Προς το περιεχόμενο

Αιμοδοσια


paschalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

α) Θα γινοσασταν αιμοδοτης-τρια ή θα συνεχισετε να ειστε , ειδικα μετα τις τελευταιες δημοσιευσεις περι μολυσμενων αιματων κλπ ?

 

β) Γνωριζετε τι ομαδα αιματος ειστε ?

Τωρα που καλοκαιριασε νομιζω οτι το να ξερουμε την ομαδα αιματος μας - ακομα κ αν δν ειμαστε αιμοδοτες - ειναι κατι που πρεπει .

  • Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

α) Είμαι ήδη. Και δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να με επηρεάσει το ότι υπήρξαν περιπτώσεις που μολύνθηκαν μεταγγιζόμενοι.

 

β) Έχω Ο- οπότε βασικά έχω και 'υποχρέωση' να δίνω.

Δημοσ.

γιατί τώρα που καλοκαίριασε? τι αλλάζει?

δεν ξέρω τι ομάδα αίματος είμαι γμτ..και όποτε έχω κάνει ανάλυση αίματος ξεχνάω να ρωτήσω :P

Δημοσ.

και γω 0- αρνητικο ειμαι αλλα μονο στο στρατο ειχα δωσει αιμα. μαλλον πρεπει να το αλλαξω αυτο ε??

Δημοσ.

- Ορισμός : Εθελοντής είναι ο/η αιμοδότης που προσφέρει αίμα είτε επιμέρους στοιχεία του ( αιμοπετάλια – πλάσμα – προγονικά κύτταρα ) με τη θέλησή του/της, χωρίς να δέχεται αμοιβή, είτε σε χρήμα, είτε σε άλλο είδος που θεωρείται ότι υποκαθιστά το χρήμα

 

- Μπορεί να γίνει καθένας που είναι ηλικίας 18 εως 62 ετών, εφόσον είναι υγιής.

 

- Οι άνδρες μπορούν να δώσουν αίμα 4 φορές το χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δώσουν αίμα 3 φορές το χρόνο. Η ποσότητα του αίματος που προσφέρεται κάθε φορά είναι 450 ml, ποσότητα απόλυτα ασφαλής για τον αιμοδότη. Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2 μηνών. Η διάρκεια της αιμοληψίας είναι περίπου 10 λεπτά της ώρας.

 

- Πριν από την αιμοδοσία:

 

* Να έχει λάβει ένα ελαφρύ γεύμα μέσα στις 4 ώρες που προηγούνται της αιμοδοσίας

* Να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου

* Να μην έχει κάνει χρήση οινοπνευματωδών ποτών

* Να συμπληρώσει με απόλυτη ειλικρίνεια το ιατρικό ερωτηματολόγιο που του δίνεται και να μελετήσει τις αιτίες αυτοαποκλεισμού.

* Κατά την εξέταση του από τον ιατρό της Αιμοδοσίας πλην του ιατρικού του ιστορικού, ελέγχεται:

1. Η γενική του εμφάνιση που αντικατοπτρίζει την κατάσταση της υγείας του

2. Η αρτηριακή του πίεση

3. Οι σφυγμοί του

4. Η ύπαρξη ή όχι αναιμίας

Ο ιατρός της Αιμοδοσίας με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα κρίνει εάν ο αιμοδότης μπορεί να προσφέρει αίμα ή θα τον αποκλείσει προσωρινά ή μόνιμα για το δικό του συμφέρον και για την ασφάλεια του ασθενούς που θα πάρει το αίμα.

 

- Μετά την Αιμοδοσία:

 

* Να λάβει τα αναψυκτικά και τη μικρή ποσότητα τροφής που του προσφέρεται στο κέντρο.

* Να παραμείνει στο κέντρο επί 15 λεπτά τουλάχιστον

* Να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει την επόμενη μία ώρα

* Να μην πιεί οινοπνευματώδη ποτά τις επόμενες 6 ώρες

* Καμιά φορά μπορεί να αισθανθεί ζάλη – τότε πρέπει να καθίσει και να βάλει το κεφάλι του ανάμεσα στα γόνατά του. Εάν μπορεί να ξαπλώσει, είναι προτιμότερο.

* Στις σπάνιες περιπτώσεις που αιμορραγεί ή πονάει στο σημείο της φλεβοκέντησης, πρέπει να το πιέσει ισχυρά επί μερικά λεπτά με την παλάμη του.

 

- Ο αιμοδότης με την επίδειξη της κάρτας του εθελοντή αιμοδότη καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Η εξέταση που γίνεται απαραίτητα σε κάθε αιμοληψία και ο εργαστηριακός έλεγχος του προσφερόμενου αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τυχόν υπάρχοντα βασικά προβλήματα υγείας (και ειδικότερα ασθένειες όπως οι ηπατίτιδες Β και C, o ιός του AIDS, η συφιλίδα και o ιός του HTLV) και να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπισή τους – δεδομένου ότι ο αιμοδότης ενημερώνεται σχετικά με απόλυτη εχεμύθεια και του δίνονται όλες οι αναγκαίες οδηγίες.

 

-Δίνοντας αίμα, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η ζωή σου και η υγεία σου, αλλά αντίθετα ωφελείσαι κι' εσύ. Γιατί ανανεώνεται και αναζωογονείται το αίμα σου, κυκλοφορεί πιο εύκολα στις φλέβες σου και δεν κινδυνεύεις τόσο από θρομβώσεις, εμφράγματα και εγκεφαλικά

 

Κάτι διπλώματα και διάσημα που δίνονται δεν τα αναφέρω διότι τα θεωρώ ελάσσονος σημασίας.

 

Πηγαίνετε παιδιά όσοι μπορείτε να γίνετε. Ακόμα και συμφεροντολογικά να το δει κανείς (δεν πρέπει αλλά έστω), τα οφέλη είναι πολλά.

 

 

ΚΕΝΤΡΑ KAI YΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ : http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=1031

Δημοσ.

KWSN_Men εσενα απ'οτι καταλαβαινω ( κ πολυ σωστα ) δν σ'επηρρεαζει κατι τετοιο .

Μπορει να υπαρχουν ομως κ ατομα που τα συγκεκριμενα περιστατικα να τους κανουν να κρατηθουν κ να μη γινουν .

 

Xvipes το καλοκαιρι ( λογω διακοπων , ατυχηματων κλπ ) ειναι πιο αναγκαια απ'οτι τον υπολοιπο χρονο η αιμοδοσια .

Δημοσ.

α)Ήμουν, αλλά μετά από μια τεράστια περιπέτεια υγείας (την οποία μου προκάλεσαν οι φοβεροί γιατροί που διαθέτουμε) δεν επιτρέπεται να δίνω πια.

 

β)0+

 

Μια 4ετία πριν έφαγα χωρίς υπερβολές 200 μπουκάλια αίμα (δεν κάνω πλάκα), και ειλικρινά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις απορώ πως την γλίτωσα.....

Δημοσ.

Δεν μπορώ να δώσω αίμα με τίποτα λέμε...μονο στην σκέψη τον vampire ντυμένα νοσοκόμοι παθαίνω...μακρυά...καλύτερα να μου δώσουν ένα μπουνίδι να ματώσω να πάρουν αίμα παρα να με ρουφήξουν με τα βρομo βελονιά...

Δημοσ.

Μπορει να υπαρχουν ομως κ ατομα που τα συγκεκριμενα περιστατικα να τους κανουν να κρατηθουν κ να μη γινουν .

 

Πολύ σωστά, τέτοια άτομα υπάρχουν, είναι οι λεγόμενοι βλάκες.

 

Έχω δώσει πολλές φορές αίμα, η διαδικασία κρατάει 20-30 λεπτά και δεν είναι ούτε επώδυνη ούτε (προφανώς) υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για τον δότη.

Δημοσ.

ε και βασικά δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας κίνδυνος από το να δώσεις αίμα. Από το να πάρεις μπορείς να κολλήσεις κάτι....(κούφια η ώρα)

Δημοσ.

1. Είμαι.

 

2.Α+

 

Μα καλά, εσείς που δεν ξέρετε την ομάδα αίματός σας, δεν έχετε πάει φαντάροι ακόμα;

Δημοσ.

Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, να τονίσω κι εγώ ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ κίνδυνος από το να δώσεις αίμα.

 

Όσο για τη δημοφιλή άποψη "α, εγώ δεν μπορώ να δώσω αίμα, φρικάρω, ανατριχιάζω κτλ", η απόφαση είναι πολύ εύκολη αν κανείς βάλει στην ζυγαριά τα εξής: Απ'τη μία, ένας άνθρωπος πεθαίνει και έχει ανάγκη από αίμα και από την άλλη ένας άνθρωπος μπορεί να τον βοηθήσει να σωθεί, αλλά δεν το κάνει γιατί για 10-20 λεπτά θα νιώθει λίγο άβολα. Η απόφαση δική σας.

 

Για απορίες, πληροφορίες κτλ, υπάρχει και το http://www.aimopetalio.gr

Δημοσ.
Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις' date=' να τονίσω κι εγώ ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ κίνδυνος από το να δώσεις αίμα.

 

[/url']

 

Υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις μολυνθεί από κάτι και να μολύνεις και άλλους και επειδή κάποιοι δεν κάνανε καλά έλεγχο να σε κατηγορήσουν ότι το έκανες επίτηδες. Έχει συμβεί από ότι θύμαμαι με τον δότη που είχε AIDS. ΕΛΛΑΔΑ η χώρα των μουρλών.

Δημοσ.
Υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις μολυνθεί από κάτι και να μολύνεις και άλλους και επειδή κάποιοι δεν κάνανε καλά έλεγχο να σε κατηγορήσουν ότι το έκανες επίτηδες. Έχει συμβεί από ότι θύμαμαι με τον δότη που είχε AIDS. ΕΛΛΑΔΑ η χώρα των μουρλών.

 

Προφανώς δεν έχεις δώσει ποτέ αίμα. Πριν δώσεις, συμπληρώνεις ένα χαρτί που λέει ότι δεν έχεις κάνει σεξ χωρίς προστασία, χρήση ναρκωτικών κτλ. Άρα ναι, έχεις ευθύνη.

Δημοσ.
Προφανώς δεν έχεις δώσει ποτέ αίμα. Πριν δώσεις, συμπληρώνεις ένα χαρτί που λέει ότι δεν έχεις κάνει σεξ χωρίς προστασία, χρήση ναρκωτικών κτλ. Άρα ναι, έχεις ευθύνη.

 

 

Ρε φίλε τι μας λες????Δεν υπάρχει σεξ χωρίς προστασία.Ακόμα και το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100%. Γιατί να το ρισκάρω να μπω φυλακή χωρίς λόγο. Άστο εγώ δεν ασχολούμε με αυτά που βλέπω στην Ελλάδα.Είναι πολύ ανεύθυνοι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...