Προς το περιεχόμενο

Συντηρητισμος Vs προοδευτισμος

paschalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειχα μια συζητηση τις προαλλες η οποια με εκανε να καταληξω - για μια ακομα φορα - στο συμπερασμα οτι ολοι οσοι ειμαστε συντηρητικοι - οπισθοδρομικοι κλπ βαλλομαστε για τις αντιληψεις - πεποιθησεις κ αξιες μας απο τους προοδευτικους - φιλελευθερους κλπ κ η αντιδραση ειναι εντελως χαλαρη ..

Στην αντιθετη περιπτωση οταν βαλλεται ενας προοδευτικος απο καποιον ''αρτηριοσκληρωτικο'' η αντιδραση ειναι αυτη που θα περιμενε κανεις απο καποιον ''μουχλα'' .

Ατελειωτα κειμενα , θιξιμο σε σημειο να πεσουν καντηλια κ.ο.κ

Κ μου δημιουργειται το ερωτημα ..

Ποιος ειναι τελικα ο συντηρητικος κ ποιος ο προοδευτικος ?

Εγω που θα δεχτω χαλαρα την αποψη του αλλου ( για τα δικα μου ιδεωδη-αξιες ) ή ο αλλος που οταν του λες την αποψη σου (για τα δικα του) θιγεται σε ακραιο σημειο ?

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

λιγο προκαταληψεις λιγο στεροτυπα

αλλα νομιζω το θεμα ειναι κατα ποσο καποιος ειναι ανοιχτος στο διαλογο και τις αποψεις των αλλων

στη πραξη κρινετε ο καθενας για το τι ειναι, ουτε αυτοπροσδιορισμοι ουτε ετεροπροσδιορισμοι

οπως ειχε και καποιος, επαναστατης ειναι αυτος που κανει την επανασταση οχι αυτος που μιλαει για αυτη

το παραπανω παραδειγμα το ανεφερα ενδεικτικα οπου επαναστατης και επανασταση βαλτε οτι θελει ο καθενας πχ μουσικος και μουσικη

Δημοσ.

Κοίταξε να δεις. Ο συντηρητικός δέχεται τα όσα υπάρχουν και ισχύουν μέχρι και σήμερα, έθιμα, εκκλησία, πατριαρχικές οικογένειες, προίκα στις κόρες του, τα παιδιά δεν κάνει να καπνίζουν, η κόρη μου δεν θα γ@μηθεί πριν παντρευτεί, ο γιός του πρέπει να γ@μ@ει ασταμάτητα όμως τις κόρες των άλλων κλπ. Αυτά ισχύουν στην κοινωνία μας οπότε κάθε διαφορετική άποψη θα την δει μεν επιφυλακτικά αλλά δε θα εκραγεί όυτε θα δυσανασχετήσει γιατί για την ώρα η προοδευτική γνώμη είναι απλά μια γνώμη και όχι η πραγματικότητα.

Ο προοδευτικός από την άλλη διαφωνεί με όσα ισχύουν οπότε μάχεται για την αλλαγή.

Κοινώς ο συντηρητικός ΕΧΕΙ όσα πιστεύει ενώ ο προοδευτικός θέλει να αποκτήσει όσα πιστεύει.

Δημοσ.
Κοινώς ο συντηρητικός ΕΧΕΙ όσα πιστεύει ενώ ο προοδευτικός θέλει να αποκτήσει όσα πιστεύει.

θεωρω τον εαυτο μου "προοδευτικο"! ομως , δε συμφωνω οτι σημερα,οι περισσοτεροι προοδευτικοι μαχονται για να αποκτησουν κατι...νομιζω οτι μαχονται για να το επιβαλουν (δεν κρινω αν εχουν δικιο ή οχι ετσι?)!

οσο για το θεμα που θετεις πασχαλια, μια βολτα σε οσα φορουμ μιλουν για θρησκεια,κοινωνικα θεματα,παιδεια,ελληνοτουρκικο κλπ, θα δεις οτι δεν ειναι ολοι οι συντηρητικοι σαν εσενα! υπαρχουν συντηρητικοι που φυσικα μπορεις να κανεις διαλογο μαζι τους,να ακουσεις τις αποψεις τους κ να διαφωνησεις!

υπαρχει ομως κ ενα μεγαλο μερος, το οποιο αφοριζει κ καταριεται,με λογια ασχημα,χωρις επιχειρηματα! (τα ακουσα προσφατα,οταν με αποκαλεσαν με τρομερα επιχειρηματα....τουρκολαγνο κ τουρκογλυφτη του κ**ου).

αντιθετα,τα ολοκληρα κατεβατα υποστηριξης καποιων αποψεων,σημαινουν οτι αυτος που τα λεει,προσπαθει να στα αποδειξει,εχοντας καποια επιχειρηματα!

τα ασχημα λογια υπαρχουν και στις 2 πλευρες,μην τα ψαχνεις μονο απο τη μια!

Δημοσ.

paschalia, μιλας για... πολιτικές πεποιθήσεις, ή ξερωγώ προσωπικό συντηριτισμό; γιατί προσωπικά μου είναι γενικά δυσκολο να αποκτώ καινούργιες συνήθιες, ή να αγοράζω καινούργια ρούχα (επειδή εχω τα παλιά) ή να αλλάζω κάποιες απόψεις στερεομένες στο κεφάλι μου - άρα είμαι συντηριτικός - και όμως... δεν θα έβρισκα τον εαυτό μου να διαφωνώ με κάποιον που έχει "προοδευτικές" ιδέες, ή ιδέες στις οποίες δεν πιστεύω.. βασικά μου φαινεται περιεργο να υπάρχουν "οι τάδε" και "οι τάδε" που εχουν αντίθετες απόψεις και παλεύουν μεταξύ τους, μεταφορικά - μού μοιάζει αυτό για τέχνασμα - απο την άλλη δεν ασχολήθηκα ποτέ με την πολιτική και την ιστορία και την κοινωνιολογία για να μάθω για την συμπεριφορά των ομάδων...

τέλος πάντων, πιστεύω πως και οι δύο, συντηριτικοί και προοδευτικοί, είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος, οπου η προσωπικότητα επισκιάζεται απο το αν ανήκεις σε μια ή την άλλη ομάδα, και τι απόψεις σου έχουν φορέσει οσο μεγάλωσες (υπάρχουν απόψεις που σου έχουν φορέσει, και υπάρχουν απόψεις που απέκτησες λογω εμπειρίας... ή... :) μήπως είναι τα ίδια... δεν ξέρω :Ρ)

Δημοσ.

Για την συμπεριφορα βασικα η οποια προκυπτει απο το πως μεγαλωσαμε - που ''κινουμαστε'' πολιτικως κλπ .

Απ'οσο ξερω , ενας συντηρητικος υποτιθεται οτι ειναι πιο σκουριασμενος σε ιδεες κ αρα πιο ''αγαλματακι'' στα πιστευω του .

Ο προοδευτικος υποτιθεται οτι ειναι πιο ανοιχτομυαλος σε οτιδηποτε ..

Κ ομως διαπιστωνω το αντιθετο ..

• Super Moderators
Δημοσ.

Υποθέτω ότι το ψευτοδίλημμα "συντηρητισμός VS προοδευτισμός" δεν ανάγεται σε καθαρά πολιτικές πεποιθήσεις - γιατί έχω γνωρίσει πάρα πολλούς λεγόμενους "αριστερούς" που είναι πολύ πιο συντηρητικοί από τους λεγόμενους "δεξιούς".

Κατ' εμέ η ερώτηση είναι ψευτοδίλημμα αντάξιο κουστομπολίστικης μεσημεριανής εκπομπής (δηλ. trash tv) - κι αυτό διότι οι απόψεις του κάθε ατόμου δεν περιχαρακώνονται σε πλαίσια "προοδευτισμού" ή "συντηρητισμού". Τι σημαίνει προοδευτικός; Και τι συντηρητικός; Ποιός θα κολλήσει την όποια ταμπέλα; Πώς μπορείς, έτσι απλά, να μειώσεις, να χωρέσεις ένα σύνολο απόψεων σε μία και μόνο λέξη;

Το μοναδικό μου πρόβλημα είναι ότι μερικοί συμπολίτες μας προσπαθούν να μου επιβάλλουν τις απόψεις τους επειδή νομίζουν ότι κατέχουν το αλάθητο. Είτε είναι "συντηρητικοί" είτε "προοδευτικοί" (με όποια έννοια κι αν δει κανείς αυτούς τους δύο αφορισμούς).

Opinions are like assholes, everybody has one: Αυτή είναι η ουσία της ζωής κατ' εμέ. Όλα τ' άλλα είναι εκ του περισσού (και ουχί εκ του Περισσού).

;)

Δημοσ.

Εξουσιοδοτώ τον paredwse να απαντάει για μένα, έχω βαρεθεί να βλέπω γραμμένες τις απόψεις μου πριν αγγίξω το keyboard.

Δημοσ.

Καταρχην δεν το εβαλα σαν διλλημμα ( ειτε αληθινο ειτε ψευτικο ) το οποιο κ σημαινει οτι η ουσια του δεν εχει να κανει με οποιαδηποτε μορφης τρας τιβι ( οπως το χαρακτηριζεις ) .

Κατα δευτερο λογο , προς τι το τοσο ''περιεργο'' υφος του ποστ σου ?

Σε βρισκω κομματακι αναιτια εριστικο κ επιθετικο ..

Υ.γ. Επισης δεν θα μπορουσες να με βρεις πιο συμφωνη με το

Το μοναδικό μου πρόβλημα είναι ότι μερικοί συμπολίτες μας προσπαθούν να μου επιβάλλουν τις απόψεις τους
..
Δημοσ.

νομιζω κ εγω οτι η απαντηση του παρεδωσε,ειναι πολυ σωστη.

η ταμπελα,μπαινει γιατι καποιοι την χρειαζονται.

δεν προσφερει τιποτα (και εκανα λαθος) να συστηθω ως "προοδευτικος"!

αυτο που διαπιστωνεις ομως πασχαλια, ειναι αυτο που εσυ θελεις να διαπιστωσεις! γιατι δε θελω να σου αναφερω ονοματα δεκαδων ατομων,οχι κ πολυ...προοδευτικων (οπως πιθανοτατα να τους ομαδοποιουσες), οι οποιοι εχουν κανει εθνικο τους σπορ την "καταρα" στους "προοδευτικους" ! (φυσικα κ συμβαινει κ το αντιθετο,απλα εσυ το αναφερεις ΜΟΝΟ απο τη μια πλευρα)!

ΥΓ: οπως καταλαβαινει κανεις, δεν με ενδιαφερει τι αντιπροσωπευει καποιος,τι ειναι,και γιατι. προοδευτικος ή συντηρητικος, παναθηναικος ή ολυμπιακος, χριστιανος η αθεος, χοντρός ή αδυνατος!

με ενδιαφερει οταν συμμετεχει καποιος ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ,να το κανει με αξιοπρεπεια, με επιχειρηματα,με πυγμη κ επιπεδο!

• Super Moderators
Δημοσ.
Καταρχην δεν το εβαλα σαν διλλημμα ( ειτε αληθινο ειτε ψευτικο ) το οποιο κ σημαινει οτι η ουσια του δεν εχει να κανει με οποιαδηποτε μορφης τρας τιβι ( οπως το χαρακτηριζεις ) .

Και μόνο ο τίτλος του topic παραπέμπει σε δίλημμα και αντιπαράθεση.

"Συντηρητισμός VS προοδευτισμός". Το VS (εκ του λατινικού versus) εμπεριέχει αντιπαράθεση.

Σχετική βιβλιογραφία:

http://en.wiktionary.org/wiki/Versus

Κατα δευτερο λογο ' date=' προς τι το τοσο ''περιεργο'' υφος του ποστ σου ?

Σε βρισκω κομματακι αναιτια εριστικο κ επιθετικο ..[/quote']

Δεν είμαι εριστικός και επιθετικός - ούτε αιτιωδώς ούτε αναιτίως.

Απλώς διαφωνώ με την ύπαρξη του ψευτοδιλήμματος. ;)΄

Στα υπόλοιπα που γράφω όμως δεν απαντάς. :)

[...]

ΥΓ: οπως καταλαβαινει κανεις' date=' δεν με ενδιαφερει τι αντιπροσωπευει καποιος,τι ειναι,και γιατι. προοδευτικος ή συντηρητικος, παναθηναικος ή ολυμπιακος, χριστιανος η αθεος, χοντρός ή αδυνατος!

με ενδιαφερει οταν συμμετεχει καποιος ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ,να το κανει με αξιοπρεπεια, με επιχειρηματα,με πυγμη κ επιπεδο![/quote']

Έτσι ακριβώς! :)

Και (προσθέτω) να μην προσπαθεί να μου επιβάλλει την άποψή του επειδή αυτός και μόνον αυτός κατέχει την πραγματική αλήθεια.

Δημοσ.

Αν το προβλημα ειναι ο τιτλος του τοπικ κ συγκεκριμενα το Vs κ οχι οτι ρωταω μεσα , αλλαχτο .

Οσο για αυτα που ρωτας , εχω μια μικρη εντυπωση οτι α) ειναι ρητορικες ερωτησεις , β) οτι αμεσα - εμμεσα εχει απαντηθει στα αλλα ποστς μου .

Δημοσ.

Μου βγαίνει ιδιαίτερα αβίαστα. Θα μπορούσα να κάνω και παρομοίωση περί εξόδου και ευκολίας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...