Προς το περιεχόμενο

Λάμπες UV

babbar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εγώ να σας πώ την εμπειρική μου άποψη για αυτές τις λάμπες.

Είμαι ηλεκτρονικός μηχανικός και πολύ συχνά τυχαίνει να πρέπει να φτιάξω στα γρήγορα κάποια ηλεκτρονική πλακέτα (PCB).

Η διαδικασία είναι η εξής.

1) Παίρνουμε μιά πλακέτα χαλκού φωτοευαίσθητη.

2) Εκτυπώνουμε σε διαφάνεια το σχέδιο της πλακέτας

3) Βάζουμε τη διαφάνεια πάνω στη πλακέτα

4) Βάζουμε μία φωτεινή πηγή πάνω από τη πλακέτα, για χρόνο ανάλογο με την ενέργεια της ακτινοβολίας.

5) κάνουμε αποχάλκωση, βάζουμε τη πλακέτα σε μιά λεκανίτσα με ειδικά υγρά. όπου χτύπησε το φώς, ο χαλκός θα φύγει και στο τέλος θα μείνει στη πλακέτα μόνο το σχέδιο της διαφάνειας.

Το λοιπόν, παλιά χρησιμοποιούσα ένα προβολέα 250 Watt να χτυπάει τη πλακέτα με τη διαφάνεια. Χρειαζόταν περίπου 20 λεπτά για να αποτυπωθεί καλά το σχέδιο της διαφάνειας στη πλακέτα.

Αργότερα αγοράσαμε UV λαμπίτσες. Με την απλή UV λαμπίτσα των 20 Watt δεν θέλει παραπάνω από 2-3 λεπτά!!!!!!

Η 20 Watt UV λαμπίτσα είχε σε 2 λεπτά το ίδιο αποτέλεσμα με ένα προβολέα λάμπας αλογόνου των 250 Watt και χρόνου 20 λεπτών!!!!

Δημοσ.

αν έσπαζες το γυαλί των 250watts που απλά φθορίζει και κόβει την ακτινοβολία UV κατα 87%!!!! θα έβγαζες πλακέτα ψεκασμένη με positive σε 45sec σε απόσταση περίπου 50cm ....H λάμπα υδραργυρου έχει φίλτρο φθορισμου για να μετατρέπει την UV σε ορατή αν το σπασεις είναι σαν να κοιτας ηλεκτροκόληση (προσοχη μην σπασεις την εσωτερική αμπούλα).

Δημοσ.

Και μια ψιλοχαζη ερωτηση, ολα αυτα που λετε για τις UV λαμπες ισχυουν και για τα ανεμιστηρακια με τα led και τα cathode lights? Γιατι αν ισχυουν πρεπει να ξιλωσω ολο το συστημα...

Δημοσ.

Όσο αναφορά τα Led, δε νομίζω ότι ισχύει ότι για τις λάμπες UV.

Τώρα για τα cathode lights, ας απαντήσει κάποιος άλλος, αλλά νομίζω ότι ούτε αυτά προκαλούν πρόβλημα.

Δημοσ.

Τα LEDs είναι απόλυτα ασφαλή, όπως και όλα τα μη-UV φωτάκια. Αλίμονο αν τα πάντα είναι βλαβερά :P

Δημοσ.

vevaia den maresei i kundinologia alla an kati einai sosto prepei na legetai. exo kai ego mia UV sto koutaki mou alla den exo skopo na tin vgalo. mia pigi akoma, kai ti egine? oson afora auto me tis crt, to 95% tis aktinovolias pou ekpempoun xanetai se apostasi 10cm apo to guali. to upoloipo 5% (kai ligotero) ftanei se mas.

Δημοσ.

Για τα fan με ledakia, από τότε που είδα ότι τα μπλε-μωβ ledakia που είχε ένας ανεμιστήρας μου άλλαξαν το φως της λαμαρίνας του κουτιού στα σημεία που ήταν κοντά, εγώ τα ξήλωσα....Τώρα αν είναι φυσιολογικό δεν το έψαξα...Δεν ήθελα να ρισκάρω...

EDIT: Dr_Slump Τι ήταν αυτό το link???? Όσοι δεν το είδατε πηγαίνετε αμέσως!

Δημοσ.

Tώρα άκουσα στις ειδήσεις,πως το φως της λάμπας ίσως είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο του μαστού:confused:

Αντε παιδιά, λεω να γίνουμε τρωγλοδύτες να απαλλαχθούμε από τους κινδύνους του δυτικού τρόπου ζωής...:-?

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

ena paidi rotise kt allo:

mipws oi lampes cathode den einai epikindines???

gia psaxte to re tsakalia gt egw apola ayta to mono p ktlvenw einai to epikindines/mi epikindines!!

[opos to pc ktlvenei 1/0 :-P]

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...