Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

το ειχε πει ο πατερας μια συμμαθητριας μου σε μια αλλη φιλη της. συγκεκριμενα ειπε στην κορη της :

- Σε εχει καταστρεψει αυτο το φιονι που κανεις παρεα!

• Απαντ. 449
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

για υπνο ειναι τωρα. εξαλλου θα ειναι ενδιαφερον να μαθουμε τι επιτελους σημαινει αυτη η λεξη. σε αλλο forum που εκανα αυτη την ερωτηση οι απαντησεις ηταν πολλες και διαφορετικες.

φιονι σημαινει : ειδος επιπλου, αυτος που μαστουρωνει ( υπαρχει χορτο που λεγεται αφινι ), η κοπελα που ξενοκοιμαται.

υπηρχαν και αλλα παραξενα οπως σαπισμενη φωκια, χαλασμενο μπρικι και πατημενη καμπια..

• Like 1
Δημοσ.

Η λέξη δεν είναι φιόνι, αλλά αφιόνι. Την χρησιμοποιούμε σε μερικές περιοχές στα μέρη μου. Βάση των εκφράσεων, όταν λέμε 'αυτός έγινε αφιόνι' συνήθως εννοούμε: 'αυτός έγινε ...τούρκος' δηλαδή εννοούμε τον έντονα εκνευρισμένο άνθρωπο. Ο γούγλης όμως μου έδωσε αυτό το αποτέλεσμα:

afyon = αφιόνι [αντιδ. μετγν. ελλ. όπιον > τουρκ. afyon > μεσν. ελλ. αφιόνιον > νεοελλ. αφιόνι].

ή

αφιόνι = ναρκωτικό που προκαλεί έξαψη

Με απλά λόγια αφιόνι=παπαρούνα (είναι η πιο απλή ερμηνεία της λέξης)

Οπότε η ερμηνεία μιας έκφρασης μπορεί να διαφοροποιείτε απ'τα παράγωγα και τις αντενδείξεις της παπαρούνας! :oops:

Δημοσ.

μπορει να εννοουσε βεβαια τιποτα αλλο αυτος ή να το πεταξε ετσι στα ξεκαρφωτα. παντως τον ακουσα να το λεει 2 φορες. φανταζομαι ποσες αλλες θα το εχει πει. κανει και ρεζιλι την κοπελα μπροστα στην μεση του δρομου καθως παμε σχολειο!

το ειδος επιπλου που ειπα παραπανω λεγεται φιονα και :

" είναι ένα μπαούλο – κρεβάτι που όταν δεν κοιμάσαι πάνω το έχεις ανοιχτό έτσι αν θέλεις να κακοχαρακτηρίσεις μια κοπέλα που ………. Τα πόδια της δεν τα κλίνει ποτέ με όλες τις συνέπειες που διατρέχει με τη στάση της αυτή ….της λες φιόνι . "

fion.jpg

εχω ακουσει οτι σημαινει και πατσοκιλο, δλδ τοφαλος, χοντρος ανθρωπος. και οντως το προσωπο στο οποιο πηγαινε αυτος ο χαρακτηρισμος ηταν τετραπαχο!! παντως τα ποδια της δεν τα ανοιγει, αλλα και να τα ανοιγε δεν θα υπηρχε κανενας ενδιαφερομενος. φρικιο ειναι.

Δημοσ.

Κοίτα μπορεί να εννοεί και τον 'κοιμησμένο'. 'Σ'έχει καταστρέψει αυτός ο κοιμησμένος που κάνεις παρέα', εννοώντας πως είναι βόδι και δεν μπορεί να ελέγξει μια κατάσταση μια συμπεριφορά για να προστατεύσει την κοπέλα. Όπως θες ερμηνευσέ το! Μπαούλο πάντως, αποκλείεται! :lol:

Δημοσ.
Μπαούλο πάντως, αποκλείεται!
κυριως για αυτο το ειπα :

έτσι αν θέλεις να κακοχαρακτηρίσεις μια κοπέλα που ………. Τα πόδια της δεν τα κλίνει ποτέ με όλες τις συνέπειες που διατρέχει με τη στάση της αυτή ….της λες φιόνι

κοριτσι ειναι και το προσωπο. ειναι 2 φιλες.

Δημοσ.

Tότε προφανώς εννοεί την κοιμησμένη, την χαζή, την κουτοπόνηρη, την σιγανοπαπαδιά!

• Super Moderators
Δημοσ.

Το Μείζων Ελληνικό Λεξικό (το οποίο εμπιστεύομαι σε θέματα ετυμολογίας) συμφωνεί με την Maria Ts.: H λέξη αφιόνι προέρχεται από την τουρκική λέξη afyon που σημαίνει μήκων η υπνοφόρος (η γνωστή παπαρούνα από την οποία βγαίνει το όπιο).

Μεταφορικά εννοείται ο αποχαυνωμένος.

Δημοσ.

στο λεξικό μου δίνει:

αφιόνι -> opium

όπου φυσικά opium πρόκειται πολύ σωστά για το όπιο ή πιο επιστημονικά "μήκων η υπνοφόρος (papaver somniferum)"

Δημοσ.

Όπως πρότεινα και σε άλλο topic, παρακαλώ αν είναι δυνατόν αλλάξτε τον τίτλο του topic σε "Άγνωστες λέξεις ; Ρωτήστε εδώ !" και να γίνει sticky.

Δημοσ.

Και γιατί δεν πατάς το θαυμαστικό στο αρχικό ποστ, να αναφέρεις την επιθυμία σου; Κάτσε να το αναφέρω εγώ! :D

Δημοσ.
Και γιατί δεν πατάς το θαυμαστικό στο αρχικό ποστ, να αναφέρεις την επιθυμία σου; Κάτσε να το αναφέρω εγώ! :D

Μαρία το θαυμαστικό οδηγεί σε μια σελίδα που υπάρχει η παρακάτω σημείωση

Σημείωση: Αυτή η επιλογή υπάρχει μόνο για να αναφέρονται τα άχρηστα, διαφημιστικά και προβληματικά ( παρενόχληση, λογομαχία ή αγένεια) μηνύματα.

άρα συνιστώμενη λύση σε περίπτωση που θέλουμενα προτείνουμε κάποιο sticky είναι το pm σε κάποιον mod..

Δημοσ.

Κι αυτό pm είναι αλλά το βλέπει όλο το team του ινσόμνια! Αλλά ο συνήθης ύποπτος (βλέπε paredwse) φροντίζει για όλα! :D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...