Marcos_Aurilius Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Λοιπόν, η διάταξη των partitions μου έχει ώς εξής: http://img113.imageshack.us/my.php?image=mydisks4ja.jpg Έχω ήδη περασμένα WinXP SP2, και θέλω να εγκαταστήσω και Win98, αποκλειστικά για να παίζω κάποια παλιά παιχνίδια. Στον πρώτο δίσκο δεν θα βάλω χέρι (είναι NTFS και δεν θέλω δύο OSs στο ίδιο partition). Και ερωτώ: Θεωρώντας ότι θα φορμάρω σε FAT32 το partition G (1ο του 2ου δίσκου), μπορώ να περάσω εκεί τα 98, και να παίξει σε dual boot? Απαντήστε μετα λόγου γνώσεως ;-). Ευχαριστώ.
laantonios Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 θα χρειαστείς προγραμματάκι του τύπου Acronis Os selector. Tο χρησιμοποίησα και εγώ. Τα παιχνιδάκια δεν τρέχουν με συμβατότητα για 98 μέσα απο τα xp?
MariaTs. Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να επιτρέπει την εγκατάσταση επιπλέον λειτουργικού στον υπολογιστή, αλλά όταν είχα ρωτήσει τεχνικό για επιπλέον λειτουργικό μου είπε ότι πρέπει όταν ξανακάνω φορμάτ να εγκαταστήσω τα λειτουργικά στην σειρά: Windows 95, Windows 98, Windows 2000 & Windows XP. Tελικά δεν έκανα τίποτε απολύτως... Μερικά παιχνίδια για windows 98 παίζουν σε XP απλά αλλάζοντας την συμβατότητα τους απ'τις ιδιότητες τους! Άσε που τα περισσότερα έχουν patches για να παίζουν χωρίς κολλήματα στα ΧΡ.
Marcos_Aurilius Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Το Acronis OS Selector είναι πολύ ωραίο και χρήσιμο utility (ήρθε πακέτο μαζί με το Disk Editor), αλλά χρησιμεύει μετά την εγκατάσταση των λειτουργικών. Αυτό που ρωτάω είναι, αν θα περαστούν τα 98 μετά τά ήδη εγκατεστημένα XP, χωρίς παρατράγουδα (ισχύει αυτό που λέει η MariaTs. για την σειρά εγκατάστασης). Με άλλα λόγια, αν τα 98 δούν το partition G και "κάτσουν" εκεί, λογικά θα πηδήξουν το MBR, και μετά θα πρέπει να καταφύγω στον Acronis OS Selector, για να βρεί και να ξανα-ενεργοποιήσει το XP partition, έτσι? Παρεπιπτόντως, ναι, κάποια παιχνίδια δουλεύουν σε compatibility mode, αλλά επειδή δεν μπορώ να το ξέρω πριν εγκαταστήσω ένα παιχνίδι, θα προτιμούσα να είχα μια sure-to-work λύση... (2500 posts! τώρα το πρόσεξα...)
ODT Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Είναι σίγουρο πως τα win98 μόλις τα εγκαταστήσεις θα αλλάξουν το mbr χωρίς να λάβουν υπ'όψη τους τα winxp. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να εγκαταστήσεις win98 μετά τα winxp χωρίς τη βοηθεια του arconis και λοιπών προγραμμάτων. Κάνεις την εγκατάσταση των win98 και μετά με το cd των χρ με το recovery console δινεις ένα fixmbr και σου φτιάχνει μόνο του τις εγγραφές που χρειάζεται για να μπορείς να επιλέγεις όποιο λειτουργικό θες κατά την εκκίνηση
alkisg Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Επειδή δεν έχεις άλλο primary partition στον πρώτο δίσκο, θα σου πρότεινα να βάλεις τα 98 στο πρώτο partition του ΔΕΥΤΕΡΟY ΣΚΛΗΡΟΥ. Βήματα: 1) Φορμάρεις μέσα από τα XP το G: σε FAT32. 2) Πας στο BIOS και του λες First boot device = D. Πλέον το G: σου έγινε C:, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΤΑ XP (χωρίς να ξανακάνεις αλλαγή από το BIOS). 3) Εγκαθιστάς τα 98 στο C: (πρώην G: ). Τα 98 θα σου πειράξουν τον boot sector του G:, οπότε δεν σου "χαλάνε" τα XP. Η σειρά εγκατάστασης που λέει η Μαρία είναι για να δει ο boot manager των XP τα 98, αλλά με την τρέχουσα σύνθεση των partitions σου τα XP δεν μπορούν να φορτώσουν 98, έτσι κι αλλιώς θες άλλο boot manager. Τέλος, για να μπουτάρεις XP ή 98 πας στο BIOS και αλλάζεις το First boot device Ή βάζεις έναν boot manager όπως acronis.
Marcos_Aurilius Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2006 Ευχαριστώ όλους για τις υποδέιξεις τους. Η διαδικασία που προτείνει ο ODT είναι η κλασσικότερη και φυσιολογικά πρέπει να δουλέψει. Ένας φίλος συν-admin πρότεινε την χρήση του System Commander, που μπορεί - απ' ότι φαίνεται - να διαχειριστεί εσωτερικά την εγκατάσταση ενός νέο λειτουρικού. Το έχει δοκιμάσει κανείς για τέτοια χρήση?
Marcos_Aurilius Δημοσ. 21 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουνίου 2006 Λοιπόν, τα 2 παιχνίδια που μετά το τελευταίο μου format δεν έπαιζαν (Broken Sword I και Resident Evil I), αποφάσισαν να συνεργαστούν (αφού γύρισα το compatibility mode σε 95 σε όλα τα .exe των CD :? ). Προς το παρόν λοιπόν, δεν θα προχωρήσω το project των Win98... Προς ενημέρωση του κοινού όμως, να αναφέρω ότι στο πρώτο restart μετά την απεγκατάσταση του Acronis OS Selector, πήρα το γνωστό και μη εξαιρετέο "NTLDR.exe is missing". Ευτυχώς που το repair των XP δουλεύει μια χαρά...
stavros123 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2006 ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟ Virtual Pc ΣΤΑ Xp ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΑ Win 98
qspock Δημοσ. 23 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2006 Προς ενημέρωση του κοινού όμως, να αναφέρω ότι στο πρώτο restart μετά την απεγκατάσταση του Acronis OS Selector, πήρα το γνωστό και μη εξαιρετέο "NTLDR.exe is missing". Ευτυχώς που το repair των XP δουλεύει μια χαρά... Yep, γνωστο και μη εξαιρεταιο. Εγω εχω λυσει το προβλημα κρατωντας καποια απο τα αρχεια που χρειαζονται σε backup απο προηγουμενη εγκατασταση. Θελει παιδεμα η δουλεια αλλα γινεται, εφοσον ομως εχεις τα win98 στο C: Αυτο που θες να κανεις (οχι στο C), δεν το εχω παλεψει, ξερω οτι αν δεν στησω στο C τα 98, ειναι πολυ σκουρα τα πραγματα. Ισως γινεται σε συνδιασμο με πειραγμα ρυθμισεων στο BIOS, αυτο που λεει παραπανω ο φιλος. Οταν παντως ειχα δοκιμασει να στησω τα 98 στο D, σταματησε το setup (δε θυμαμαι το μυνημα).
asmilon Δημοσ. 23 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2006 Δοκιμασε να στησεις τα Windows 98 μεσα στα ΧΡ με καποιο προγραμμα οπως το VMWare, ωστε να λειτουργουν εικονικα τα 98 και κανονικα τα ΧΡ χωρις να εχεις προβληματα με partitions και boot sectors... Η καινουριες εκδοσεις του ειναι πολυ βελτιστοποιημενες και σε συστηματα με RAM αρκετη δε καταλαβαινεις καποια αξιοσημειωτη διαφορα στη αποδοση του guest sυστηματος...
alkisg Δημοσ. 24 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2006 @qspock: τα 98 εγκαθιστούνται και στο D: και σε οποιοδήποτε άλλο partition, αλλά με τον περιορισμό ότι το πρώτο primary partition (δηλαδή το C) θα πρέπει να είναι FAT32 και όχι NTFS... Γι' αυτό και πρότεινα την ιστορία με το BIOS ή με κάποιον boot manager...
Marcos_Aurilius Δημοσ. 24 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2006 Χρησιμο topic τελικά, για όποιον τυχόν ενδιαφερόμενο, άσχετα που εγώ δεν το προχώρησα. To Virtual PC το είχα εξετάσει ως λύση, αλλά το προσπέρασα ψάχνοντας για κάτι πιο άμεσο. Δεν ήμουν και σίγουρος το κατα πόσον ένα παιχνίδι θα αναγνωρίσει τις εικονικές κάρτες γραφικών και ήχου που περνιούνται από το πρόγραμμα. Τέλος, FAT32 στο C??? Καλόοοοοο! ;-) Πλέον, ούτε να με πληρώνουν...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.