IKARIWTHS Δημοσ. 14 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 14 Ιουνίου 2006 παιδιά ποιος ξέρει να μου πει τι διαφορα έχει το pc-bsd http://www.pcbsd.org/downloadISO.php με το free bsd? ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/re...SO-IMAGES/6.1/ θέλω να κατεβάσω μια έκδοση για να δοκιμάσω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Το PC-BSD είναι ετοιματζίδικο FreeBSD με γραφική εγκατάσταση, και σύστημα πακέτων παρόμοιο με τους installation wizzards των windows. Τα αναμφισβήτητα κακά του είναι ότι στα διαθέσιμα πακέτα software δεν υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία και τα περισσότερα μένουν πίσω σε εκδόσεις. Φυσικά μπορείς να εγκαθιστάς software με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά τότε δεν υπάρχει λόγος να μην προτιμήσεις το FreeBSD και να έχεις τα πάντα εγκατεστημένα σε ένα ομοιόμορφο σύστημα που διαθέτει κάπου 15.000 πακέτα πάντα στις τελευταίες τους εκδόσεις. Πάντως σαν πρώτη επαφή σίγουρα θα σου φανεί πολύ πιο αυτόματο το PC-BSD, αλλά κατα τη γνώμη μου -που έχω ξαναπεί και σε άλλο thread- αυτό συνεπάγεται προβλήματα και ταλαιπωρίες όταν χρειαστεί "να σηκώσεις το καπό". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NoD Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Πάντως ακόμη και αν προτιμήσεις το pcbsd,απέφυγε τα pbi (πακέτα για αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων).Για κάθε εφαρμογή που θα εγκαθιστάς δημιουργεί ένα φάκελο με όλα τα depedencies (libs,κλπ) που χρειάζεται.Το κακό σε αυτό είναι ότι ενώ θα μπορούσαν κάποιες εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν κοινούς πόρους,κάτι τέτοιο να μη γίνεται και η μνήμη σου να γεμίζει με άχρηστες κόπιες (όπως και ο δίσκος σου). Θα συμφωνήσω με τον nske,δε βρίσκω λόγο να προτιμήσεις το pcbsd,αντί του freebsd.Η δήθεν ευκολία μάλλον εις βάρος σου θα καταλήξει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
darkthan Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 sigritka me ubuntu debian slackware ktlp ti diafores exoun ta bsd??? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Meredoth Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Ta BSD einai vasismena pano se pragmatiko unix eno to linux einai unix like. Exoun diaforetiki EULA kai einai diaforetiki filosofia ton kataskevaston tous. Se anti8esi me tous Linux dev pou 8eloun na ginei to sistima tous gnosto kai na kataklisi ton kosmo i an8ropoi piso apo to BSD endiaferontai mono kai mono na ftiaksoun ena sistima me ton diko tous tropo, poles fores disxristo kai poliploko alla aksiopisto kai aprovlimatisto http://www.freebsd.org/doc/en/articles/explaining-bsd/comparing-bsd-and-linux.html Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Αξίζει να υπογραμμίσουμε την εξής πρόταση γιατί όντος από τη σκοπιά του χρήστη οι διαφορές είναι μικρές. For the average user, the difference is surprisingly small: Both are UNIX® like operating systems Πάντως με τόσο ραγδαία ανάπτυξη που υφίστανται τα *BSD (ειδικά το freebsd), σε λίγα απτά πράγματα μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο "unix-like" από μία διανομή linux (και δεν έχει και καμία σημασία, γιατί ούτε το UNIX ούτε τα παράγωγα πρώτης γενιάς του ήταν πανάκια -και άλλωστε πόσοι τα έχουν χρησιμοποιήσει; ). Το σημαντικό είναι ότι τα BSD έχουν καλύτερη συσπείρωση από τις περισσότερες διανομές linux, καλύτερη συνεργασία, οι developers τους είναι γενικά πιο έμπειροι (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό), το documentation ασύγκριτα καλύτερο και το τελικό προϊόν πιο αξιόπιστο, αν και συνήθως όχι τόσο "bleeding edge" στον τομέα των επιδόσεων και των χαρακτηριστικών. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
coolman Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Δηλαδή εγώ σαν τελικός χρήστης στο desktop θα δώ κάποια διαφορά ανάμεσα σε linux και *-BSD στον τομέα των επιδόσεων; π.χ. σε ταχύτητες δικτύου ή απόκριση συστήματος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2006 Για την ταχύτητα του δικτύου δεν τίθεται θέμα, δεν θα δεις καμία διαφορά. Κατά τα άλλα δεν είναι όλα τα *BSD το ίδιο, το OpenBSD έχει άλλες προτεραιότητες οπότε στην αποκρισιμότητα συστήματος και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είναι λογικό να υστερεί σε επιδόσεις. Το FreeBSD τεχνικά είναι ευθέως ανταγωνιστικό με το linux σχεδόν στα πάντα, απλά τα defaults του τείνουν να είναι πιο συντηρητικά και stable από ότι αυτά των περισσότερων διανομών linux. Σε χρήση desktop δε νομίζω ότι θα δεις μετρήσιμη διαφορά, μια χαρά πάνε και τα δύο. Τώρα αν το FreeBSD έχει ένα κλασμα του δευτερολέπτου καθυστέρηση για κάποια πράγματα όταν η CPU δεν έχει ελεύθερους κύκλους σε σχέση με εναν unstable linux kernel με πειραματικό scheduler και λοιπά patches, δεν χάλασε κι ο κόσμος ούτε είναι κάτι μετρήσιμο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
trospe Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Αξίζει να υπογραμμίσουμε την εξής πρόταση γιατί όντος από τη σκοπιά του χρήστη οι διαφορές είναι μικρές. Πάντως με τόσο ραγδαία ανάπτυξη που υφίστανται τα *BSD (ειδικά το freebsd)' date=' σε λίγα απτά πράγματα μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο "unix-like" από μία διανομή linux (και δεν έχει και καμία σημασία, γιατί ούτε το UNIX ούτε τα παράγωγα πρώτης γενιάς του ήταν πανάκια -και άλλωστε πόσοι τα έχουν χρησιμοποιήσει; ). Το σημαντικό είναι ότι τα BSD έχουν καλύτερη συσπείρωση από τις περισσότερες διανομές linux, καλύτερη συνεργασία, οι developers τους είναι γενικά πιο έμπειροι (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό), το documentation ασύγκριτα καλύτερο και το τελικό προϊόν πιο αξιόπιστο, αν και συνήθως όχι τόσο "bleeding edge" στον τομέα των επιδόσεων και των χαρακτηριστικών.[/quote'] Ειλικρινά χαίρομαι να διαβάζω κάποια τοπικ σαν και αυτό. Ωραίο κλίμα και όμορφα διατυπωμένες/σωστές απαντήσεις. 8-) Α ρε open source.... ;-) @nske Kατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι κι ένας λόγος που οι bsdάδες τσαμπουκαλεύονται με το slackware μιας και είναι το πιο low level linux...almost unix. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sugoruyo Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής. Αν θέλω να στήσω ένα "server" σε ένα δίκτυο για να παρέχω κάποια services τι μου προσφέρει το linux παραπάνω από το BSD και αντίστροφα. Ποιά είναι τα + και τα - των 2 συστημάτων για τέτοια χρήση. Αν ήθελα να τα στήσω σαν ένα desktop/laptop για χρήση από το μέσο χρήστη; Π.χ. το BSD τι window manager έχει; από package management πώς τα πάει; και τι γίνεται με τις κλασσικές εφαρμογές που θέλει ο μέσος χρήστης να τρέξει; από codecs τι παίζει; flash/java για το browser; Και γιατί αυτή η στάση απέναντι στο linux; Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι οι BSDάδες θεωρούν το linux σαν κακή απομίμηση και κάπως σαν να το σνομπάρουν. Απλά το linux μάλλον είναι πιο mainstream και πιο desktop. Αλλά γιατί όπου βρω BSDάκια και του αναφέρω linux ξυνίζει τη μούρη; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής. Αν θέλω να στήσω ένα "server" σε ένα δίκτυο για να παρέχω κάποια services τι μου προσφέρει το linux παραπάνω από το BSD και αντίστροφα. Ποιά είναι τα + και τα - των 2 συστημάτων για τέτοια χρήση. Κατ' αρχήν αυτό εξαρτάται από το ίδιο το δίκτυο. Αν δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις' date=' τότε λίγο-πολύ τα ίδια είναι. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που θες πολύ ενισχυμένη ασφάλεια, οπότε θα πρέπει να καταφύγεις στα «καλούδια» του OpenBSD. Αν ήθελα να τα στήσω σαν ένα desktop/laptop για χρήση από το μέσο χρήστη; Π.χ. το BSD τι window manager έχει; από package management πώς τα πάει; και τι γίνεται με τις κλασσικές εφαρμογές που θέλει ο μέσος χρήστης να τρέξει; από codecs τι παίζει; flash/java για το browser; Το userspace είναι σχεδόν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις: τα BSD έχουν KDE, GNOME, XFCe κλπ ακριβώς όπως και το Linux. Η προγραμματιστική «συγγένεια» του Linux και των *BSD επιτρέπει στις περισσότερες εφαρμογές να τρέχουν και στις δύο οικογένειες συστημάτων με πολύ μικρές τροποποιήσεις. Απλά, για το μέσο χρήστη, ίσως το Linux να είναι καλύτερο, διότι έχει ευκολότερα διαθέσιμο software και διανομές πιο φιλικές από τα *BSD. Και γιατί αυτή η στάση απέναντι στο linux; Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι οι BSDάδες θεωρούν το linux σαν κακή απομίμηση και κάπως σαν να το σνομπάρουν. Η ιστορία αυτή πάει πολύ πίσω: όταν το Πανεπιστήμιο του Berkeley αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη του UNIX του (BSD = Berkeley Software Distribution) και να το διαθέσει στην Κοινότητα υπό την άδεια χρήσης BSD, τότε όλοι ήλπισαν ότι θα είχε μεγάλη απήχηση. Σύντομα όμως ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη με εμπλεκόμενους τα Bell Labs και την AT&T, οι οποίες θεωρούσαν ότι το BSD έχει κομμάτια του κώδικα από το δικό τους «original» UNIX, και ως εκ τούτου είναι παράνομο. Την ίδια εποχή περίπου το Linux έκανε τα πρώτα του βήματα ως το «Εναλλακτικό Λειτουργικό», και έδινε πνοή στο GNU project που μέχρι τότε του έλειπε ο πυρήνας που θα το έκανε ένα ολοκληρωμένο Λειτουργικό Σύστημα. Οι διάφορες εταιρίες (IBM, SGI κλπ) που ήθελαν να επενδύσουν στο OSS, βλέποντας σε εξέλιξη τη διαμάχη μεταξύ BSD και AT&T, φοβήθηκαν να επενδύσουν στο BSD και αντ' αυτού προτίμησαν το GNU/Linux (που εκείνη την εποχή όντως ήταν πολύ πιο πίσω). Αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν αποδέχθηκε η BSD κοινότητα, το πως δηλαδή η BSD 4.3, τεχνικά πληρέστερη και στιβαρότερη, παραμερίστηκε από το GNU/Linux. Απλά το linux μάλλον είναι πιο mainstream και πιο desktop. Αλλά γιατί όπου βρω BSDάκια και του αναφέρω linux ξυνίζει τη μούρη; Δεν μπορείς απλά να περιγράψεις το Linux ως πιο «mainstream» και πιο «desktop», διότι, π.χ. το FreeBSD είναι το ίδιο mainstream και desktop με το Linux, συγκρινόμενα και τα δύο με το OpenBSD :-P. Η μεγάλη διαφορά των BSD's από το Linux είναι η άδεια χρήσης, η προέλευση του κώδικα και το μοντέλο ανάπτυξης: Η άδεια χρήσης των BSD δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στον τελικό αποδέκτη, αφού μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το software. Αντίθετα, η GPL επιτρέπει στον τελικό αποδέκτη να κάνει ό,τι θέλει, αλλά αν τροποποιήσει τον κώδικα, θα πρέπει να τον αναδιανείμει με την ίδια άδεια. Ο κώδικας των BSD's είναι απευθείας απόγονος του πρώτου UNIX των Bell Labs. Αντίθετα, ο κώδικας του Linux προέρχεται από το GNU project, το οποίο έγραψε από το μηδέν ολόκληρο το userspace του UNIX υπό την GPL άδεια χρήσης. Το μοντέλο ανάπτυξης τόσο του GNU, όσο και του πυρήνα του Linux, είναι πιο «ανοιχτό» και «άναρχο» από αυτό των BSD's, με αποτέλεσμα το Linux να κινείται ταυτόχρονα προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Ναι μεν αυτό του στερεί πολλές φορές τα πρωτεία σε επιμέρους τομείς (π.χ. ασφάλεια), είναι όμως αυτό που ενσωματώνει ταχύτερα τις νέες τεχνολογίες απ' όλα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sugoruyo Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Εξακολουθώ να έχω την απορία: Τι package management έχει το FreeBSD; Λογικά λόγω άδειας θα πρέπει να διανέμονται οι εφαρμογές σε πιο Windows-like μοντέλο. Δηλαδή κάποιο .tbz με το εκτελέσιμο έτοιμο. Αλλά από εγκατάσταση; Προσωπικά μου αρέσει το apt. Επίσης το pacman στο arch μου φάνηκε καλό. Σε αντίθεση με το RPM και το Gentoo στυλ του να τα κάνεις όλα compile και να τρως τη ζωή σου. Έχω ένα Mac Mini (Mac OS X 10.4 - κοινώς FreeBSD-based) και διαπιστώνω φοβερή σταθερότητα. Επίσης παρατηρώντας τα στατιστικά της NetCraft διαπιστώνω ότι οι σταθερότεροι web-servers τρέχουν σε BSD variants. Εξακολουθώ όμως να βρίσκω το BSD υπερβολικά συντηρητικό. Αν είναι να κάνω install από sources ή με shell scripts να μου λείπει το βύσσινο. Τουλάχιστον με ένα Synaptic κάνεις τη δουλειά σου γρήγορα. Η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να αφήσουν τις έριδες και τις πίκρες κατά μέρος και να κοιτάξουν να μάθουν από το linux όπου έχει πάει καλύτερα. Ας μη γινόμαστε fan-boys. Ο φανατισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της έλλειψης νοημοσύνης. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NullScan Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Το freebsd έχει package managment σχεδόν ίδιο με αυτόν του gentoo. Το λέει και στο site του gentoo άλλωστε ότι το portage είναι εμπνευσμένο από το BSD. Όσο για το θέμα του να μάθει κάποιος από τον άλλον είναι πολύ μεγάλο... Πιό γρήγορα θα λύσουν τις διαφωνίες τους ο torvalds με τον (είμαι ο σύγχρονος πατριάρχης τής θεωρίας λειτουργικών συστημάτων a.k.a.) Tanenbaum για το άν είναι καλύτερος ο micro kernel ή ο monolithic... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Εξακολουθώ να έχω την απορία: Τι package management έχει το FreeBSD; Όπως είπε και ο NullScan' date=' έχει τα ports, δηλαδή ένα δέντρο με makefiles, που κατεβάζει τα sources, κάνει compile και τα εγκαθιστά. Πέρα από αυτό, έχει και binary packages για ένα πολύ μεγάλο μέρος του software, μαζί με ένα σετ εργαλείων για τη διαχείρισή τους (pkg_add κλπ). Είναι δηλαδή πιο κοντά στο archlinux (ABS + pacman), απ' ότι στο gentoo (portage). Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ. Λογικά λόγω άδειας θα πρέπει να διανέμονται οι εφαρμογές σε πιο Windows-like μοντέλο. Καμία άδεια χρήσης δε σε εμποδίζει να διανείμεις τις εφαρμογές σου σε binary form ;-) Το πρόβλημα με τα binaries στο UNIX όμως είναι ότι, σε αντίθεση με τα windows, κανείς δε σου εγγυάται ότι 2 τυχαία τυπικά συστήματα θα έχουν εγκατεστημένες τις ίδιες βιβλιοθήκες. Έχω ένα Mac Mini (Mac OS X 10.4 - κοινώς FreeBSD-based) και διαπιστώνω φοβερή σταθερότητα. Επίσης παρατηρώντας τα στατιστικά της NetCraft διαπιστώνω ότι οι σταθερότεροι web-servers τρέχουν σε BSD variants. Το OS X δεν είναι απόλυτα FreeBSD-based. Έχει κώδικα από το FreeBSD, το Mach 3.0 Microkernel και το NeXTSTEP. Μη θεωρείς ότι είναι το ίδιο πράγμα. Εξακολουθώ όμως να βρίσκω το BSD υπερβολικά συντηρητικό. Αν είναι να κάνω install από sources ή με shell scripts να μου λείπει το βύσσινο. Τουλάχιστον με ένα Synaptic κάνεις τη δουλειά σου γρήγορα. Μην το χρησιμοποιείς τότε ;-). Τα BSD's έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης/λειτουργίας και κάνοντάς το έχουν - εμμέσως - παραιτηθεί της διεκδίκησης του Desktop του απλού χρήστη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2006 Απλά το linux μάλλον είναι πιο mainstream και πιο desktop. Αλλά γιατί όπου βρω BSDάκια και του αναφέρω linux ξυνίζει τη μούρη; Εγώ νομίζω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο (αν όχι το μεγαλύτερο) μέρος των Linux users είναι και μένουν "outsiders", απλά είδαν φως και μπήκαν. Δεν έχουν διάθεση να αφιερώσουν χρόνο και να ασχοληθούν σοβαρά (κάτι που είναι απαραίτητο για τέτοια λειτουργικά), αλλά αντίθετα έχουν όρεξη να αναθέτουν τα προβλήματά τους στους άλλους, χωρίς να προτίθενται να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι. Με άλλα λόγια, είναι windows users που απλά έχουν κάπου εγκατεστημένο linux και τους αρέσει να αγοράζουν μποξεράκια TUX. Βέβαια οι ίδιοι δεν το βλέπουν έτσι, απλά είχαν διαφορετικές προσδοκίες και κανείς δε τους είπε περί τίνος πρόκειται, ενώ τα screenshots του SUSE και του UBUNTU άφηναν να εννοηθεί ένα windows-like, περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερες γνωστικές απαιτήσεις που θα κάλυπτε τα πάντα (όπως στα windows). Αντίθετα οι users των BSD είναι σχεδόν όλοι συνειδητοποιημένοι και γι' αυτό υπάρχει καλύτερη συνενόηση και λιγότερες παρεξηγήσεις. Ένα άλλο σημείο τριβής, είναι ότι μεγάλο μέρος της user/developer base των BSD επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν εμπορικά εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού ή μέρος τους, και προφανώς το licence του Stallman τους εμποδίζει. Προσθέτουμε και το γεγονός ότι οι linux (GPL) developers μπορούν πρακτικά να χρησιμοποιήσουν στα projects τους οποιοδήποτε μέρος BSD κώδικα χωρίς πρόβλημα (καθώς είναι λιγότερο δεσμευτική άδεια), ενώ το αντίθετο μπορεί να συμβεί μόνο υπό προϋποθέσεις. Έτσι πολλοί BSD developers αισθάνονται καταπιεσμένοι από τους "παραπλανημένους, ονειροπόλους stallman-fanboys" και θεωρούν την GPL σαν μια ρατσιστική licence-παγίδα που διαρκώς επεκτείνεται εις βάρος τους (ναι υπάρχουν developers που το πιστεύουν ). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.