Προς το περιεχόμενο

Η σχέση Βυζαντίου και Ελλάδας

paredwse

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Κατά κάποιο λόγο επιστρέφουμε σε αυτό που ονομάζουμε "εθνικό ή προσωπικό συμφέρον". Σαν πιο σύγχρονο παράδειγμα σου αναφέρω πως θεωρούμε τους εαυτούς μας "Δυτικούς" κατά τον ίδιο τρόπο που οι Έλληνες θεωρούσαν εαυτούς "Βυζαντινούς". Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει εθνική συνείδηση, αλλά πάντα με την παράμετρο του συμφέροντος. Γιατί φυσικά και δεν συμφέρει να θεωρούμε εαυτούς "ανατολικούς", άσε που το θεωρούμε απαξιωτικό, όπως ακριβώς θεωρούσαν απαξίωση οι βυζαντινοί να... μην είναι ρωμαίοι. Κατά τον ίδιο τρόπο θεώρησαν ότι καλύτερα να είναι σκλάβοι, παρά οθωμανοί. Αν σήμερα λόγου χάρην μας κατακτούσαν οι Ρώσοι, δεν θα ήταν ακριβώς το ίδιο με το να μας κατακτήσουν οι Τούρκοι.

• Απαντ. 417
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Εις την Πόλη (Ιs Tan Pul) την έλεγε ο αμόρφωτος τουρκικός λαός και Kωνσταντινίγια για τους Σουλτάνους και τους "μορφωμένους".

Και η λέξη Κωνσταντινουπολη ελληνική είναι (ο αυτοκράτορας ήταν Ρωμαίος).

Πως μπορεί να είναι ελληνική μια λέξη' date=' που περιέχει το "νστ" μέσα και προέρχεται από την λατινική λέξη constant? Είναι παρόμοια με άλλες ελληνοποιημένες ξενικές λέξεις όπως "φονταμενταλιστής", "κουλτουριάρης" κλπ.

Τέλος πάντων... η ονομασία είναι κάτι το ασήμαντο ας μην βγάλω την συζήτηση εκτός θέματος.

Οι κατοικοι της ανατολικης ρωμαϊκης αυτοκρατοριας ονομαζονταν Ρωμαιοι ή Χριστιανοι. Αν καποιος τους ονομαζε Ελληνες θα ειχε πολυ ασχημο τελος, καθως εκεινη την εποχη ο Ελληνας ηταν ταυτισμενος με τον εθνικο, τον παγανιστη.

Αυτη η ταυτιση μαλιστα εγινε νομος του κρατους την εποχη του Λεοντος Α', αν θυμαμαι καλα, ενω τη χαριστικη βολη στην ελληνικη παιδεια εδωσε ο Ιουστινιανος, ο οποιος εκλεισε και δημευσε την περιουσια του Πανεπηστημιου Αθηνων, αναγκαζοντας οσους διδασκαν εκει να καταφυγουν στην αυλη του Περση βασιλια. Οι "εκ των ανοσιων και μυσαρων Ελληνων κατεχομενοι πλανη" οπως χαρακτηριστικα ανεφερε.

Το κοινο στοιχειο Ελλαδας και ανατολικης ρωμαϊκης αυτοκρατοριας ηταν η ελληνικη γλωσσα που επισημοποιησε ο Ηρακλειος αλλαζοντας και τον τιτλο του απο "Imperator Caesar, Augustus" σε "Βασιλευς".

Αυτο συνεβη, διοτι σε ολο το χωρο της αυτοκρατοριας ειχε κυριαρχησει η ελληνικη γλωσσα απο την εποχη του Μ. Αλεξανδρου και των ελληνιστικων βασιλειων.

Εξαλλου να μην ξεχναμε τους 7 αφορισμους προς τους Ελληνες που απαγγελονται σε ολες τις εκκλησιες μας κατα των Ελληνων και των φιλοσοφιων τους απο τo συνοδικο της Ζ οικουμενικης συνοδου την Κυριακη της Ορθοδοξιας:

1 «Έτι, τοις φρονούσι και λέγουσι κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυπόστατου θεότητος, ως κτιστήν εκ τούτου πάντως και αυτήν την θείαν ονσίαν αναγκαξομένοις δοξάζειν. Κτιστή γαρ κατά τους Αγίους ενέργεια, κτιστήν δηλώσει και φύσιν άκτιστον δέ, άκτιστον χαρακτηρίζει ουσίαν. Καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσι εις θείαν παντελή περιπίπτειν, και την ελληνικήν μυθολογίαν και την των κτισμάτων λατρείαν, τη καθαρά και αμώμω των χριστιανών πίστει προστριβομένοις, μη ομολογοϋσι δε κατά τας αγίας θεοπνεύστους θεολογίας, και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα, άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυ*πόστατου θεότητος ανάθεμα τρις».

2 «Τοις τα ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη δια παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ταις ματαίαις επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσαις εγκειμένοις, ώστε έτερους ποτέ μεν λάθρα, ποτέ δε φανερώς ενάγειν αυταϊς και διδάσκειν ανενδοιάστως ανάθεμα τρίς».

3 «Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, αφ' εαυτών και την καθ' ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τάς πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις και ως αυθυπόστατο την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον τον Δημιουργού, τον από του μη όντος εις το είναι παραγαγόντος τα πάντα, και ως ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξ-ουσιαστικώς και δεσποτικώς ανάθεμα τρίς».

4 «Τοις δεχομένοις, και παραδίδουσι τα μάταια και ελληνικά ρήματα, ότι τε προύπαρξις εστί των ψυχών, και ουκ εκ τον μη όντος τα πάντα εγένετο, και παρήχθησαν, οτι τέλος εστί της κολάσεως η αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και διά των τοιούτων λόγων την βασιλείαν των ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ην αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ό Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε, και παρέδοτο και διά πάσης της Παλαιάς και Νέας Γραφής ημείς παρελάβομεν οτι και η κόλασις ατελεύτητος και ή βασιλεία αΐδιος, διά δε των τοιούτων λό*γων εαυτούς τε απολλύουσι, και ετέροις αιωνίας καταδίκης προξένοις γινομένοις ανάθεμα τρίς».

5 «Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγ*ματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα τρίς».

6 «Tοις την μωράν των έξωθεν φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε με*τεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών, η και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύ*τας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και δια τούτο ανάστασιν, και κρίσιν, και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν ανάθεμα τρίς».

7 «Τοις λέγουσιν ότι οι των Ελλήνων σοφοί και πρώτοι των αιρεσιαρχών, οι παρά των επτά αγίων και καθολικών συνόδων, και παρά πάντων των εν Ορθοδοξία λαμψάντων πατέρων αναθέματι καθυποβληθέντας, ως αλλό*τριοι της καθολικής εκκλησίας δια την εν λόγοις αυτών κίβδηλον και ρυπαράν περιουσίαν κρείττονες εισι κατά πολύ, και ενταύθα και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πά*θος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ανάθεμα τρίς».

Πολή καλή η υπενθύμιση των αφορισμών που καταδεικνύουν το μίσος του ορθόδοξου χριστιανισμού για την Ελλάδα.

Επισκέπτης
Δημοσ.
Δεν έχω μπλέξει πουθενά (απ' όσο γνωρίζω... :-P)' date=' δεν ξέρω τι είναι οι ΥΣΕΕδες.

Αν εννοείς τους δωδεκαθεϊστές και τας παραφυάδας αυτών, μην ανησυχείς, δεν προσκυνάω φεγγάρια και Δία και νύμφες του δάσους και τέτοια... :)

;)[/quote']

Υ.Γ

Πάντως έχε το νου σου γιατί έχω παρατηρήσει μία γενικότερη "επίθεση" των μελών αυτών των... θρησκειών σε όλα τα ελληνικά φόρουμς και μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως είναι πολύ πιο παθιασμένοι από την Ελένη Λουκά.

Όταν τόλμησα να αναφέρω ότι το ΥΣΕΕ κάνει κήρυγμα για τους "ιουδαιοχριστιανούς" προδότες, αλλά την ίδια ώρα παίρνει 60 ευρουλάκια από κάθε μέλος με τον ίδιο τρόπο που τα παίρνουν και οι παπάδες από τα κορόϊδα, μέχρι και με μηνύσεις με απείλησαν.

Επίσης η "μη κερδοσκοπική οργάνωση" όπως αναφέρονται, αν είχε τα κότσια θα έλεγε ευθέως ότι είναι θρησκεία και δεν θα κρυβόταν πίσω από το δάκτυλό της, λέγοντας ότι τάχα κάνει "παραστάσεις" επάνω στον Όλυμπο. Ακόμα και οι Ιεχωβάδες είναι πιο ειλικρινείς από δαύτους τους τσομπανόβλαχους που μου έγιναν και ελληναράδες παγανιστές. Είναι "υπέρ της δημοκρατίας" και της "ελεύθερης θρησκείας", μέχρι όμως να αισθανθούν ότι απειλούνται. Κατά τ' άλλα τους έχω υποσχεθεί πως θα πάω στα "Προμήθεια" και τότε θα χρειαστούν 5 στρατούς παγανιστές για να σωθούν, επειδή είναι θρασύδειλοι. Η δειλία δεν ταιριάζει στους Έλληνες.

Δημοσ.
Υ.Γ

Όταν τόλμησα να αναφέρω ότι το ΥΣΕΕ κάνει κήρυγμα για τους "ιουδαιοχριστιανούς" προδότες' date=' αλλά την ίδια ώρα παίρνει 60 ευρουλάκια από κάθε μέλος με τον ίδιο τρόπο που τα παίρνουν και οι παπάδες από τα κορόϊδα, μέχρι και με μηνύσεις με απείλησαν. [/quote']

Τελικά οι απανταχού εγκάθετοι και βλάκες που νιώθουν ότι απειλούνται, ίδιοι είναι. (προσωπική πειρα απ' τα φυντάνια οργανωμένων φιλάθλων, θα τα πούμε κάποτε ίσως καλύτερα...)

Είναι "υπέρ της δημοκρατίας" και της "ελεύθερης θρησκείας", μέχρι όμως να αισθανθούν ότι απειλούνται.

Σάμπως έτσι δεν είναι όλοι οι "πιστοί" που έχουν ανακαλύψει και καλά την μία και μοναδική αλήθεια?

Επισκέπτης
Δημοσ.

Eξαρτάται τι εννοείς "πιστοί" γιατί κι εγώ πιστός είμαι αλλά έχω δημιουργήσει δική μου... αίρεση. Έχω την δική μου αντίληψη περί θεού, χωρίς να υποστηρίζω πως ντε και καλά εγώ είμαι ο σωστός και όλοι οι άλλοι είναι λάθος. Βέβαια η δική μου "θρησκεία" βασίζεται στο υπερ-απλουστευμένο, ότι απλώς πιστεύω στην προσπάθεια να γίνομαι όλο και καλύτερος άνθρωπος, χωρίς Νώε, χωρίς ιερείς, χωρίς Απόλλωνες, χωρίς κεριά, χωρίς νηστείες και χωρίς δόγματα. Αν θα έπρεπε να ακολουθήσω κάποιο λόγο θα επέλεγα τον λόγο του Ιησού, ατόφιο, που επίσης ήταν υπερ-απλουστευμένος: να είσαι καλός. Κι αν δεν είσαι τουλάχιστον να το αναγνωρίζεις. Οι υπόλοιπες σάλτσες των παπάδων έχουν διαγραφεί και καταχαντακωθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου.

Βέβαια ο άνθρωπος έχει μια κυρίαρχη δυσκολία στο να προσπαθεί απλά πράγματα -που όμως στην πράξη είναι δύσκολα- γι' αυτό βάζει κανόνες, παπάδες, φιλοσοφίες, δόγματα, δαιμόνια, δημιουργεί 1000 Θεούς, και στο τέλος αποτέλεσμα 0.

Αλλά γι' αυτό τα κάνει αυτά, γιατί είναι ανίκανος. Είναι πιο εύκολο να κάθομαι να λέω ότι το 12θεο είναι η σωστή ελληνική θρησκεία και ότι όλοι οι χριστιανοί είναι εβραίοι προδότες, παρά να προσπαθώ να είμαι καλός. Γι' αυτό και απλά πράγματα (τον Ένα) προσπαθούν να τον διαιρέσουν και να τον κάνουν 12, 24, 1000. Λες και έχει σημασία.

Δημοσ.

...άσχετα αν πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι κατ'αρχήν κακός ως ζώο - αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης. ;)

Δεν την ανοιγεις κιολα τη συζητηση?

Κατι μη χριστιανοελληνοεβραιοαπαυτο.

Δημοσ.

Μερικές παρατηρήσεις στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση!

Εγω απο την αλλη δεν καταλαβα με ποιο δικαιωμα λεμε Λονδινο,Παρισι,Γουτεμβεργιος,Νεα Υορκη,Νευτωνας

Δεν είναι δικαίωμα αλλά καθιερωμένη συνήθεια να προσαρμόζονται στο εκάστοτε γλωσσικό ύφος οι συχνά χρησιμοποιούμενες ξένες λέξεις. Η συνήθεια αυτή είναι αρχαιότατη και μπορεί κανείς να βρει πάμπολλα παραδείγματα σε πολλές γλώσσες και ιστορικές περιόδους. Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρείτο ότι εξυπηρετούσε την ευφωνία (Khashâyâr Shâh=Ξέρξης) και φυσικά την μεταγραφή στο ελληνικό αλφάβητο. Μερικά αγγλικά ονόματα "παρακαλάνε" να γίνουν ελληνικά τριτόκλιτα (Condrington, Byron=Κονδριγκτών, Βύρων). Οι Ιταλοί δεν μπορούν να πουν το h (honda=προφ. "όντα"). Η λέξη pilot στα ελληνικά γίνεται πιλότος (λόγω γραφής) στα ιαπωνικά "παιλότο" (λόγω προφοράς). Οι Άγγλοι με αυτό το "κόλπο" φτιάξανε από το "υπέρ" 2 λέξεις (super/hyper) με διαφορετική σημασία!

Δεν είναι λοιπόν θέμα σωστού ή λάθους αλλά συνήθειας που ξεκινά -μην ξεχνάμε- από απλές γλωσσικές ανάγκες (ειδικά σε μονόγλωσσες κοινωνίες). Και επειδή το φέρνεις ως παράδειγμα, με ποιό δικαίωμα οι Άγγλοι λένε London όταν το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Londinium; Με ποιο δικαίωμα ο Σόλων έγινε Σόλωνας (αφού Σόλων τον "βάπτισαν=ονοματοθέτησαν"); Δεν είναι κάπως ατέρμονο το επιχείρημα;

Τώρα το πότε οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου απέκτησαν εθνική συνείδηση, θα σε γελάσω

Εθνική συνείδηση είχαν προφανώς ανέκαθεν αφού υπήρχαν οι εθνικές ονομασίες "πελασγοί/αργείοι/έλληνες", υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ "ελλήνων και βαρβάρων", επιτρεπόταν μόνο σε "Έλληνες το γένος" η συμμετοχή στα Ολυμπιακά κλπ. Αυτό που οι Έλληνες δεν είχαν ήταν ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Πως μπορεί να είναι ελληνική μια λέξη, που περιέχει το "νστ" μέσα και προέρχεται από την λατινική λέξη constant? Είναι παρόμοια με άλλες ελληνοποιημένες ξενικές λέξεις όπως "φονταμενταλιστής", "κουλτουριάρης" κλπ.

Δεν είναι το ίδιο. Ελληνοποιημένο είναι το όνομα Κωνσταντίνος. Το "Κωνσταντινούπολις" είναι κατά την ελληνική συνήθεια (βλέπε πχ Ηλιούπολις) και μόνο από έλληνοφωνους θα δινόταν (το Constantinoupolis είναι ανύπαρκτο). Ο ίδιος, Ρωμαίος το γένος, ονόμασε την πόλη Nova Roma.

@Paredwse: Μια τελευταία παρατήρηση. Πόσο ίδιο είναι το Βυζάντιο του Κωνσταντίνου ή του Θεοδοσίου με αυτό του Παλαιολόγου; Πόσο ίδια είναι η Nova Roma με την Πόλι; Ο Παλαιολόγος για παράδειγμα αναφέρεται στους απογόνους "Ελλήνων και Ρωμαίων" (δες http://el.wikipedia.org : Ομιλία του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου). Επίσης "Emperor Heraclius fully Hellenized the Eastern Roman Empire by making Greek the official language" και "For instance, the scholar, teacher and translator, John Argyropoulos (Constantinople, c.1415 - c.1490) addressed Ioannis (John) VII as ʽSun King of Hellasʼ and urged to last Emperor, Constantine XI, to proclaim himself ʽKing of the Hellenesʼ" (http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Empire). Χωρίς να πρεσβεύω πως το Βυζάντιο ήταν μια "ελληνική αυτοκρατορία" νομίζω πως υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ πρώιμου και ύστερου Βυζαντίου.

Δημοσ.
Ελληνοποιημένο είναι το όνομα Κωνσταντίνος. Το "Κωνσταντινούπολις" είναι κατά την ελληνική συνήθεια (βλέπε πχ Ηλιούπολις) και μόνο από έλληνοφωνους θα δινόταν (το Constantinoupolis είναι ανύπαρκτο). Ο ίδιος' date=' Ρωμαίος το γένος, ονόμασε την πόλη Nova Roma.

[/quote']

Oι Ιταλοί την ονομάζουν Constantinopoli.

Και μάλιστα υπάρχουν και πολλοί δρομοι που έχουν την ονομασία "Via Constantinopoli"

Δημοσ.

@Paredwse: Μια τελευταία παρατήρηση. Πόσο ίδιο είναι το Βυζάντιο του Κωνσταντίνου ή του Θεοδοσίου με αυτό του Παλαιολόγου; Πόσο ίδια είναι η Nova Roma με την Πόλι; Ο Παλαιολόγος για παράδειγμα αναφέρεται στους απογόνους "Ελλήνων και Ρωμαίων" (δες http://el.wikipedia.org : Ομιλία του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου). Επίσης "Emperor Heraclius fully Hellenized the Eastern Roman Empire by making Greek the official language" και "For instance' date=' the scholar, teacher and translator, John Argyropoulos (Constantinople, c.1415 - c.1490) addressed Ioannis (John) VII as ʽSun King of Hellasʼ and urged to last Emperor, Constantine XI, to proclaim himself ʽKing of the Hellenesʼ" (http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Empire). Χωρίς να πρεσβεύω πως το Βυζάντιο ήταν μια "ελληνική αυτοκρατορία" νομίζω πως υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ πρώιμου και ύστερου Βυζαντίου.[/quote']

Εννοειται οτι υπαρχουν διαφορες στην αυτοκρατορια της πρωτης περιοδου με αυτη της τελευταιας. Ομως τι σχεση εχει ο εξελληνισμος μιας αυτοκρατοριας με το να κανει επισημη γλωσσα τα ελληνικα? Η γλωσσα που μιλαει ο καθενας απο εμας καθοριζει την εθνικη του συνειδηση?

Αφου με την παροδο των χρονων εξαλειφθηκαν και οι τελευταιοι θυλακες των εθνικων, ο ορος "Ελληνας" αρχιζε σιγα σιγα να χανει τη συσχετιση που προανεφερα με την παλια θρησκεια και τη φιλοσοφια που ηταν εχθρος του χριστιανισμου.

Το κρατος επι Παλαιολογων εχει περιοριστει σε τετοιο βαθμο, ωστε η υιοθετηση μιας εθνικης συνειδησης να ειναι δυνατη αλλα και επιθημητη στην προσπαθεια τους να επιβιωσουν εναντι ισχυρων και κυριως με εθνικη συνειδηση εχθρων (Οθωμανοι, Βουλγαροι κλπ). Απο τη στιγμη που ο "Ελληνας" πλεον ειχε εξαγνιστει, μπορουσε να χρησιμοποιηθει ως εθνικος αυτοπροσδιορισμος.

Δημοσ.
το Constantinoupolis είναι ανύπαρκτο
Oι Ιταλοί την ονομάζουν Constantinopoli.

Και μάλιστα υπάρχουν και πολλοί δρομοι που έχουν την ονομασία "Via Constantinopoli"

Εννοώ πως είναι ανύπαρκτος ο λεκτικός τύπος. Τα "Constantinopolis", "Constantinopoli", "Constantinople" κλπ προέρχονται εκ του "Κωνσταντινούπολις" και όχι το αντίθετο (Οι π.χ. Αγγλοσάξωνες πριν το Constantinopolis χρησιμοποιούσαν το Micklegard=Μέγα Φρούριο). Είναι ελληνική συνήθεια η παραγωγή ονόματος πόλης από την γενική του ονόματος ιδρυτή ή χαρακτηρισμού και την κατάληξη -πόλις: Ηλιούπολις, Νεάπολις, Φιλιππούπολις κλπ. (Περιέργως οι Ιταλοί έχουν αντιγράψει την συνήθεια και δημιουργούν νεολογισμούς -βλέπε: tagentopoli, calciopoli κα).

@lefterhs

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν θεώρησα ότι η γλώσσα καθόρισε την εθνική συνείδηση. Απλά ήθελα να δείξω την σαφή διαφοροποίηση του χαρακτήρα του κράτους με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάδειξη της ελληνικής σε επίσημη γλώσσα του κράτους δεν έγινε μόνο για πρακτικούς λόγους. Η ελληνική ήταν σε ευρεία ίσως και ευρύτερη χρήση στην ανατολική αυτοκρατορία και επί Κωνσταντίνου Α', χωρίς όμως να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους.

Γενικότερα, η επισημοποίηση της ελληνικής, η μετάφραση του Δικαίου, η σταδιακή επαναχρησιμοποίηση των επιθέτων "Έλλην" και "Γραικός" (οι Ρωμαίοι ονόμαζαν Graeci τους Έλληνες), είναι στοιχεία αυτοπροσδιορισμού που δείχνουν μια τάση μετασχηματισμού του ρωμαϊκού στοιχείου σε ελληνικό. Αν δεν έπεφτε το 1453 η (αποστεωμένη) αυτοκρατορία των Παλαιολόγων ίσως και να μπορούσε να χαρακτηριστεί ελληνική.

Σε όλα αυτά κολλάει και η Εκκλησία που αν και προτιμούσε τον προσδιορισμό "χριστιανός" σε σχέση με εθνικά επίθετα όπως "Έλλην", από την άλλη βολευόταν να διαχωρίζεται από τους Παπικούς-Λατίνους.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το Βυζαντινό Κράτος επίσημα ονομαζόταν "Imperium Romanorum" και αργότερα "Βασιλεία Ρωμαίων". Ο όρος "Βυζάντιο" είναι μεταγενέστερος και κλασικίζων. Πρώτος μίλησε περί "Βυζαντινής Αυτοκρατορίας" ο γερμανός ιστορικός Ιερώνυμος Γουλφ το 1557. Οι δυτικοί επί Καρλομάγνου αναφέρονταν στο Βυζάντιο ως Imperium Graecorum ή Graecia. Αυτή η ονομασία, αν και σχετίζεται με την διεκδίκηση του θρόνου της Ρώμης από τους δυτικούς, σε κάθε περίπτωση έχει σημασία γιατί δείχνει το πώς έβλεπαν το Βυζάντιο.

Δημοσ.

Πάντως έχε το νου σου γιατί έχω παρατηρήσει μία γενικότερη "επίθεση" των μελών αυτών των... θρησκειών σε όλα τα ελληνικά φόρουμς και μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως είναι πολύ πιο παθιασμένοι από την Ελένη Λουκά.

Όταν τόλμησα να αναφέρω ότι το ΥΣΕΕ κάνει κήρυγμα για τους "ιουδαιοχριστιανούς" προδότες' date=' αλλά την ίδια ώρα παίρνει 60 ευρουλάκια από κάθε μέλος με τον ίδιο τρόπο που τα παίρνουν και οι παπάδες από τα κορόϊδα, μέχρι και με μηνύσεις με απείλησαν.

Επίσης η "μη κερδοσκοπική οργάνωση" όπως αναφέρονται, αν είχε τα κότσια θα έλεγε ευθέως ότι είναι θρησκεία και δεν θα κρυβόταν πίσω από το δάκτυλό της, λέγοντας ότι τάχα κάνει "παραστάσεις" επάνω στον Όλυμπο. Ακόμα και οι Ιεχωβάδες είναι πιο ειλικρινείς από δαύτους τους τσομπανόβλαχους που μου έγιναν και ελληναράδες παγανιστές. Είναι "υπέρ της δημοκρατίας" και της "ελεύθερης θρησκείας", μέχρι όμως να αισθανθούν ότι απειλούνται. Κατά τ' άλλα τους έχω υποσχεθεί πως θα πάω στα "Προμήθεια" και τότε θα χρειαστούν 5 στρατούς παγανιστές για να σωθούν, επειδή είναι θρασύδειλοι. Η δειλία δεν ταιριάζει στους Έλληνες.[/quote']

Κατ' αρχάς δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις 60 ευρώ, αν θέλεις γίνεσαι αρωγό μέλος. Κάθε μη-κερδοσκοπικός οργανισμός το κάνει αυτό και το hel.l.u.g. έχει αρωγά μέλη και ο Ολυμπιακός και όλοι. Δε σε υποχρεώνει κανείς να γίνεις μέλος. Και αν νομίζεις ότι τα παίρνουνε από τα κορόιδα τότε και όλοι οι υπόλοιποι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί τα παίρνουνε από κορόιδα.

Κατά δεύτερον το ότι λοιδωρείς και χαρακτηρίζεις "τσοπανόβλαχους", "ελληναράδες παγανιστές" και απειλείς κάποιους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή δεν συνάδουνε οι απόψεις τους με τις δικές σου δείχνει το έθος σου.

Δημοσ.
Eξαρτάται τι εννοείς "πιστοί" γιατί κι εγώ πιστός είμαι αλλά έχω δημιουργήσει δική μου... αίρεση. Έχω την δική μου αντίληψη περί θεού' date=' χωρίς να υποστηρίζω πως ντε και καλά εγώ είμαι ο σωστός και όλοι οι άλλοι είναι λάθος. Βέβαια η δική μου "θρησκεία" βασίζεται στο υπερ-απλουστευμένο, ότι απλώς πιστεύω στην προσπάθεια να γίνομαι όλο και καλύτερος άνθρωπος, χωρίς Νώε, χωρίς ιερείς, χωρίς Απόλλωνες, χωρίς κεριά, χωρίς νηστείες και χωρίς δόγματα. Αν θα έπρεπε να ακολουθήσω κάποιο λόγο θα επέλεγα τον λόγο του Ιησού, ατόφιο, που επίσης ήταν υπερ-απλουστευμένος: να είσαι καλός. Κι αν δεν είσαι τουλάχιστον να το αναγνωρίζεις. Οι υπόλοιπες σάλτσες των παπάδων έχουν διαγραφεί και καταχαντακωθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου.

Βέβαια ο άνθρωπος έχει μια κυρίαρχη δυσκολία στο να προσπαθεί απλά πράγματα -που όμως στην πράξη είναι δύσκολα- γι' αυτό βάζει κανόνες, παπάδες, φιλοσοφίες, δόγματα, δαιμόνια, δημιουργεί 1000 Θεούς, και στο τέλος αποτέλεσμα 0.

Αλλά γι' αυτό τα κάνει αυτά, γιατί είναι ανίκανος. Είναι πιο εύκολο να κάθομαι να λέω ότι το 12θεο είναι η σωστή ελληνική θρησκεία και ότι όλοι οι χριστιανοί είναι εβραίοι προδότες, παρά να προσπαθώ να είμαι καλός. Γι' αυτό και απλά πράγματα (τον Ένα) προσπαθούν να τον διαιρέσουν και να τον κάνουν 12, 24, 1000. Λες και έχει σημασία.[/quote']

Για ποιον λόγο του Ιησού μιλάς? Αφησε κάποιο χειρόγραφο βιβλίο ο ίδιος... ή μήπως όλοι αυτοί οι παπάδες και ιερείς που εσύ ο ίδιος κατηγορείς έπλασαν την εικόνα του Ιησού όπως την γνωρίζουμε σήμερα?

Θεωρείς ότι η λύση στα προβλήματα του κόσμου είναι η καλοσύνη.

Πως μπορείς να ορίσεις τι είναι καλό?

Το καλό και το κακό αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες.Αυτό που θεωρούμε σήμερα ως καλό είναι μόνο ένα σύνολο από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Επισκέπτης
Δημοσ.
Θεωρείς ότι η λύση στα προβλήματα του κόσμου είναι η καλοσύνη.

Πως μπορείς να ορίσεις τι είναι καλό?

Το καλό και το κακό αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες.

Αυτό ακριβώς φοβάμαι κι εγώ.

Υπέρ ποιού, του καλού ή του κακού;

Επισκέπτης
Δημοσ.
Κατ' αρχάς δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις 60 ευρώ' date=' αν θέλεις γίνεσαι αρωγό μέλος. Κάθε μη-κερδοσκοπικός οργανισμός το κάνει αυτό και το hel.l.u.g. έχει αρωγά μέλη και ο Ολυμπιακός και όλοι. Δε σε υποχρεώνει κανείς να γίνεις μέλος. Και αν νομίζεις ότι τα παίρνουνε από τα κορόιδα τότε και όλοι οι υπόλοιποι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί τα παίρνουνε από κορόιδα.

Κατά δεύτερον το ότι λοιδωρείς και χαρακτηρίζεις "τσοπανόβλαχους", "ελληναράδες παγανιστές" και απειλείς κάποιους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή δεν συνάδουνε οι απόψεις τους με τις δικές σου δείχνει το έθος σου.[/quote']

Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λεφτά σε καμία εκκλησία. Το πρόβλημα έγγυται όταν αναφέρουν όλους τους άλλους ως ανήθικους, ενώ οι ίδιοι κάνουν ακριβώς το ίδιο. Αν βαπτίζουμε τώρα τα λεφτά σε κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά, τότε αλλάζει η ιστορία. Μη συγκρίνεις μία θρησκεία με ποδοσφαρικούς συνδέσμους φιλάθλων, δεν είναι το ίδιο.

Δημοσ.

παιδιά από τα πιο ωραία post που έχω δει στο insomnia τον τελευταίο καιρό,bravo σας!θα ήθελα να μου πείτε κάποιο καλο βιβλίο έτσι ώστε να μπορέσω και εγώ να σχηματίσω γνώμη.

ως τώρα κατάλαβα από τα μηνύματα σας πως το βυζάντιο δεν ήταν ελληνικό αν και ελληνικό ξεκίνησε!αν ήταν όντως ρωμαϊκό πείτε μου πως έγινε και υπήρχαν2 εκκλησιες η μια καθολική και η άλλη ορθόδοξη?

αν μπορείτε συστήστε κάποιο βιβλίο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...