ReCoC Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 Καλημέρα σας, Έχω 3 σκληρούς: 1. PATA 40GB Primary Master, 2. PATA 250GB Secondary Master, 3. SATA 300GB. Μέχρι πρόσφατα είχα εγκατεστημένα τα winXP+sp2 στον 1. Πριν λίγες μέρες έκανα φρέσκια εγκατάσταση σε ένα παρτίσιον του 3. Η απορία μου είναι η εξής. Έχω ακούσει οτι όταν κάνεις μια εγκατάσταση win σε οποιονδήποτε σκληρό δίσκο, εγκαθηστά και κάποια αρχεία συστήματος στον Primary Master. Ισχύει κάτι τέτοιο ή μου είπαν μπαρούφες?? Εάν ισχύει τότε έχω άλλο πρόβλημα :? Στον 40GB θέλω να βάλω τα Linux όποτε θα κάνω format, αλλα αν κάνω format και χαθούν τα αρχεία αυτά θα λειτουργούν τα win?? Ευχαριστώ
voulistas Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 afto pou sou eipan exoun dikio.pernaei arxeia kai ston primary master.kane ton 300arh primary master kai se ena apo ta partition tou vale ta xp.ston 40arh vale ta linux kai meta tha epilegeis esy apo pou tha bootareis.yparxoun programmatakia poy to kanoun afto.de thymamai names.psakse google kai kati tha vreis.
ReCoC Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 Μέλος Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 Μάλιστα. Τώρα που έχω κάνει ήδη την εγκατάσταση μπορώ να κάνω κάτι??
Bax Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 Δημοσ. 25 Απριλίου 2006 Παιδιά, αυτο που λέτε πρέπει να ισχύει με τα partitions και όχι με τους δίσκους. Δηλάδή πρέπει κάποια αρχεία συστήματος να είναι εγκατεστημένα σε ενα primary partition και όχι σε extended partition. Δηλαδή κάποια αρχεία συστήματος πρέπει να βρίσκονται στο C:\ άν θές να κάνεις εγκατάσταση σε άλλο partition. Από την στιγμή που ορίζεις να κάνει boot ο υπολογιστής από έναν συγκεκριμένο δίσκο (όπως και να είναι συνδεδεμένος αυτός ) τον βλέπει σαν C: οπότε δεν έχεις πρόβλημα. Για να το διαπιστώσεις αυτό απλά αφαίρεσε τον δίσκο που θέλεις να κάνεις format και δοκίμασε να δεις εάν ξεκινούν τα windows. Δεν νομίζω να έχεις κάποιο πρόβλημα.
e-tic Δημοσ. 26 Απριλίου 2006 Δημοσ. 26 Απριλίου 2006 Στο boot partition του primary master σκληρού δίσκου, ψάχνει να βρεί τα boot order αρχεία, δηλαδή τα αρχεία απο τα οποία θα σου δώσει το δικαίωμα να bootάρεις απο κάποιον άλλο δίσκο πέραν του C. Αν φορμάρεις το C απλά θα χάσεις αυτό το αρχείο (boot.ini αν έχεις windows, LILO αν έχεις Linux κτλ) και θα πρέπει να το δημιουργήσεις χειροκίνητα ή χρησιμοποιώντας κάποιο boot loader προγραμματάκι (πχ PowerQuest Boot-Magic). Τουλάχιστον με Linux, Solaris και BSD δεν παίζει άλλο πρόβλημα, πιστεύω οτι δεν επηρεάζονται ούτε τα windows.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.