Panathachamp Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Λυπάμαι αλλά το μόνο που μπορώ να δεχτώ είναι κάτι σε Panathabasketchamp
vsls Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Θα συμφωνησω κ εγω για τον γαλλικο κινηματογραφο! Τα παιδια (τοτε) της Nouvelle Vague επασχαν απο υπερβολικη καταναλωση celluloid κ μελετησαν εις βαθος ολο το απλα εμπορικο κινηματογραφο τον αμερικανων οι οποιοι ελεγαν οτι γυριζαν ταινιες απλα για να πουλησουν οχι για καλλιτεχνικη καταξιωση. Αυτη η επιρροη φαινεται κυριως στα εργα του Godard κ του Truffaut οι οποιοι καταφεραν κ να αναδειξουν κ παλι αυτο το "χαμενο" εκεινη την εποχη ειδος! Για τις επιλογες απο γαλλικο κινηματογραφο συμφωνω με τους προηγουμενους οτι ειναι μια πολυ καλη αρχη αυτες οι ταινιες Οριακα θα μπορουσα να συμπεριλαβω το φουτουριστικο Alphaville του Godard μιας κ εχει εμφανεις επιρροες! Υ.Γ. Μη ξεχναμε οτι στο Vivement Dimanche! παιζει κ η γυναικαρα Fanny Ardant αυτο νομιζω φτανει για ακομα κ μη φαν των noir!
Akujin Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 to band of outsiders diathetei stoixeia film noir alla mono ekei den katatassetai kata tin tapeini mou gnwmi. einai gnisio paidi tis nouvelle vague i opoia exei daneistei stylistika kyriws stoixeia ap' ta noir, alla den exei kamia sxesi me ta klassika film noirs. an thelete, to perityligma einai noir
Panathachamp Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Κλείνω με τα ζευγάρια με τους Dana Andrews & Gene Tierney Αν κι έπαιξαν μόνο σε δυο ταινίες (και οι 2 του Otto Preminger) που μας ενδιαφέρουν, το Laura και το Where The Sidewalk Ends, ομολογουμένως ήταν και οι δυο εξαιρετικές, ιδιαίτερα το Laura, με ένα μεγάλο κομμάτι του να είναι φλασμπάκ, το οποίο άλλωστε αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στα noir. Το Where The Sidewalk Ends βασίζεται στο κλασικό "η γάτα και το ποντίκι", αν και ο ρόλος της πανέμορφης* Tierney είναι κάπως πιο περιορισμένος αυτήν τη φορά. *
Super Moderators paredwse Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Super Moderators Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Μια μικρή απορία: το Gilda πρέπει να το κατατάξουμε στα film noir; :?
vsls Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Κατα την γνωμη μου μπορει ανετα να μπει στη κατηγορια
Akujin Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 den to exw dei to Gilda alla pisteuw einai film noir kai to idio pisteuei kai to wikipedia pou to entassei sta ~30 notable films noir of the classic period
Panathachamp Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Κι εγώ συμφωνώ πως το Gilda είναι film noir. Αν και η δράση/σενάριο του είναι πολύ περιορισμένα (άλλωστε την Rita Hayworth είχαν, γιατί να μην περιστρέφεται όλη η ταινία γύρω από αυτήν; ), καλύπτει κάποιες τεχνικές και σεναριακές προϋποθέσεις (ιδίως την femme fatale) για να χαρακτηριστεί noir.
Panathachamp Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Να αναφέρω σ'αυτό το σημείο το κινηματογραφικό φεστιβάλ Noir City, που φέτος διεξάχθηκε για 4η χρονιά στο San Francisco. Κατά τη διάρκεια του προβάλλονται ταινίες του είδους, είτε "χαμένες" είτε όχι, είναι καλεσμένοι ηθοποιοί της εποχής και άλλα διάφορα ενδιαφέροντα. Όταν κι εφόσον αποκτήσω κάποια στιγμή τη δυνατότητα, δε βρίσκω κάποιον λόγο για να μην πάω. Κάντε κλικ εδώ για να πάρετε μια γεύση, ενώ εδώ αναφέρονται οι σκοποί του οργανισμού (διάσωση ταινιών που κινδυνεύουν να χαθούν - τους εύχομαι κάθε επιτυχία )
Super Moderators paredwse Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Super Moderators Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Mille merci για όλες τις απαντήσεις σας. (σκέφτομαι να τακτοποιήσω θεματικά τη DVDοθήκη μου - αλλά δεν το'χω αποφασίσει ακόμα)
Panathachamp Δημοσ. 24 Απριλίου 2007 Μέλος Δημοσ. 24 Απριλίου 2007 Ανασύρω το θέμα μιας και η καλή μας Criterion έκανε το θαύμα της και τον Ιούλιο θα κυκλοφορήσει το Ace in the Hole του Billy Wilder με πρωταγωνιστή τον Kirk Douglas. Αν και δεν την έχω δει ακόμα (είχα βρει μια σχετικά καλή έκδοση αλλά όταν πήγα να τη δω έμαθα τα νέα και πλέον θα περιμένω να τη δω σε πλήρη δόξα), σίγουρα οι κριτικές υπόσχονται (πάρα) πολλά. Μιας και ανέφερα την Criterion, πρόσφατα κυκλοφόρησε δύο noir του Jules Dassin, τα Brute Force (με τον Burt Lancaster, του αξίζει ξεχωριστό θέμα) και Naked City. Δεν τα έχω δει ακόμα, σύντομα όμως θα το κάνω. Αυτό που έχω δει είναι το Night and the City, με τον Richard Widmark (ομοίως, του αξίζει ξεχωριστό θέμα), το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα, ενώ ο Dassin έχει σκηνοθετήσει και το Thieves' Highway, που δε με ενθουσιάσε ιδιαίτερα. Ο noir κύκλος του Dassin κλείνει με την επιστροφή στην πατρίδα του (θύμα του μακαρθισμού) και το Rififi . [Μετά βρήκε τη Μερκούρη.]
vsls Δημοσ. 24 Απριλίου 2007 Δημοσ. 24 Απριλίου 2007 Ουτε εγω το εχω δει... Θα με κανεις να περιμενω ως τον Ιουλιο...
antreas18 Δημοσ. 24 Απριλίου 2007 Δημοσ. 24 Απριλίου 2007 To Gilda einai oposdipote film noir..diavasa ola ta post sas kai tis gnomes sas gia to poies tainies prepei na theorountai noir kai sigoura h "Gilda" anikei se auti ti katigoria.Episis einai polu kalh ektos apto oti einai noir me katapliktikous xaraktires
Panathachamp Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 Στο πλαίσιο αφιερώματος στον Dassin (βλ. και παραπάνω post), η ΕΤ-1 προβάλει σήμερα Τετάρτη το "Night and the City" (στις 24:00). Προσπαθήστε να μην το χάσετε, μια κλασική "loser's lane" κατά τον Eddie Muller (συγγραφέας-αυθεντία στα noir) περίπτωση. Μερικές μέρες πριν απεβίωσε και ο πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης ταινίας, Richard Widmark, ίσως ο τελευταίος μεγάλος της noir σειράς που είχε απομείνει. Υγ. Βλέποντας το ποστ #26 για τον Dassin, να προσθέσω πως το Brute Force ήταν εξαιρετικό, και αρκετά καλό αν και κάπως κατώτερο του πρώτου το Naked City.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.