Προς το περιεχόμενο

Θελω να ξεκινησω τα Linux.Με ποια διανομη?

alexpeykh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θελω να ξεκινησω και εγω να ασχοληθω με τo Linux αλλα με τοσες διανομες που υπαρχουν δεν ξερω ποια ειναι αυτη που πρεπει να κατεβασω για να αρχισω μετα να ασχολουμε με την εκμαθηση της .Δεν εχω σκοπο να τρεχω τιποτα εξειδικευμενες εφαρμογες και για αρχη θελω απλα να καταλαβω τη φιλοσοφια τους .Ποια μου προτεινετε λοιπον και απο που μπορω να την κατεβασω ?Αν ειναι και απο http η ftp ακομα καλυτερα .

Δημοσ.

alexpeykh γεια

εξαρτάται απο σένα πώς θέλεις να χειριστείς το θέμα

αν θέλεις να δείς με "ασφάλεια" το θέμα, κατέβασε μια διανομή linux σε μορφή livecd

μπορείς να βρείς και σε περιοδικά έτοιμη σε cd (άν δεν έχεις "γρήγορη" σύνδεση)

δές στα

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=65186

πχ Knoppix ή Knoppel , Ubuntu, Suse, Mandriva

http://www.linux.org/dist/download_info.html

http://www.knoppix.org/

http://www.ubuntu.com/download

http://en.opensuse.org/Download

http://www.mandriva.com/en/downloads

εγώ όσο είχα σύνδεση isdn δούλεψα με Knoppel φορητό και ήταν μιά χαρά

επίσης Mandrake 10 και Mandrake 10.1 και Ubuntu 5.10 σε μη φορητό

μόλις έκανα την σύνδεση adsl μόνο mandriva 2006 λόγω του modem fast sagem840 (usb)

γιατί μόνο μ'αυτήν κατάφερα να συνδεθώ.

χρησιμοποιώ το pc για δουλειές γραφείου ( κείμενο, λογιστικά φύλλα, ιντερνέτ, μουσική,λίγο γραφικά (τα σχεδιαστικά που μ' ενδιαφέρουν δεν τα έχω λύσει ακόμα στο linux- εννοώ τεχνική σχεδίαση 2d - 3d )

άν γίνεις πιό σαφής θα πάρεις και περισσότερες πληροφορίες (και απο πιό ειδικούς στο θέμα)

καλή αρχή στο linux

Δημοσ.
Θεωρώ ότι το slackware είναι το μεγαλύτερο σχολείο και μια από τις καλύτερες διανομές

Επαυξάνω! :-D

Δημοσ.
Επαυξάνω! :-D

na simeiwseis omws oti einai mia apo tis pio diskoles dianomes mazi me afti tou gentoo!!!

kalo tha itan o arxarios na mn pesei me ta mutra kai na dokimasei kati pio :"elfari"

vlepe kubuntu/suse/fedora :)

Δημοσ.

Τι να σου πω, εγώ με slackware εξοικειώθηκα πλήρως μέσα σε κανένα μήνα. Από το 0. Πριν το slackware μου' χαν σπάσει τα νεύρα, μήνες τραβιώμουν με τέτοιες διανομές χωρίς να βγάζω άκρη και χωρίς να μάθω το παραμικρό. Χάρη στο Slackware συνειδητοποίησα ότι αν έχεις πρόσβαση στο internet, μπορείς να βρεις απάντηση στα πάντα και χάρη στο slackware πέταξα τα windows. Μπορεί τα πράγματα να άλλαξαν τα τελευταία χρόνια (που δε νομίζω), αλλά τελευταία φορά που είδα redhat και suse σε χρήση desktop, η φράση "rpm hell" ίσχυε 100% :)

Με το Slackware αντιμετωπίζεις την ωμή πραγματικότητα, με διανομές σαν το suse αντιμετωπίζεις την ωμή πραγματικότητα ΚΑΙ τις καφρίλες της διανομής.

[troll mode]

ΥΣ. Δεν μ'αρέσει να trollarw, αλλά θέλω να επισημάνω ότι πραγματικά δεν γνωρίζω κανέναν που να χρησιμοποιεί linux/*nix σαν κύριο λειτουργικό και να μην "θάβει" SUSE/Mandrake/Redhat ή να ισχυρίζεται ότι τον βοήθησαν έστω και λίγο στο παρελθόν. Αντίθετα γνωρίζω πολλούς που παράτησαν την ενασχόλησή τους επειδή απογοητεύτηκαν με την έλλειψη ρεαλιστικότητας αυτών των διανομών. Αν κάποιος ενδιαφέρεται σοβαρά, αυτά που είναι να μάθει θα πρέπει να τα μάθει ούτως ή άλλως, η εμπειρία μου (και όσων κατασταλλαγμένων unix-άδων γνωρίζω) είναι ότι στο slackware ή στο FreeBSD θα τα μάθει πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Αν τώρα δεν ενδιαφέρεται σοβαρά, θα τα παρατήσει αργά η γρήγορα, γιατί πέρα από διανομές, το unix θέλει χρόνο κι υπομονή.

[/troll mode]

Δημοσ.
Τι να σου πω' date=' εγώ με slackware εξοικειώθηκα πλήρως μέσα σε κανένα μήνα. Από το 0. Πριν το slackware μου' χαν σπάσει τα νεύρα, μήνες τραβιώμουν με τέτοιες διανομές χωρίς να βγάζω άκρη και χωρίς να μάθω το παραμικρό. Χάρη στο Slackware συνειδητοποίησα ότι αν έχεις πρόσβαση στο internet, μπορείς να βρεις απάντηση στα πάντα και χάρη στο slackware πέταξα τα windows. Μπορεί τα πράγματα να άλλαξαν τα τελευταία χρόνια (που δε νομίζω), αλλά τελευταία φορά που είδα redhat και suse σε χρήση desktop, η φράση "rpm hell" ίσχυε 100% :)

Με το Slackware αντιμετωπίζεις την ωμή πραγματικότητα, με διανομές σαν το suse αντιμετωπίζεις την ωμή πραγματικότητα ΚΑΙ τις καφρίλες της διανομής.

[troll mode']

ΥΣ. Δεν μ'αρέσει να trollarw, αλλά θέλω να επισημάνω ότι πραγματικά δεν γνωρίζω κανέναν που να χρησιμοποιεί linux/*nix σαν κύριο λειτουργικό και να μην "θάβει" SUSE/Mandrake/Redhat ή να ισχυρίζεται ότι τον βοήθησαν έστω και λίγο στο παρελθόν. Αντίθετα γνωρίζω πολλούς που παράτησαν την ενασχόλησή τους επειδή απογοητεύτηκαν με την έλλειψη ρεαλιστικότητας αυτών των διανομών. Αν κάποιος ενδιαφέρεται σοβαρά, αυτά που είναι να μάθει θα πρέπει να τα μάθει ούτως ή άλλως, η εμπειρία μου (και όσων κατασταλλαγμένων unix-άδων γνωρίζω) είναι ότι στο slackware ή στο FreeBSD θα τα μάθει πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Αν τώρα δεν ενδιαφέρεται σοβαρά, θα τα παρατήσει αργά η γρήγορα, γιατί πέρα από διανομές, το unix θέλει χρόνο κι υπομονή.

[/troll mode]

Θα συμφωνούσα, αλλά όχι 100%. Και γώ με σλακ ξεκίνησα, και έμεινα εκεί για χρόνια. Που και που έριχνα και καμιά ματιά σε άλλες διανομές που περνούσαν από τα χέρια μου αλλά καμία δεν με έκανε να αλλάξω. Σιγά σιγά, μαθαίνοντας, άρχιζα να γουστάρω το σλακ όλο και πιο πολύ και όπως λες, να θάβω τις "εύκολες" διανομές και ειδικά όταν έβλεπα rpm μου ανάβαν τα λαμπάκια.

Αλλά ήθελα πραγματικά να μάθω λίνουξ και γι'αυτό και δεν τα παράτησα με τις άπειρες δυσκολίες που συνάντησα.

Τώρα οι περισσότεροι που βάζουν λίνουξ στο PC τους το βάζουν από περιέργεια ή γιατί άκουσαν κάτι καλό και αποφάσισαν να το δοκιμάσουν. Οι περισσότεροι δεν έχουν τον χρόνο ή καλύτερα το κουράγιο να μέινουν με λίνουξ.

Αν σε αυτούς τους δώσεις σλακ ή gentoo πχ, θα το παρατήσουν σε μια βδομάδα το πολύ και θα ανάβουν λαμπάδες στο βασιλάκη...

Δημοσ.

Οποτε το γενικο συμπερασμα , αν καταλαβα ,ειναι slackware αν θελησω να κανω τα linux μονιμα και suse /ubuntu αν θελω απλα να κανω μια γνωριμια .Επειδη ηδη εχω κατεβασει τα 2 πρωτα cd απο slackware θα τα δοκιμασω πρωτα και μετα κατεβαζω και τα αλλα και βλεπω...

Δημοσ.

Τώρα οι περισσότεροι που βάζουν λίνουξ στο PC τους το βάζουν από περιέργεια ή γιατί άκουσαν κάτι καλό και αποφάσισαν να το δοκιμάσουν. Οι περισσότεροι δεν έχουν τον χρόνο ή καλύτερα το κουράγιο να μέινουν με λίνουξ.

Αν σε αυτούς τους δώσεις σλακ ή gentoo πχ, θα το παρατήσουν σε μια βδομάδα το πολύ και θα ανάβουν λαμπάδες στο βασιλάκη...

Ακόμη και σε αυτούς, το slackware θα έχει γλυτώσει χρόνο, δεδομένου οτι όπως είπες στην τελική δεν έχουν το χρόνο ή το κουράγιο να μείνουν με linux, οπότε μια φαινομενικά εύκολη διανομή θα τους ταλαιπωρούσε μάταια για καιρό μέχρι να συνειδητοποιήσουν πώς έχουν τα πράγματα ;)

Φυσικά ως ένα βαθμό είναι και υποκειμενικό το θέμα, απλά η ένστασή μου έγκειται στο να μην τρέφει ο κόσμος μάταιες ελπίδες ότι υπάρχουν "εύκολες" διανομές που επιτρέπουν τη χρήση του linux απροβλημάτιστα χωρίς διάβασμα και χρόνο γιατί στο τέλος θα απογοητευτούν. Αν κάποιος σκοπεύει να ασχοληθεί με linux (ή γενικά με unix-like λειτουργικά) με σοβαρή προοπτική θα πρέπει να ξέρει εξ' αρχής δυο πράγματα:

α) ότι θα πρέπει να κάτσει και να μάθει τα "ενδότερα" αναγκαστικά. Τα ενδότερα δεν είναι αντικειμενικά δύσκολα πράγματα, αλλά είναι πολλά και θέλουν χρόνο.

β) ότι τα "εξώτερα" που προβάλλονται στις φαινομενικά εύκολες διανομές, θα τον αποπροσανατολίσουν και θα τον μπερδέψουν, κάνοντας πιο δύσκολη, χαώδη και χρονοβόρα την επίτευξη του α).

Αν δεν κάνει το το α), απλά θα έχει μια τραγική εμπειρία χρήσης, γεμάτη ακατανόητα προβλήματα, η οποία θα καθιστά (δικαιολογημένα) αδύνατο να εμπιστευτεί το λειτουργικό για οποιαδήποτε σημαντική χρήση.

ΥΣ. Φίλε Αλέξανδρε, εφόσον θα βάλεις Slackware, μην ξεχάσεις το εγχειρίδιο! http://www.slackbook.org

Επίσης μη διστάσεις να ζητήσεις διευκρινήσεις για οτιδήποτε δε σε καλύπτει το εγχειρίδιο, με το slackware όλα τα θέματα έχουν σαφή και εύκολα προσδιοριζόμενη πορεία επίλησης! Απλά τα πρώτα βήματα είναι κάπως τρομακτικά, ίσα ίσα μέχρι να ρυθμίσεις ένα στοιχειωδώς λειτουργικό περιβάλλον με πρόσβαση στο internet (ώστε να διευκολυνθεί η εξερεύνηση). ;)

ΥΣ2. Είναι το Linux και πιστεύω θα σε ενδιέφερε κάποια στιγμή να διαβάσεις την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του (http://www.gnu.org). :)

Δημοσ.

Γιατί το λες αυτό, ο καθένας καταθέτει την εμπειρία του :confused:

sorry αν ακούγομαι υπερβολικός, ούτε φανατικός είμαι ούτε θέλω να αποθαρύνω κανένα, απλά αυτά έχω δει να συμβαίνουν!

Δημοσ.

nske

η περίπτωση linux, είναι κάτι πολύ περισσότερο απο διαδικασία μάθησης, που έχει σημασία και για άλλους, εκτός των "ειδικών" και των νέων.

μη δίνεις σημασία, το έγραψα έτσι γιατι εσείς είστε "πιτσιρικάδες" και εγώ "κωλόγερος"!

μάλλον ζηλεύω τον ενθουσιασμό σας.

νάστε καλά!

Δημοσ.

δυστυχώς ο ενθουσιασμός για τέτοια πράγματα είναι όντως πολυτέλεια όταν σκάσουν μύτη άλλες σκοτούρες. Το μόνο που με στεναχωρεί :)

Δημοσ.

αυτές οι μικροπολυτέλειες μας κάνουν να βλέπουμε τα πράγματα αισιόδοξα!

αφού έφερες βόλτα το Slackware, μη στεναχωριέσαι για τιποτα!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...