Almuric Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 Φίλε antonl αυτό προϋποθέτει ότι έχεις κάνει τα χίλια μύρια για να "διασφαλίσεις" τα δεδομένα σου (και που είσαι σίγουρος ότι είναι αρκετό). Μία μαγνητική ταινία η ένας μαγνητικός δίσκος είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί και να τραβάς τα μαλλιά της κεφαλής σου. Το DVD είναι ένα κομμάτι πλαστικό. Ούτε ρεύμα μπορεί να το πειράξει, ούτε ηλεκτρομαγνητικά ή μαγνητικά πεδία, ούτε τίποτα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το έχεις σε έναν χώρο ασφαλή (μακριά από αδιάκριτα χέρια), σε μία θήκη που δε θα το φθείρει έχοντας καλό υλικό ή τέλος πάντων που κουμπώνει επάνω (ατομική θήκη) αλλά ακόμη και αν χαλάσει το πετάς στα σκουπίδια, το βρίσκεις, το ξανακατεβάζεις (ή νοικιάζεις) και το αντιγράφεις. Δε χάλασε ο κόσμος, 4.35 Gb πετάς. Άλλο όμως 4.35 Gb κι άλλο 1.2 και 2 Tb. Και στο λέει κάποιος που πριν μερικά χρόνια με έναν χαλασμένο 200άρη (χαλασμένη παρτίδα της Western Digital εξαρχής) κατάφερε να χάσει περίπου 1.7 Tb (τόσα έχω υπολογίσει) δεδομένα με συνεχή "black out", εκεί που νόμιζα πως τον είχα στρώσει ή πως είχα βρει τι φταίει και φτου κι απ' την αρχή να ξαναγεμίζω και να παθαίνω ζημιά. Καλοί οι σκληροί δίσκοι για να κατεβάζω απ' το ίντερνετ, να κάνω πολλές και μεγάλες εγκαταστάσεις, την δουλειά μου με προγράμματα που χρειάζονται χώρο (π.χ. επεξεργασία βίντεο, φωτογραφίας κτλ.) και την προσωρινή μεταφορά αρχείων, αλλά όχι για να κρατάω την συλλογή μου και ούτε για να τους κάνω "βόλτες", αν θέλει κάποια στιγμή κάποιος φίλος μου να του γράψω αρκετά πράγματα πηγαίνοντας στον χώρο του. Θα το κάνω με μία 240άρα θήκη που τις έχω και χωρισμένες με αυτά που βάζω στην κάθε μία και μου είναι εύκολο να τα πάρω συγκεντρωμένα. Όπως καταλαβαίνεις οι λόγοι δεν είναι μόνο "ρομαντικοί" αλλά πρακτικοί κι επειδή ακριβώς έχω κοπιάσει για να συγκεντρώσω ότι συγκεντρώνω, προτιμώ να είναι όσο γίνεται πιο ασφαλές. Και αφήνοντάς τα σε έναν σκληρό δίσκο επειδή και μόνο βαριέμαι να γράψω πέντε αράδες σε προσωπικό αρχείο και παίρνω έτοιμα τα δεδομένα απ' την IMDB, δε θεωρώ με τίποτα πως είναι ασφαλές και δεν πρόκειται να το κάνω με καμία παναγία. Όποιος παθαίνει, μαθαίνει. Και κάτι τελευταίο. Επειδή την IMDB την χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια (απ' το 2000) και κάνω ο ίδιος feeding περνώντας πληροφορίες σε διάφορες παραγωγές (Ελληνικές και ξένες) απ' το 2006, γνωρίζω πολλά υπέρ και κατά της και έχω δει την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο. Πράγματα που κι εμένα δε μου αρέσαν και που, κάποια στιγμή, άλλαξε/διόρθωσε κι άλλα πάλι που αφαίρεσε, και "χάλασε". Ένα απ' τα τελευταία της "κατά" είναι ότι δεν αναγράφεται πλέον ο αριθμός επεισοδίων μιας σειράς. Μία πληροφορία που στο προσωπικό μου αρχείο εξακολουθώ και διαθέτω. Όποιο πρόγραμμα λοιπόν και αν χρησιμοποιώ το οποίο παίρνει πληροφορίες απ' την IMDB, πρέπει οι πληροφορίες αυτές να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της. Στο προσωπικό μου αρχείο έχω ότι χρειάζεται να ξέρω απαραίτητα (ίσως δεν έχω σκεφτεί κάτι που να πρέπει να μπαίνει, αλλά μπορώ εύκολα να το συμπληρώσω αν το αποφασίσω) για να δώσω ως δεδομένο σε κάποιον που ενδιαφέρεται να του αντιγράψω κάτι. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Πολλές φορές προσπαθώ σιγά σιγά να συμπληρώσω τηλεοπτικές σειρές που τα επεισόδια είναι δυσεύρετα, πλέον. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε αρκετές Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές που δεν έχουμε παρά απειροελάχιστες κυκλοφορίες σε DVDs (δεν προωθούμε τις παραγωγές μας όπου οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Καναδοί, οι Γάλλοι κ.α.) και αν δεν διαμοιραστούν σωστά είμαστε στο "ψάξε". Στις Ελληνικές παραγωγές η IMDB υστερεί. Εκεί συμβουλεύομαι την RetroDB. Αυτή όμως δεν έχει αυτοματισμούς και συνεργασίες με προγράμματα όπως αυτό που χρησιμοποιείς. Οπότε αν μία σειρά έχει 26 επεισόδια και μου λείπει το 4ο και το 14ο, βάζοντάς την στην IMDB και παίρνοντας τις πληροφορίες, παίρνει την σειρά ως σύνολο και δεν αναφέρονται στο αρχείο μου οι ελλείψεις. Όταν κάνει κανείς σοβαρά μια συλλογή (σε οποιοδήποτε πράγμα), πρέπει να έχει υπόψιν και τις ελλείψεις. Επίσης λείπουν πολλές άλλες παραγωγές απ' την IMDB όπως μουσικά DVDs, μικρού μήκους ταινίες και πολλά ντοκιμαντέρ. Τα παραδείγματα πολλά. Και όταν μαζεύεις και θέλεις να καταγράφεις τι έχεις στην προσωπική σου συλλογή, δεν υπάρχουν ημίμετρα. Ή συμπληρώνεις ότι έχεις με ότι πληροφορία θέλεις να φαίνεται και το παραμετροποιείς όπως εσύ θέλεις ή δεν το βάζεις καθόλου μιας και η IMDB δε μπορεί να σε βοηθήσει. Εκεί τι κάνεις; Συμβιβάζεσαι και δεν το περνάς; Και εννοείται πως προτιμώ να έχω τα δεδομένα μου και όλα μαζί συγκεντρωμένα σε έναν χώρο. Όχι το ένα έτσι και το άλλο γιουβέτσι. Φιλικά πάντα, Κώστας.
nikos21aek Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 Από κει πολύ εύκολα έκανα μια λίστα με τις ταινίες, την πέρασα σ ένα πρόγραμμα ψηφιακής ταινιοθήκης, συνδέθηκε στο IMDB και κατέβασε ό,τι πληροφορίες χρειάζονταν για την κάθε ταινία. Τώρα, μ ένα click στο πρόγραμμα αυτό η ταινία ξεκινά να παίζει. Ποιό πρόγραμμα χρησιμοποίησες;
antonl Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 @Almuric: Για το θέμα τις ασφάλειας των δεδομένων συμφωνώ. Αν κι ως τώρα έχω χάσει data μόνο από φθορές οπτικών κι όχι μαγνητικών αποθηκευτικών μέσων, αν κάποιος θέλει να ναι σίγουρος θα πρέπει να χει τα δεδομένα σε 2 δίσκους. 2TB κόστιζαν ~70€ πριν τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη και σίγουρα η αποθήκευση σε HDD στοιχίζει αρκετά λιγότερο από ό,τι σε DVD. Αν είσαι μερακλής και έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις NAS (με raid-1 ή χωρίς) για διαμοιρασμό στο οικιακό σου δίκτυο/τηλεοράσεις, κανα UPS για extra ασφάλειας κλπ Σίγουρα το IMDB δεν παρέχει ακριβώς τις πληροφορίες που μπορεί να θες ή να παρέχει πολλά περιττά στοιχεία. Αλλά βολεύει και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια αρκετά ικανοποιητική λύση. Εξάλλου τα προγράμματα του είδους σου δίνουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ αρκετών ιντερνετικών βάσεων δεδομένων. Όποια ταινία/σειρά/ντοκιμαντέρ/cartoon δεν υπάρχει, το συμπληρώνεις με το χέρι, όπως θα κανες ούτως ή άλλως. Δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να «μειώσω» τις ταινιοθήκες. Θα θελα να χα τον χρόνο και το χώρο για να το συνεχίσω αλλά ο καθένας με τις ανάγκες του @nikos21aek: Είχα ξεκινήσει με το "Ant Movie Catalog". Αρκετά ικανοποιητικό αν εξαιρέσεις το σπαρτιάτικο interface του. Χρησιμοποίησα καν 2 ακόμα που δυστυχώς δε θυμάμαι και τώρα είμαι στο emdb. Ρίξε μια ματιά κι εδώ αν θες κι άλλες ιδέες. 1
Almuric Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2011 Το πιο σύνηθες κομμάτι του υπολογιστή που χαλάει απ' το ρεύμα, είναι οι σκληροί δίσκοι και τα τροφοδοτικά. Οι μητρικές, οι μνήμες και κάρτες, έρχονται δεύτερες. Ο υπολογιστής μου δεν κλείνει ποτέ. Όταν λέμε ποτέ, ποτέ! Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο είτε κατεβάζοντας, είτε συμπιέζοντας, είτε αποσυμπιέζοντας, είτε ανεβάζοντας, είτε ριπάροντας και τέλος πάντων μέχρι στιγμής έχω κάψει 3 UPS (4 στην ουσία γιατί το ένα το είχα φτιάξει και ξανακάηκε), 3 μητρικές, 5 σκληρούς δίσκους κτλ. Το ρεύμα στη χώρα μας είναι ότι χειρότερο. Εκτός τα καπρίτσια της ΔΕΗ με τις διακοπές και την ψεύτικη θωράκιση που βλέπεις μια ψιχάλα να πέφτει και γίνεται black out, δεν έχουμε σταθερή τάση. Κι αυτό ισχύει σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Το έχω συζητήσει με φίλους, τέλος πάντων, απ' όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας. Το μηχάνημα είναι εδώ για να δουλεύει και αν έχω την συλλογή μου μονίμως "ανοιχτή" για να μπορέσω να δω τις ταινίες μου ανά πάσα στιγμή, με μαθηματική ακρίβεια θα πάθει ζημιά κάποια στιγμή. Ο οπτικός δίσκος και να χαλάσει, σε ότι προστασία κι αν του παρέχεις, αντικαθίστανται εύκολα. Τα 2 Tb δύσκολα. Και να μπω στο "τρυπάκι" να παίρνω διπλούς δίσκους για να έχω την συλλογή μου, πάλι ακούγεται παράλογο. Ο χώρος είναι πάντοτε ένα πρόβλημα αλλά όταν κάποιος αποφασίζει να κάνει συλλογή, πρέπει να συνειδητοποιεί που έχει σκοπό να φτάσει και πόσο σοβαρά το βλέπει αυτό. Κάνω και συλλογή από κόμικς (όχι σκαναρισμένα) κι έχω μέχρι στιγμής γύρω στα 2300-2500 κομμάτια. Και άλλα 1600 αυθεντικά DVDs (που ένα μεγάλο μέρος τους είναι από περιοδικά, φυσικά). Δεν είναι πολλά αλλά ακόμη κι αυτά, αντιλαμβάνεσαι τι χώρο πιάνουν; Αν σκεφτόμουν τον χώρο δε θα ξεκινούσα ποτέ. Καλύτερα στρίμωγμα με ασφάλεια, παρά με άνεση αλλά χωρίς ασφάλεια. Αν μη τι άλλο σέβομαι τον κόπο και τον χρόνο που έχω σπαταλήσει να τα συγκεντρώσω και καταγράψω, οπότε οφείλω να τα διαφυλάξω όσο μπορώ.
therock Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Καλα ρε Almuric, καταρχας πως σου ηρθε να ξεθαψεις θεμα του 2006? Μου το εμφανισε στα subscriptions και σκαλωσα... Παντως ναι θα συμφωνησω και εγω. Δεν αξιζει πλεον να γραφεις δισκακια. Πιο καλα ειναι να εχεις σκληρους δισκους, αλλα μετα απο κανα 4μηνο αγορες που θα επανελθει στα φυσιολογικα επειπεδα η παραγωγη τους. Τωρα εγω απο τα 1000αδες δισκακια που εχω κρατησει αντιγραφα χρηισμοποιουσα 50αδες cakebox, με το μακριναρη που σηκωνεται στο κεντρο. Εχω και το Whereisit Να μου λεει που εχω τι, και ξεμπερδευω. Κοιτα ολα οσα εχουμε σε συλλογες δεν σημαινει οτι πρεπει να τα εχουμε αμεσα διαθεσιμα. Πετα τα σε ενα σκληρο δισκο και κουμπωσε τον οποτε τον χρειαζεται. Υπαρχουν απλα και φθηνα sata2usb καλωδια, ή dock με esata2/usb3. Οποτε κουμπωνεις τον δισκο οποτε τον χρειαστεις και κανεις δουλεια. Επισης εχεις και τους δισκους κατηγοριοποιημενους και αποθηκευεις μονο συγκεκριμενα πραγματα. Δλδ πχ βλεπεις πολλες ταινιες? Παρε 2 δισκους των 2 TB και εχε τους σαν MOVIES_1, MOVIES_2 και πετα εκει οτι ταινια εχεις, αντιστοιχα αν εχεις πολλα κομικς παρε ενα δισκο και βαλε μεσα μονο τα κομικς και τα περιοδικα... Και ασε ενα δισκο λειτουργικου, και αντε ενα backup να δουλευουν σαν μονιμοι στον υπολογιστη αφου φοβασαι τοσο πολυ το ρευμα Καποτε ειχα δει και ενα γαμιστερο γκατζετακι απο Ιαπωνια και σκεφτομουνα πως να το φερνα εδω. Ηταν σαν vhs case και φυλαγες μεσα τους σκληρους. Τωρα εχει χαθει βαθια μεσα στα εκατοναταδες internet bookmarks μου. Εναλλακτικα υπαρχουν και αυτα. Είχα ξεκινήσει με το "Ant Movie Catalog". Αρκετά ικανοποιητικό αν εξαιρέσεις το σπαρτιάτικο interface του. Χρησιμοποίησα καν 2 ακόμα που δυστυχώς δε θυμάμαι και τώρα είμαι στο emdb. Ρίξε μια ματιά κι εδώ αν θες κι άλλες ιδέες. Που το θυμηθηκες αυτο ρε τρελλε? Και εγω το χρησιμοποιουσα τα παλια τα χρονια!!
Almuric Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Έψαχνα κάτι άλλο και το πέτυχα. Απαγορεύεται να ποστάρουμε σε παλαιότερα threads; Δεν κατάλαβα το υφάκι. Και προφανώς δεν κατάλαβες κι εσύ τι είπα για τα κόμικς και τα περιοδικά. Ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες και είναι ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ κόμικς και όχι σκαναρισμένα. Σε ποιον δίσκο να τα βάλω; Τι λες; Διάβαζε προσεκτικά πριν απαντήσεις σε κάποιον και άσε την τις υποδείξεις κατά μέρος για το που θα πρέπει να ποστάρουμε και πότε. Στα υπόλοιπα διαφωνώ και εξηγώ παραπάνω το σκεπτικό μου. Από κει και πέρα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
therock Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Α καλα εγω ετσι χαριτολογοντας το ειπα, εσυ το πηρες οσο χειροτερα μπορουσες. Και οσο για τα κομικς ενταξει δεν διαβασα προσεκτικα αυτο που εγραψες, μιας και τα ποστ σου ηταν μεγαλα (και οχι δεν απαγορευεται να κανεις μεγαλα ποστ), εγω παντως γενικοτερα αναφερομουν στις σημερινες διαδικασιες και για το γεγονος οτι δεν αξιζει γενικοτερα να γραφουμε πλεον δισκακια. Απο κει και περα παντως βλεπω οτι απο ολο το ποστ μου σταθηκες στα 2 σημεια που αδικως σε πειραξαν... Περι ορεξεως οπως ειπες πολυ σωστα... 1
Almuric Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Σε αντίθεση μ' εσένα, εγώ διάβασα πολύ προσεκτικά τι γράφεις, οπότε να σχολιάσω τι; Τον τρόπο "θωράκισης" που έχεις επιλέξει ενώ οι δίσκοι δεν είναι online και στην πρίζα; Ε χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος. Επειδή κι εσύ δεν διαβάζεις "μεγάλα και κουραστικά" posts, εξηγώ αναλυτικά πως το PC μου είναι μόνιμα και πάντα ανοικτό (εκτός κι αν εννοείς ότι πρέπει να έχω ένα δεύτερο που να είναι εκεί κουμπωμένος ο κάθε δίσκος και να το ανοίγω μόνο όταν θέλω να δω ταινία). Την συλλογή συμφωνώ ότι δεν έχουμε για να την επιδεικνύουμε αλλά δεν έχει απολύτως ΚΑΜΙΑ αξία όταν βρίσκεται μπουντρουμιασμένη σε πατάρια, αποθήκες & συρτάρια και ντουλάπια που ξέρουμε με σιγουριά πως δεν ανοίγουνε ποτέ. Υπάρχει για να την χρησιμοποιείς και η συγκεκριμένη που συζητάμε για να ψυχαγωγείσαι και να ανατρέχει κανείς όταν και όποτε θελήσει ξανά. Αλλά επειδή μιλάμε για ηλεκτρονικής μορφής ψυχαγωγία και τα προβλήματα που αναφέρω παραπάνω είτε το θέλεις είτε όχι είναι πέρα για πέρα υπαρκτά, φροντίζω δύο πράγματα: 1. Να διατηρείται σε χώρο που θα είναι εύκολα προσβάσιμη για οποιαδήποτε προς χρήση (προσθήκη, προβολή, διόρθωση κτλ.). 2. Να είναι σε χώρο που ακόμη κι αν γίνει χρήση της, να μη μπορούν να την βλάψουν ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες. Εντάξει..μια πυρκαγιά στο σπίτι σου θα στην καταστρέψει όπως και να 'χει. Γι' αυτό λέω "ορισμένοι" βάζοντας μέσα το ρεύμα, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τα μαγνητικά πεδία. Τα άλλα που μου λες είναι εκ του "πονηρού" (δεν λέω άμεσα πως είναι θέμα "βολέματος" ή ατόμων που βαριούνται την καταγραφή, για να μην γίνω κακός). Το πρόβλημα δεν είναι τα έξοδα (που στο κάτω κάτω της γραφής γλυτώνεις απ' τα αντιγραμμένα) αλλά ο τρόπος διαχείρισης, ο χώρος και χρήση μιας συλλογής που κάνει ο καθένας μας. Το backup προϋποθέτει να έχω δευτερεύοντες δίσκους. Ξαναλέω πως δεν είναι και δεν πρέπει να είναι το θέμα μας τα έξοδα, γιατί δε μιλάμε για τίποτε τραγικό εδώ, αλλά αν κάτι είναι περιττό ή όχι. Κάνω ακριβώς την ίδια διαδικασία σε κάθε θήκη των 240 που έχω. Άλλες έχουν μουσικά και είναι "μουσικά 1", "μουσικά 2" κτλ., άλλες έχουν τηλεοπτικές σειρές, άλλες τηλεοπτικές ταινίες, άλλες μπορεί να έχουν παιχνίδια, άλλες multimedia εφαρμογές, άλλες σειρές κινουμένων σχεδίων, άλλες ταινίες κινουμένων σχεδίων και ούτω καθεξής. Εάν κι εφόσον πέσουν οι τιμές στα Blue-Ray δισκάκια, τότε θα κάνω κάποιον κόπο και θα τα μεταφέρω διαφορετικά εκεί μέσα, πετώντας (προτιμώ χαρίζοντας, βέβαια) τα αντιγραμμένα DVDs που έχω, αφού πρωτίστως τα μεταφέρω στα δισκάκια αυτά. Αυτό σημαίνει αυτόματα μία επίπονη διαδικασία, αλλά προκειμένου να εξοικονομήσω χώρο και να συνεχίσουν η συλλογή μου να είναι προστατευμένη, είμαι πρόθυμος να το κάνω. Αλλά να τα αφήσω σε δίσκους, ποτέ των ποτών. Οι σκληροί δίσκοι είτε είναι IDE, είτε SCSI, είτε SATA, SATA2, eSATA κτλ. δεν πρόκειται να τους εμπιστευθώ για την συλλογή μου, πόσο μάλλον για backup από ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Και επειδή με λίστες, σημειώσεις κτλ. το κάνω απ' την εποχή του DOS και δε φοβάμαι/βαριέμαι να πληκτρολογήσω και πέντε αράδες για κάτι που θεωρώ δικό ή που ψάχνω να βρω (want lists) απ' την εποχή του DOS και συγκεκριμένα το '94, δεν έχω τέτοια θέματα "ευκολίας" που ενδεχομένως έχουν άλλοι (με το να παίρνεις π.χ. λειψές πληροφορίες απ' την IMDB, το TV.com, το cine.gr ή αλλού). Ίσα ίσα που στον ελεύθερό μου χρόνο θεωρώ πως περνάει ευχάριστα η ώρα μου. Όπως βρίσκω χρόνο να συνεισφέρω στην IMDB τόσα χρόνια, στην RetroDB ενάμισι χρόνο τώρα και γενικά όπου μπορώ και γνωρίζω κάτι. Τι λέω συνοπτικά στις τελευταίες μου κουβέντες; Ότι η συλλογή χρειάζεται μεράκι. Γεννιέται από μεράκι και αναπτύσσεται από μεράκι. Γι' αυτό είπα και σε παραπάνω post μου ότι καλό θα είναι (και τώρα που αλλάζει ο χρόνος) να κάνει ο καθένας μας έναν απολογισμό του τι θέλει να φτιάξει και τι στόχους έχει (αν έχει) για να προχωρήσει (ή να ξεκινήσει!) μια συλλογή κι έπειτα να ασχοληθεί με το κομμάτι "ξεκινάω να μαζεύω". Αλλά αυτή είναι πάντα η άποψή μου.
Vasilis 07 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Almuric Μην το πάρεις στραβά αλλά νομίζω κάποια μέρα θα ξενερώσεις με αυτή την ιστορία της συλλογής DVD. Ήδη το blu ray έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας. Ότι υλικό λοιπόν βγαίνει σε HD "θάβει" το αντίστοιχο σε DVD (καλά για divx-dvdrip δεν το συζητώ πολύ χαμηλή ποιότητα). Προσωπικά έχω άνω των 300 DVD και πλέον το έχω μετανιώσει που είχα μπεί σε αυτή την διαδικασία γιατί τώρα που υπάρχει η ταινία σε blu ray (ή mkv) δεν πρόκειται να κάτσω ξανά να την δώ σε χαμηλή ποιότητα. Πάντως θα συμφωνήσω με όσους προτείνουν σκληρό δίσκο αντί για DVD. Στα 2500 DVD που έχεις αν τα είχες avi (700mb) με 4 ΤΒ θα ήσουν Βασιλιάς, ούτε θήκες ούτε τίποτα. Και άλλα 4 ΤΒ για backup.
Almuric Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2011 Και μια ωραία βραδιά που βάζεις να δεις μια ταινία, ένα blackout στον τσουρουφλίζει ολοσχερώς. Κατέβαζε μετά άλλα 4.000 Gb από την αρχή (ναι, να πούμε το νούμερο σε Gb μπας και το συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή). Ακόμη κι αν είναι όλα στα πόδια σου, μπορέσεις να θυμηθείς τι είχες (εάν δεν τα κατέγραφες γιατί βαριόσουν) και πληρώνεις κάποιον file hoster με direct links για μάξιμουμ ταχύτητες, υπολόγισε και πάλι πόσο θα σου πάρει να τα συγκεντρώσεις ξανά. Αλλά ξέχασα! Έχεις και τον 2ο δίσκο backup, οπότε όλα εντάξει! Φίλε μου δεν παίρνω κάτι στραβά. Θα αναγκαστώ όμως να επαναλάβω (για 3η φορά) το εξής. Οι συλλογές γίνονται για δύο λόγους. Είτε γιατί επενδύεις (κυριολεκτικά) και προσδοκείς σε χρήματα κάποια στιγμή έχοντας σπάνιες, συλλεκτικές και τέλος πάντων πολυδάπανες εκδόσεις που μελλοντικά είναι σίγουρο ότι θα σου αποφέρουν αγαθά, είτε γιατί απλά έχεις αγάπη για ένα αντικείμενο που θεωρείς ότι αξίζει (μπορεί να είναι και retro απωθημένο) και θέλεις να σου μείνει για να "ολοκληρωθείς ως άνθρωπος" και να το έχεις εύκαιρο για τυχόν επόμενες γενιές. Στην πρώτη περίπτωση, συμβιβάζεσαι με πολλά. Στην δεύτερη όχι. Αποδεικνύεις την αγάπη σου αυτή για το αντικείμενο όταν ασχολείσαι μαζί του, έστω στον ελεύθερο χρόνο σου, που πολλοί από μας πολλές φορές δεν διαθέτουν. Εάν το κάνεις ευκαιριακά, πρόσκαιρα και είσαι άτομο που ξενερώνει μόλις δει τα δύσκολα, τότε ναι, συμβιβάζεσαι και ότι κάτσει..όπως να 'ναι. Πέτα τα σε έναν δίσκο και αναζήτησέ τα όταν τα χρειαστείς, μέχρι να την "πατήσεις". Μπιγκ ντιλ. Τι είχαμε, τι χάσαμε. Καλώς ή κακώς στην ζωή μου και στην δουλειά μου είμαι τελειομανής. Οι καταγραφές που κάνω στο δικό μου αρχείο αφορούν πράγματα που κανένα πρόγραμμα έτοιμο και καμία βάση δεδομένων έτοιμη δε μπορεί να μου τα προσφέρει. Όσο κι αν έψαξα για να αγοράσω κάτι έτοιμο, ποτέ δεν βρήκα κάτι που να έχει τις παραμέτρους που θέλω εγώ να έχει. Επίσης δεν βρίσκω ούτε έναν διαδικτυακό χώρο που να τα έχει όλα που θέλω εγώ συγκεντρωμένα. Πρέπει να τα φτιάχνω μόνος μου αν θέλω να κάνω κάποια σοβαρή δουλειά. Σε ότι μαζεύω, διατηρώ αρχείο από τα αυθεντικά DVDs που έχω, μέχρι τα αντιγραμμένα DVDs, τα κόμικς, τα βινύλια, τα CDs και όλα. Ωστόσο ασχολούμαι σε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου μ' αυτά και δεν τα έχω απλά για να τα έχω. Ξέρω τι θέλω, ξέρω τι μαζεύω και τα έχω όλα "ζυγισμένα" και υπολογισμένα. Ξέρω τι θα πετάξω αφού το δω, ξέρω τι θα κρατήσω για την συλλογή. Προγραμματίζομαι. Κάθε φορά, λοιπόν, με χαροποιεί να εμπλουτίζω με μια νέα πληροφορία που θα ήθελα να περάσω και πλέον γνωρίζω σε ότι έχω πως το απέκτησα (ανταλλαγή, με τι και με ποιον, αγορά, δώρο), από που το αγόρασα (αναφέροντας κατάστημα) και μακάρι να είχα σκεφτεί να βάζω και το "πότε" ή το "πόσο" σε περίπτωση αγοράς. Δεν το σκέφτηκα τότε, πολύ αργά για τώρα. Αναφέρω τι έχω πουλήσει και σε ποιον, τι έχω χαρίσει και σε ποιον κτλ. Στις ταινίες και σειρές τι έχω στην κατοχή μου αυθεντικό, τι έχω στην κατοχή μου αντιγραμμένο, τι θέλω να αποκτήσω αυθεντικό, τι θέλω να αποκτήσω αντιγραμμένο, τι θέλω απλά να παρακολουθήσω και απ' αυτά τι υπάρχει σε ενοικίαση και από ποια εταιρία διανομής και τι θα πρέπει να αναζητήσω στο διαδίκτυο, ενώ το ίδιο κάνω και στον χώρο της μουσικής αλλά και στον χώρο του βιβλίου, του κόμικ ή κάποιων περιοδικών με θέματα που διαβάζω και ασχολούμαι, τέλος πάντων. Αντιλαμβάνεσαι πως έχω αρκετές δεκάδες χιλιάδες σειρές γραμμένες τις οποίες εμπλουτίζω σχεδόν καθημερινά με ότι θεωρώ πως χρειάζεται. Δεν υπάρχει θέμα αντιγραφής και επιλογής. Εάν τα Blue-Ray discs είχαν μπει στην ζωή μας, τότε δε θα κόστιζε 4.20 ευρώ αλλά 1 ευρώ το δισκάκι των 25 Gb και η τιμή βγαίνει σε αναλογία με το DVD-R και το DVD+R που κοστίζουν μόλις 20 λεπτά (και μιλάω για την καλύτερη μάρκα!). Μιλάμε για άνω της τετραπλάσιας τιμής απ' αυτήν που θα έπρεπε, φαινομενικά, να έχει. Που σημαίνει ότι και κόστος παραγωγής να μου βάλεις (που πόσο διαφορετικό να είναι ποια απ' του DVD; ), δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την τιμή, να βρίσκεται 4.5 φορές παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε. Ο λόγος που είναι ακόμα ακριβά, είναι επειδή υπάρχουν κορόιδα που τ' αγοράζουν. Είπαμε. Όταν κάνεις συλλογή, τα λεφτά δεν πρέπει να τα τσιγκουνεύεσαι. Το γουστάρεις και το κάνεις ή περιμένεις απολαβές από αυτό. Σε κάθε περίπτωση το θέλεις και το κάνεις, οπότε θα δώσεις τον οβολό σου. Τέλος. Αλλά επειδή κάποιος δεν είναι τσιγκούνης, δεν είναι απαραίτητα και μαλάκας. Είναι εμφανές ότι τα δισκάκια για αντιγραφή είναι ακριβά. Οι αυθεντικές ταινίες, αντιθέτως, όχι και τόσο. Σε σύγκριση πάντα με τα DVDs. Συσκευή Blue-Ray Player έχω, φυσικά, αλλά όχι αντιγραφικό στον υπολογιστή. Θα κάνω την αρχή όταν δω λογικές τιμές και όχι κοροϊδίες. Τότε λοιπόν, ναι, να τα μεταφέρω όλα εκεί για να κερδίσω χώρο. Δεν είναι ανάγκη να γίνει αυθημερόν αυτή η δουλειά. Δεν υπάρχει καμιά βιάση. Ότι θέλεις να χρησιμοποιήσεις, το έχεις ήδη. Όπως καταλαβαίνεις δεν είμαι φαν του ωχαδερφισμού και αν ξεκινάμε έτσι δεν κάνουμε τίποτα. Να αγοράσω αυθεντικές Blue Ray ταινίες αντί για DVDs; Εξαρτάται. Θέλει ψάξιμο για να δεις αν έγινε καλή δουλειά και αν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλλον πως ναι, αν και εκεί θα πρέπει να πέσουν οι τιμές και να μην αγοράζεις κάθε ταινία με τουλάχιστον 33 ευρώ (αυτή η ταρίφα ρε παιδί μου από κάθε εταιρία διανομής πόσο, πια, εμφανές κάνει ότι δεν είναι ρεαλιστικό το κόστος παραγωγής-κέρδους). Κακώς επεκτάθηκα τώρα σε αυθεντικά και σε άλλα είδη συλλογής και το γενίκευσα, απλά για να σου δείξω ότι ούτε πρόβλημα έχω με το να περνάω τα δεδομένα που χρειάζομαι για τον χρόνο που χρειάζεται αυτό, επειδή ακριβώς το κάνω με τόσες χιλιάδες άλλα αντικείμενα που συλλέγω εδώ και 15+ χρόνια και δεν το βλέπω ως "πρόβλημα" ή "κουραστικό". Αυτά είναι για τους τεμπέληδες. Οπότε μην περιμένεις πως θ' αλλάξει κάτι όταν κάποιες απ' τις λίστες αυτές τις ξεκίνησα (επαναλαμβάνω) απ' το '93-'94 και τις διατηρώ μέχρι σήμερα (έστω, σε άλλη μορφή και περισσότερες). Στα της ποιότητας θα συμφωνήσω απόλυτα! Το DVD μπροστά στο Blue Ray φαίνεται σαν χιλιοπαιγμένη VHS! Δεν διαφώνησα ποτέ και πουθενά σε αυτό και τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, άρχισα να μαζεύω Blue Ray Rips (αγορές σε αυθεντικά δεν έχω ξεκινήσει ακόμη. Οργανώνομαι σιγά σιγά με το τι θέλω). Εγώ απλά περιμένω την αλλαγή στις τιμές, στα άδεια δισκάκια, που αναφέρω παραπάνω. Προφανώς τα Blue Ray Rip χρειάζονται χώρο που αφενός χρειάζονται περισσότερα δισκάκια (όσον αφορά τηλεοπτικές σειρές) και αφετέρου έχουμε πρόβλημα χωρητικότητας (όσον αφορά τις ταινίες). Οπότε για την ώρα συμβιβάζομαι και μόλις δω αλλαγές στις τιμές και κόσμο να βάζει στα σπίτια του Blue Ray Players (ώστε να μπορώ και να δανείσω ακόμη ή να αντιγράψω κάτι σε κάποιο αγαπητό μου πρόσωπο ή τέλος πάντων του περίγυρού μου, βρε αδερφέ) ή έστω Media Players, θα φροντίσω να βάλω αντιγραφικό και να κατεβάζω ταινίες εκ νέου. Αν και αυτά που ψάχνω είναι συνήθως πολύ εξεζητημένα και αρκετά παλιά ή cult, οπότε δεν το βλέπω σύντομα να τα βρω σε τέτοιες ποιότητες. Και ειδικά όταν μαζεύω ταινίες αποκλειστικά με Ελληνικούς υπότιτλους. Για την ώρα πολλά απ' αυτά, μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν υπάρχουν ούτε στο εξωτερικό σε Blue Ray ποιότητα. Επαναλαμβάνω πως μιλάω για ταινίες, μιας και οι σειρές αντιγράφονται σιγά σιγά (αν και για πολλές απ' αυτές που έχω ή που θέλω να αποκτήσω, ισχύει το ίδιο) και σε DVDs.
Padaz Bloody Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2011 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2011 Όταν είχε πρωτοβγει το dvd recorder (για pc μιλάω πάντα) είχε 300€ καινούριο για να μην πω για παραπάνω, ακόμα και μετά από 1 ή 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του· θέλω να πω για κάθε τι καινούρια τεχνολογία οι τιμές είναι στην αρχή ψηλές. Με το πέρασμα του χρόνου οι τιμές πέφτουνε. Για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά για μία συλλογή blueray ταινιών, δεν αξίζει λόγω υψηλού κόστους, είτε πρόκειται για αυθεντικά ή αντιγραμμένα ή οτιδήποτε. Γνώμη μου, όσον αφορά για την αποθήκευση σε σκληρούς δίσκους, εννοείται ότι ποτέ δεν κρατάμε αρχεία που μας είναι ζωτικά και απαραίτητα για τη ζωή μας, χωρίς backup, το ίδιο ισχύει και για τις συλλογές ταινιών και για οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να έχουμε υπόψη το πιθανό ενδεχόμενο να καούνε όλα κάποια στιγμή, και να έχουμε μία δεύτερη λύση bakcup!!! Προτιμότερο είναι η αποθήκευση των ταινιών σε dvd, που έτσι και εξοικονόμηση χώρου κάνεις και δεν χρειάζεται να έχεις και 10TB - που ειδικά αυτήν την εποχή οι τιμές σε σκληρούς είναι απαγορευτικές - για την αποθήκευση αποκλειστικά ταινιών. Θα δεις μία ταινία σε bluray, θα την ευχαριστηθείς, μετά σβήσιμο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε συλλογή από bluray από τώρα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα