Προς το περιεχόμενο

Τι πραγματικά συνέβη νοτίως της Καρπάθου!


aaret

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάπου εδώ θα πεταχτεί ο Lucifer και θα σου πει ότι προτιμώ να σφάξω τον Αλβανό (αφού τελειώσει το 8ωρο του) και να αφήσω το αρνάκι να βοσκήσει προκειμένου να μου αποφέρει έσοδα πουλώντας το αργότερα.

Τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

 

Btw κάτι σε κόκκορα κρασάτο μήπως σου βρίσκεται; (τι λέω ο παπάρας και είμαι κάμποσα χιλιόμετρα μακρυά απο Ελλάδα. Που θα βρω τώρα κόκκορα που μου άνοιξε η όρεξη?)

  • Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Μικρά μυστικά για το βράσιμο και την κατανάλωση των ζυμαρικών

 

1. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Υπολογίστε 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών.

 

2. Υπολογίστε την ποσότητα ζυμαρικών ανάλογα τα άτομα. Συνήθως 150γρ. είναι αρκετά ανά άτομο.

 

3. Προσθέστε σε νερό που βράζει αλάτι και μία κουταλιά ελαιόλαδο. Τα ζυμαρικά δεν αλατίζονται αφού βράσουν. Το ελαιόλαδο βοηθά τα ζυμαρικά να μην κολλάνε μεταξύ τους.

 

4. Ρίξτε τα ζυμαρικά στο νερό μόνο όταν αυτό βράσει, βάζοντάς τα στο κέντρο της κατσαρόλας. Κρατήστε τη θερμοκρασία ψηλά για να επαναληφθεί το βράσιμο το συντομότερο.

 

5. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά αμέσως μόλις τα ρίξετε στο νερό για να μην κολλήσουν. Κατά τη διάρκεια βρασμού, ανακατεύετε συχνά.

 

6. Αφήστε τα μακαρόνια να βράσουν χωρίς καπάκι.

 

7. Ο χρόνος βρασμού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και το σχήμα του ζυμαρικού, ακόμα και με τον τύπο του νερού. Πάντως η δοκιμή ανάλογα με το προσωπικό γούστο παραμένει πάντα ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε πότε τα ζυμαρικά είναι έτοιμα.

 

8. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για την επιτυχία ενός ωραίου πιάτου ζυμαρικών είναι το σούρωμα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και απ' ευθείας χωρίς να έχουμε προηγουμένως προσθέσει κρύο νερό στη κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά πρέπει να τα σουρώνουμε διατηρώντας όλη τη θερμοκρασία του βρασμού.

 

9. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, όταν σουρώσετε τα ζυμαρικά, αφήστε στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα νερού και ξαναρίξτε τα μέσα. Στη συνέχεια προσθέστε βούτυρο.

 

10. Τα ζυμαρικά πρέπει πάντα να σερβίρονται και να τρώγονται ζεστά, αχνιστά, αμέσως μετά το βράσιμο. Αν βάζετε τυρί, προσθέστε το πρώτα, ανακατέψτε καλά και μετά βάλτε τη σάλτσα.

 

11. Είναι προτιμότερο να μην περιχύνετε τα ζυμαρικά με τσιγαριστό βούτυρο ή λάδι γιατί έτσι γίνονται πιο "βαριά". Προσθέστε ωμό, φρέσκο βούτυρο στα ζεστά, σουρωμένα ζυμαρικά και αφήστε το να λειώσει μόνο του ανακατεύοντάς τα.

 

12. Με τις σάλτσες από κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρια ταιριάζει το κόκκινο κρασί.

 

13. Το λευκό κρασί δίνει ενδιαφέρουσα διάσταση σε θαλασσινά και οστρακοειδή.

Δημοσ.

Btw κάτι σε κόκκορα κρασάτο μήπως σου βρίσκεται; (τι λέω ο παπάρας και είμαι κάμποσα χιλιόμετρα μακρυά απο Ελλάδα. Που θα βρω τώρα κόκκορα που μου άνοιξε η όρεξη?)

 

 

Κόκορας κρασάτος

 

* 1,5 κιλού (στιφάδου) Κρεμμυδάκι(α)

* 1 μεγάλο Κοκόρι

* 3 κουτ. σουπ. λευκό Κρασί

* 1 τριμμένο Φύλλα δάφνης

* 4 σκελίδες ψιλοκομμένες Σκόρδο

* 1/2 κουτ. γλυκ. Θυμάρι

* 1/2 κουτ. γλυκ. (έτοιμο μείγμα από το σούπερ μάρκετ) Βότανα Προβηγκίας

* 1 κουτ. σουπ. κόκκους Πράσινο Πιπέρι

* Αλάτι

* Πιπέρι

* 1 κουτ. σουπ. Αλεύρι

 

1. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και σοτάρετέ τα με το σκόρδο. Πλύντε καλά, στραγγίξτε και αλατοπιπερώστε τον κόκορα.

 

2. Βάλτε τον σε μια γάστρα με καπάκι. Ρίξτε γύρω του τα κρεμμύδια στραγγισμένα. Περιχύστε τον κόκορα με το κρασί και ρίξτε τα μυρωδικά. Σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

3. Στραγγίξτε το ζουμί σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετέ το. Ρίξτε μέσα το αλεύρι και αφήστε τη σάλτσα να δέει. Ρίξτε την πάνω στον κόκορα και συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμη 40 λεπτά, με τη γάστρα ξεσκέπαστη για να ξεροψηθεί το πουλί. Αλείφετε το με το ζουμί του για να "μελώσει".

 

4. Σερβίρεται με σαλάτα

Δημοσ.

Πότε ανάβουμε το φούρνο οεο ??

 

Για να γλυτώσουμε από την ντροπή που νιώθουμε όταν στη μέση της ετοιμασίας ενός γεύματος, συνηδητοποιούμε ότι δεν ανάψαμε το φούρνο, πάντα πρέπει να αρχίζουμε ΑΝΑΒΟΝΤΑΣ τον φούρνο. (ιδιαίτερα αν το μενού περιέχει γαλοπούλα)

Δημοσ.

@11. Αυτό είναι τελειώς φλώρικο. Όταν τηγανίζω (τώρα δυστυχώς είμαι σε δίαιτα :( ) λουκάνικο με το λάδι που μένει τσιγαρίζω στα καπάκια τα μακαρόνια. Είναι σαφώς πιο ανθυγιεινό απο το να χρησιμοποιούσα Castrol 10/50 μετά απο 5000 χιλιόμετρα αλλά όπως μου είχε πει και ένας γιατρός στο 401 τα ωραία πράγματα είτε πονάνε είτε παχαίνουν είτε ένα ανήθικα.

 

 

edit: thanx για τον κόκκορα και δώσε και το link ρε μπαγάσα να δούμε τι άλλες συνταγές έχει

Δημοσ.

"τώρα δυστυχώς είμαι σε δίαιτα"

Ελα παρε...

 

Σαλάτα Caesar DNA

 

* 3 αβγά μεγάλα

* 250 ml ζωμός από κοτόπουλο

* 9 μεγάλες αντσούγιες φιλέτο

* 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

* 90 ml χυμός λεμονιού

* 1 κουταλιά σάλτσα Worcestershire

* 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση

* 3 ρίζες μαρούλι, κομμένο με το χέρι

* 375 γρ. κρουτόν

* 190 γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο

* πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Προσθέστε τα αβγά, το ζωμό, τις αντσούγιες, το λάδι, το χυμό και τη σάλτσα σε μπλέντερ. Ανακατέψτε καλά.

 

Μεταφέρετε το μείγμα σε κατσαρόλα και ψήστε το σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά. Μην το αφήσετε να βράσει. Μεταφέρετέ το σε καθαρό μπολ και βάλτε το στο ψυγείο.

 

Αλείψτε το εσωτερικό κάθε μπολ με σκόρδο.

 

Για τη σαλάτα, κόψτε το μαρούλι με το χέρι σε βαθύ μπολ και ανακατέψτε το με τα κρουτόν και το τυρί. Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ που έχετε ήδη ετοιμάσει.

 

Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε στα έτοιμα με σκόρδο μπολ. Μπορείτε να τρίψετε πιπέρι στο τέλος.

 

Λιπαρά: 11 γρ.

 

Πρωτεϊνες: 6 γρ.

 

Υδατάνθρακες: 5 γρ.

Δημοσ.

Τονοσαλάτα DNA

 

* 2 κονσέρβες τόνο σε νερό

* 1/2 φλιτζανιού σέλινο χοντρό, ψιλοκομμένο

* 1/2 φλιντζανιού φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

* 1 κουταλιά λάδι

* 20 ml χυμός λεμονιού

* 2 αβγά βρασμένα

* 1/3 φλιτζανιού μαγιονέζα

* πιπέρι

* 2 κουταλιές πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

* 4 ντομάτες

* φύλλα μαρουλιού

 

 

Σε βαθύ μπολ ανακατέψτε τον τόνο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Προσθέστε τα αβγά, τη μαγιονέζα και την πιπεριά. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο.

 

Ετοιμάστε τις ντομάτες: κόψτε το πάνω μέρος και αφαιρέστε το εσωτερικό τους (όπως στα γεμιστά). Σερβίρετε την τονοσαλάτα μέσα στις ντομάτες και σε φύλλα μαρουλιού.

 

Λιπαρά: 16γρ.

 

Πρωτεϊνες: 9 γρ

 

Υδατάνθρακες: 20 γρ

Δημοσ.
Κάπου εδώ θα πεταχτεί ο Lucifer και θα σου πει ότι προτιμώ να σφάξω τον Αλβανό (αφού τελειώσει το 8ωρο του) και να αφήσω το αρνάκι να βοσκήσει προκειμένου να μου αποφέρει έσοδα πουλώντας το αργότερα.

Τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Παρακαλώ, η μόνη μου ένσταση: ΠΡΙΝ το 8ωρο, μετά τη δουλειά, το γαλακτικό οξύ στους μύες θα τον κάνει σκληρό.

Δημοσ.

Συνταγή με rooster κρασάτο αλβανικής προέλευσης δε μου περισσεύει δυστυχώς. Έχω όμως αντιπρόταση...για να ξεχωρίζουμε την ήρα (απαιτητικός και κοιλιόδουλος Αλβανός) από το στάρι (καλός κι υπάκουος Αλβανός χωρίς γαστρονομικές προτιμήσεις) προτείνω την εξής σαλάτα:

 

Μαρουλοσαλάτα από τα Τίρανα

 

1 μαρούλι

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σφιχτά βρασμένα αυγά, κομμένα σε φέτες

αλάτι & πιπέρι

ελαιόλαδο

χυμός ενός λεμονιού

 

Ξεπλένουμε τα μαρουλόφυλλα πολύ καλά και τα τεμαχίζουμε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβουμε σε φέτες τα αυγά. Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε. Όταν είναι να σερβίρουμε τη σαλάτα, τη περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Δημοσ.

Σε σουβλακι ειναι καλυτερο.

 

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

 

ΜΕΡΙΔΕΣ 4

ΕΥΚΟΛΙΑ **

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 12 ΩΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 ΛΕΠΤΑ

ΛΙΠΑΡΑ ΠΡΑΣΙΝΑ

 

ΥΛΙΚΑ

 

-1 κιλό αρνί ψαχνό, χωρίς το κόκαλο

-1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

 

-2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

-1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού

-1 κουτ. του γλυκού κύμινο σκόνη

-1/2 κουτ. του γλυκού τζίντζερ σκόνη

-1 κουτ. του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

 

-425 γρ. ντομάτα κονσέρβα ψιλοκομμένη

-1 μικρή, καφτερή κόκκινη πιπερίτσα, πολύ ψιλοκομμένη

-1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο σκόνη

-1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1. Κόβουμε το αρνί σε μέτριους κύβους. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά της μαρινάδας και το αρνί και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή για 12 ώρες. Περνάμε τους κύβους του αρνιού του αρνιού σε καλαμάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα σπυβλάκια μέχρι να ροδίσουν καλά.

2. Για τη σάλτσα ντομάτας, ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά της και σιγοβράζουμε με ανοιχτό το σκεύος για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά. Περιχύνουμε τα σουβλάκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Δημοσ.

Πώς να καλλιεργήσετε αμαρυλλίδες

 

Κανένα άλλο λουλούδι δεν μπορεί να σας σαγηνεύσει και να σας ξελογιάσει, όσο αυτά τα εντυπωσιακά λαμπερά και μεγαλειώδη άνθη της αμαρυλλίδας, που ανοίγουν επάνω στους μακριούς μίσχους τους με μεγαλοπρέπεια και αιχμαλωτίζουν το βλέμμα.

 

 

Τα χρώματά τους προκαλούν σχεδόν τη φαντασία. Λευκά, με κόκκινες ραβδώσεις, με σκιές σε διάφορους τόνους του κόκκινο, του πορτοκαλί και μερικές φορές του κίτρινου. Είναι η απόλαυση του ερασιτέχνη ή όποιου θα ήθελε να πειραματιστεί, διασταυρώνοντας διάφορες ποικιλίες και παράγοντας διάφορους χρωματισμούς, μια και δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο φυτό.

 

Φύτευση

 

Οι μεγάλοι βολβοί της αμαρυλλίδας είναι μερικές φορές διαθέσιμοι στα ανθοπωλεία, έτοιμοι και φυτεμένοι μέσα στα δοχεία τους και με ταμπελάκια που δίνουν οδηγίες. Σε κείνη την περίπτωση χρειάζονται μόνο πότισμα και φως για ν' αρχίσουν να αναπτύσσονται.

 

Αν προμηθευτείτε βολβούς, που δεν είναι ήδη γλαστρωμένοι, διαλέξτε κάποιο δοχείο που να διαθέτει τρύπες για αποστράγγιση και η διάμετρός του να είναι μεγαλύτερο μόνο κατά 3-5 εκατοστά από το μέγεθος του βολβού (2,5 εκατοστά απόσταση του βολβού από τα τοιχώματα του δοχείου). Είναι όμως αυτό αρκετό; Χρησιμοποιήστε κατάλληλο χώμα για τη φύτευση, που να αποτελείται από ίσα μέρη αργιλώδους εύφορου χώματος κήπου (μαυρόχωμα), τύρφη και περλίτη ή άμμο. Τα συσκευασμένα χώματα του εμπορίου έχουν καλή αποστράγγιση και είναι κατάλληλα για χρήση.

 

Φυτέψτε το βολβό στο χώμα, ώστε το ένα τρίτο του μισού βολβού να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Μετά το φύτεμα, ποτίστε καλά όλο το χώμα και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ζεστό και ηλιόλουστο μέρος ή κοντά στο παράθυρο.

 

Πώς να προγραμματίσετε ειδικές ημερομηνίες άνθισης

 

Αρχικά αποφασίστε πότε θέλετε τα ανθίσουν οι αμαρυλλίδες σας. Οι βολβοί πρέπει να μείνουν στο δοχείο τους από 6 μέχρι 12 εβδομάδες πριν από εκείνη την ημερομηνία.

 

Φροντίδα μετά τη φύτευση

 

Ποτίστε καλά το χώμα, το οποίο πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Όταν αισθανθείτε στεγνό στην αφή, το πάνω μέρος του χώματος, ποτίστε ξανά. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει την αποσύνθεση των βολβών. Καθώς οι ρίζες αρχίζουν να αναπτύσσονται και να γεμίζουν τη γλάστρα, το χώμα θα στεγνώνει πιο γρήγορα, γι' αυτό θα πρέπει να ρυθμίζετε ανάλογα και τα ποτίσματα.

 

Ύστερα από μερικές εβδομάδες θ' αρχίσει να ξεπροβάλει το μπουμπούκι. Συνήθως εμφανίζεται πριν το φύλλωμα, αλλά όχι πάντα. Αφού ξεκινήσει η ανάπτυξη του μπουμπουκιού και των φύλλων, είναι καλύτερα να περιστρέφετε τη γλάστρα καθημερινά, για να εμποδίσετε την κλίση του φυτού προς το φως. Καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, μπορεί να χρειαστούν την υποστήριξη ενός πασσάλου, για να κρατήσουν το μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση. Για το κάνετε αυτό, βυθίστε τον πάσσαλο στο χώμα απαλά, φροντίζοντας να μην τραυματίσετε το βολβό. Μετά δέστε με προσοχή τον πάσσαλο με τον μίσχο. Μπορείτε να τοποθετήσετε νωρίτερα τον πάσσαλο στη γλάστρα, κατά τη διάρκεια του φυτέματος του βολβού.

 

Αν επιθυμείτε να παρατείνετε την ανθοφορία, ακολουθήστε την παρακάτω μέθοδο. Μόλις το μπουμπούκι αρχίζει να ανοίγει, χρησιμοποιήστε το τσιμπιδάκι των φρυδιών για ν' αφαιρέσετε τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους. Αυτό μπορεί να παρατείνει την ανθοφορία των λουλουδιών για αρκετές μέρες. Όταν η αμαρυλλίδα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, τα άνθη της θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα, αν μεταφέρετε το φυτό σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο τη νύχτα (13-18 βαθμούς Κελσίου) και μακριά από το άμεσο φως του ήλιου στη διάρκεια της μέρας. Στους μεγάλους βολβούς μπορούν να βλαστήσουν δύο ή τρεις επιπλέον μίσχοι λουλουδιών.

 

Αφού μαραθούν τα άνθη

 

Αφαιρέστε τα ξανθισμένα λουλούδια. Οι ξεραμένοι μίσχοι των λουλουδιών μπορούν ν' αφαιρεθούν με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβοντάς τους κοντά στο λαιμό του βολβού. Μην κόψετε όμως τα φύλλα. Είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση, η οποία θα βοηθήσει το βολβό να εφοδιαστεί ξανά με τροφή. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε ακμαία την ανάπτυξη του φυλλώματος, γιατί μετά την ανθοφορία, ο βολβός ξεκινά τη διαδικασία προετοιμασίας των μπουμπουκιών της επόμενης χρονιάς.

 

Πώς θα ανθοφορήσει ξανά η αμαρυλλίδα σας

 

Είναι πρόκληση να πετύχετε ανθοφορία της αμαρυλλίδας κάθε χρόνο. Δύσκολο αλλά ενδιαφέρον έργο, που εξάπτει το μυαλό μας. Αν ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία, μπορείτε να το πετύχετε κι εσείς.

 

Το μυστικό για να ανθοφορήσει ξανά, βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον αυτού του φυτού. Η αμαρυλλίδα είναι ενδημικό φυτό των τροπικών περιοχών, όπου ο βροχερός καιρός διαρκεί εννέα μήνες και το ξηρό καλοκαίρι τρεις μήνες. Το φυτό αναπτύσσει πλούσιο φύλλωμα σε όλη τη διάρκεια της βρόχινης εποχής, αλλά όταν πλησιάζει η εποχή της ξηρασίας, μπαίνει σε περίοδο ανάπαυσης και σε ένα λήθαργο, όπου τα φύλλα πεθαίνουν και χάνονται και το φυτό παραμένει ανενεργό. Όταν ξεκινήσει και πάλι η περίοδος των βροχοπτώσεων, από το φυτό ξεπετάγεται καινούρια βλάστηση, που συνοδεύεται από έναν καινούριο ανθικό μίσχο. Επομένως, ο χρόνος άνθισης των αμαρυλλίδων ρυθμίζεται από την υγρασία του περιβάλλοντος. Μετά την ανθοφορία στο φυσικό τους περιβάλλον, τα φυτά συνεχίζουν την ανάπτυξή τους για όλη την υπόλοιπη υγρή περίοδο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φυτά αποθηκεύουν ενέργεια μέσα στο υπόγειο τμήμα του βολβού τους, ώστε να προετοιμαστούν για την ανθοφορία του επόμενου χρόνου.

 

Συνεχίστε λοιπόν τη λίπανση δυο φορές το μήνα. Αυτή η υπαίθρια περίοδος αύξησης είναι σημαντική. Στο διάστημα αυτό, η αμαρυλλίδα θα αποθηκεύσει μέσα στο βολβό της, την απαιτούμενη ενέργεια για να γεννήσει τους νέους μίσχους των λουλουδιών της επόμενης χρονιάς.

 

Στο τέλος του καλοκαιριού και πριν τα πολλά κρύα, πάρτε το φυτό μέσα στο σπίτι και σταματήστε το πότισμα για 2-3 μήνες, αλλά τοποθετήστε το σε μέρος με αρκετό φως. Κρατήστε τη γλάστρα σε δροσερό μέρος, είτε σε υπόγειο είτε σε πατάρι, με θερμοκρασία γύρω στους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τα φύλλα πεθαίνουν και πέφτουν και ακολουθεί το διάστημα ανάπαυσης, όπως συμβαίνει στις τροπικές περιοχές την περίοδο ξηρασίας. Αφού χάσει τα φύλλα του, φυλάξτε το φυτό σε σκοτεινό μέρος.

 

Στα μέσα του χειμώνα μεταφυτέψτε το βολβό σε ένα δοχείο με διάμετρο το πολύ 2-3 εκατοστά μεγαλύτερο από τη διάμετρο του βολβού. Η αμαρυλλίδα αποδίδει καλύτερα, αν βρίσκεται σε μικρό δοχείο με ελαφρά περιορισμένο χώρο. Φυτέψτε το βολβό έτσι ώστε μόνο το κάτω μισό ή τα δύο τρίτα του να καλύπτονται με χώμα, που έχει καλή αποστράγγιση. Τοποθετήστε τον με προσοχή για να αποφύγετε αναίτια καταστροφή της ρίζας του. Αν δεν είναι απαραίτητη η πλήρης μεταφύτευσή του, τότε αφαιρέστε απλά λίγο χώμα από το επάνω μέρος του δοχείου που βρίσκεται και προσθέστε φρέσκο, αφήνοντας το βολβό άθικτο.

 

Από τα μέσα μέχρι τα τέλη του χειμώνα, είστε έτοιμοι και σε αναμονή της καινούριας βλάστησης του βολβού. Μπορείτε, αν θέλετε, να μεταφυτάψετε το βολβό σε μεγαλύτερη γλάστρα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Τοποθετήστε το φυτό σ' ένα ηλιόλουστο, νότιο παράθυρο και ποτίζετε καλά. Η υγιής ανάπτυξή του θα αρχίσει σύντομα είτε με καινούρια φύλλα ή με τον καινούριο μίσχο.

 

 

Προβλήματα παράσιτων και ασθενειών στις αμαρυλλίδες

 

Είναι σπάνια τα φυτά που δεν μολύνονται από κάποια έντομα ή ασθένειες. Η αμαρυλλίδα δεν ανήκει στις εξαιρέσεις, αν και τα προβλήματά της είναι περιορισμένα. Ωστόσο προσβάλλεται από τετράνυχο τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε αν κρατάτε το φυτό σε συνθήκες υψηλής υγρασίας κατά το καλοκαίρι. Επίσης προσβάλλεται από θρίπες τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε με διασυστεμικά εντομοκτόνα.

 

Σπάνια προσβάλλεται από μύκητες. Αν συμβεί αυτό στο φυτό σας, περιορίστε το πότισμα και ελέγξτε την αποστράγγιση του χώματος. Ψεκάστε επίσης με μυκητοκτόνο.

 

Αποτυχία ανθοφορίας

 

Αν η αμαρυλλίδα αρχίσει να αναπτύσσει φύλλωμα, αμέσως μετά την περίοδο λήθαργου, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να ανθίσει αυτήν την περίοδο. Συνήθως το μπουμπούκι του λουλουδιού προσχηματίζεται και είναι το πρώτο πράγμα για να προκύψει από το βολβό.

 

Αν η αμαρυλλίδα σας δεν ανθίσει τελικά, αφήστε την να αναπτυχθεί όλη την άνοιξη και τοποθετήστε την σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι. Αυξήστε τη συχνότητα λίπανσης και τις ελπίδες σας για ανθοφορία στην επόμενη περίοδο.

 

Αναπαραγωγή της αμαρυλλίδας

 

Η αμαρυλλίδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με παραφυάδες, που αναπτύσσονται το διάστημα που αυξάνεται το φυτό. Είναι συνδεδεμένες με τη βάση του μητρικού βολβού. Όταν φθάσουν σε μέγεθος το ένα τέταρτο με ένα τρίτο του αρχικού βολβού, πρέπει να τις χωρίσετε με το χέρι ή με ένα κοφτερό μαχαίρι. Συγχρόνως, μεταφυτέψτε το μητρικό βολβό. Γλαστρώστε τα νεαρά φυτά σε ξεχωριστά δοχεία και μετά από τρία με τέσσερα χρόνια θα είναι έτοιμα για ανθοφορία.

 

 

Μιχάλης Πολίτης

 

 

 

Info:

Πηγή: Valentine.gr

Δημοσ.

EXSARXEIA εσύ ως παλιός θα έπρεπε να ξέρεις ότι το ποστάρισμα ξεκάρφωτης photo ηθοποιού επισύρει ενεργοποίηση της P.S.OL.H. team. Μην προκαλείς λοιπόν...

 

 

έχε χάρη που οι agents είναι στο παχνί τους...

Δημοσ.
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ

 

Αντε και επειδή ο καθένας γράφει ότι παπαριά του κατεβαίνει ας γράψω και εγώ κάτι καλό μιας και το βγάλετε πάλι off topic και θα κλειδωθεί

 

 

ΠΑΣ ΟΛΕ ΠΑΣ ΟΛΕ ΝΑ 'ΧΑΜΕ ΕΝΑΝ ΑΡΓΥΛΕ

 

ΦΥΣΑ ΡΟΥΦΑ ΤΡΑΒΑ ΤΟΝΕ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΠΛΕ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...