zaxoys Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, στη χώρα μας χρησιμοποιούνται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Είναι ενδεικτικό ότι όσες προσπάθειες και αν έγιναν από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την κατάργησή τους, έπεσαν στο κενό. Κάποια μάλιστα από αυτά έχασαν πελάτες - και σημαντικό μερίδιο αγοράς - όταν τους «ανάγκασαν» να τις αγοράζουν, έστω έναντι ελάχιστου αντιτίμου. Σε έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, το 84% των καταναλωτών απάντησε ότι η παροχή - ή μη - δωρεάν πλαστικής σακούλας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή αλυσίδας σούπερ μάρκετ. (κομμάτι του άρθρου από Από http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18527&m=N15&aa=1)
sa1901 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Ακριβώς έτσι είναι. Ξέρω πολλούς που όταν αγοράζουν από το super market παίρνουν και επιπλέον σακούλες από όσες τους χρειάζονται, για να έχουν...
Cristina Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Ε, και τα σκουπίδια που θα τα βάζουμε; Θα αγοράζουμε άλλες πλαστικές σακούλες;
MariaTs. Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Ουκ ολίγες φορές μπορεί να πετύχω μπροστά από μένα στο ταμείο, η πελάτισσα να'χει αγοράσει 2-3 πραγματάκια να τα βάζει σε 2 σακούλες και μαζί να χώνει όλες τι υπόλοιπες σακούλες που βρίσκονται εκεί (καμιά 10αριά για παράδειγμα)! Αυτό για μένα είναι παράνοια! Θα τύχει να πάρω κι εγώ επιπλέον σακούλες 1-2 κι αυτό γιατί θα μου κρατήσουν κάνα 5λεπτο απ'τα ρέστα. Αυτό το κάνω σε σούπερ μάρκετ που ξέρω ότι την σακούλα την χρεώνομαι και φαίνεται και στην απόδειξη! Άσε που σε χρεώνουν και επιπλέον σακούλες ενώ έχεις χρησιμοποιήσει τις μισές απ'αυτές που αναγράφονται στην απόδειξη. Δεν τις χαρίζω αφού τις πληρώνω, γιατί απλά αργότερα μου χρησιμεύουν σαν σακούλες απορριμάτων! Δεν είχαν με τι να ασχοληθούν και είπαν να το ρίξουν στο σακουλορεπορτάζ!
zaxoys Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Το ποστ αυτό έγινε κυρίως για να αναδείξει την περιβαλλοντική πλευρά.Το οτι αργά η γρήγορα η σακουλες θα χρεώνονται είναιι γεγονός- μην ξεχνάμε οτι και τώρα που θεωρητικά δεν χρεώνονται ουσιαστικά πληρώνουμε την τιμή τους σε ακριβότερα προιόντα , αλλά και σε αυξημένα τέλη καθαριότητας στον δήμο που μένουμε.Το κακό της υπόθεσης είναι οτι ο μέσος Έλληνας δεν έχει ιδέα για την οικολογική καταστροφή που συντελεί με αυτή του την συνήθεια
HamerZ Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 - Προσωπικά επέλεξα αμέσως με το που βγήκαν να αγοράσω πλαστικές σακούλες μεταφοράς (από τον Μαρινόπουλο) για μόνιμη χρήση. - Μέχρι σήμερα, 2 έτη, δεν έχουν πάθει τίποτα. Με κόστος 80λεπτά, με όγκο αρκετό και με μεγάλη ανθεκτικότητα στο βάρος (μέχρι 10 κιλά δοκίμασα μέχρι σήμερα). - Έχω μεταφέρει τα πάντα. Από την λαϊκή είτε από το supermarket. - Για τους κάδους στο σπίτι έχω αγοράσει πακέτο σακούλων για χρήση ως σακούλες αποριμάτων.
Narayan Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Προσωπικά έχω δει σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, παπούδες και γιαγιάδες να φέρνουν από το σπίτι τις σακούλες που χρησιμοποίησαν σε προηγούμενη επίσκεψη στο κατάστημα. Προφανώς δεν φτάνει η σύνταξη και τα 2 σεντς που στοιχίζει η σακούλα είναι σημαντικό ποσό για αυτούς :roll: Όσον αφορά το άρθρο, είμαι περίεργος πραγματικά να μάθω ποιές είναι αυτές οι "προσπάθειες" που έκαναν τα σούπερ μάρκετ για κατάργηση των πλαστικών σακούλων. Διότι το να ξεκινήσεις να χρεώνεις τον καταναλωτή αυτό που τόσα χρόνια έχει μάθει να παίρνει δωρεάν δεν θα μπορούσε σε καμμία περίπτωση να θεωρηθεί "προσπάθεια" περιορισμού της χρήσης των πλαστικών σακούλων. Όπως φαίνεται από το παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω, ελάχιστοι είναι αυτοί που υπολογίζουν το -μηδαμινό κατ' εμέ- κόστος πρόσκτησης, ώστε να επαναχρησιμοποιούν τις σακούλες. Οι προσπάθειες που θα έπρεπε να γίνουν, και που ήδη γίνονται σε πολλές χώρες, είναι η αντικατάσταση των ήδη υπάρχοντων σακούλων με χάρτινες ή με βιοδιασπώμενες. Όμως κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και χρήμα, και προφανώς δεν θεωρείται εποφελής "προσπάθεια" από τις Ελληνικές αλυσίδες υπερκαταστημάτων. Πρέπει να επισημάνω ωστόσο πως γνωστή μεγάλη αλυσίδα ξένων συμφερόντων άλλαξε προ μερικών μηνών τις σακούλες που χρησιμοποιούσε και που έφεραν την επωνυμία του καταστήματος, με άλλες που δεν φέρουν πλέον την επωνυμία του και φαίνεται πως είναι από άλλο είδος πλαστικού. Ίσως κάποιος να μπορούσε να επιβεβαιώσει αν είναι οικολογικού τύπου ή όχι.
papadakn Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Δημοσ. 8 Μαΐου 2006 Εδώ δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την ανακύκλωση μπαταριών και λοιπών ηλεκτρονικών τα οποία είναι ιδιαιτέρως βλαβερά με τις πλαστικές σακούλες θα ασχολούμαστε? Ας αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε χαρτί-γυαλί-αλουμίνιο σε μεγάλη κλίμακα και μετά πιάνουμε και τις σακούλες. Όπως και να το κάνουμε βολεύουν και στα super market που τις βρίσκεις σε αφθονία είναι δέλεαρ να πάρεις παραπάνω απο όσες χρειάζεσαι. Εννοείται ότι τις αποθηκεύεις στο σπίτι και τις χρησιμοποίεις για σκουπίδια κτλ. Στη Γερμανία που μένω τώρα και μάλλον σε όλη την Ευρώπη τις σακούλες τις πληρώνεις στο ταμείο. Μπορεί οι υπόλοιποι ευρωπαίοι να τσιγκουνευονται τα 5cents και να φορτώνουν τα ψώνια τους όπου βρούν (έχω δεί να βγάζουν το μωρό απο το καρότσι για να βάλους τις ντομάτες) αλλά προσωπικά τις πληρώνω και το χαίρομαι. Δεν είμαι εξαρτημένος, αλλά θέλω να κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη. Κάτι τέτοια βλέπω εδώ στα ξένα και αισθάνομαι "proud to be Greek"
Narayan Δημοσ. 9 Μαΐου 2006 Δημοσ. 9 Μαΐου 2006 Εδώ δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την ανακύκλωση μπαταριών και λοιπών ηλεκτρονικών τα οποία είναι ιδιαιτέρως βλαβερά με τις πλαστικές σακούλες θα ασχολούμαστε? Ας αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε χαρτί-γυαλί-αλουμίνιο σε μεγάλη κλίμακα και μετά πιάνουμε και τις σακούλες. Υπάρχουν προγράμματα για ανακύκλωση χαρτιού (κρατικό) και συσσωρευτών (από τον Γερμανό). Για τα υπόλοιπα δεν έχει πέσει τίποτα στην αντίληψή μου. Ακόμα κι έτσι πάντως' date=' προσωπικά κάνω μιά προσπάθεια να ανακυκλώσω χαρτί και συσσωρευτές, κι ας είναι ο πλησιέστερος με την ένδειξη "Η ανακύκλωση άρχισε!" (πότε; ) μόλις [b']5 χιλιόμετρα από το σπίτι μου[/b] στη Νίκαια. Δεν ξέρω ποιός θεώρησε πως ο Ελληναράς όχι μόνο θα ασχοληθεί με την ανακύκλωση αφιλοκερδώς, αλλά και θα φορτώσει όλα τα χαρτιά προς ανακύκλωση στο αυτοκίνητό του και θα κάνει 10 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα για να τα ρίξει στον ειδικό κάδο. Καλύτερα να τα πετάξει στα σκουπίδια δηλαδή, αν λάβουμε υπόψιν τη βενζίνη που θα κάψει πιο πιο οικολογικό είναι τελικά.
_BASSstarlet_ Δημοσ. 9 Μαΐου 2006 Δημοσ. 9 Μαΐου 2006 Δεν είναι μόνο ότι δεν λιώνουν οι σακούλες,αλλά δεν αφήνουν και τα περιεχόμενά τους να λιώσουν.
polaki Δημοσ. 10 Μαΐου 2006 Δημοσ. 10 Μαΐου 2006 Ουκ ολίγες φορές μπορεί να πετύχω μπροστά από μένα στο ταμείο' date=' η πελάτισσα να'χει αγοράσει 2-3 πραγματάκια να τα βάζει σε 2 σακούλες και μαζί να χώνει όλες τι υπόλοιπες σακούλες που βρίσκονται εκεί (καμιά 10αριά για παράδειγμα)! Αυτό για μένα είναι παράνοια!Θα τύχει να πάρω κι εγώ επιπλέον σακούλες 1-2 κι αυτό γιατί θα μου κρατήσουν κάνα 5λεπτο απ'τα ρέστα. Αυτό το κάνω σε σούπερ μάρκετ που ξέρω ότι την σακούλα την χρεώνομαι και φαίνεται και στην απόδειξη! Άσε που σε χρεώνουν και επιπλέον σακούλες ενώ έχεις χρησιμοποιήσει τις μισές απ'αυτές που αναγράφονται στην απόδειξη. Δεν τις χαρίζω αφού τις πληρώνω, γιατί απλά αργότερα μου χρησιμεύουν σαν σακούλες απορριμάτων! Δεν είχαν με τι να ασχοληθούν και είπαν να το ρίξουν στο σακουλορεπορτάζ! [/quote'] Σε ποιο σουπερ μαρκετ χρεωνεσαι τη σακουλα και φαινεται στην αποδειξη? Εκτος αν εννοεις τις πιο σκληρες που ειναι ενισχυμενες. Το να παρεις 1-2 σακουλες παραπανω επειδη σου κρατανε απτα ρεστα sorry αλλά μήπως απτα σουβλατζιδικα παιρνεις και χαρτοπετσετες? Σιγα μην κρατήσουμε και καλαμάκια απτα McDonalds οταν μας χρωστανε 5λεπτα... Η ουσια δεν ειναι θεμα κοστους, αλλα θεμα λογικης. Δεν μας ενδιαφερει καθολου το περιβαλλον. Δειτε στην αμερικη απτις ταινιες κ ολας ποσες φορες κρατανε χαρτοσακουλες. Θα μου πεις ειναι ωραιο τωρα να παιρνεις αγκαλια 6 σακουλες με ψωνια και να τις κουβαλας απο δω και απο εκει? Σιγουρα οχι, αλλα καποτε αν θυμαστε τα λαχανικα και τα φρουτα τα βαζανε σε χαρτινες, τωρα ειναι ολα με το ναυλον.. Μην τυχει και δεν βολευτουμε σαν λαος! Και τον εαυτο μου συμπεριλαμβανω σ'αυτο, εδω θυμαμαι μια φορα παλια ειχα παει να παρω κατι φρουτα και τα βαλανε σε χαρτινη, και εγω στην εξοδο πηρα μια ναυλον και εβαλα την χαρτινη εκει μεσα!
_BASSstarlet_ Δημοσ. 10 Μαΐου 2006 Δημοσ. 10 Μαΐου 2006 Είναι δύσκολο να απαγορευτούν οι νάυλον από τα super market τουλάχιστον? Ως πελάτες είναι πιο δύσκολο να κουβαλάμε δικές μας σακούλες ή τσάντες,απ'ότι να παρθεί απόφαση να δίνουν χάρτινες όπως κάνουν στα Goodys 7 McDonalds ας πούμε.
zaxoys Δημοσ. 11 Μαΐου 2006 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2006 Μιας και αναφέρθηκε από κάποιον άλλο χρήστη σε προηγούμενο ποστ για την ανακύκλωση των μπαταριών , τα πράγματα είναι καλύτερα απότι πιστεύουμε : http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18530&m=N16&aa=2 Να θυμίσω επίσης λόγος που έγινε αυτό το topic είναι για να δείξει οτι υπάρχει θέμα όχι τόσο χρημάτων (προς το παρόν) όσο νοοτροπίας όπως σωστά είπε ο polaki αλλά και άλλοι χρήστες
clarice Δημοσ. 11 Μαΐου 2006 Δημοσ. 11 Μαΐου 2006 Πριν κανα μηνα εβγαλε γνωστη αλυσιδα super market μια τσαντα για τα ψωνια με barcode που καθε φορα που την χρησιμοποιεις σου κανει και εκπτωση στο λογαριασμο. Την πηρα και αυτη χρησιμοποιω τωρα. Εκτος των αλλων βολευει αν εισαι γυναικα και θες να κουβαλησεις πολλα πραγματα γιατι ειναι για τον ωμο, ειδικα για μπουκαλια ειναι απιστευτα βολικη, και δεν σου κοβει τα χερια.
Forensick Δημοσ. 11 Μαΐου 2006 Δημοσ. 11 Μαΐου 2006 οταν ειχα παει να ψηφισω στις περασμενες εκλογες, ειδα πως το σχολειο ειχε ενα καδο για ανακυκλωση μπαταριων. απο τοτε τις πηγαινω εκει. το κακο με μας τους ελληνες δεν ειναι η ανακυκλωση, αλλα η νοοτροπια που εχουμε ως λαος. αληθεια ποσες φορες εχετε δει απο το μπροστινο αυτοκινητο να πετανε απο το παραθυρο πακετο απο τσιγαρα/κοκα κολα/μπουκαλι/χαρτι κλπ????εγω απειρες. ε, οσο δεν σταματαμε αυτην την καφριλα, δεν μου φαινεται οτι εχι νοημα να μιλαμε για ανακυκλωση. ο μονος λογος να το καναμε αυτο ηταν να μας πουν οτι θα μας πληρωνουν οταν πηγαινουμε για ανακυκλωση. τοσο χαλιες ειμαστε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.