Προς το περιεχόμενο

firefox vs opera

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κατά τύχη έπεσε το μάτι μου πάνω σε μια δημοσκόπηση του site σχετικά με "τον αγαπημένο μας browser". Προσωπικά από τότε που υπάρχει χρησιμοποιώ firefox, και έχω γνωρίσει πολύ κόσμο που επίσης... Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον να μου πει πως χρησιμοποιεί opera. Έπαθα πλάκα όταν είδα πως έχει στη δημοσκόπηση, κοντά 10.500 ψήφους, έναντι κοντά 4.000 του firefox.

Έχω ακούσει ότι ο opera είναι πράγματι πολύ καλός, δεν έχω έρθει όμως ποτέ σε επαφή. Τι περισσότερο έχει από το firefox?

Δημοσ.

Δεν έχει να κάνει τόσο με το περισσότερο ή το λιγότερο. Με δεδομένο πως έχουμε να κάνουμε με αρκετά ασφαλείς browsers, που παρέχουν πληθώρα χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, το ζήτημα τίθεται περισσότερο στη βάση της συνήθειας, της αισθητικής προτίμησης και στη λεπτομέρεια.

Προσωπικά ξεκίνησα πριν χρόνια με Opera και παρέμεινα, αν και χρησιμοποίησα Firefox και με άφησε επίσης ικανοποιημένο (γι' αυτό και τον διατηρώ στο σύστημά μου ακόμα). Ο Opera όμως πάντα μου φαινόταν ένα κλικ πιο γρήγορος και με είχε συνηθίσει σε features που πολύ αργότερα οικιώθηκε ο Firefox (πχ multiple tabs), οπότε δεν μπήκα ποτέ στο τριπάκι του, όπως κάποιος που έπρεπε να μεταπηδήσει από IE και του ανοίχθηκε ένας νέος κόσμος πλοήγησης.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να αποκτήσεις προσωπική εμπειρία. Είναι μικρός σε μέγεθος κι αρκετά ελαφρύς, πέρα από δωρεάν πλέον. Εγκατέστη΄σε τον, κάνε μια βόλτα και βγάλε τα συμπεράσματά σου.

Δημοσ.
Έπαθα πλάκα όταν είδα πως έχει στη δημοσκόπηση, κοντά 10.500 ψήφους, έναντι κοντά 4.000 του firefox.

Την είχε πάρει το μάτι μου και παραξενεύτηκα. Κάτι δεν πάει καλά εδώ... Σίγουρα! Πουθενά στον κόσμο η Όπερα δεν είναι πάνω από τον Fx. Συνήθως είναι πολύ κάτω.

Στα γενικού ενδιαφέροντος σάιτ ο Fx είναι γύρω στο 10% και η Όπερα κοντά στο 1% ή λίγο παραπάνω. Εδώ έχει μια καλή επισκόπηση στατιστικών: http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

Σε τεχνολογικά σάιτ, που οι «εναλλακτικοί» πλοηγοί έχουν μεγαλύτερο μερίδιο, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για την Όπερα έναντι του Fx, αλλά και πάλι είναι πολύ κάτω. Στο heise.de, ίσως το πιο έγκυρο και πολυσύχναστο τεχνολογικό σάιτ της Ευρώπης, τα στατιστικά του Σεπτεμβρίου 2005 είναι:

Firefox 40,2 %

Internet Explorer 6.0x 34,2 %

Gecko (Mozilla/Netscape 6 o.ä.) 6,6 %

Opera 8 6,1 %

Andere/Unbekannt 5,5 %

Apple Safari 2,6 %

KDE Konqueror 1,9 %

Opera 7.x 1,4 %

Internet Explorer 5.5x 1,1 %

Internet Explorer 5.0x 0,6 %

http://www.heise.de/newsticker/meldung/64790

Και λίγο νεώτερα στατιστικά: http://www.heise.de/newsticker/meldung/68135

Δημοσ.
Προσωπικά, από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ Opera δε μπορώ να γυρίσω στο Firefox... :D

παρομοιως, 100% ευχαριστημενος.

Δημοσ.

egw re paidia opote prospa8isa na dokimasw ton opera den ta katafera, eixa terastio provlima me tis gramatoseires se poles selides kati pou den isxiei ston firefox

Δημοσ.

Ο Opera είναι πάρα πολυ ωραίος και γρηγορότερος απ' όποιον άλλο browser έχω δοκιμάσει. Δεν αποχωρίζομαι όμως με τίποτα τα plugins του firefox και τη δυνατότητα να τον φέρω όπως ακριβώς θέλω στα μέτρα μου. Αν δεν ήταν τόσο παραμετροποιήσιμος ο firefox θα γύριζα σε opera.

Δημοσ.

Αυτό θα ρωτούσα. Αν υπάρχει τέτοιο πλήθος λειτουργιών από/και plug-in για τον Opera.

Κατά τ' άλλα, απ' όσο κατάλαβα είναι μάλλον ζήτημα αισθητικής και (λιγότερο) ταχύτητας, παρά λειτουργικότητας, ή περισσότερων δυνατοτήτων. Σωστά?

Δημοσ.

Δεν έχω δοκιμάσει Opera, οπότε δε θα βγάλω συμπέρασμα. Θέλω να κάνω ένα test drive πρώτα. Αλλά θα κάνω τον συνήγορο ....

Όλοι οι browsers έχουν έναν manager. Και του firefox δεν είναι κακός, αλλά δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάθε d/l manager που γουστάρεις. Μεγάλη μαγκιά, το plug-in fireFTP, που ανοίγει σε ένα tab, εύχρηστο και ωραίο FTP client.

Όσο για τις ταχύτητες, από ένα σημείο και μετά (384kbps και πάνω), μικρό ρόλο παίζει στην πλοήγηση κατά τη γνώμη μου.

Τα πιο χρησιμοποιημένα μου plug-in, είναι τα fire-FTP, FlashGot, FlashBlock, ad-Block, media connectivity (λόγω linux), text link. Υπάρχουν σχετικές λειτουργίες στο Opera?

Δημοσ.

Sorry φίλε.

Δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα ότι από ένα σημείο και μετά (πολύ σύντομα θα εξαλειφθούν οι PSTN), ο Opera θα χάσει αυτό το πλεονέκτημα που λέτε ότι έχει.

Δηλ, θα το έχει, αλλά δε θα σημαίνει τίποτα πλέον.

Δημοσ.

Μα, Eddy_Gordo, δεν νομίζω ότι η Όπερα κατεβάζει γρηγορότερα. (Γίνεται αυτό, να κατεβάζει ένας πλοηγός πιο γρήγορα από έναν άλλο?) Απλά απεικονίζει γρηγορότερα, αλλά και πάλι η διαφορά είναι αμελητέα, και φαντάζομαι ότι θα φαίνεται πιο πολύ σε γρήγορη σύνδεση παρά σε αργή. (Και, προσωπικά, ο τρόπος και η σειρά με την οποία απεικονίζει με ενοχλεί.)

Για PSTN σύνδεση, δοκίμασε τον παρακάτω συνδυασμό:

Δημοσ.

Είναι περιττό να γράφουμε και πάλι τα υπέρ και τα κατά κάθε browser...υπάρχουν δεκάδες thread σχετικά.

Κάνε το test drive που έχεις κατά νου κι αν σε ικναοποιήσει έχει καλώς...αν όχι, υπάρχει πάντα κι ο Firefox.

Δημοσ.

egw edw kai liga xronia xrhshmopoiw firefox. prin apo kana eksamhno eida enan filo mou na xrhsimopoiei opera kai mou fanhke ligo poluploko, kai eixe orismena problhmata me orismenes grammatoseires (isws na htan palia ekdosh) alla sigoura htan pio grhgoro!

lete na ksekinhsw me opera (einai ontws poluploko?)??

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...