Papajohn Δημοσ. 10 Ιουνίου 2006 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2006 http://www.creative.com/products/product.asp?category=4&subcategory=25&product=14090 http://www.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=205&product=14257 Πρόσφατα αναβάθμισα τον ηχητικό τομέα του PCιού μου οπότε ας βοηθήσω και εγω κάθε ενδιαφερόμενο. Κατ' αρχήν μέχρι προχθές διέθετα μια Sound Blaster Live! Player 1024 και ένα σετάκι Soundworks FPS100 αν θυμάμαι καλά, με 4 ηχείάκια και ένα woofer. Πριν 2 χρόνια περίπου χάλασε το woofer και λειτουργούσε μόνο ως ενισχυτής. Μιας και αδυνατούσα να το φτιάξω έμεινα έτσι μέχρι πριν από 1 μήνα. Η μουσική που ακούω (παραδοσιακό και έντεχνο) δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε sub οπότε δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα. Ηθελα κατ' αρχάς ένα νέο set ηχεία 5.1. Όντας ευχαριστημένος απο τα προηγούμενα μου, πήγα πάλι σε Creative με "κλειστά μάτια". Η καλή τους τιμή (~70?) ήταν σημαντικός παράγοντας. Μιας και η κάρτα ήχου μου δεν είχε υποστήριξη για 5.1 αγόρασα και μια low level Audigy των 20?. Κάρτα Ήχου ------------------------------------------- Υποστήριξη ΕΑΧ, χαμηλή τιμή, δυνατότητα 7.1. Αυτό είναι το moto της κάρτας και αυτά προσφέρει. Σε σχέση με την Player 1024 που είχα είναι πάνω κάτω παρόμοια χωρις όμως MIDI port και extra line in. Συγκεκριμένα έχει 4 μόνο βύσματα εκ των οποίων τα 3 είναι για ηχεία (5.1) και άλλο ένα pass par tout! Το επιπρόσθετο βύσμα είναι είτε για 7.1 ηχεία, είτε για mic in είτε για line in. Μιας και έχω και μικρόφωνο και tv tuner χρειάστηκε να αγοράσω ένα ανταπτοράκι 2 σε 1 mini jack ωστε να συνδέσω και τα 2. Η κατασκευή λειτουργεί αλλά δεν είναι ότι καλύτερο. Η υποστήριξη της κάρτας στα XP SP2 είναι άψογη ενώ αντικαθίσταται και το sound configuration των XP απο το prorpietary της Creative το οποίο είναι αρκετά καλό. Το άχημα στην υπόθεση είναι τα ...Vista. Στο site με τους Vista beta drivers της Crative Η μόνη απο τις "νέες" καρτες χωρις beta drivers για τα Vista είναι η Audigy SE. Δεν αναφερεται κάπου οτι δε θα κυκλοφορήσουν όπως για άλλες κάρτες αλλά ούτε και κάποια ένδειξη ToBeAnnounced. Είναι σαν να έχει ξεχαστεί η κάρτα. Ο σύνδεσμος εδώ: http://dmzweb3.europe.creative.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE/,/?St=857,E=0000000000129008150,K=4067,Sxi=0,VARSET=ws:http://www.creative.com/,case=14186 Γενικά η κάρτα είναι ακριβώς αυτό που ήθελα. Υποστήριξη 5.1 και 7.1 με πολύ χαμηλό κόστος και πολύ καλή υποστήριξη απο το λειτουργικό. Το EAX κάνει τα υποστηριζόμενα παιχνίδια πολύ ρεαλιστικά (μολίς τερμάτησα το Call Of Duty 2) και σε συνδιασμό με το ανάλογο set ηχείων η εμπειρία είναι πολύ ωραία. Αν ήχουν σίγουρος πως θα υποστηριχθεί στα Vista θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα. Ηχεία --------------------------------- Η συσκευασία τους είναι η κλασσική creative. Τα πάντα πολύ προσεγμένα. Κάτι που ήταν διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα ηχεία μου είναι η μη ύπραξη full stands για τα πίσω ηχεία. Προσωσπικά δε τα χρειάστηκα αλλά ανάλογα με τον χώρο ίσως είναι χρήσιμα. Φυσικά πωλούνται χωριστά... Εναλλακτικά μπορείς να καρφώσεις τα ηχεία στο τοίχο η να χρησιμοποιήσεις τα μικρούλα stands της συσκευασίας που κάνουν όμως μόνο για τραπέζι/βιβλιοθήκη. Το woofer είναι αρκετά ευμεγεθές ενω τα sattelites είναι διαφορετικά μπρος και πίσω. Τα 3 μπροστά έχουν ένα extra tweeter για καλύτερη απόδοση των υψηλών συχντοτήτων, όπως διαβάζω στη σελίδα της Creative. Υπάρχει επίσης ένα μικρό ενσύρματο χειρηστήριο με τα εχξής στοιχεία: 1. Ένα LED για το αν είναι on/off τα ηχεία. 2. Ποτενσιόμετρο έντασης που χρησιμοποιείται και ως On/off διακόπτης. 3. Ποτενσιόμετρο Bass Level για ρύθμιση του woofer. 4. Line in για τα ηχεία στο οποίο μπορείς να συνδέσεις ανεξάρτητα απο το PC μία πηγή ήχου, πχ iPod και να ακούσεις τη μουσική σου. 5. Headphones out ωστε να συνδέσεις ακουστικά χωρις να σκύβεις πίσω απο το pc. Μόλις συνδέθουν ακουστικά τα ηχεία κλείνουν αυτόματα. Δε σας κρύβω πως το Line In των ηχείων ήταν ένα απο τα πράγματα που μου άρεσαν ιδιαίτερα πριν τα πάρω. Η υλοποίησή τους όμως απλά ...sucks. Όταν συνδέεις μια stereo πηγή ήχου (εγω το κινητό μου ας πούμε) τότε δεν παίζουν και τα 5 ηχεία αλλά μόνο τα 2 μπροστά! Η απόλυτη ξενέρα μιας και τα 2 ηχεία δεν είναι αρκετά για ένα φυσιολογικό δωμάτιο. Στη version 2 των ηχείων ίσως το βελτιώσουν.... Πάμε τώρα στην ηχητική τους απόδοση. Πρώτη παρατήρηση τα πολύ καλά μπάσα που δίνει το sub. Όπως σας είπα, δεν είχα ιδιαίτερες απαιτήσεις απο το sub μου. Έτσι όταν ακόυω τη δική μου μουσική έχω τον ρθυμιστή του μπάσου στο 2/10 και μου φαίνεται και πολύ. Όταν πάλι βάλω κανα τραγούδι που θέλει μπάσα τοόιτε εντυπωσιάζομαι. Πάνω απο το 5/10 δε το πάω ποτέ καθώς μετά ακού μόνο "ντουπ ντυπ" και δεν είναι το στυλ μου! Τα satelites τώρα είμαι αρκετά τυχερός και τα έχω τοποθετήσει σε σωστες θέσεις μέσα στο δωμάτιό μου. Ο ήχος που αποδίδουν δεν είναι κατι ιδιαίτερα καλύτερο απο τα παλια FPS100 μου (τα οποία τα είχα πάρει το 1999-2000...) Για τα χρήματα τους η εμπειρία είναι πολύ καλή όμως δεν θα εντυπωσιάσουν κανένα. Κάτι που μου κάνει άχημη εντύπωση είναι ότι δουλεύουν σε αρκετά μεγάλη στάθμη εντασης. Τώρα ας πούμε ακού μουσική σε φυσιολογική ένταση ωστε να μη διαμαρτύρονται απο τα διπλανά δωμάτια. Η ένταση είναι στο 5/10. Όταν θέλω να δυναμώσω περισσότερο τότε φτάνω στα 7/10 και ακούγεται ερκετά το κλασικό "φςςςςς". Τα ηχεία είναι λογικά μικρής ισχύος, τα προηγούμενά μου όμως άν και λιγότερα (4) ήταν καλύτερα στο τομέα. Σε ταινίες τα πάντα είναι μια χαρά, για τους διαλόγους λειτουργεί μόνο το κεντρικό αλλα είναι γνωστή η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Τα εφέ πάντως είναι απολαυστικά όπως σε κάθε πολυκάναλο σύστημα. Ένα πολύ ωραίο στοιχείο που δίνουν οι drivers της κάρτας ήχου είναι η δυνατότητα ρύθμισης της σχετικης ένταση των ηχείων ανάλογα με την θέση του ακροατή. Καθως λοιπόν κάθομαι πιο κοντά στα μπρος ηχεία, ο driver της creative μου δίνει την δυνατότητα να δυναμώσω περισσότερο τα πίσω ωστε να μην "χάνονται" σε σχέση με τα μπρος. Πραγματικά πολύ χρησιμη δυνατότητα. Τελικές εντυπώσεις: ---------------------------------------- Κάρτα ήχου: -άριστη αγορά για να συνοδεύσει ένα πολυκάναλο σύστημα ηχείων -ΕΑΧ Advanced HD σε χαμηλή τιμή για παιχνίδια -άριστη υποστήριξη στα XP -άγνωστη υποστήριξη στα Vista -λίγες θύρες, άλλη μια θα ήταν απαραίτητη. Rating: 9/10 Ηχεία: -Καλή τιμή για σύστημα 5.1 -Ωραία μπάσα, όχι κάτι το εντυπωσιακό σαν συνολική ακουστική απόδοση. -Πρακτικό χειριστήριο με line in/head out. -Απαράδεκτη η υλοποίηση του line in. -Ωραία μαύρη εμφάνιση, αν και είναι υποκειμενικό Rating: 7/10 Αυτά, ελπίζω να βοήθησα!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.