Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Otan exeis gyro stis 1000 tainies DVD kai thes na tis taxinomiseis kapou poia einai i kalyteri lysi?

Oi thikes ton 200 - 300 - 400 cd den boleuoun giati mazi 8elo na bazo kai ta exofylla ton tainion kai 8a xreiasto polles tetoies thikes. Gia mones 8ikes DVD an kai einai o pio omorgos kai leitourgikos tropos den to syzitame giati 8a xreiasto olokliri biblio8iki.

Eseis ti exete kanei otan exete toso megali syllogi apo tainies kai skopeuete na tin megalosete kai allo???

Δημοσ.

Πρέπει να σκεφτείς:

α) πως θα τα ταξινομήσεις (αν θα βάλεις εξώφυλλο, αριθμό, barcode, whatever :P)

β) αν προτιμάς την πρακτικότητα ή την ομορφιά, όπως ανέφερες πριν (κανονικές θήκες DVD, slim line, απλές θήκες CD, κλπ)

γ) που στο καλό θα τα βάλεις όλα αυτά :P

Εγώ μπορεί να μην έχω πολλές, αλλά ό,τι έχω τα έχω σε slim line DVD case, και όποτε βαριέμαι να φτιάχνω εξώφυλλα, σε slim line CD case χωρίς εξώφυλλο αλλά εκτυπωμένο το CD.

Δημοσ.

Βαλιτσάκι αλουμινίου για 600 θέσεις... με 2 τέτοια είσαι καλά...

30Ε το 1! Απο το κατάστημα EXTRA στην θεσσαλονίκη... (Πρόσφατα το είδα σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο...)

Δημοσ.

Den simferei na ta exeis se thikes dvd.Oxi mono apo apopsi xorou,alla kai kostous,apo tin stigmi pou ektiponeis kai eksofila.

Stadar ennoeitai pos einai poio emfanisima,apo to na ta exeis se cd case,alla ektos kai an exeis kammia epavli kai skopeveis na diatheseis ena olokloro domatio gia tin apothekysi tous,kai kana tipografio gia tin ektiposi ton eksofillon,tote den aksizei stin kammia!

Sto leo giati kai ego stin arxi etsi imoun.Pigena kai ta ektipona,kai ta eixa se thikoules,alla molis gemisa mia vivliothiki me dvd,kai xalasa kai mia periousa se lefta,apofasisa na katafigo se cdieres.

Δημοσ.

Εγώ πάντως ξεκίνησα με κανονικές θήκες και τυπωμένα εξώφυλλα, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσα πως ο πιο λειτουργικός τρόπος για να βρίσκω αυτό που θέλω εύκολα και γρήγορα (και να μην θέλω ένα τοίχο μόνο για DVD) είναι αυτά τα "πορτοφολάκια" που χωράνε π.χ 100 δισκάκια. Γράφω και μια λίστα με το τι υπάρχει μέσα, την τυπώνω και τη βάζω στο εξωτερικό της θήκης, επίσης το .txt μένει στο δίσκο μου. Έτσι όταν μου έρθει να δω πάλι π.χ το Memento, κάνω ένα search, βλέπω οτι είναι στη θήκη 8, πάω και το τσιμπάω.

Εύκολο και γρήγορο, σίγουρα όμως όχι εξίσου εντυπωσιακό με μια συστοιχία θήκες με εξώφυλλα, αλλά για να είμαι ειλικρινής πιο πολύ με νοιάζει η ταινία :)

Δημοσ.

blu-ray kai ego skeftomai tin lysi pou proteineis...alla to mono pou me anysixei einai to kata poso eukolo einai na breis to dvd pou 8eleis.. kai eidika an gemisei... ti kaneis?? me tipota den mporeis na to breis ypo8eto. einai leitourgika auta ta boxs? ypo8eto ta fakelakia einai mesa ee?

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εγω παιδια εχω καμια 350αρια ταινιες. Στην αρχη εβγαζα πολλα εξωφυλλα και εφτιαχνα ταινιες σε slim dvd cases. Τωρα βλεπω οτι κοστιζει το μελανι. Διαβασα τις προτασεις σας για τους αποθηκευτικους χωρους αλλα γουσταρω πολυ τα εξωφυλλα, λογω αισθητικης. Το μελανι ομως; Κατι μαγαζια "Cartridge World" τα εχετε ακουσει; Λενε οτι γεμιζουν τα μελανια του εκτυπωτη και παει εως 80% νομιζω φθηνοτερα. Πως λειτουργει, ομως, αυτο;

• 5 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Παιδιά εγώ μόνο με θήκες των 240 (περίπου) κάνω δουλειά. Προσέχω να πληρώσω κάτι παραπάνω για να πάρω μια τέτοια που να βλέπω ότι ο ύφασμα (που μοιάζει με υαλοβάμβακα) είναι καλύτερης ποιότητας (με την αφή πάνω-κάτω, όχι κανένα τρελό κριτήριο) και αγοράζω τέτοιες. Μέχρι στιγμής έχω γύρω στα 2.500 αντιγραμμένα DVDs και συνεχίζω ακάθεκτος. Οι βιβλιοθήκες με τα DVDs θέλουν πολύ χώρο, ακόμα κι αν μιλάμε για slim DVD cases. Ο λόγος που επιλέγω 200άρες είναι ότι αφενός από 300άρα και πάνω αρχίζει και βαραίνει με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη στην μετακίνηση και κάποια στιγμή να κλατάρει γρήγορα. Η μοναδική με 340 που είχα πάρει πριν χρόνια και άλλη μία με 300 που είχε πάρει φίλος, μας έσπασε το χερούλι (που είχε μάλιστα χοντρό πλαστικό και το έσκισε το μέταλλο που είχε από μέσα!) και των δύο και μάλιστα εγώ δεν είχα βάλει ούτε τα 300 μέσα! Πιστεύω πως μία λύση λοιπόν είναι 240άρες που να μην είναι πολύ σφιχτές και να κλείνει το φερμουάρ με το ζόρι, να έχουν καλό υλικό (έχω παρατηρήσει ότι τα μαύρου χρώματος είναι καλύτερης ποιότητας από οποιουδήποτε άσπρου μου έχει τύχει) και κοστίζει η κάθε μία γύρω στα 30 ευρώ. Κατά προτίμηση να έχουν αποσπώμενες σελίδες με κρίκο όπως των ντοσιέ, ώστε να μπορείς να αλλάξεις μια σελίδα όταν έχει κάποιο πρόβλημα. Δε μιλάω να προσθέσεις κι άλλες! Είναι υπολογισμένος ο χώρος μέσα... Βέβαια κι αυτές πιάνουν χώρο κάποια στιγμή αλλά τι να κάνεις... Όποιος μαζεύει και κάνει συλλογή από αυθεντικά ή κοπιαρισμένα, καλώς ή κακώς πρέπει να βρίσκει και κάποιον χώρο για να έχει εύκολη προσβασιμότητα. Αλλιώς θα πρέπει να το σταματήσει το "σπορ"... Για εξώφυλλα δεν το συζητάω καν. Το έκανα παλαιότερα με αντιγραμμένα παιχνίδια υπολογιστή αλλά όπως λέει κι ένας φίλος παραπάνω, με ενδιαφέρει το υλικό και όχι η καλαισθησία. Ότι θέλω να φαίνεται πιο καλαίσθητο, για τον Α' ή Β' λόγο, θα κυνηγήσω το αυθεντικό!

• Like 1
Δημοσ.

Σα γνήσιος "βλαμμένος" με την ταινιοσυλλογή, ας πω κι εγώ τι έχω κάνει (και συνεχίζω να κάνω) :

- Βαλιτσάκια των 300κάμποσο δίσκων το καθένα. Μέχρι στιγμής έχω γεμίσει ...12 και προχωράω ακάθεκτος!

- Εκτύπωση εξώφυλλων, ούτε για αστείο!

- Αρίθμηση στα φύλλα της κάθε βαλίτσας, ο ίδιος αριθμός και επάνω στο dvd, στο οποίο με ειδικό μαρκαδοράκι γράφω μόνο τον (τους) τίτλο (τίτλους) των περιεχόμενων ταινιών.

- Εξελάκιον σε απλούστατη μορφή (4 στήλες: αριθμός σελίδας στη βαλίτσα, είδος ταινίας, τίτλος, cast) όπου καταχωρώ όλα τα dvd μου, οπότε τα εντοπίζω ταχύτατα.

(Το αν και πότε θα μπορέσω να δω έστω και τα μισά από αυτά που έχω μαζέψει, προτιμώ να μη το σκέφτομαι...)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η εκτύπωση εξώφυλλων προυποθέτει πολύ μελάνι (έγχρωμο), καλής ποιότητας χαρτί, και καλής ποιότητας θήκη, για να έχει και ωραίο εμφανισιακά αποτέλεσμα, δηλαδή το συνολικό κόστος για όλη τη συλλογή θα είναι τεράστιο!

Ειδικότερα αν μιλάμε για 300 και πάνω δισκάκια χρειαζόμαστε και πολύ χώρο (ουσιαστικά μία βιβλιοθήκη).

Πιο πρακτικό είναι σε τσαντάκι, αλλά εάν καταφέρει κάποιος και αγοράσει όλα τα παραπάνω στην καλύτερη ποιότητα που υπάρχουνε το καθένα, εκτυπώσει και printable δισκάκι και έχει και φυσικά και το χώρο, είναι όλα τα λεφτά B), αλλά θέλει προσοχή στην εκτύπωση στο χαρτί ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται γυαλιστερό και στεγνό όπως ακριβώς στις φωτό από αυθεντικά δισκάκια. B) B) ;)

Επεξ/σία από Padaz Bloody
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολλές φορές δεν εξυπηρετεί στην συλλογή ένα εξώφυλλο. Εμένα για παράδειγμα τα 1500 DVDs απ' τα 2500, δεν είναι DVD-Video. Επειδή αντιγράφω και τηλεοπτικές σειρές, κάνω την εξής διαδικασία. Γράφω έναν κύκλο σειράς κι εκεί που τελειώνει (π.χ. 3ο δισκάκι) και βάζεις λιγότερα επεισόδια, συμπληρώνω με ταινίες (DVDRip κατά κύριο λόγο) που τσεκάρω και διπλοτσεκάρω ότι δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά (υπότιτλοι γαρ) και έχουν μεταφραστεί, έχω βρει τους υπότιτλους και έχω τεστάρει ότι είναι συγχρονισμένοι με την έκδοση αυτή. Συνεπώς, όταν έχω διαφορετικό υλικό δε μπορώ να βάλω κάποιο εξώφυλλο. Στο δισκάκι δε, σημειώνω τον τίτλο και τις πληροφορίες της σειράς αλλά δεν χωράει για τις ταινίες. Αυτά υπάρχουν αναλυτικά σε προσωπικό αρχείο με τον τύπο βίντεο (DivX, XviD, mpeg 4, windows media video, matroska video κτλ.), το αν έχουν Ελληνικούς υπότιτλους, Αγγλικούς ή καθόλου, το αν έχουν Ελληνική μεταγλώττιση (σε πολλές περιπτώσεις ταινιών κινουμένων σχεδίων, σειρών κινουμένων σχεδίων ή ακόμη και ντοκιμαντέρ) τον αριθμό επεισοδίων (αν πρόκειται για σειρά), τις διάρκειες επεισοδίων (για ορισμένους είναι κριτήριο το τι διάρκεια έχουν τα επεισόδια μιας σειράς που κάποια συγκεκριμένη περίοδο θα ήθελαν να παρακολουθήσουν) και με το αν είναι live action ή animation, ταινία ή τηλεοπτική σειρά κτλ. Δεν βάζω σκηνοθέτες, σεναριογράφους και cast, αλλά βάζω εναλλακτικούς τίτλους και στις ξένες ταινίες οπωσδήποτε τους Ελληνικούς που τους έχουν αποδοθεί επίσημα (όχι δική μου μετάφραση) για..ιστορικούς λόγους αν θέλετε. Αν πρόκειται ωστόσο για Ιταλική ταινία, Γαλλική, Ιαπωνική κτλ., τότε μετά τον Αγγλικό τίτλο δίνω και τον αντίστοιχο της χώρας παραγωγής, για να υπάρχει. Για περισσότερες λεπτομέρειες με τους συντελεστές ή την υπόθεση, καταφεύγω στο IMDB. Αν έχω σωστό τον τίτλο και το έτος παραγωγής, δεν είναι πρόβλημα να βρω την ταινία που θέλω εκεί μέσα. Άλλωστε έχω account πάνω από δέκα χρόνια τώρα και συνεχίζω να το επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά, ενώ περνάω και τις ταινίες ή σειρές σε φακέλους στο account που έχω φτιάξει, με αυτές τις ταινίες που έχω δει ή που τυχόν θελήσω να αγοράσω κάποια στιγμή.

Στο προσωπικό μου αρχείο διατηρώ μία want list με πράγματα που γυρεύω ακόμη και δεν έχω βρει για να δω και άλλη μία με υλικό που θέλω να αγοράσω, με συγκεκριμένες εκδόσεις και πληροφορία για τις εταιρίες διανομής που έχουν βγει. Τι θέλω να πω μ' όλα αυτά. Το πρώτο και κύριο που πρέπει να κάνει ένας συλλέκτης που σέβεται τον εαυτό του, είναι η ταξινόμηση. Την συζητήσαμε παραπάνω, την αναλύσαμε και δώσαμε προτάσεις για να ξέρει κανείς πάνω κάτω πως να κινηθεί, ανάλογα με τα "θέλω" του. Δηλαδή την οικονομική του δυνατότητα, τον χώρο τον οποίο ζει και την μορφή που θέλει να διατηρεί την συλλογή του. Το βασικό, ξαναλέω, είναι να έχει πρόσβαση εύκολα σ' αυτήν. Οι συλλογές δεν είναι μόνο για να τις μαζεύουμε. Εάν έχουν να κάνουν με οικιακή ψυχαγωγία, ο ρόλος τους είναι ψυχαγωγικός. Συνεπώς με κλείσιμο σε κούτες σε πατάρια και αποθήκες δεν κάνουμε δουλειά. Ας το σκεφτεί καλά αυτό, αυτός που έχει 1000 αντιγραμμένα DVDs σε ζελατίνες και σκοπεύει σοβαρά να το συνεχίσει κι αυτός που έχει 200 DVDs σε κανονικές DVD θήκες με τα εκτυπωμένα τους εξώφυλλα που θέλει να τετραπλασιάσει ή και πενταπλασιάσει τον αριθμό του, στο τι θα πράξουν από δω και πέρα.

Το δεύτερο βασικό πράγμα είναι η ταξινόμηση. Δε νοείται άτομο που κάνει συλλογή και δεν έχει αρχείο. Έστω με κάποιες βασικές πληροφορίες που θα μπορεί να κάνει άμεσα την δουλειά του. Στην περίπτωση των αυθεντικών δε θέλουμε και πολλά πράγματα. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Δεν έχεις να σημειώσεις τύπο βίντεο (όλα είναι αποκλειστικά και μόνο DVD-Video!), δεν έχεις να σημειώσει παραπάνω πράγματα για το περιεχόμενό του (είναι αυτό που δείχνει το εξώφυλλο και δεν περιέχει τίποτε παραπάνω!), που μας μένουν μόνο οι λεπτομέρειες του αν έχει Ελληνικούς υπότιτλους ή όχι (σε περίπτωση που έχουμε μουσικά DVDs που δεν περιέχουν ή εκδόσεις από ξένες εταιρίες διανομής που επίσης δεν έχουν) και πόσα DVDs είναι. Ένας πιο "ψείρας" θα ανέφερε αναλυτικά και τι έχουν τα extras σε κάποιο DVD-Video. Εγώ προσωπικά δεν το κάνω. Αλλά εάν έχεις έτοιμη μια λίστα ή βάση δεδομένων συμπληρωμένη με ότι έχεις μέχρι τότε περάσει, άπαξ και πάρεις την απόφαση να φτιάξεις και μια τέτοια επιπλέον πληροφορία θα σου είναι παιχνιδάκι! Εάν δεν το έχεις κάνει ποτέ και αποφασίσεις να τα κάνεις όλα αυτά από την αρχή, θα πελαγώσεις και ίσως να σε αποτρέψει απ' το να το ξεκινήσεις καν. Θα σου φανεί βουνό.

Μερικές χρήσιμες (ή άχρηστες. Εσύ διαλέγεις) πληροφορίες, από έναν φίλο που μαζεύει μανιωδώς. ;)

Επεξ/σία από Almuric
  • Like 1
Δημοσ.

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες Almuric, thanks!

Όταν πρόκειται για συμπιεσμένη ταινία, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, χρειάζεται οπωσδήποτε πιο λεπτομέρειες στα σχόλια, δηλαδή τι τύπος βίντεο κτλπ.

Για τα ριπαρισμένα δεν το συζητάω εκεί όλα είναι πανεύκολα. :)

Να προσθέσω ότι ο τίτλος της ταινίας πρέπει να γράφεται και στα αγγλικά, όπως δηλαδή την ονομάσανε original, αλλά και στα ελληνικά. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν δεν γράφουμε στα σχόλια υπόθεση από την ταινία θα μπορούμε πχ με ένα google να ξαναθυμηθούμε πια ταινία είναι (υπάρχουνε πολλές ταινίες που έχουμε να δούμε πάνω από 3-4 χρόνια και ο τίτλος δεν μας θυμίζει τίποτα). Χωρίς κόπο και χρόνο δηλαδή με λίγα tips κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.

• Like 1
Δημοσ.

Χαρά στο κουράγιο και στο μεράκι σας :)

offtopic:

Μέχρι πριν καν 2 χρόνια είχα καμιά 1500αριά δισκάκια να περιφέρονται, 4 θήκες και 3 ράφια γεμάτα. Ανά διαστήματα τα ταξινομούσα αλλά όσο αυξάνονται τόσο πιο ταλαιπωρία για μένα ήταν. Οπότε έκατσα μια βδομάδα και τα πέρασα όλα στο pc κι έστειλα τα δισκάκια γι ανακύκλωση. Από κει πολύ εύκολα έκανα μια λίστα με τις ταινίες, την πέρασα σ ένα πρόγραμμα ψηφιακής ταινιοθήκης, συνδέθηκε στο IMDB και κατέβασε ό,τι πληροφορίες χρειάζονταν για την κάθε ταινία. Τώρα, μ ένα click στο πρόγραμμα αυτό η ταινία ξεκινά να παίζει.

Τώρα που οι media players είναι αρκετά διαδεδομένοι και η σύνδεση με την tv επίσης εύκολη, οπότε αν θες μπορείς να τις δεις και σε μεγάλη οθόνη.

Τα δισκάκια είχαν τη «ρομαντική» τους πλευρά αλλά πραγματικά κάθε φορά που θελα να βρω κάτι βλαστημούσα. Ίσως έφταιγε και η έλλειψη καλής οργάνωσης βέβαια.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...