soy (xoris katholoy toko) an ta krathseis eos th liksh (1-2 eth) , ala apo thn alh vlepo oti ekei poy ependioyn to poli na soy dosoyn kai 4% , eno sthn pliopsifia toys dinoyn ligotero kai apo tis desmeymenes katatheseis.. Diladi ama einai na riskareis xoris na ksereis ti tha vgaleis telika kai sthn kaliterh periptosh ante na vgaleis 0.5% parapano apo tis desmeymenes katatheseis, eno to pithanotero einai na vgaleis ligotero kai apo aftes, tote ti nohma exei?.

Tha mporoysa na grapso kai ales poles erotiseis ,ala nomizo oti aftes einai arketes, gia na dhmioyrgisoyn sizhthsh, ana endiaferete kapoios.

Eyxaristo,[/quote']

Κατ'αρχήν όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε αλλα πρέπει να βοηθήσεις και εσύ λίγο και να γράφεις στα ελληνικά!

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Πάμε απο το εύκολο:

2. Κωδικό ΣΑΤ. Είτε απο τράπεζα είτε απο ΕΛΔΕ είτε απο ΑΧΕ. Δε θυμάμαι ακριβή νούμερα στις προμήθειες αλλά είναι αμελητέα (ούτε 2% συνολικά απο όταν μπεις και απο όταν βγεις, αλλά επειδή έχω χάσει επαφή με τα ελληνικά ας το επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος)

3. Ναι. Σε αυτόν που περνάει την εντολή σου στο σύστημα, εκεί δλδ που έχεις ανοίξει τον κωδικό σου (βλέπε 2)

4. Δεδομένου ότι η αγορά πάντα προεξοφλεί τις εξελίξεις, το ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα συνεχιστεί για 20 χρόνια δε σημαίνει ότι για 20 χρόνια θα έχουμε άνοδο στα σχετικά highly correlated αμοιβαία. Κοινώς ότι έχει προοπτικές μεγάλης ανόδου έχει και αντίστοιχες προοπτικές μεγάλης πτώσης

5+6. Κάθε προιόν έχει το target group του φίλε μου...

1. (και δύσκολο). Πολλοί θα σου πουν να κοιτάς το Price/Earnings per Share ratio (P/E) ή το βαθμό αντίδρασης της μετοχής στις κινήσεις της αγοράς (β). Σκατά. Έχουμε μάθημα στο master μου το οποίο έχει μόνο να κάνει με τις τροποποιήσεις που κάνουμε προκειμένου να απαλλάξουμε τους χρηματοοικονομικούς δείκτες απο τα κάθε λογής ελλατώματα. Για παράδειγμα ήξερες ότι η rolls royce πριν κλείσει λόγω χρεωκοπίας θεωρείτο άκρως κερδοφόρα εταιρία; Τι έκανε; Πολύ απλά δεν πέρναγε τα κόστη RnD στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης (όπου αν το έκανε θα τις έτρωγαν όλα τα κέρδη) αλλά αντιθέτως τα άφηνε στον Ισολογισμό. Αποτέλεσμα για να μη σε κουράζω; Γαμάτο P/E και στο τέλος πέρασαν το αγγούρι στους μετόχους. Να μη μιλήσω για περιπτώσεις τύπου Enron και Worldcom. Τι θέλω να πω; Ότι ακόμα και αν σου πω ότι πρέπει να τσεκάρεις 5-6 δείκτες, το πρόβλημα είναι ότι δε μπορείς πραγματικά να τους έχεις εμπιστοσύνη.

Επανέρχομαι πιο βράδυ με διάφορους δείκτες που καλό είναι να κοιτάς, αλλά να μην παίρνεις ποτέ τοις μετρητοίς...

Δημοσ.
Πάμε απο το εύκολο:

2. Κωδικό ΣΑΤ. Είτε απο τράπεζα είτε απο ΕΛΔΕ είτε απο ΑΧΕ. Δε θυμάμαι ακριβή νούμερα στις προμήθειες αλλά είναι αμελητέα (ούτε 2% συνολικά απο όταν μπεις και απο όταν βγεις' date=' αλλά επειδή έχω χάσει επαφή με τα ελληνικά ας το επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος)

3. Ναι. Σε αυτόν που περνάει την εντολή σου στο σύστημα, εκεί δλδ που έχεις ανοίξει τον κωδικό σου (βλέπε 2)

4. Δεδομένου ότι η αγορά πάντα προεξοφλεί τις εξελίξεις, το ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα συνεχιστεί για 20 χρόνια δε σημαίνει ότι για 20 χρόνια θα έχουμε άνοδο στα σχετικά highly correlated αμοιβαία. Κοινώς ότι έχει προοπτικές μεγάλης ανόδου έχει και αντίστοιχες προοπτικές μεγάλης πτώσης

5+6. Κάθε προιόν έχει το target group του φίλε μου...

1. (και δύσκολο). Πολλοί θα σου πουν να κοιτάς το Price/Earnings per Share ratio (P/E) ή το βαθμό αντίδρασης της μετοχής στις κινήσεις της αγοράς (β). Σκατά. Έχουμε μάθημα στο master μου το οποίο έχει μόνο να κάνει με τις τροποποιήσεις που κάνουμε προκειμένου να απαλλάξουμε τους χρηματοοικονομικούς δείκτες απο τα κάθε λογής ελλατώματα. Για παράδειγμα ήξερες ότι η rolls royce πριν κλείσει λόγω χρεωκοπίας θεωρείτο άκρως κερδοφόρα εταιρία; Τι έκανε; Πολύ απλά δεν πέρναγε τα κόστη RnD στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης (όπου αν το έκανε θα τις έτρωγαν όλα τα κέρδη) αλλά αντιθέτως τα άφηνε στον Ισολογισμό. Αποτέλεσμα για να μη σε κουράζω; Γαμάτο P/E και στο τέλος πέρασαν το αγγούρι στους μετόχους. Να μη μιλήσω για περιπτώσεις τύπου Enron και Worldcom. Τι θέλω να πω; Ότι ακόμα και αν σου πω ότι πρέπει να τσεκάρεις 5-6 δείκτες, το πρόβλημα είναι ότι δε μπορείς πραγματικά να τους έχεις εμπιστοσύνη.

Επανέρχομαι πιο βράδυ με διάφορους δείκτες που καλό είναι να κοιτάς, αλλά να μην παίρνεις ποτέ τοις μετρητοίς...[/quote']

Πολυ ενδιαφερον οι απαντησεις σου φιλε μου, μου λυσαν πολλες αποριες, αλλα μου εμιβεβαιωσαν και υποψιες που ειχα.. Σε ευχαριστω για τον κοπο να απαντησεις.

Αυτο που γραφεις για την προμηθεια σε αγορα - πωληση μετοχων , οτι ειναι μικρη , ουτε 2%, 2% δεν μου φαινεται και τοσο μικρη παντως, ειδικα αν παιζεις πολλα χρηματα. Οποτε δεν νομιζω να γινεται και αυτο που σκεπτομουν ε? Να αγοραζω και να πουλαω μετοχες ακομα και καθε μερα. Αν πληρωνεις 2% προμηθεια , σημαινει οτι αγοραζεις καποιες μετοχες και τις κρατας για καιρο.

Μαλλον σαν αρχαριος θα ηταν καλυτερα να ξεκινησω με αμοιβαια ,οπου δεν χρειαζεται να ξερεις και παρα πολλα, και δεν θελει και τοσο χρονο να αφιερωσεις.

Κοιταζοντας site με αμοιβαια , βλεπω καποια μετοχικα αμοιβαια που απο αρχη ετους εχουν +16% , ενω αλλα ειναι στο +-3% . Το οτι το πρωτο εξαμηνο του 2006 το συγκεκριμενο αμοιβαιο πηγε καλα, του δινει αυξημενες πιθανοτητες να παει αρκετα καλα και το επομενο εξαμηνο, ή δεν παιζει καθολου ρολο? εχει κανεις εμπειρια πανω σε αυτο? Γενικα οταν παει καποιος να αγορασει ενα αμοιβαιο τι κοιταζει ωστε να το προτιμησει απο τα υπολοιπα? Εντελως τυχαια το αγοραζει?

Και μια ακομα ερωτηση. (Αν και εχω τελιωσει πανεπ με οικονομικη κατευθυνση , εχω μαυρα μεσανυχτα του πως δουλευει το συστημα των μετοχων, ποτε δεν καναμε κατι σχετικο.)

Τι γινεται και ανεβαινει η αξια μιας μετοχης? Φανταζομαι κατα κυριο λογο παιζουν ρολο 2 παραγοντες. Ο 1ος , ο νομος προσφορας και ζητησης και επομενως ακομα και μια πολυ κακη μετοχη, λογω ζητησης μπορει να ανεβει στα υψη ,και να εχουμε αποτελεσματα τυπου φουσκας, και ο 2ος . το ποσο καλα παει μια επιχειρηση, που λογικα οσο πιο καλα παει η επιχ, τοσο πιο πολλη θα ανεβει η μετοχη. Ποιος απο του 2 παραπανω παραγοντες επηρεαζει περισοτερο μια μετοχη? Ο πληθωρισμος παιζει καποιο ρολο? Τι ενοω? μια μετοχη που σε ολα τα αλλα πραμενει σταθερη , η επιχ παραμενει στασημη , η προσφορα και ζητηση μετοχων ειναι ιδια κλπ, η μετοχη της θα επηρεαστει καθολου απο τον πληθωρισμο? Δηλ αν περισι εκανε 100 δραχμες του χρονου η μετοχη μπορει να εχει παει 103 δρχ λογω πληθωρισμου?

Αλλη ερωτηση. Εχω ακουσει για το μερισμα που δινει μια μετοχη. Δινουν ολες οι μετοχες μερισματα? Πως αποδιδονται αυτα στον ιδιοκτητη της μετοχης? Πληρωνεται απο καπου ή προστιθενται τα μερισματα πανω στην μετοχη, με αποτελεσμα να ανεβαινει η αξια της μετοχης? Στην τηλεωραση βλεπουμε ταινιες οπου καποιο ζουν απο τα μερισματα που εισπρατουν απο μεγαλο αριθμο μετοχων που κατεχουν σε εταιρειες. Μπορει αυτο να γινει στην Ελλαδα σημερα?

Σαν πολλα ερωτηματα εθεσα αλλα νομιζω πως ενδιαφερουν και αλλους εκτος απο εμενα. Οποιος θελει ας απαντησει σε οτι ξερει. Thanks,

Δημοσ.

1) απο τον πληθωρισμό δεν επηρρεάζονται !!! οι τιμές καθορίζονται και μένουν ίδιες για χρόνια (μιλώ για τις "ονομαστικές" τιμές)

2) για να ζήσει κανείς απο τα μερίσματα πρέπει να επενδύσει παααααααααρα πολλά λεφτά

3) οι μετοχές αλλα και τα αμοιβαία που αναφέρεις είναι επενδύσεις που θέλουν μεγάλη υπομονή και γερό στομάχι !

4) μερίσματα δίνουν προφανώς οι εταιρίες που παρουσιάζουν κέρδη καθώς αυτό ακριβώς υποννοούν με τη λέξη "επιστροφή στους μετόχους μέρους των κερδών της εταιρίας"

5) δεν είναι υποχρεωτικό να διανεμηθεί μέρισμα π.χ. η ΙΝΤΡΑΚΟΜ φέτος παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα προτίμησε να μη δώσει μέρισμα ! κράτησε τα κέρδη στο ταμείο της προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και πιθανώς να ενισχύσει με αυτά κάποιες απο τις επενδύσεις της (Τουρέ, Νε, Ζε Ρομπέρτο !!!!)

6)...και κυριότερον Στο χρηματιστήριο μόνον οι πολύ μεγάλοι καρχαρίες "ξέρουν" να κρίνουν την πορεία των μετοχών !!! π.χ. η Χ εταιρεία ετοιμάζει μεγάλη εξαγορά τρομερης Ψ εταιρίας απο το Μαρτιο....σε πλήρη μυστικότητα....η μετοχή της ψιλοανεβαίνει (....αγοράζουν οι γνωστες !) Τον απρίλιο η φοβερή αυτή κίνηση ανακοινώνεται ....η μετοχή ενισχύεται για καμιά βδομάδα ακόμα ...στην περίοδο αυτή οι "μικροί" ενθουσιάζονται με το καλό νέο και ψωνίζουν...την ίδια στιγμή οι γνώστες που έχουν αγοράσει επι ένα μήνα πριν τη μετοχή... είναι αυτοί που τις πωλούν στους "νέους" και μικρούς επενδυτές.... μετά απο καμιά βδομάδα οι μικροί έχουν αγοράσει ότι μπορούν και προφανώς οι μεγάλοι έχουν πουλήσει ότι μπορούν.... η ζήτηση για την μετοχή αδυνατίζει.... οι μικροί φοβούμενοι οτι αυτό ήταν (ότι έγινε έγινε) αρχίζουν τις πωλήσεις ....οι τιμές πέφτουν-πεφτουν-πέφτουν.... ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ?

...δεν είναι για τέτοια το χρηματιστήριο ! αν είσαι μικρός επενδυτής, η λύση είναι να αγοράσεις μερικά καλά κομμάτια ...να τα "ξεχάσεις" ....να εισπράτεις κάθε χρόνο το μέρισμα που κατα 85% πιθανοτ σίγουρα θα υπερβαίνει τα σημερινά επιτόκια καταθέσεων...... και τις μετοχές σου να τις θυμηθείς μετά 20χρόνια ...για τα παιδιά σου ή τα γηρατειά σου !!!

....ουφ.... ελπίζω να μη σε κούρασα !

Δημοσ.

...επίσης αν δεν κάνω λάθος οι προμήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι επι τοις χιλίοις και όχι επι τοις εκατό !!!

Δημοσ.

Επειδή αναφέρθηκε, κάποιες τράπεζες (πχ Κύπρου, Nova) δίνουν υψηλότερα επιτόκια για λογαρισμού μισθοδοσίας (5% και 6%) αντίστοιχα αλλά για μικρότερα κεφάλαια (5000€).

Δημοσ.
Το οτι το πρωτο εξαμηνο του 2006 το συγκεκριμενο αμοιβαιο πηγε καλα, του δινει αυξημενες πιθανοτητες να παει αρκετα καλα και το επομενο εξαμηνο, ή δεν παιζει καθολου ρολο?

Φανερώνει καλή διαχείρηση για το συγκεκριμένο διάστημα και άρα καλό ή κωλόφαρδο διαχειριστή αμοιβαίων με ότι αυτό συνεπάγεται

Τι γινεται και ανεβαινει η αξια μιας μετοχης? Φανταζομαι κατα κυριο λογο παιζουν ρολο 2 παραγοντες. Ο 1ος , ο νομος προσφορας και ζητησης και επομενως ακομα και μια πολυ κακη μετοχη, λογω ζητησης μπορει να ανεβει στα υψη ,και να εχουμε αποτελεσματα τυπου φουσκας, και ο 2ος . το ποσο καλα παει μια επιχειρηση, που λογικα οσο πιο καλα παει η επιχ, τοσο πιο πολλη θα ανεβει η μετοχη. Ποιος απο του 2 παραπανω παραγοντες επηρεαζει περισοτερο μια μετοχη?

Θα σε μπερδέψω λίγο. Η τιμή ανεβαίνει επειδή οι προσδοκίες της αγοράς για τη συγκεκριμένη μετοχή ανεβαίνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για πολλούς λόγους.

Ο πληθωρισμος παιζει καποιο ρολο? Τι ενοω? μια μετοχη που σε ολα τα αλλα πραμενει σταθερη , η επιχ παραμενει στασημη , η προσφορα και ζητηση μετοχων ειναι ιδια κλπ, η μετοχη της θα επηρεαστει καθολου απο τον πληθωρισμο? Δηλ αν περισι εκανε 100 δραχμες του χρονου η μετοχη μπορει να εχει παει 103 δρχ λογω πληθωρισμου?

Καλύτερα να μη μιλήσουμε με τιμές αλλά με ποσοστιαίες αποδόσεις.

Το Capital Asset Pricing Model αναφέρει ως εκτιμόμενη απόδοση μιας μετοχής

E® = rf +β(RP)

rf( risk free rate, πχ απόδοση κρατική ομολογίας)

β(συντελεστής β μιας μετοχής, κοινώς ο βαθμός αντίδρασης της μετοχής στις μεταβολές της αγοράς)

RP(Risk Premium). Κοινώς ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο market portfolio και το risk free rate.

Δεν ισχύει σε όλες τις προσομειώσεις που έχουν γίνει αλλά για το θέμα που θέλω να σου πω αρκεί

Με αυτό θέλω να σου πω το εξής. Δεδομένου ότι το rf βασίζεται εν μέρει και στον πλήθωρισμό, οι μετοχές ΣΥΝΟΛΙΚΑ και σε βάθος χρόνου έχουν risk premium έναντι του rf και άρα έναντι του πληρωρισμού. Αν λοιπόν ο πληρωρισμός είναι 3%, και αν η αγορά δεν πέφτει, τότε ceteris paribus η τιμή θα ανέβει κατα 3%, και βασικά λόγω του βαθμού αντίδρασης στο Market Premium θα ανεβεί και άλλο

Αλλη ερωτηση. Εχω ακουσει για το μερισμα που δινει μια μετοχη. Δινουν ολες οι μετοχες μερισματα? Πως αποδιδονται αυτα στον ιδιοκτητη της μετοχης? Πληρωνεται απο καπου ή προστιθενται τα μερισματα πανω στην μετοχη, με αποτελεσμα να ανεβαινει η αξια της μετοχης? Στην τηλεωραση βλεπουμε ταινιες οπου καποιο ζουν απο τα μερισματα που εισπρατουν απο μεγαλο αριθμο μετοχων που κατεχουν σε εταιρειες. Μπορει αυτο να γινει στην Ελλαδα σημερα?

Δε δίνουν όλες οι μετοχές μέρισμα. Πρέπει να είναι κερδοφόρα και να μην έχει αποφασίσει να κάνει επενδύσεις (ή να μην απασχολήσει για αυτές κεφάλαια απο τα κέρδη της περιόδου που μόλις τελείωσε)

Κατά την αποκοπή του μερίσματος η τιμή της μετοχής σου μειώνεται αυτόματα κατά το ύψος του μερίσματος. Πχ αν η τιμή της μετοχής είναι 1 και το μέρισμα 0.1 την επόμενη της αποκοπής, η διαπραγμάτεση θα ξεκινήσει απο 0.90). Οι Modigliani Miller έχουν βγάλει το Dividends Irrelevance Theorem όπου ουσιαστικά λέει ότι το μέρισμα δεν επηρεάζει την τιμή της μετοχής. Πρακτικές μελέτες έχουν δείξει ότι την επηρεάζει όμως και οι εξηγήσεις είναι ΠΑΡΑ πολλές.

Ένα πάρα πολύ καλό literature review σχετικά με την αντίδραση της τιμής στο μέρισμα είναι αυτό το γαμηστερό paper

http://forum.johnson.cornell.edu/faculty/michaely/Payout%20Policy.pdf

Δημοσ.

λολ άρχισε να τρως ρύζι....

δεν ξέρω ρε φίλε googlαρε το λίγο. Δεν ξέρω ούτε τι ελάχιστο κεφάλαιο αποτελείται ούτε πως γίνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων εκεί (μην ξεχνάμε ότι δεν είναι και η δημοκρατικότερη των χωρών)

Δημοσ.
Αν εγώ θέλω να αγοράσω μετοχές στο χρηματιστήριο της Κινας...

μπορώ? Πώς?

Φανταζομαι ο πιο απλος τροπος ειναι αγοραζοντας μετοχικα αμοιβαια κεφαλαια, κατι που μπορει ο οποιοσδηποτε να κανει σημερα πηγενοντας σε μια τραπεζα.

Δημοσ.
Επειδή αναφέρθηκε, κάποιες τράπεζες (πχ Κύπρου, Nova) δίνουν υψηλότερα επιτόκια για λογαρισμού μισθοδοσίας (5% και 6%) αντίστοιχα αλλά για μικρότερα κεφάλαια (5000?).

Οπως ακριβως το γραφεις , ειναι για μικρα κεφαλαια. Το κανουν ακριβως για να μαζεψουν συνταξιουχους κλπ εκει, και να εκμεταλευονται τα κεφαλαια τους. Μαλιστα οι περισσσοτεροι, δεν το ψαχνουν ιδιαιτερα, και τα αφηνουν εκει τα χρηματα τους μαζευοντας 10-15 χιλιαδες ευρω, και στην ουσια τους κοροιδευουν οι τραπεζες. Οπως γραφουν οι τραπεζες, μετα τα 5000 ε , το υπολοιπο κεφαλαιο σας τοκιζεται με το μεγαλυτερο επιτοκειο ταμιευτηριου !!! ουαου.. τελεια λεει ο αλλος. Φυσικα ΔΕΝ γραφουν και ποσο ειναι αυτο το μεγαλυτερο επιτοκειο ταμιευτηριου. Επειδη τα εχω ψαξει, σημερα συνηθως ειναι καπου μεταξυ 0,5-1,5% ... Επομενος αν θες να κανεις την πιο αποδοτικη εκμεταλευση του κεφαλαιου σου , σε τετοιους λογαριασμους αφηνεις μονο 5000 ε , και ουτε σεντς παραπανω. Απλες συμβουλες απο εμπειρια. Επειδη στο παρελθον ειχα πουλησει οικοπεδα και ειχα αποχτησει γυρω στις 300.000 ευρω, οπως καταλαβαινετε , με τετοια ποσα , ακομα και μικρες διαφορες στα επιτοκεια, συνεπαγονται αρκετα λεφτα, οποτε και τα ειχα ψαξει πολυ τα επιτοκεια. Αυτο το κεφαλαιο σημερα δεν το εχω μιας και το εχω επενδυσει σε ακινητα, αλλα επειδη ολο και μαζευω , ψαχνω εστω μια αποδοση της ταξεως του 5% (για ολο το κεφαλαιο ομως, οχι για 5000 ε...)

Δημοσ.

Ετσι οπως τα περιγραφετε τα πραγματα, που πιθανοτατα εχετε απολυτο δικιο, εγω τουλαχιστον εχω καταληξει οτι δεν αξιζει τον κοπο να παιξεις στο χρηματιστηριο.. Στην ουσια αυτο που γινεται δηλαδη ειναι οι μεγαλοι ,και λογω θεσης και ειδικων γνωσεων, να κερδιζουν εις βαρος του μικρου επενδυτη?

Και μεσα σε αυτο το κλημα , απο σποντα δηλαδη, να κερδιζουν και καποιοι μικροι επενδυτες?

Υστερα σκεφτομαι οτι, ποτέ ενας μικρος επενδυτης , δεν μπορει να αφηερωσει τον χρονο, αλλα δεν θα εχει ουτε τις γνωσεις ή τα μεσα, οπως για παραδειγμα εχει ,μια ομαδα ειδικων που διαχειρηζεται ενα αμοιβαιο μετοχικο.

Με αυτη τη λογικη, καλυτερα να επενδυσεις σε ενα αμοιβαιο ,εκμεταλευομενος την επαγελματικη εμπειρια μιας ομαδας διαχειρηστων, παρα να παιξεις μονος σου, ειδικα αν δεν εχεις ουτε μεγαλη εμπειρια, ουτε καποια "ειδικη" γνωση.

Κοιταζοντας ομως την διαχρονικη πορεια διαφορων αμοιβαιων βλεπεις τον ενα χρονο , το ιδιο αμοιβαια, να εχει +20% και τον αλλο -30...

Επισης βλεπεις την ιδια διαχειρηστικη ομαδα να εχει 2 αμοιβαια , και το ενα να εχει π.χ +16% και το αλλο -20...

Κοιταζοντας ολα αυτα εχω μπερδευτει και εξακολουθω να παραμενω σε δεσμευμενες καταθεσεις.

Και μια ακομα ερωτηση. Απο οτι διαβαζω οι μετοχες χωριζονται σε υψηλης κεφαλαιοποιησης , και μεσαιας - μικρης. Τι πλεονεκτηματα και τι μειονεκτηματα εχει η καθε κατηγορια, και γιατι?

Τελος οποιος θελει ας προτινει τι μετοχες θα επαιζε σημερα και γιατι , ή τι επαιξε στο παρελθον και με τι σκεπτικο επαιξε την συγκεκριμενη μετοχη, και τι εγινε τελικα. (κερδισε, εχασε , ποσο % και σε τι χρονο.)

Στο internet ειχα βρει παλιοτερα ξενα site που "υποσχονταν" επιτοκεια 20 και 30% , ή 1-2% τη μερα... Φανταζομαι οτι ολα αυτα ειναι απατες ε?

Ξερει κανεις ποσο ειναι σημερα τα μεγαλυτερα καταθετικα επιτοκεια σε ευρω , σε αλλες ευρωπαικες χωρες? Ειναι μικροτερα ή μεγαλυτερα απο Ελλαδα? Και αν υπαρχει ευρωπαικη τραπεζα με μεγαλυτερα επιτοκεια (σε ευρω παντα) , γινετε καποιος να αποταμιευσει σε αυτες τις τραπεζες, και πως?

Τελος εξακολουθω να εχω την ερωτηση που διατιπωσα απο την αρχη. Υπαρχει επενδυση με σχεδον σιγουρη καθαρη αποδοση 5% σημερα ή πια ειναι η μεγιστη αποδοση που μπορεις να παρεις σημερα? (Το μεγιστο που εχω βρει εγω ,επαναλαμβανω , ειναι τραπεζα κυπρου 3.5 για 1 χρονο, 3.7 για 2 χρονια - Απο αυτο πρεπει να αφαιρεσουμε και 10% φορολογια τοκων για να παρουμε την καθαρη αποδοση)

Δημοσ.
Στην ουσια αυτο που γινεται δηλαδη ειναι οι μεγαλοι ,και λογω θεσης και ειδικων γνωσεων, να κερδιζουν εις βαρος του μικρου επενδυτη?

Ή όπως θα λέγαμε και μεις weak and semi strong form of market efficiency. Εν ολίγοις ναι.

Και μια ακομα ερωτηση. Απο οτι διαβαζω οι μετοχες χωριζονται σε υψηλης κεφαλαιοποιησης , και μεσαιας - μικρης. Τι πλεονεκτηματα και τι μειονεκτηματα εχει η καθε κατηγορια, και γιατι?

Οι μεγάλες εταιρίες έχουν και μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Θέλω να πιστεύω ότι καταλαβαίνεις τη λογική. Πειραματικά έχει αποδειχτεί ότι μετοχές με μικρή κεφαλαιοποίηση και υψηλό δείκτη Book to Market Value έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις απο άλλες με αντίστοιχο β.

Συστάσεις για μετοχές δε μπορώ να κάνω. Ακόμα και αν ήθελα (που δε θέλω για πολλούς και ευνόητους λόγους) είμαι αν υπολογίσεις και το στρατό 2 χρόνια εκτός ελληνικής πραγματικότητας κάτι το οποίο καθιστά τις όποιες μου εκτιμήσεις τέλειως για τον φούτσο.

Μόνο παιδιά 2 παρατηρήσεις διότι έλαβα ένα pm και ενοχλήθηκα.

Δεν αναφέρω έννοιες στα αγγλικά επειδή είμαι ψωνάρα. Well ψωνάρα είμαι αλλά για τελείως άλλα πράγματα. Έτσι τα μαθαίνω εδώ που είμαι και έτσι τα λέω. Αν είναι να ανοίγω και το οικονομικό λεξικό του Σταφυλίδη πριν γράψω, ε καλύτερα να μη μιλάω...

Και για το ότι αποφεύγω να πω κάτι ξεκάθαρα. Ρε παιδιά τι φταίω εγώ αν δεν έχουμε καταφέρει ποτέ να δώσουμε ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι σε ένα ερώτημα. Για παράδειγμα απο το 1972 τσακώνονται οι ακαδημαϊκοί για το αν το CAPM είναι σωστό και ακόμα άκρη δεν έχουν βγάλει. Αν κάποιος θέλει να δει τι ρόλο βαράνε τα dividends στη τιμή της μετοχής το paper του Michaely που παρέθεσα παραπάνω θα σας λύσει τις απορίες (αν δε σας μπερδέψει πρώτα). Τι; Είναι κοντά 200 σελίδες; Και τι να κάνω;

Δημοσ.

Ενταξυ , συστασεις για μετοχες , μπορει να μη πρεπει να κανεις, αν υπαρχει προβλημα, και απο το forum ας μην αναγραφονται ουτε ονοματα μετοχών , ας πουμε οτι καποιος αγορασε 5 μετοχες την Α, Β ..Ε ,στο παρελθον, ποσο καιρο τις κρατησε ,και τι αποδοση πετυχε τελικα. Τι ηταν αυτο που τον οδηγησε να αγορασει αυτες τις συγκεκριμενες μετοχες, και ποιο το αποτελεσμα. Θελω να δω την λογικη πισω απο την οποια καποιος προτιμαει μια μετοχη εναντι καποιας αλλης, την λογικη για το ποτε την πουλησε και γιατι, και αν το αποτελεσμα ηταν το επιθυμητο τελικα.. Αν καποιος εχει τετοια εμπειρια φυσικα. Ο στοχος ειναι να μπορει καποιος να κανει μια επιλογη μετοχων , με τα οσο το δυνατον ποιο σωστα - επιστημονικα κριτηρια και οχι στην τυχη. Και να δουμε αν αυτα τα κριτηρια τελικα δουλεψαν , ή αν οχι γιατι δεν δουλεψαν. Το να κανεις την σωστη επιλογη ,αν υπαρχει τετοια, ειναι για εμενα το σημαντικοτερο. Τωρα αμα αλλαξουν οι συνθηκες της αγορας απο απροβλεπτους παραγοντες, τουλαχιστων εχοντας επιλεξει σωστες μετοχες, θα χασεις το δυνατον λιγοτερα ,απο οτι αν ειχες επιλεξει μετοχες - φουσκες για παραδειγμα.

Και μιλαω παντα για να εχεις μια λογικη αποδοση της ταξεως του 5-6% το χρονο, δεν μιλαμε να εχεις την εμπνευση , να δεις οτι μια μετοχη θα ανεβει 30%. Γιατι αυτες που ανεβαινουν τοσο πολυ, ειναι φανταζομαι εξισου επικινδυνο να πεσουν πολυ.

LL_NEO αν καταλαβα καλα απο τις απαντησεις σου, για μικρες αποδοσεις της ταξεως του 5-6 % και το μικροτερο δυνατο κινδυνο ,ειναι καλυτερες οι μετοχες υψηλης κεφαλαιοποιησης ή καταλαβα λαθος?

Οσον αφορα τις εννοιες που γραφονται στα αγγλικα, προσωπικα το θεωρω αυτονοητο, ακομα και τα Ελληνικα site τετοιου περιεχομενου , στα αγγλικα τα γραφουν αυτα, δεν καταλαβαινω ποιοι ενοχλουνται απο αυτο.

Προσωπικα ζηλευω τις γνωσεις σου πανω στο θεμα LL_NEO, μακαρι να ειχα τη γνωση σου πανω σε αυτους τους τυπους που αναφερεις , που προσωπικα βλεπω πολυ ενδιαφερον, και thanks για τις χρησιμες απαντησεις σου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...