Giorgos? Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 εχω κανει σε ολους την ερωτηση οτι δεν υπαρχει χρονος.και ολοι μου απαντανε οτι αν δεν υπηρχε ο χρονος δεν θα υπηρχε ζωη.ποιος μπορει να μου το αποδειξει αυτο και γιατι στην σημερινη ζωη να μην ισχυει το αντιθετο.να μην υπαρχει χρονος αλλα να ζουμε και λογο της φυσης μας να γερναμε. οσοι διαβασουν αυτο το κειμενο μην σταθουν στην λεξη χρονος αλλα στην εννοια.
Physics_Rulez Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 That's deep man Ο χρόνος είναι μια από τις πιο δύσκολες ιδιότητες του σύμπαντος προς κατανόηση. Είναι θεμελιώδες μέγεθος του φυσικού κόσμου. Μάλιστα η μοντέρνα φυσική τον θεωρεί 4η διάσταση. (ΑΚΑ μήκος, ύψος, πλάτος Χ,Υ,Ζ). Μελετάται επιστημονικά για πρώτη φορά από τον Γαλλιλαίο, ενώ ο Einstein τον μελετά επιστημονικά απότο 1905. Ο χρόνος έχει καθοριστεί με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια, με ατομικές και αστρονομικές μελέτες. Αν δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με φυσική, τότε θα έπρεπε. (Αφού έχεις τέτοιες απορίες) Δηλαδή πώς το εννοείς οτι "λογο της φυσης μας να γερναμε" το ρήμα γερνάω έχει άμεση σχεση με τον χρόνο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς. Δηλαδή γερνάμε πότε;;; αλλά τι λέω τώρα... το πότε δεν στέκει σε έναν κόσμο χωρίς χρόνο, αλλά ούτε και το τώρα.... Θα τρελλαθώ ώρα που είναι. (είπα ώρα...) **edit** Σε παραπέμπω σε ένα site που βρήκα στο google click me
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Υπάρχει χρόνος αλλά η αντίληψη αυτού διαφέρει από αντικείμενο σε αντικείμενο και από χώρο σε χώρο. Δεν είναι ίδιος χρόνος 15' παρακολουθώντας τελικό κυπέλλου με 15' στο κελί 33. Σε ορισμένα σημεία ο χρόνος παγώνει και σε άλλα ο χρόνος τρέχει. Βέβαια άλλη αντίληψη του χρόνου έχω εγώ και άλλη ο... γάτος μου. Ίσως τα 15 χρόνια ζωής για αυτόν να είναι περισσότερα από τα 80 δικά μου χρόνια. Ένα ενδιαφέρων κείμενο που αναφέρεται στον υποκειμενικό χρόνο: http://www.iranon.gr/ATHINA/ATHINA.htm
Lucifer Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Πιστεύεις δεν πιστεύεις στον χρόνο, αυτός πιστεύει σε σένα.
Str Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 πωπω...ψηνομαι να αφήσω την καφρίλα στην ακρη και να αρχίσω τη φιλοσοφία...αλλά μόνος μου δεν θα έχει πλάκα... anyway..."ο χρόνος μετριεται με την ένταση της ψυχής" how about that?
worldcitizen Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Ο χρόνος (όπως και ο χώρος) είναι ιδιότητα της ύλης και ο άνθρωπος σαν μια ανώτερη μορφή οργάνωσης της ύλης και σαν νοήμον ον (αρκετοί από αυτούς τέλος πάντων) προσπαθεί να την μετρήσει και να του δώσει μια έννοια έτσι όπως την αντιλαμβάνεται καλύτερα, για να τον βοηθήσει να επιτύχει κάποια πράγματα καλύτερα.. Ο χρόνος υπάρχει ανεξάρτητα από την έννοια που του έχει δώσει η ανθρωπότητα ή και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Το ότι ουσιαστικά αυτό που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος είναι το παρόν ενώ το παρελθόν και το μέλλον υπάρχει εμπειρικά για αυτόν, δεν σημαίνει ότι ο χρόνος δεν υπάρχει...
nmtray2 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 http://english.pravda.ru/science/19/94/379/12190_experiment.html Για να μπερδευτειτε ακομα περισσοτερο, προτεινω να διαβασετε το παραπανω (Πραβντα στα Αγγλικα).
{TDi}Dj2k..infc Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Είμαι πολύ περίεργος για το τι θέμα θα έχει το επόμενο σου post... p.s.Βλέπω ότι δεν είσαι καν σίγουρος το εάν σε λένε γιώργο!Μήπως χρειάζεσαι επαγγελματία?φιλικά περιμένω to επόμενο σου thread...
Nikb Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Δημοσ. 21 Μαΐου 2006 Έχω μια προσωπική θεωρία για την σχέση του χρόνου με το απόλυτο μέγεθος αυτού που αντιλαμβάνεται τον χρόνο. Σκεφτείτε ότι κάνοντας zoom in στα μόρια και άτομα της ύλης κάνεις zoom in και στον ίδιο το χρόνο και φαίνεται αυτός να διαστέλλεται, ενώ κάνοντας zoom out στα όρια του σύμπαντος ο χρόνος συρρικνώνεται. Δηλαδή 1 λεπτό στον κόσμο μας είναι εκατομμύρια χρόνια για ένα θεωρητικό "νάνο" κάτοικο ενός μορίου της ύλης μας και ταυτόχρονα είναι κλάσματα εκατομμυριοστού του λεπτού για ένα θεωρητικό "γίγαντα" του οποίου το σύνολο της ύλης του σύμπαντος μας, είναι ένα μόριο της δικής του ύλης. Ο χρόνος ζωής του σύμπαντος μας είναι μέχρι να κάνει το τσιγάρο του ο "γίγαντας" δηλαδή μερικά εκατομμύρια δικά μας χρόνια και εγώ έχω καταστρέψει ήδη ένα σύμπαν αφού μόλις τώρα έσβησα ένα τσιγάρο μου. Όποιος γέλασε ας το ξανασκεφτεί πιο σοβαρά…και ας ξαναγελάσει…
Challenger Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Ο χρόνος όμως σαν αντικειμενική έννοια είναι ίδιος για όλους. Το διάστημα ενός γήινου χρόνου είναι το ίδιο για το ηλεκτρόνιο ή για ένα πλανήτη, άσχετα από την υποκειμενική και σχετική αντίληψή του. Το ερώτημα όμως είναι "υπάρχει χρόνος"? Βλέποντας τον ουρανό, βλέπουμε το φως αστεριών που έχουν "πεθάνει". Εμείς όμως παρατηρούμε αυτά τα αστέρια, σαν να υπάρχουν ακόμα. Το γεγονός αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που βρισκόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί για εμάς. Αν όμως ταξιδέψουμε (θεωρητικά) με ταχύτητα μερικές χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απο την ταχύτητα του φωτός, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια μικρή απόσταση απο το άστρο πριν αυτό καταστραφεί. Άρα θα έχουμε ταξιδέψει κατά κάποιο τρόπο και στο χρόνο. Ο Αϊνστάιν είπε χαρακτηριστικά : "Αν μπορούσαμε να καβαλήσουμε μια αχτίδα φωτός, θα ταξιδεύαμε στο χρόνο".
chris_4 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 και οι γυναικες η πηγη του κακου... πυρ, γυνη , και θαλασσα η γυναικα συγκαταλεγεται στις 3 μεγαλες πληγες τις ανθρωποτητας !!! αλλα τι να κανουμε γινεται χωρις αυτες?????? εννοειται πως οχι
hugelacky Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Ο χρόνος όμως σαν αντικειμενική έννοια είναι ίδιος για όλους. Το διάστημα ενός γήινου χρόνου είναι το ίδιο για το ηλεκτρόνιο ή για ένα πλανήτη, άσχετα από την υποκειμενική και σχετική αντίληψή του. Το ερώτημα όμως είναι "υπάρχει χρόνος"? Βλέποντας τον ουρανό, βλέπουμε το φως αστεριών που έχουν "πεθάνει". Εμείς όμως παρατηρούμε αυτά τα αστέρια, σαν να υπάρχουν ακόμα. Το γεγονός αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που βρισκόμαστε. Σωστό! Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί για εμάς. Αν όμως ταξιδέψουμε (θεωρητικά) με ταχύτητα μερικές χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απο την ταχύτητα του φωτός, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια μικρή απόσταση απο το άστρο πριν αυτό καταστραφεί. Άρα θα έχουμε ταξιδέψει κατά κάποιο τρόπο και στο χρόνο. Ο Αϊνστάιν είπε χαρακτηριστικά : "Αν μπορούσαμε να καβαλήσουμε μια αχτίδα φωτός, θα ταξιδεύαμε στο χρόνο".Λάθος! Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά μερικά βασικά πράγματα. Η μέτρηση της ροής του χρόνου είναι αντικειμενική* και με γίνεται με μεγάλη ακρίβεια, η ψυχολογική αίσθηση της ροής του είναι καθαρά υποκειμενική αντίληψη! Επίσης ο Einstein με την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας αυτό που είπε ήταν ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ένα όριο, ένα φράγμα που δέν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Αυτό ισχύει και αποδεικνύεται καθημερινά στους επιταχυντές υψηλών ενεργειών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θεωρητικά και με τα κατάληλα μέσα δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε (έστω κατα 99,9999%). Αλλά ποτέ δεν θα την φτάσουμε. Αν λοιπόν μπορούσαμε να την φτάσουμε ("Αν μπορούσαμε να καβαλήσουμε μια αχτίδα φωτός") τότε πολύ απλά ο χρόνος θα πάγωνε! Στην περίπτωση τώρα που υπάρχουν σωμάτια που ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός (αυτό δεν αποκλείεται) αυτά αναγκαστικά πρέπει να διμιουργήθηκαν με αρχική ταχύτητα πάλι μεγαλύτερη του φωτός. Και δεν μπορούν να κατέβουν το όριο (που είναι η ταχύτητα του φωτός) και να κινηθούν με μικρότερη ταχύτητα. Οπως κατα τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε σωμάτιο που έχει ταχύτητα μικρότερη του φωτός, δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Γι αυτό είπα ότι είναι όριο-φράγμα. Αν υπάρχουν λοιπόν σωμάτια με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός αυτά ταξιδεύουν αντίστροφα στον χρόνο!!! Δηλαδή πηγαίνουν από το μέλλον στο παρελθόν ή αλλιώς πιο επιστημονικά από το αποτέλεσμα στο αίτιο!!! Γι αυτό και δεν μπορούμε να τα παρατηρήσουμε και να τα ανιχνεύσουμε (το τελευταίο ήταν η εξήγηση του λάθους στον παραπάνω συλλογισμό) Βασικά υπάρχουν 3 "βέλη του χρονου", το θερμοδυναμικό, το βιολογικό, και ένα 3ο που δεν θυμάμαι τώρα. Αυτά έχουν καταλήξει οι φυσικοί ότι είναι πάντα ομόρροπα, δλδ αν αλλάξει φορά το ένα αλλάζουν και τα άλλα 2, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι παράδοξο δλδ να βλέπουμε τον χρόνο ανάποδα. * σε σχετικιστικές ταχύτητες ισχύει η διαστολή του χρόνου οπότε αλλάζει και το "αντικειμενικό" της μέτρησής του.
KaizerSoze Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Ο χρόνος όμως σαν αντικειμενική έννοια είναι ίδιος για όλους. Θα αστειευεσαι ε?
Nikb Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Δημοσ. 23 Μαΐου 2006 Αν λοιπόν μπορούσαμε να την φτάσουμε ("Αν μπορούσαμε να καβαλήσουμε μια αχτίδα φωτός") τότε πολύ απλά ο χρόνος θα πάγωνε! Θα πάγωνε για ποιόν? Για αυτόν που έχει καβαλήσει την αχτίδα... Για τους απο κάτω όμως? Και αυτός που ταξιδεύει με την αχτίδα φωτός προφανώς θα έχει γίνει αθάνατος-θεός? Άρα πως είναι ίδιος ο χρόνος για όλους?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.