Προς το περιεχόμενο

pc bsd vs free bsd?

IKARIWTHS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@apoikos: Αυτό που είπα περί license είναι πιο κοντά σε αυτό που λέει ο nske. Δηλαδή εφ' όσον δεν έχεις ένα τρισεκατομύριο διανομές και δεν έχεις περιορισμό περί source code κ.τ.λ. τι σε εμποδίζει από το να διανέμεις binaries και να χρησιμοποιείς package managers για να παίρνεις binary libraries;

Δε θεωρώ το OS X ίδιο με το BSD αλλά πιστεύω ότι σε κάποιους τομείς μπορεί να σου δώσει μια ιδέα.

Όσο για τα πακέτα δεν καταλαβαίνω γιατί binary package = desktop user.

Αν εγώ είμαι ένας admin και θέλω να στήσω 15 μηχανάκια (όχι απαραίτητα με το ίδιο software/hardware) πρέπει κάθε τι να το κάνω compile χωριστά; Κι αν μιλάμε για Celeron στα 450; Πρέπει να κάνω compile μέχρι το επόμενο release;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να έχεις ΚΑΙ binary package management.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@apoikos: Αυτό που είπα περί license είναι πιο κοντά σε αυτό που λέει ο nske. Δηλαδή εφ' όσον δεν έχεις ένα τρισεκατομύριο διανομές και δεν έχεις περιορισμό περί source code κ.τ.λ. τι σε εμποδίζει από το να διανέμεις binaries και να χρησιμοποιείς package managers για να παίρνεις binary libraries;

Το ξέρω ότι αυτό έννοούσες και σου είπα ότι η άδεια χρήσης δεν έχει σχέση με τα binaries. Η GPL δε σου απαγορεύει να διανέμεις binaries' date=' αρκεί να μπορεί όποιος θέλει να έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα από τον οποίο δημιουργήθηκαν τα binaries. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δε σου εγγυάται ότι δύο μηχανήματα με FreeBSD έχουν τις ίδιες βιβλιοθήκες. Μπορεί ο ένας να έχει π.χ. την libexpat.so.0.5 και ο άλλος τη libexpat.so.1.0. Αν εσύ διανείμεις ένα binary, πώς θα το κάνεις link; Οτιδήποτε έχω δει να διανέμεται σε binary-only μορφή για Linux τουλάχιστον (Matlab, skype, Google-Earth) ποτέ δεν ενσωματώθηκε σωστά στο υπόλοιπο σύστημα.

Όσο για τα πακέτα δεν καταλαβαίνω γιατί binary package = desktop user.

Αν εγώ είμαι ένας admin και θέλω να στήσω 15 μηχανάκια (όχι απαραίτητα με το ίδιο software/hardware) πρέπει κάθε τι να το κάνω compile χωριστά; Κι αν μιλάμε για Celeron στα 450; Πρέπει να κάνω compile μέχρι το επόμενο release;

Η διανομή πηγαίου κώδικα αποτελεί τον πιο ευέλικτο τρόπο διανομής software. Σου επιτρέπει να ρυθμίσεις το software σύμφωνα με τις ανάγκες σου, να φέρεις όλο το σύστημά σου στα μέτρα σου και να βελτιστοποιήσεις το compile. Ως αντιστάθμισμα είναι βέβαια χρονοβόρο, γι' αυτό και τα BSD's (το Free και το Net περισσότερο) διαθέτουν και binary πακέτα. Όταν είσαι sysadmin σε *NIX, το τελευταίο πρόβλημά σου είναι το αν θα κάνεις compile ή όχι ;-)

Σαφώς και η διανομή source είναι το καλύτερο.

Από filesystems τι χρησιμοποιείται στο BSD;

Από υποστήριξη hardware; Θα έχω πρόβλημα με το κλασσικό pc αν θέλω να το στήσω ή θα αναγκαστώ να επιλέξω hardware με βάση τη συμβατότητα με BSD;

Filesystem χρησιμοποιούν το UFS + τα "Soft Updates", μια πατέντα για να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του filesystem (όπως το Journaling του ext3 αλλά με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας). Κάνει τη δουλειά του και είναι αξιόπιστο (το χρησιμοποιώ σε μηχάνημα που δέχεται τακτικές διακοπές ρεύματος) -αν και λένε ότι θα το αντικαταστήσουν λόγω της μη απαραίτητης πολυπλοκότητάς του-. Φυσικά υπάρχει συμβατότητα και με άλλα filesystems, αλλά προτείνεται η χρήση του προκαθορισμένου.

Σε ότι αφορά τους drivers, το FreeBSD κάνει "συμφωνίες με το διάβολο" (non-disclosure-agreements με εταιρίες hardware), ώστε να έχει για αποκλειστική χρήση hardware specifications ή customly-made driver blobs). Το πιθανότερο οτι δε θα έχεις κανένα πρόβλημα, αλλά για καλό και για κακό κάνε την έρευνά σου πριν αγοράσεις κάτι (υπάρχουν ορισμένες δύσκολες κατηγορίες συσκευών όπως DSL modems σε PCI interfaces και κάρτες γραφικών). Συμβουλέψου το http://www.freebsd.org/releases/6.1R/hardware-i386.html.

To OpenBSD είναι απολύτως άκαμπτο και δέχεται στο base system μόνο ανοιχτό λογισμικό BSD licence (με 1-2 αναγκαστικές εξαιρέσεις όπως ο GCC). Σε καμία περίπτωση δεν δέχεται drivers με binary-blobs (πόσο μάλλον drivers που διανέμονται ολόκληροι σε binary). Οπότε δεν υποστηρίζει πολλά πράγματα (π.χ. δεν υπάρχει υποστήριξη για 3d acceleration μέσω καρτών γραφικών). Αλλά αυτά που υποστηρίζει τα υποστηρίζει τέλεια και ξέρεις ότι ο κόσμος να χαλάσει, θα δουλεύουν όπως πρέπει (που δε συμβαίνει αλλού). Για το τι υποστηρίζει το OpenBSD συμβουλέψου το http://www.openbsd.org/i386.html#hardware.

Για κάποιο λόγο μετά το install δεν έκανε boot.

Υποψιάζομαι την πατάτα που έλεγε περί ορισμού σειράς των drives στο BIOS...

Έλεγε ότι δε μπορεί να βρει τον kernel του.

Δεν πρέπει να έχει σχέση, καθώς το FreeBSD αγνοεί τελείως τις πληροφορίες του BIOS σχετικά. Δηλαδή μόνο αν άλλαζες τη σειρά των δίσκων μετά την εγκατάσταση θα άλλαζε κάτι.

Μάλλον κάποιο μπέρδεμα με τον ορισμό των partition κατά το installation :???:

Ναι όντως τώρα το διάβασα πιο καλά στα docs.

Πάντως ο loader μου έλεγε Could not find a kernel.

Τώρα τι παίζει δεν ξέρω.

Ο GrUB μπορεί να bootάρει το FreeBSD; Θα φτιάξω ένα pc για να τρέχω μόνο linux και αν είναι να του πετάξω έναν ακόμα δίσκο πάνω και να παίξω FreeBSD/Debian dual-boot.

to ebala shmera,eixa 2 problhmata omws paidia!se ena sklhro sata pou exw gia deytero(xwrismeno se 2 partition) eblepe mono to ena!to deytero pou den eblepe einai to shmadiko gia mena!kai to allo problhma einai pws de mporousa na syndethw sto internet

Δοκίμασες με mount -t msdos /dev/ad0s4 /kapia/diadromi ;

(/dev/ad0s4 θα ήταν το 4ο κατά σειρά primary partition του πρώτου δίσκου, αντικατάστησέ το ανάλογα με το που βρίσκεται το fat32 partition. Το που βρίσκεται μπορείς να το βρεις εύκολα εγκαθιστόντας το πακέτο "linuxfdisk" και δίνοντας "fdisk-linux -l /dev/ad0" -για τον 1ο δίσκο-)

• 4 εβδομάδες αργότερα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...