Προς το περιεχόμενο

Διαφορες Εκφρασεις και πως πήραν το όνομα τους..

ΜΑΝΩΛΗΣ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για το "έφαγα τον Αγλαίωρα(δεν ξερω πως γραφεται)", το "χρονια και ζαμανια" και το "3 κι ο κουκος" εχει κανεις καμμια ερμεινία?Με ταλανιζουν καιρό αυτα τα 3 :P.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Τη δεκαετία του 60 τα σχολεία δεν είχαν κυλικείο, και έτσι οι μητέρες έδιναν στα παιδάκια κολλατσιό για να τρώνε στο διάλειμμα. Έπαιρναν δηλαδή ένα κομμάτι ψωμί και έβαζαν από πάνω ένα κομμάτι τυρί.

Κάποια μέρα στο σχολείο πήγε ένα καινούργιο παιδάκι, ο αυστριακής καταγωγής "Itsch". Στο πρώτο διάλειμα λοιπόν, όλα τα παιδάκια έβγαλαν από την τσάντα τους το κολλατσιό, και με μεγάλη τους έκπληξη διαπιστωσαν ότι το ο "Itsch" έτρωγε κάτι πρωτοποριακό: Ψωμί, Τυρί και από πάνω πάλι ψωμί!!

Όταν γύρισαν σπίτι τους ζήτησαν από τις μανάδες τους να μην ξαναφτιάξουν το ίδιο κολλατσιό, αλλά να τους φτιάξουν "κολλατσιό σαν του Ιτς".

Και έτσι καθιερώθηκε ο όρος sandwich :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

(και μην ακούτε τους άλλους που λένε ότι ο όρος είναι ξένος)

Δημοσ.
Για το "έφαγα τον Αγλαίωρα...

O αγλέουρας έχει την επιστημονική ονομασία ελλέβορος και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το έδιναν στους τρελούς.Η γεύση του είναι πικρή και στυφή κι όταν το μυρίζεις προκαλεί κάτι σαν ναυτία.Επειδή προκαλεί δυσφορία σε αυτούς που το χρησιμοποιούν, χρησιμοποιούμε και τη φράση «έφαγε τον αγλέουρα» για να χαρακτηρίσουμε τη δυσφορία από το πολύ φαγητό.

Δημοσ.
Τη δεκαετία του 60 τα σχολεία δεν είχαν κυλικείο' date=' και έτσι οι μητέρες έδιναν στα παιδάκια κολλατσιό για να τρώνε στο διάλλειμα. Έπαιρναν δηλαδή ένα κομμάτι ψωμί και έβαζαν από πάνω ένα κομμάτι τυρί.

Κάποια μέρα στο σχολείο πήγε ένα καινούργιο παιδάκι, ο αυστριακής καταγωγής "Itsch". Στο πρώτο διάλλειμα λοιπόν, όλα τα παιδάκια έβγαλαν από την τσάντα τους το κολλατσιό, και με μεγάλη τους έκπληξη διαπιστωσαν ότι το ο "Itsch" έτρωγε κάτι πρωτοποριακό: Ψωμί, Τυρί και από πάνω πάλι ψωμί!!

Όταν γύρισαν σπίτι τους ζήτησαν από τις μανάδες τους να μην ξαναφτιάξουν το ίδιο κολλατσιό, αλλά να τους φτιάξουν "κολλατσιό σαν του Ιτς".

Και έτσι καθιερώθηκε ο όρος sandwich :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

(και μην ακούτε τους άλλους που λένε ότι ο όρος είναι ξένος)

Εδώ όμως νομίζω ότι κάνεις λάθος :P

Εγώ το ξέρω για έναν λόρδο Sandwich και το επιβεβαιώνει και η Wikipedia:

The sandwich was named after John Montagu, 4th Earl of Sandwich, an 18th-century English aristocrat, although it is unlikely to have been invented by him. Indeed a form of sandwich is attributed to the ancient Jewish sage Hillel the Elder, who is said to have put meat from the Paschal lamb and bitter herbs inside matzo (or flat bread) during Passover.

Και καλά ότι ήταν χαρτοπαίκτης και επειδή δεν προλάβαινε να φάει (ήταν μανιακός), μια φορά πήρε 2 φέτες ψωμί, έβαλε ανάμεσά τους ένα μπιφτέκι (έλα φρόνιμααααα) και από τότε έμεινε.

Δημοσ.
Εδώ όμως νομίζω ότι κάνεις λάθος :P

Εγώ το ξέρω για έναν λόρδο Sandwich και το επιβεβαιώνει και η Wikipedia:

The sandwich was named after John Montagu' date=' 4th Earl of Sandwich, an 18th-century English aristocrat, although it is unlikely to have been invented by him. Indeed a form of sandwich is attributed to the ancient Jewish sage Hillel the Elder, who is said to have put meat from the Paschal lamb and bitter herbs inside matzo (or flat bread) during Passover.[/i']

Και καλά ότι ήταν χαρτοπαίκτης και επειδή δεν προλάβαινε να φάει (ήταν μανιακός), μια φορά πήρε 2 φέτες ψωμί, έβαλε ανάμεσά τους ένα μπιφτέκι (έλα φρόνιμααααα) και από τότε έμεινε.

Ναι αλλά η δική μου εκδοχή μου αρέσει περισσότερο !!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσ.

Σαρδαμ :

Στις αρχες του Ελληνικου κινηματογραφου (βουβος βεβαια) γυρω στο 1910 υπηρχε ενας σκηνοθετης ονοματι Μαδρας ο οποιο μπερδεβε συχνα την γλωσσα του!

Απο τον αναγραμματισμο του ονοματος του βγηκε το σαρδαμ!

Υ.Γ. Παλι καλα που τον λεγανε Παπαδοβλαχοδημητροπουλο!

Δημοσ.
O αγλέουρας έχει την επιστημονική ονομασία ελλέβορος[/b'] και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το έδιναν στους τρελούς.Η γεύση του είναι πικρή και στυφή κι όταν το μυρίζεις προκαλεί κάτι σαν ναυτία.Επειδή προκαλεί δυσφορία σε αυτούς που το χρησιμοποιούν, χρησιμοποιούμε και τη φράση «έφαγε τον αγλέουρα» για να χαρακτηρίσουμε τη δυσφορία από το πολύ φαγητό.

tnx κουνουποπριγκίπισσα :P

• 11 μήνες μετά...
Επισκέπτης
Δημοσ.

"Τσόντα"

Στον κινηματογράφο "ΝΑΝΑ" της οδού Βουλιαγμένης το 1973 έβαζαν κομμάτια πορνογραφικού περιεχομένου ανάμεσα στις κανονικές ταινίες. Οι αστυνομικοί του τμήματος ηθών και λεσχών τους έπιασαν, και το ονόμασαν "τσόντα".

Έκτοτε η λέξη καθιερώθηκε.

Δημοσ.

έμεινε στήλη άλατος

έμεινε εμβρόντητος, άφωνος και ακίνητος από τη μεγάλη έκπληξη. Αρχή είναι η βιβλική ιστορία του Λωτ και της γυναίκας του, η οποία, παραβαίνοντας τη θεϊκή εντολή, στράφηκε να δει τα φλεγόμενα Σόδομα και Γόμορα: "και επέβλεψεν η γυνή αυτού εις τα οπίσω και εγένετο στήλη αλός" (Γέν. 19.26). 'Οπως φαίνεται και από την ελαφρά μεταβολή, η φρ. εισήχθη στην κοινή γλώσσα από το σχολείο και όχι από την εκκλησία

έφαγε / ήπιε τον άμπακο

Πάρα πολύ. 'Αμπακος (αντιδάνειο μέσω του ιταλ. abbaco) είναι ο αρχαίος άβαξ, το πινάκιο για τους λογαριασμούς. 'Αμπακος ονομάστηκε επίσης, από τον λαό, το πρώτο ελληνικό βιβλίο πρακτικής αριθμητικής, του Εμμ. Γλυνζωνίου, που τυπώθηκε επί τουρκοκρατίας και εθεωρήθη ότι περικλείει το άπαν της σοφίας, εξ ου και η παλιά έκφραση "ξέρει τον άμπακο". Σιγά-σιγά, η λ. άμπακος προσέλαβε τη σημασία της μεγάλης ποσότητας γενικώς (π.χ. "του έψαλε τον άμπακο") και τελικά περιορίστηκε στη μεγάλη ποσότητα φαγητού ή πιοτού.

αγρόν ηγόρασε

αδιαφόρησε εντελώς, ιδίως σε προειδοποιήσεις, συμβουλές, παραινέσεις, κτλ. Από το Ευαγγέλιο στην παραβολή του "μεγάλου δείπνου", ο πρώτος προσκαλεσμένος αρνείται την πρόσκληση με τη δικαιολογία ότι μόλις αγόρασε ένα χωράφι και πρέπει να το φροντίσει: "ο πρώτος είπεν αυτώ αγρόν ηγόρασα, και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν ερωτώ σε, έχε με παρητημένον" (Λουκ. 14.18 ). Το μοτίβο αυτό σχολιάστηκε πολύ από τους Πατέρες της εκκλησίας ώσπου έγινε παροιμιακό. Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν πάντοτε διατηρείται στη χρήση η παρωχημένη χρονική αύξηση στο "ηγόρασε".

http://www.sarantakos.com/fraseis/sxolia.html

Επισκέπτης
Δημοσ.

Quiz (δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά είναι χαριτωμένη ιστορία)

Σε μια πόλη, αν θυμάμαι καλά της Ολλανδίας, κάποιος έβαλε στοίχημα με το φίλο του ότι θα καταφέρει μέσα σε μια μέρα να εισάγει μια νέα λέξη στο λεξιλόγιο των ανθρώπων και αργότερα στα λεξικά των ανθρώπων. Πέρασε, λοιπόν, όλη τη νύχτα γράφοντας στους τοίχους της πόλης μια λέξη δικής του επινόησης που δε σήμαινε τίποτα: "quiz". Την άλλη μέρα όλοι συζητούσαν για το τι είναι αυτό το quiz.

Το μόνο που με πείθει ότι η ιστορία έχει πιθανότητες να είναι αληθινή, είναι ότι η λέξη μοιάζει όντως να έχει κατασκευαστεί από κάποιον. Είναι λίγο περίεργη και κακόηχη αν το σκεφτείς.

• Super Moderators
Δημοσ.

@ FarCry: Σε παρακαλώ να βάλεις οπωσδήποτε πηγή των κειμένων που παραθέτεις αλλιώς τα σχετικά σου post θα διαγραφούν.

Δημοσ.
@ FarCry: Σε παρακαλώ να βάλεις οπωσδήποτε πηγή των κειμένων που παραθέτεις αλλιώς τα σχετικά σου post θα διαγραφούν.

DONE...........

Δημοσ.

Παιδιά,δεν είμαι σίγουρος γι'αυτό,αν μπορεί κανείς όμως ας το επιβεβαιώσει.

Είχα ακούσει οτι η φράση "πράσινα άλογα" προέρχεται απο την παρανόηση της φράσης "πράσσειν άλογα"...

• Super Moderators
Δημοσ.
Παιδιά,δεν είμαι σίγουρος γι'αυτό,αν μπορεί κανείς όμως ας το επιβεβαιώσει.

Είχα ακούσει οτι η φράση "πράσινα άλογα" προέρχεται απο την παρανόηση της φράσης "πράσσειν άλογα"...

Το έχω διαβάσει κι εγώ και προσπαθώ να βρω το site. Ακούγεται πάντως πολύ λογική εξήγηση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...