Προς το περιεχόμενο

Πάγωμα και... ξεπάγωμα στα παιχνίδια

Leftos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κατ' αρχάς, ο υπολογιστής μου (...μετά την αναβάθμιση):

Processor: AMD Athlon 64 3700+ (OCed @ 2.5GHz)

Videocard: XFX 7600GT (OCed @ 600/1600)

Motherboard: ASUS A8N5X

Memory: 4x512 OCZ Gold DDR1 (400MHz)

Soundcard: SoundBlaster Audigy 4

PSU: Chieftec 420W

Storage: 3 HDDs (Total 320GB)

(Σόρρυ για τα αγγλικά, αλλά έκανα αντιγραφή επικόλληση από το προφίλ μου στο Guru3D.com)

Και τώρα το πρόβλημα! Κατά τη διάρκεια που παίζω 3D παιχνίδια, μετά από λίγη ώρα, τα γραφικά παγώνουν τελείως, ενώ ο ήχος συνεχίζει και το ποντίκι ακόμα ανταποκρίνεται (αν παίζω windowed). Μετά από λίγα δευτερόλεπτα όμως, ήχος και ποντίκι παγώνουν κι αυτά, αλλά δεν περνάνε 10 δευτερόλεπτα και όλα επιστρέφουν στο φυσιολογικό, σαν να μην έγινε τίποτα! Ούτε μήνυμα λάθους, ούτε μπλε οθόνη, ούτε κάτι στο Event Log.

Η τελευταία δοκιμή έγινε με το FS2004 σε παράθυρο και ένα temperature monitor της κάρτας γραφικών από πίσω. Παρατήρησα λοιπόν ότι και το monitor παγώνει, και με το που θα ξεπαγώσει ο υπολογιστής αναφέρει θερμοκρασία κατά 6 βαθμούς χαμηλότερη, η οποία όμως καθώς το παιχνίδι συνεχίζει σύντομα επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν.

Έχω δοκιμάσει διάφορους drivers και για την κάρτα γραφικών και για τη motherboard, ενώ το bios μου είναι ότι πιο τελευταίο βρήκα στην ASUS, αλλά το πρόβλημα παραπάνω.

Όπως βλέπετε παραπάνω, έχω υπερχρονίσει επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Τον επεξεργαστή 300MHz, ενώ έχω διαβάσει ότι με ασφάλεια ανεβαίνει πολύ παραπάνω, ενώ οι χρονισμοί της κάρτας γραφικών είναι λίγο χαμηλότεροι από αυτούς που είχε αναφέρει το ATITool ως stable.

Τι μπορεί να φταίει λοιπόν; Ελλατωματική η καινούργια κάρτα γραφικών; Πολύ υψηλό το overclock; H μήπως τα 420watt δεν είναι αρκετά για το σύστημα μου;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

Οι θερμοκρασίες όμως όπως τις έχω τσεκάρει είναι κάθε άλλο παρά ανησυχητικές, γιατί αν κατάλαβα καλά αναφέρεσαι στον υπερχρονισμό.

Υ.Γ. Δε χρείαζεται να είσαι τόσο ειρωνικός με το πρώτο μου post στο φόρουμ. Κι εσύ κάποτε ήσουν αρχάριος, φαντάζομαι.

Δημοσ.

Mia kai exeis kanei overclock se epeksergasth kai karta grafikwn den tha prepei na psaxneis kai poly parapera thn aitia twn provlhmatwn sou. Doulepse ta sta kanonika tous epipeda kai an exeis provlhma tote to syzhtame... Se kathe periptwsh to overclocking ginetai anevazontas siga siga kai efoson doulepsoume ligo to pc wste na doume oti den exei provlhma.

A, den einai aparaithto oti sou kollaei logw thermokrasias... To na pavei na einai stable ena systhma mporei kai na einai apla apo ton yperxronismo.

Δημοσ.

Ευχαριστώ parisb. Πράγματι, επανέφερα το χρονισμό του επεξεργαστή και επαναλαμβάνω τη δοκιμή με το FS2004 (τελικά είναι πολύ βολικό για τέτοιου είδους δοκιμές). Θα δούμε.

Και ένα παράδοξο. Το 3DMark06, που υποτίθεται ότι φτάνει το σύστημα στα όρια, όσες φορές κι αν το έχω τρέξει, το ρημάδι(;!) δεν έχει κολλήσει ποτέ...!

Δημοσ.
Κατ' αρχάς' date=' ο υπολογιστής μου (...μετά την αναβάθμιση):

Processor: AMD Athlon 64 3700+ (OCed @ 2.5GHz)

Motherboard: ASUS A8N5X

Memory: 4x512 OCZ Gold DDR1 (400MHz)

Soundcard: SoundBlaster Audigy 4

PSU: Chieftec 420W

Storage: 3 HDDs (Total 320GB)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.[/quote']

Allakse PSU auto einai to pio pithano i toulaxiston daneisou ena pio dunato gia na deis an ontos einai auto. Mallon den sou einai arketo. Auta einai symptomata tetoiou provlimatos. An kai den pisteuo oti tha mas dosei pliri eikona tou ti ginetai, grapse mas ti volt sou deixnei sto bios (i kapoio programa sxetiko) sto +12V,+5V kai +3,3V opos episis kai ta amper pou dinei to PSU sou stis grammes autes(tis grafei pano sto sticker).

An den kano lathos ta Chieftec 420 exoun sto +12V guro sta 18-19A pou einai polu liga gia to diko sou sustima.

Diavase auto prosektika kai des poso xreiazetai to sustima sou sto +12V (Mallon to epivevaionei):

http://webhelp.org/jonnyguru/findingtherightpsu.html

Δημοσ.

Episis min ksexnas oti taa 3D marks nai men xrisimopoiountai kai gia na elenxeis tin anthektikotiata kapoiou hardware i rythmiseon alla min ksexnas oti krata ligo. Apo tin alli pleura ena 3d paixnidi fernei gia polu perissoteri ora to sustima sou konta sta akra.Den einai loipon periergo otan lene oti otan sou douleuoun ola ta paixnidia sto sustima sou oti ola einai entaksei. Mou exei sumvei to idio me esena paliotera eutuxos den thrynisa...thymata, ektos apo to PSU mou pou kaike.

PS. Sigoura to O/C kai oi rythmiseis tis mnimis einai ta prota pou prepei na koitakseis, alla se kamia periptosi den anairei to gegonos oti to diko sou sustima thelei pio dunato PSU (pio sugkekrimena sto +12V)

Δημοσ.

Επειδή είχα ένα πρόγραμμα (SpeedFan) στον υπολογιστή, τσέκαρα από εκεί και αναφέρει:

+3,3V = 3,39V

+5 = 5,03V

+12V = 12,03V

Το τροφοδοτικό λέει 18Α. Και τώρα, χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά έχουμε και λέμε:

18A is enough juice on the 12V rail if you have a single PCI express video card without an additional power connector.
Add 1.5A to the 12V rail for each additional hard drive.
x3
Add 1.5A to the 12V rail for each additional optical drive.
x2
Add .5A for each fan (other than the CPU fan) in your system.
x2
Add .5A for each PCI card in your system.

18 + (1,5 * 3) + (1,5 * 2) + (0,5 * 2) + 0,5 = 27A

Feel free to take your total number and multiply by 95% if you had to add to the 18A and 24A base numbers for your CPU (but NOT if you only had to add to the base because you have two video cards.)
Multiply your number by 90% if you had to add on due to additional drives, fans, PCI cards, etc.

27 * 0,95 * 0,9 = 23,085A

Άρα είναι μια καλή πιθανότητα ότι φταίει το τροφοδοτικό;

Υ.Γ. Επανέφερα όλα τα ρολόγια στα defaults και τώρα θα ξανακάνω δοκιμή με το FS. Είδωμεν.

Δημοσ.

1)Auta pou grafei to Speedfan lene oti einai ok.

2)on diavasa lathos nomisa oti eixes 7800gt pou exei power connector=24A

alla exeis 7600gt xoris=18A

3)Efoson deis oti me tin epistrofi sta defs sunexizei to provlima, daneisou ena PSU gia dokimi

Δημοσ.
Να ρωτήσω εγώ κάτι άσχετο; Γιατί ATItool και όχι Rivatuner;

ίσως επειδή έχει κάρτα με chipset ati?

Δημοσ.

Όχι, όπως θα δεις έχω την XFX 7600GT, με chipset από την NVidia.

Γιατί ATITool; Δύο λόγοι.

1) Η 7600GT δεν υποστηρίζεται ακόμα με το RivaTuner.

2) Για τις λειτουργείες που έχει το ATITool και δεν έχει το RivaTuner, όπως το Find Max Core Speed, Find Max Mem Speed, Scan For Artifacts, Benchmark κλπ. Πραγματικά αξίζουν για να δεις μέχρι που πάει η κάρτα σου.

Βέβαια, αν υποστηριζόταν η κάρτα μου θα χρησιμοποιούσα και τα δύο προγράμματα παράλληλα, απλά το ATITool προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για άμεση δοκιμή του overclocking.

Δημοσ.

η πηγή του προβλήματος.Επανεφερε της στα νορμαλ επιπεδα λειτουργιας.Μπορει να διαβασες οτι μπορείς να υπερχρονίσεις τη καρτα γραφικών σου.. απο διαφορα σιτες αλλά δεν ελαβες υποψιν σου οτι.. εδω το καλοκαιρι εχουμε καυσωνα.Στην αγγλια - γερμανια ποτέ δε φτάνουν τετοιες θερμοκρασιες.Εμενα το pc φτάνει 10-15 βαθμούς το καλοκαίρι απότι το χειμώνα στα ίδια επιπεδα λειτουργιας.Οπότε ειναι πολύ λογικο να εχεις τετοια προβληματα.

Για το παγώμα - ξεπαγωμα φταίει η καρτα γραφικών.

Δημοσ.

To PSU sou travaei megalo zwri etc opos to vlepw, opos kai na to kaneis exei polla karfomena pragmata panw tou. Dokimase ena megalitero kai apefeuge ta OC to kalokairi :>

Episeis, erxontai ptoseis tasis apo ta AC.Prosekste!!

Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά. Και πράγματι στους default χρονισμούς δεν αντιμετωπίζω προβλήματα, και σεβόμενος ότι κάτι ξέρετε παραπάνω θα τους αφήσω έτσι. Και πάλι ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Αν τύχει και δοκιμάσω μεγαλύτερο τροφοδοτικό, θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...