Nikb Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Μαύρη τρύπα = Δεν ξέρουμε τι είναι. Δεν το έχουμε δεί. Δεν ξέρουμε τι κάνει. Θεωρίες έχουμε πολλές. Απορώ μάλιστα γιατί την λένε μαύρη με τόσο φως που απορροφά. Δεν έχω μπεί μέσα και δεν ξέρω πως είναι και αν θα διαλυθώ μπαίνοντας. Μπορεί μάλιστα να διαλυθώ και να επανασυντεθώ στην άλλη άκρη της, αν έχει άλλη άκρη. Bye Τα λέμε πάλι
hugelacky Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Αυτό το έχω πάρει απο ταινία επιστημονικής φαντασίας (για τον φίλο τον Forensick)και πέρα από την πλάκα, (που στέκει αυτό που είπα παραπάνω), για τα ενεργειακά πεδία που λες: με αυτόν ακριβώς τον τρόπο γίνεται η "δουλειά" στους επιταχυντές. Κάθε σωμάτιο έχει ένα φορτίο. Θετικό ή αρνητικό, μερικά δεν έχουν καθόλου. Σε αυτά που έχουν εφαρμόζονται κατάλληλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έτσι ώστε να τα επιταχύνουν συνεχώς σε ένα τεράστιο κύκλο. Για αυτά που δεν έχουν φορτίο παίζει και η μέθοδος του "μπιλιάρδου" δλδ τα χτυπάνε με άλλα σωμάτια (που έχουν φορτίο και μπορούν να επιταχυνθούν από τα ΗΜ πεδια) για να τα επιταχύνουν και αυτά. Τώρα αν εννοείς να υπάρχει ένα πεδίο στο διάστημα έτσι "χύμα", και εμείς να το βρούμε και να το εκμεταλευθούμε, αυτό δεν παίζει! :-| Μια κατευθυνση που ψάχνουν τώρα είναι η αντιβαρύτητα έτσι ώστε να "ελαφρύνουν" τα σώματια κα ιέτσι να επιταχύνονται πιο εύκολα! Αλλά και πάλι δεν αρκεί. Στην γενική σχετικότητα πάλι ψάχνουν μηπως μπορούμε με κάποιο τρόπο να εκμεταλευτούμε τα βαρυτικά κύματα και τις καμπυλώσεις του χωροχρόνου αλλά και πάλι δεν πρέπει να έχει βρεθεί κάτι αξιοποιήσιμο και εφαρμόσιμο άμεσα. Μαύρη τρύπα = Δεν ξέρουμε τι είναι. Δεν το έχουμε δεί. Δεν ξέρουμε τι κάνει.Θεωρίες έχουμε πολλές. Απορώ μάλιστα γιατί την λένε μαύρη με τόσο φως που απορροφά. βασικά την λένε μαύρη γιατί δεν βλέπεται, δεν φαίνεται αλλά ανιχνεύεται μια χαρά αλλά μόνο από το τεράστιο βαρυτικό της πεδίο! Στο κέντρο κάθε γαλαξία υπάρχει μια για να κρατά την ισσοροπία! Οπως ο ήλιος με τους πλανήτες. Δεν έχω μπεί μέσα και δεν ξέρω πως είναι και αν θα διαλυθώ μπαίνοντας. Μπορεί μάλιστα να διαλυθώ και να επανασυντεθώ στην άλλη άκρη της, αν έχει άλλη άκρη.Το να μην διαλυθείς δεν παίζει σε καμία περίπτωση. Έχει τόσο έντονο βαρυτικό πεδίο που πχ αν πεφτεις με το κεφάλι τότε στο κεφάλι σου θα ασκείται κάτι εκατομμύρια περισσότερες φορές δύναμη απ'ότι στα πόδια σου οπότε καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει... :wink:
Forensick Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 με καλυψε ο hugelacky στις μαυρες τρυπες. Nikb, αν στραβεσες με το πως το ειπα αρχικα, τοτε sorry, παρεξηγηση.
Nikb Δημοσ. 24 Μαΐου 2006 Δημοσ. 24 Μαΐου 2006 Εσείς μου μιλάτε για θεωρία και εγώ σας μιλώ για φαντασία. Καλυφθήκατε βλέπω για τις μαύρες τρύπες. Μια θεωρία λέει αυτό που λες. Αλλά επειδή δεν τις έχουμε δει ποτέ υπάρχουν και πολλές άλλες θεωρίες. Κάποιες λένε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι καθόλου τρύπες παρά είναι φούσκες. Και ότι μέσα σε μια τέτοια φούσκα είναι το σύμπαν μας. Από την ειδική θεωρία της σχετικότητας μάλιστα προβλέπεται (πάντα ως θεωρία) ότι όπως μπορεί να υπάρχει μια μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει ύλη μπορεί να υπάρχει και μια άσπρη τρύπα που εκτοξεύει ύλη. Και δεν υπάρχει μόνο μια μαύρη τρύπα στο κέντρο κάθε γαλαξία αλλά η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, περιμένουμε να υπάρχει στο κέντρο κάθε γαλαξία και το μέγεθος της να είναι ανάλογο του αντίστοιχου γαλαξία. Μπορεί όμως να υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες, μπορεί και χιλιάδες, μπορεί και εκατομμύρια σε κάθε γαλαξία. Βάλτε λίγη φαντασία… @Forensick Όχι ρε φιλαράκι δεν στράβωσα. Στο μπλαμπλά είμαστε... Απλά αν έχεις ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο θα με ενδιέφερε να το διαβάσω και εγώ.
hugelacky Δημοσ. 24 Μαΐου 2006 Δημοσ. 24 Μαΐου 2006 Μια θεωρία λέει αυτό που λες. Αλλά επειδή δεν τις έχουμε δει ποτέ υπάρχουν και πολλές άλλες θεωρίες.Κάποιες λένε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι καθόλου τρύπες παρά είναι φούσκες. Και ότι μέσα σε μια τέτοια φούσκα είναι το σύμπαν μας. Βασικά δεν ισχύει αυτό ακριβώς. Μπορούμε να τις δούμε! Αλλά όχι όπως καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος' date=' δλδ στο ορατό φάσμα, όπως βλέπουμε τα αστέρια που λάμπουν. Ανιχνεύονται βαρυτικά, δλδ από την αλληλεπίδραση που έχουν με το περιβάλλον τους, πχ αν βλέπουμε ότι εκατομμύρια αστέρια περιστρέφονται γύρω από ένα (απλοϊκά να το πω) [b']κένο[/b] κέντρο περιστροφής τότε εκεί βρίσκεται μια μαυρη τρύπα. Από την ειδική θεωρία της σχετικότητας μάλιστα προβλέπεται (πάντα ως θεωρία) ότι όπως μπορεί να υπάρχει μια μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει ύλη μπορεί να υπάρχει και μια άσπρη τρύπα που εκτοξεύει ύλη. Λες για τις "σκουλικότρυπες", ναι όντως θεωρητικά προβλέπονται από κάποιες θεωρίες (με βάσεις από την Γενική Σχετικότητα) αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα κάτι τέτοιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχει! :wink: Και δεν υπάρχει μόνο μια μαύρη τρύπα στο κέντρο κάθε γαλαξία αλλά η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα' date=' περιμένουμε να υπάρχει στο κέντρο κάθε γαλαξία και το μέγεθος της να είναι ανάλογο του αντίστοιχου γαλαξία. Μπορεί όμως να υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες, μπορεί και χιλιάδες, μπορεί και εκατομμύρια σε κάθε γαλαξία.Βάλτε λίγη φαντασία…[/quote']Nαι, και αυτό παίζει, έχει ειπωθεί πάλι άλλωστε !
Xvipes Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 εγώ πάλι ξέρω ότι τίποτα δεν δημιουργήτε απο το μηδέν και τίποτα δεν καταλήγει στο μηδέν.σωστά?αν όντος είναι έτσι τότε ότι μπει στην μαύρη τρύπα δεν καταστρέφεται τελείως...άρα κάπου κάπου δεν θα έπρεπε να είχε "γεμίσει"?επίσης ξέρω ότι όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση...άρα η μαύρη τρύπα είναι κάτι που καταρύπτη αυτούς τους δυο κανόνες? p.s απο φυσική δεν ξέρω και πολλά,αρα αν κάπου κάνω κάτι λάθος σας παρακάλω πείτε το μου...
DIMERR Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 http://english.pravda.ru/science/19/94/379/12190_experiment.htmlΓια να μπερδευτειτε ακομα περισσοτερο' date=' προτεινω να διαβασετε το παραπανω (Πραβντα στα Αγγλικα).[/quote'] Διαβασα το αρθρο στο λινκ και μου εκανε μεγαλη εντυπωση.Ειναι δυνατο να εχει βρεθει ενα τετοιο μερος στον πλανητη μας με αυτη την ιδιοτητα και να μην εχει γινει χαμος στα μεσα ενημερωσης?Και αναρωτιεμαι το εξης: Πιστευετε οτι αν καποιοι επιστημονες εχουν καταφερει να πανε στο παρελθον(ή στο μελλον) χρησιμοποιωντας καποια τεχνολογια ,θα μας το ελεγαν ή μηπως θα παρεμενε ενα μεγαλο μυστικο καλα κρυμμενο υπο την επιβλεψη των μεγαλων δυναμεων??εννοω ποσο ετοιμοι ειμαστε ολοι εμεις να ακουσουμε οτι κατι τετοιο ειναι οντως εφικτο?Εχετε σκεφτει τι επιπτωσεις θα μπορουσε να εχει αν χρησιμοποιουνταν απο λαθος χερια?
Nikb Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Ερώτηση: Τί υπάρχει στο κέντρο κάθε γαλαξία? Απάντηση: Μια τρύπα!!! Σας φαίνεται φυσιολογική η παραπάνω απάντηση? Διαισθητικά δεν μου φαίνεται σωστό και μου προκαλεί και πολλές απορίες. Να υπάρχει μια άλλη μορφή ύλης που απορροφά ενέργεια όπως η ύλη των αστέρων εκλύει ενέργεια μου φαίνεται πιο λογικό. Να υπάρχει κάτι ανώτερων διαστάσεων από τις 3 δικές μας πάλι μου φαίνεται πιο λογικό. Την λογική της τρύπας δεν την καταλαβαίνω. Μου φαίνεται σαν φτηνή δικαιολογία για κάτι που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.
hugelacky Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 εγώ πάλι ξέρω ότι τίποτα δεν δημιουργήτε απο το μηδέν και τίποτα δεν καταλήγει στο μηδέν.σωστά?Σωστά! Απλά γίνεται μετασχηματισμός της ύλης (η οποία είναι μια απτή έννοια και παρατηρείται εύκολα) σε ενέργεια (που είναι πιο αφηρημένη έννοια και ανιχνέυεται πιο δύσκολα, επίσης δεν είναι τοσο απτή όσο η ύλη-δεν "φαίνεται" με το μάτι να το πώ πιο απλά). Ένα παράδειγμα είναι ο κλασικός τύπος του Einstein: E=mc^2 (όπου Ε-ενέργεια, και m-μάζα δλδ ύλη). αν όντος είναι έτσι τότε ότι μπει στην μαύρη τρύπα δεν καταστρέφεται τελείως...Σωστό, μετασχηματίζεται! Χοντρικά οι μαύρες τρύπες "ρουφάνε" ύλη + ενέργεια και τα μετασχηματίζουν σε ενέργεια μόνο. Η οποία δεν διαφεύγει από την τρύπα. Για την ύλη τώρα που "ρουφάει", για σένα που το μάτι σου "βλέπει" μόνο την ύλη είναι σαν αυτή να χάνεται και να εξαφανίζεται. Αλλά δεν ισχύει αυτό γιατί γίνεται ενέργεια! άρα κάπου κάπου δεν θα έπρεπε να είχε "γεμίσει"? Σωστό και αυτό. Αλλά επειδή τα πάντα εκει μέσα είναι μόνο ακτινοβολία και σε υπέρπυκνη μορφή δεν "γεμίζει" αλλά διαστέλεται συνεχώς καταβροχθίζοντας ότι υπάρχει γύρω της. επίσης ξέρω ότι όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση...άρα η μαύρη τρύπα είναι κάτι που καταρύπτη αυτούς τους δυο κανόνες? Στις μαύρες τρύπες δεν ισχύει η φυσική που ξέρουμε, αλλά μιά άλλη που ύστερα από μελέτες χρόνων πλέον ονομάζεται φυσική των μαύρων οπών. Και συμφωνα με αυτήν, ναι καταρρίπτονται πολλά από "κλασσικά" που ξέρουμε. Να υπάρχει μια άλλη μορφή ύλης που απορροφά ενέργεια όπως η ύλη των αστέρων εκλύει ενέργεια μου φαίνεται πιο λογικό.Χοντρικά αυτό συμβαίνει! Ερώτηση: Τί υπάρχει στο κέντρο κάθε γαλαξία?Απάντηση: Μια τρύπα!!! Σας φαίνεται φυσιολογική η παραπάνω απάντηση? Διαισθητικά δεν μου φαίνεται σωστό και μου προκαλεί και πολλές απορίες. ... Την λογική της τρύπας δεν την καταλαβαίνω. Μου φαίνεται σαν φτηνή δικαιολογία για κάτι που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Η μαύρη τρύπα δεν είναι μια τρύπα με την κοινή έννοια της λέξης, απλά συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο από φυσικής απόψεως. Γενικά οι μαύρες τρύπες δεν είναι τίποτα άλλο από τους πυρήνες πεθαμένων αστέρων. Μηλάμε όμως για πολύ μεγάλα και πυκνά αστέρια, καμία σχέση με τον δικό μας τον ήλιο. Μετά από μια τεράστια χρονική περίοδο η οποία είναι η ζωή κάθε αστεριού αυτό εξαντλεί ότι έχει να κάψει και στην περίπτωση που είναι "κτήνος" όπως περιέγραψα παραπάνω, τότε γίνεται έκρηξη Supernova, ξεφορτώνεται ένα πολύ σημαντικό μέρος του εξωτερικού του φλοιού και ο πυρήνας καταρρέει από την ίδια του την βαρύτητα-πυκνότητα σε πολύ μικρότερες διαστάσεις από αυτές που είχε πρίν. Από ένα όριο διαμέτρου και μετά γίνεται τόσο πυκνός ώστε αρχίζει και ρουφάει τα πάντα γύρω του, ακόμα και το φώς. Δεν είναι όμως τρύπα, έχει σημαστικές διαστάσεις, πχ για ένα αστέρι κάτι χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας (ο οποίος είναι 80 φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο από την γή), όταν γίνει μάυρη τρύπα μπορεί να έχει τις διαστάσεις της γης μας. Απλά αν μπορούσαμε να ζυγίσουμε ένα κουταλάκι πχ από το "υλικό" της, αυτό θα ζύγιζε εκατομμύρια εκατομυρρίων τόνους. Οπότε δεν μιλάμε για μια τρύπα που έχει διαστάσεις όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας και βρίσκεται "χύμα" εκει έξω αλλά για ένα σημαντικών διαστάσεων σώμα που το λέμε μαύρο επειδή δεν φαίνεται στο ορατό φάσμα, και τρύπα επειδή ρουφάει τα πάντα γύρω του. Τώρα το τι γίνεται εκει μέσα είναι άλλο θέμα. :wink:
bandito Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Οπότε δεν μιλάμε για μια τρύπα που έχει διαστάσεις όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας και βρίσκεται "χύμα" εκει έξω αλλά για ένα σημαντικών διαστάσεων σώμα που το λέμε μαύρο επειδή δεν φαίνεται στο ορατό φάσμα, και τρύπα επειδή ρουφάει τα πάντα γύρω του. Τώρα το τι γίνεται εκει μέσα είναι άλλο θέμα. :wink: Θεωρητικά οι μαύρες τρύπες έχουν μια μικρή ακτινοβολία, έτσι δεν είναι ;
hugelacky Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Nαι, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να εξηγήσω τον υποτιθέμενο τρόπο (και αυτό ψιλοεικασία είναι - ο τρόπος δλδ), και δεν είμαι σίγουρος αν θα γίνει και πολύ κατανοητό. Εκπέμπουν ακτινοβολία X κατα την διεύθυνση του άξονα περιστροφής τους, προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αλλά σε σχέση με αυτά που "ρουφάνε" είναι πολύ μικρότερη σαν ποσότητα
Nikb Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δεν εκπέμπει ακτινοβολία η ίδια η μαύρη τρύπα αλλά η ύλη που στροβιλίζεται γύρω της. Απο αυτό το γεγονός γίνεται και η ανίχνευση της.
hugelacky Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Yep, αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να το πεις. :wink:
hugelacky Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 Δημοσ. 25 Μαΐου 2006 και όχι μόνο Χ ;-)Στα υπόλοιπα εκτός της Χ υπάρχει η δυσκολία επεξήγησης που είπα παραπάνω! :wink:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.