spymix Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Hi Guys....... Έχω ένα σκληρό 40gb και εκεί είναι και το Ubuntu... Ο σκληρός (όλος) είναι ένα partition (αυτό που έχει και το Ubuntu) αυτό που θέλω τώρα είναι να δημιουργήσω ένα νέο partition στον συγκεκριμένο σκληρό, για να εγκαταστήσω το slackware... Πώς μπορώ να το κάνω αυτό χωρίς να πειράξω το Ubuntu και χωρίς να χάσω τα αρχεία μου??? Επισυνάπτω και ένα screenshot με το qtparted για να καταλάβετε πάνω-κάτω πως έχουν τα πράγματα... Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν πολύ-έβγαλα άκρη πώς να το κάνω (μόνο delete k format μου έδινε σαν επιλογές... resize δεν είχε...) άσε που την έχω ξαναπατήσει με το qtparted και έχασα 30gb... Είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις (και μέσω console)... Thanks guys......
NullScan Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Το πρόβλημα είναι ότι το parted δεν μπορεί να κάνει resize ένα παρτίτιον ext2 που είναι mounted. Οπότε πρέπει να κάνεις την διαδικασία από ένα live cd που δεν χρειάζεται να κάνει mount τον σκληρό σου για να δουλέψει. Η διαδικασία είναι η εξής. Boot-άρεις με ένα live cd, προτείνω του gentoo που ξέρω ότι έχει τα απαραίτητα εργαλεία μέσα. Και μετά κάνεις το εξής tune2fs -O ^has_journal /dev/hda3 (άν ο σκληρός που θέλεις να μικρύνεις είναι ο /dev/hda3) Μετά χτησιμοποιείς το resize2fs /dev/hda3 και του δίνεις τις παραμέτρους που χρειάζεται για να σου κάνει το partition όσα GB θές. Με την εντολή fdisk /dev/hda3 μπορείς να δείς τα blocks που ξεκινάει και τελειώνει ο δίσκος σου, νομίζω ότι χρειάζεται να τα υπολογίσεις για να τα δώσεις σαν παραμέτρους στο resize2fs. Μόλις τελειώσεις τη διαδικασία πρέπει να ενεργοποιήσεις το journal στο partition tune2fs -O has_journal /dev/hda2. man tune2fs και man resize2fs, διάβασε όλα τα man pages και μετά ξεκίνα.
Thresher Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Δεν το εχω δουλεψει αυτο το προγραμμα αλλα πρεπει να ειναι απλο. Μην βαζεις Slackware γιατι πολυ πιθανο να πεταξεις το ubuntu και ειναι κριμα αν το εχεις σεταρει καλα. ;)
spymix Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Sorry άμα σας πρήζω λιγάκι αλλά δεν θα ήθελα να χάσω τίποτα από το ήδη υπάρχων partition, (και ειδικά το Ubuntu, τουλάχιστον μέχρι να εξοικοιωθώ με το slack....) γιαυτό και δίνω άλλο ένα screenshot με τα properties του hda1... Λοιπόν όπως λέω και παραπάνω θέλω σε αυτό να δημιουργήσω άλλο ένα partition για να βάλω slack Αυτό που σκέφτομαι για το νέο partition είναι το εξής: 1. Να είναι 12 gb 2. Να είναι ext3 Έτσι ώστε με το που θα ξεκινήσω να κάνω την εγκατάσταση του slack να επιλέξω αυτό το partition και τα υπόλοιπα να τα κάνει μόνο του... (βλ. swap) Πώς το κάνω αυτό απλά και ωραία??? Υ.Γ: Έχω ήδη ένα live cd: "System rescue cd 2.17" (αν δεν κάνω λάθος είναι project του Gentoo, και έχει μέσα και κάποια εργαλεία για partitioning αλλά δεν είμαι και πολύ εξοικοιμένως με αυτά...) Σας ευχαριστώ πολύ και sorry άμα κουράζω...
NullScan Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Όσον αφορά το live cd καλύτερα να πάς στο site του gentoo και να κατεβάσεις την τελευταία έκδοση 2006.1 αν δεν κάνω λάθος. Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις το 600ΜΒ νομίζω πως έχουν και ένα μικρότερο γύρω στα 200 ΜΒ που έχει μέσα τα εργαλεία που χρειάζεσαι. Boot με αυτό το CD και σου εμφανίζει μιά κονσόλα, δεν έχει γραφικό περιβάλλον. Δίνεις την εντολή tune2fs -O ^has_journal /dev/hda1 ώστε να μήν είναι πλέον ο δίσκος με journaled filesystem. Μετά δίνεις resize2fs /dev/hda1 και του λές πόσα GB θέλεις να γίνει το partition. ΔΙάβασε το man γιατί δεν θυμάμαι απ' έξω τι παραμέτρους παίρνει. Όταν τελειώσει κάνεις tune2fs -O has_journal /dev/hda1 ώστε να ξαναγίνει journaled το filesystem στο partition που είναι το root του ubuntu. Τον υπόλοιπο χώρο άστον όπως είναι. Πρίν κάνεις reboot για να ξαναμπείς στο ubuntu, κάνε ένα chkdsk στο partition για να διορθώσει τυχόν λάθη στο filesystem table. Όταν τελειώσεις με αυτά, boot-αρε με το CD του slack και όταν σε ρωτήσει πού να εγκατασταθεί δώστου αυτό το partition, το κενό, και άστο να ρυθμίσει αυτό το χώρο όπως νομίζει. ΠΡΟΣΟΧΗ: πρίν από τέτοιες διαδικασίες καλό είναι να κάνεις ένα backup σε όλα σου τα σημαντικά αρχεία. Μπορεί να πάει κάτι στραβά και να μην ξεκινήσει ποτέ ξανά το ubuntu. Επίσης μην με κυνηγήσεις αν οτιδήποτε δεν πάει καλά , αυτό που θές να κάνεις είναι πολύ περίπλοκη διαδικασία και ως εκ τούτου μπορεί στο τέλος να μην δουλέψει. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν να κάνεις format όλο τον σκληρό και να ξαναφτιάξεις τα partitions όπως τα θές για να εγκαταστήσεις και το slack και το ubuntu. Αλήθεια, γιατί θές και το slack και το ubuntu?
capthookb Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Το slackware θέλει έτοιμο partition τόσο swap όσο και για το root partition. Μπορείς να φτιάξεις ένα τέτοιο partition εάν έχεις ελεύθερο χώρο με το cfdisk
spymix Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2006 Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά... @NullScan ο λόγος που θέλω και slack και ubuntu είναι επειδή το Ubuntu το έχω ήδη έτοιμο, setαρισμένο, πάει σφαίρα, και μπορώ να πω ότι ξέρω όλες τις ιδιοτροπίες του, έτσι αν προκύψει κάτι ξέρω και πώς να το λύσω.... Επίσης ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι το intrnet στο Ubuntu δουλεύει... Slack τώρα θέλω απλά για να το δοκιμάσω και να δω άμα μου κάνει (σαν νοοτροπία), άμα μπορώ να το δουλέψω, και άμα μαρέσει καλύτερα από το Ubuntu... Αν ναι τότε φυσικά θα γίνει η default διανομή... Μέχρι τότε όμως θέλω να έχω και ένα Backup σύστημα.... Π.Χ άμα δεν δεν καταφέρω να κάνω Configure το internet τουλάχιστον να μπορώ να μπω από το Ubuntu και να αναζητήσω την λύση.... [Offline] Όση ώρα το έγραφα αυτό αποφάσισα να κάνω format όλο τον σκληρό, να βουτήξω κατευθείαν στα βαθιά (μόνο με slack), και ο θεός βοηθός Thanks again... cu
Thresher Δημοσ. 18 Μαΐου 2006 Δημοσ. 18 Μαΐου 2006 [Offline] Όση ώρα το έγραφα αυτό αποφάσισα να κάνω format όλο τον σκληρό, να βουτήξω κατευθείαν στα βαθιά (μόνο με slack), και ο θεός βοηθός Καλη τυχη φιλε μου και σε περιμενουμε στην παρεα. Αν δεν τα πεταψες ολα ακομη να κανεις καλυτερα 3 partition swap, /home, το οπολοιπο OS.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.