Προς το περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας: τι προτείνετε;

CptBill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

vision, είναι σίγουρο ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι φυσιολογική αυτή η απόδοση για θερμοσίφωνα. Ο δικός μου πιάνει 90 βαθμούς από τις 12 η ώρα, τον έχω συνδέσει και με το πλυντήριο πιάτων, και εγώ και η γυναίκα μου χαλάμε πολύ νερό στο μπάνιο και ακόμα δεν έχει τύχει φορά που να μη θέλει αραίωση το νερό του θερμοσίφωνα με κρύο.

Όπως τα λες, κατά τη γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία του θερμικού υγρού, πιθανότερα μέσα στο συλλέκτη γιατί εντός του βαρελιού δεν έχει στενά σημεία για να βουλώσουν.

Για να τσεκάρεις ωστόσο το βαρέλι, προτείνω να αποσυνδέσεις το συλλέκτη και αφού αδειάσει να ταπώσεις τις υποδοχές από και προς και το συλλέκτη (ή να τις "βραχυκυκλώσεις" με ένα γεμάτο σωλήνα). Μετά ρίξε νερό από το σωλήνα πλήρωσης μετρώντας την ποσότητα (πχ με ένα μπουκάλι από εμφιαλωμένο νερό). Θα πρέπει να αρχίσει να υπερχειλίζει από την άλλη σωλήνα όταν ρίξεις 11 λίτρα. Αν αρχίσει νωρίτερα, μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Αν είναι ΟΚ το βαρέλι, τότε μάλλον φταίει ο συλλέκτης. Ίσως να μη κυκλοφορεί σωστά το υγρό μέσα του. Δεν είναι εύκολο να τσεκαριστεί αυτό, οπότε θα σου πρότεινα να πας για άλλο συλλέκτη.

Να τους πάρεις τηλέφωνο και να επιμείνεις να στον αλλάξουν, αποκλείεται να μην τους έχει ξανατύχει.

Πολύ κακή εμπειρία πάντως από τη συγκεκριμένη εταιρεία, μπορεί να ανταποκρίθηκε και να ήρθε, αλλά έπρεπε να παραδεχθεί το πρόβλημα και να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες, όχι απλά να προσπαθήσει να σε πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

---------- Προσθήκη στις 23:41 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:25 ----------

....

στους ηλιακούς όμως πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι όλοι είναι ίδιοι άρα το μόνο που έχει σημασία είναι η τιμή. λάθος. "το φτηνό κρέας το τρώνε τα σκυλιά" λέγαν οι παπούδες μας. και αν και "το ακριβό δεν είναι πάντα καλό", "το καλό είναι συνήθως ακριβό".

γιατί βάζει κανείς ηλιακό; για οικολογικούς λόγους; ίσως και γι' αυτούς. αλλά προσωπικά δεν πιστεύω (διορθώστε με αν κανείς αισθάνεται διαφορετικά και τον προσβάλω με τις σκέψεις μου) ότι κάποιος θα πάει να δώσει από 600-2000 ευρώ για να σώσει τον πλανήτη. όχι εν ελλάδι. και σίγουρα όχι αυτές τις εποχές.

άρα βάζουμε ηλιακό για να έχουμε όφελος. οκονομικό. το οικολογικό σκέλος απλά έρχεται μαζί σαν bonus. και μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία;)

για να έχουμε όμως αυτό το όφελος (το οικονομικό) πρέπει πρώτα να κάνουμε απόσβεση στο κόστος αγοράς (5-6 χρόνια) και μετά ο ηλιακός πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον τα τριπλά έτσι ώστε να "ειπράξουμε" το πολλαπλάσιο του κόστους κι έτσι να έχουμε σημαντικό όφελος. και βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα ο ηλιακός πρέπει να δουλεύει στο φουλ εξαναγκάζοντάς μας να γυρίσουμε σε αντίσταση τις ελάχιστες δυνατές φορές.

κατά τη γνώμη μου λοιπόν, εξετάζουμε πρώτα τον ηλιακό και μετά την τιμή. και πάντα να βάζουμε κάτι παραπάνω σε λίτρα από αυτό που λένε οι εταιρίες. σκεφτείτε ότι μπορεί να προτείνουν κάτι οριακό σε χωρητικότητα μόνο και μόνο για να μη τρομάξουμε με την τιμή του αμέσως μεγαλύτερου μοντέλου. ίσως να αξίζει να αφήσω για αύριο να βάλω ένα μεγαλυτερο (αν δεν μπορώ σήμερα) παρά να φεσωθώ ένα σύστημα που θα παίζει πάντα στο όριο. και αυτό γιατί όπως και στα αυτοκίνητα, άλλες οι αποδόσεις/καταναλώσεις στα τεστ και άλλες in real life. αλήθεια, πέτυχε ποτέ κανείς στην καθημερινή του οδήγηση την κατανάλωση που του υποσχέθηκε η όποια αυτοκινητοβιομηχανία στο φυλλάδιο του αυτοκινήτου του;;;

Αφού σχολιάστηκε η δική μου συμβουλή για ένα φθηνό θερμοσίφωνα, θα μου επιτρέψετε να αναλύσω τις απόψεις μου:

Κατά τη γνώμη μου εννοείται ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η τιμή αλλά και η ποιότητα . Κυρίως όμως ο λόγος value for money.

Το θέμα όμως είναι ότι ενώ η τιμή είναι μετρήσιμο μέγεθος και αντικειμενικά κατανοητό από όλους, η ποιότητα δεν είναι, και εύκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί, εάν ο έμπορος που σου πουλάει το θερμοσίφωνα είναι καλός στο λέγειν και ο πελάτης βαριέται να ασχοληθεί πολύ, και ψάχνει "έναν καλό" ή τον "καλύτερο θερμοσίφωνα".

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ψάχνουμε χειροπιαστές αποδείξεις της ποιότητας, όπως:

Πιστοποιητικά:

1. Η συμμόρφωση του εργοστασίου που παράγει τους θερμοσίφωνες με iso 9001 είναι μια ένδειξη ότι το εργοστάσιο δεν είναι σκορποχώρι (προσοχή, η πιστοποίηση με iso 9001 δεν αφορά τεχνικές προδιαγραφές του προϊόντος όπως λανθασμένα ισχυρίζονται ή αφήνουν να εννοηθεί κάποιοι, αλλά τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου)

2. Πιστοποιητικό CEN keymark, ότι η απόδοση των συλλεκτών συμμορφώνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, της σειράς DIN EN 12975. Αυτό έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί είναι εγγύηση για την επάρκεια της απόδοσης του συλλέκτη. Αν ξέρω ότι ότι ένας συλλέκτης καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις, γιατί να πληρώσω για κάποιον που τις υπερκαλύπτει, και ειδικά σε μια χώρα με τόσο άφθονη ηλιοφάνεια;

3. Πιστοποίηση συμμόρφωσης κατά DIN 50930-6 που αφορά καταλληλότητα για χρήση σε εγκαταστάσεις πόσιμου νερού (αυτό είναι ένα αποστομωτικό επιχείρημα σε όσους ισχυρίζονται ότι τα χάλκινα βαρέλια δεν είναι κατάλληλα για πόσιμο νερό)

4. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί ηλιακοί είναι "φασόν", δηλαδή κάποιος αγοράζει συλλέκτες από ένα εργοστάσιο, βαρέλια από άλλο, σωλήνες από τρίτο, τα συναρμολογεί, τους κολλάει και ένα αυτοκόλλητο με μια μάρκα και τα πουλάει, καλό είναι να προτιμάμε μάρκες που έχουν από πίσω τους εργοστάσια. Ένας τρόπος να πιστοποιηθεί αυτό είναι η πιστοποίηση ότι είναι μέλος της ΕΒΗΕ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

1. Όλα τα ανοξείδωτα, τα χάλκινα, τα glass δεν είναι ίδια. Σημειώστε για να συγκρίνεται πχ το πάχος του inox βαρελιού και τον τύπο του (πχ 316L ή 304), η κατεργασία της επισμάλτωσης ή ο αριθμός των ραφών στα χάλκινα.

2. Συγκρίνετε τη μέγιστη αντοχή σε πίεση

3. Συγκρίνετε το πάχος και την πυκνότητα της μόνωσης στο βαρέλι.

4. Η κυριότερη αιτία που χαλάει ένας θερμοσίφωνας είναι η ηλεκτρολυτική διάβρωση. Όλα τα υλικά δεν έχουν την ίδια ανθεκτικότητα, ρωτήστε ποιο είναι το ποιο ανθεκτικό (σημείωση, μας ενδιαφέρουν και οι δύο πλευρές του βαρελιού, και η εσωτερική αλλά και η εξωτερική γιατί και εκεί κυκλοφορεί το θερμικό υγρό και μπορεί να διαβρωθεί)

Εγγύηση

1. Η εγγύηση, εκτός ότι μας καλύπτει σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, είναι μια ένδειξη για την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής του θερμοσίφωνα. Άλλοι έχουν 5 χρόνια και άλλοι 50. Λογικά δεν περιμένουμε να κρατήσει, αν όχι δεκαπλάσια, τουλάχιστον τριπλάσια χρόνια αυτό με τα 50 σε σχέση με αυτό με τα 5; (Προσοχή εδώ, η εγγύηση να είναι γραπτή και από το εργοστάσιο και όχι από τον αντιπρόσωπο ή το κατάστημα. Υπάρχουν κάποιοι αντιπρόσωποι που δίνουν εγγύηση εφ'όρου ζωής, αλλά πιθανώς να μην υπάρχουν αύριο, και φυσικά να μην την αναγνωρίζει το εργοστάσιο)

2. Πολλοί παρέχουν την εγγύηση με τον όρο να αναλάβουν αυτοί τα service, που στοιχίζουν 60-70 € κάθε δύο χρόνια. Έτσι, στη 10ετία θα έχουμε επιβαρυνθεί άλλα 350€, που είναι σχεδόν μισός θερμοσίφωνας, και με πιθανότητα πολύ μικρή να μας χαλάσει στη 10ετία.

Τέλος, ότι κάποια μάρκα παίζει πολύ είναι κάποια ένδειξη ότι είναι καλή, γιατί σημαίνει ότι έχει καλή φήμη και η καλή φήμη αποκτιέται από ευχαριστημένους πελάτες. Δηλαδή αν είμαι ευχαριστημένος από τον ηλιακό μου, θα τον συστήσω σε κάποιον γνωστό μου που ψάχνει, αν όχι θα τον αποθαρρύνω από το να τον πάρει.

Πιθανώς να ξέχασα και κάποια πράγματα, οπότε όποιος μπορεί είναι ευπρόσδεκτος να συμπληρώσει.

Αυτά είναι σημεία που κάνουν και την έννοια "ποιότητα" πιο χειροπιαστή, οπότε και την απόφαση ποιο εύκολη.

Όποιος έχει όρεξη και χρόνο να ψάξει, ας τα κοιτάξει αυτά για να μην του πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Για αυτούς όμως που δε θέλουν να το ψάξουν τόσο πολύ, μπορούν να λάβουν απλά υπόψη και το λόγο "ποιότητα/τιμή" μακροσκοπικά, και αν τους χαλάσει αρκετά νωρίς να πούνε "τουλάχιστον δεν τον ακριβοπλήρωσα". Τι εννοώ:

Συμφωνώ ότι θέλουμε ο ηλιακός να αρχίσει να μας αποδίδει χρήματα κάποια στιγμή. Έτσι, ένας ηλιακός των 700€ θα αποσβέσει το κόστος του σε 6 χρόνια και έστω ότι θα ζήσει άλλα 6, φτάνοντας τα 12 για μας δώσει πίσω 700€. Ένας ηλιακός που στοιχίζει 1500€, θα κάνει απόσβεση σε 13 χρόνια, οπότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα φτάσει τα 19 για να μας δώσει πίσω 700 € και αυτός. (και χωρίς να βάζω μέσα το κόστος των σέρβις)

Ο καθένας αποφασίζει τον τρόπο που θα κινηθεί (άλλωστε γι' αυτό επιζούν και τόσες διαφορετικές μάρκες στην αγορά). Το συμπέρασμα για εμένα είναι: "Αν βαριέσαι να το ψάξεις, πάρε φθηνό". Τουλάχιστον θα είσαι από την ασφαλή μεριά ότι δεν έπεσες θύμα παπατζήδων.

Επεξ/σία από naive
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

vision, είναι σίγουρο ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι φυσιολογική αυτή η απόδοση για θερμοσίφωνα. Ο δικός μου πιάνει 90 βαθμούς από τις 12 η ώρα, τον έχω συνδέσει και με το πλυντήριο πιάτων, και εγώ και η γυναίκα μου χαλάμε πολύ νερό στο μπάνιο και ακόμα δεν έχει τύχει φορά που να μη θέλει αραίωση το νερό του θερμοσίφωνα με κρύο.

για τι ηλιακό μιλάμε που πιάνει 90 βαθμούς από τις 12 το μεσημέρι;

Δεν είναι λύση να φέρω άλλον μάστορα να τσεκάρει τον ηλιακό. Μετά θα μου πουν χαλάει η εγγύηση.

Όταν βοηθάω με το ηλεκτρικό για κανα μισάωρο, πιάνει τρελές θερμοκρασίες, συνεπώς δεν μπορώ να πω οτι έχει πρόβλημα το μπόιλερ.

Το πιο πιθανό είναι να μην γίνεται σωστή ροή μέσα στους συλλέκτες (που ίσως είναι και το δυσκολότερο να το αποδείξεις).

Αυτό με τα 11 λίτρα που γράφει η ταμπέλα, όταν βάζω νερό με θερμικό υγρό πρέπει να χωρέσουν 11 λίτρα πριν ξεχειλήσει;

για τι ηλιακό μιλάμε που πιάνει 90 βαθμούς από τις 12 το μεσημέρι;

Δεν είναι λύση να φέρω άλλον μάστορα να τσεκάρει τον ηλιακό. Μετά θα μου πουν χαλάει η εγγύηση.

Όταν βοηθάω με το ηλεκτρικό για κανα μισάωρο, πιάνει τρελές θερμοκρασίες, συνεπώς δεν μπορώ να πω οτι έχει πρόβλημα το μπόιλερ.

Το πιο πιθανό είναι να μην γίνεται σωστή ροή μέσα στους συλλέκτες (που ίσως είναι και το δυσκολότερο να το αποδείξεις).

Αυτό με τα 11 λίτρα που γράφει η ταμπέλα, όταν βάζω νερό με θερμικό υγρό πρέπει να χωρέσουν 11 λίτρα πριν ξεχειλήσει;

Ναι, αυτό είναι τα 11 λίτρα.

Για να είμαι ακριβής δεν το μέτρησα αν είναι 90 οι βαθμοί, αλλά δε μπορείς να ακουμπήσεις το νερό. Δε νομίζω να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό που πρέπει να κάνει ένας ηλιακός. Έχω γράψει πιο πριν ότι πήρα ένα sonne, με γνώμονα κυρίως ότι είναι χάλκινος (φυσικά, έλαβα υπόψη και αυτά που έγραψα παραπάνω).

Αν δε θες να επέμβεις, πρήξε τους στα τηλέφωνα. Έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή δεν έχεις ηλιακό, κάτι πρέπει να κάνεις.

Εννοώ αν υπάρχει πρόβλημα ως προς την κυκλοφορία του θερμικού υγρού γύρω από το βαρέλι που περιέχει το νερό (μάλλον απίθανο). Το ότι ζεσταίνει με ρεύμα δεν έχει σχέση.

Βρήκα μια φωτογραφία που δείχνει πως είναι το βαρέλι μέσα:

boiler1.gif

Ναι, αυτό είναι τα 11 λίτρα.

Για να είμαι ακριβής δεν το μέτρησα αν είναι 90 οι βαθμοί, αλλά δε μπορείς να ακουμπήσεις το νερό.

Αν δε θες να επέμβεις, πρήξε τους στα τηλέφωνα. Έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή δεν έχεις ηλιακό, κάτι πρέπει να κάνεις.

το νερό πάντως δεν μπορείς να το ακουμπήσεις ούτε με 60κελσίου.

Καυτό νερό (58-59) έχω μόνο όταν δεν τραβάω σταγόνα όλη μέρα (γυρίζω την τρίοδη) και με πλήρη ηλιοφάνεια όλη μέρα πάλι. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορώ να κάνω μπάνιο.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (πχ 2-3 ώρες ήλιο τη μέρα, ή πλύσιμο 2-3 πιάτων και πλύσιμο χεριών) το νερό είτε είναι απλά ζεστό ή χλιαρό.

Επειδή με έβαλες σε πειρασμό, αυτή τη στιγμή είναι στους 55 βαθμούς, έχοντας δώσει νερό για ένα μπάνιο το βράδυ. (Ελπίζω να μη χάλασα το θερμόμετρο, γιατί δεν είναι για αυτή τη δουλειά). Όταν λέω ότι δε μπορείς να ακουμπήσεις το νερό δεν εννοώ αυτό. Σημειωτέον ότι σήμερα είχε συννεφιά.

Θα το ξαναμετρήσω αύριο το μεσημέρι να δω τι peak έχει.

Το ότι σε απασχολεί ο ηλιακός, σημαίνει ότι έχει πρόβλημα. Ο λόγος που τον έβαλα εγώ δεν ήταν τόσο η οικονομία, αλλά η ιδέα ότι θα έχω 24 ώρες ζεστό νερό και θα μπορώ να κάθομαι στο ντους όση ώρα θέλω, και μέχρι στιγμής δεν απογοητεύτηκα ούτε μία μέρα.

αυτή τη στιγμή είναι στους 55 βαθμούς, έχοντας δώσει νερό για ένα μπάνιο το βράδυ. Σημειωτέον ότι σήμερα είχε συννεφιά.

Θα το ξαναμετρήσω αύριο το μεσημέρι να δω τι peak έχει.

Κάντο σε παρακαλώ και πες μου τι βρήκες.

Πληροφοριακά χθές με συννεφιά δεν είχα ζεστό νερό για μπάνιο.

Αυτή είναι η λειτουργία των ηλιακών; Υποτίθεται πως η Ηλιοακμή είναι απ΄τις καλές εταιρίες.

Έχουμε ακριβώς τον ίδιο στα 160 λίτρα.Και εγώ κατέληξα στην συγκεκριμένη εταιρία έπειτα από αναζήτηση στο συγκεκριμένο thread.Λοιπόν από την πρώτη μέρα το νερό είναι ζεματιστό.Τον τοποθέτησα μαζί με τον αδελφό μου (δεν είμαστε υδραυλικοί) τον Σεπτέμβριο του 2009.Έχω χρησιμοποιήσει το ρεύμα τρεις τεσσερεις φορές όταν δεν έχει αρκετό ήλιο και δεν ανάβω το καλοριφέρ.(τριπλής).

Επαναλαμβάνω οτι το νερό είναι ζεματιστό.Τετραμελής οικογένεια. Είναι ανεξήγητο αυτό που συμβαίνει σε σένα γιατί και με ηλιακό θερμοσίφωνα από άλλη ανώνυμη και αμφιβόλου ποιότητας εταιρία θα έπρεπε να απολαμβάνεις καυτό νερό. Σου εύχομαι τα καλύτερα.

---------- Προσθήκη στις 10:59 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 10:41 ----------

Πληροφοριακά χθές με συννεφιά δεν είχα ζεστό νερό για μπάνιο.

Φίλε μου χτες κάναμε μπάνιο τρία άτομα και τη στιγμή που σου γράφω το μήνυμα έχω καυτό νερό.Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στην περίπτωσή σου.

Δυστυχώς δε μπορώ να πάρω αξιόπιστη μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού, γιατί δεν έχω κατάλληλο θερμόμετρο. Το έβαλα σήμερα στις 17:00 και έλεγε 65 βαθμούς. Το νερό εκείνη τη στιγμή ήταν θολό γιατί είχε μικρές φυσαλίδες. Το δοκίμασα για επαλήθευση σε νερό που έβραζε σε κατσαρόλα και έδειχνε 85 βαθμούς, οπότε είναι αναξιόπιστο, γιατί δεν είναι κατάλληλο να μετράει υγρά, ούτε τόσο ψηλές θερμοκρασίες.

Όταν προμηθευτώ νέο θερμόμετρο θα επανέλθω...

Έχουμε ακριβώς τον ίδιο στα 160 λίτρα.Και εγώ κατέληξα στην συγκεκριμένη εταιρία έπειτα από αναζήτηση στο συγκεκριμένο thread.Λοιπόν από την πρώτη μέρα το νερό είναι ζεματιστό.

Φίλε μου χτες κάναμε μπάνιο τρία άτομα και τη στιγμή που σου γράφω το μήνυμα έχω καυτό νερό.Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στην περίπτωσή σου.

αθήνα είσαι και σε τι σπίτι μένεις; πολυκατοικία ή όχι; όροφος;

το νερό πάντως δεν μπορείς να το ακουμπήσεις ούτε με 60κελσίου.

Καυτό νερό (58-59) έχω μόνο όταν δεν τραβάω σταγόνα όλη μέρα (γυρίζω την τρίοδη) και με πλήρη ηλιοφάνεια όλη μέρα πάλι. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορώ να κάνω μπάνιο.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (πχ 2-3 ώρες ήλιο τη μέρα, ή πλύσιμο 2-3 πιάτων και πλύσιμο χεριών) το νερό είτε είναι απλά ζεστό ή χλιαρό.

Φίλε τζάμπα ξοδεύεις τον χρόνο σου, πίεσε την εταιρία να σου βρεί μια λύση ή να σου τον αλλάξει. Ο ηλιακός είναι για να κάνεις μπάνιο με τον ήλιο , ειδικά αυτή την εποχή. Το πόση θερμοκρασία μετράς κλπ είναι υπερβολή. Ας έρθουν να σε ελέγξουν όλη την μέρα να δουν αν ξοδεύεις νερό. Αν είναι λάθος εγκατάστασης πάλι αυτοί φταιν γιατί αυτοί τον τοποθέτηση. Μόνο τσέκαρε ξανά μήπως κάνεις κάτι λάθος με την τρίοδη. Μήπως έχει κάνει λάθος ο υδραυλικός στην κατασκεύη ή κάτι άλλο. Είχα έναν πελάτη κάποτε που ενώ του είχαμε δείξει πως λειτουργεί η τρίοδη έκανε πάντα λάθος και το έβαζε αλλού. Είναι επίσης πολύ σπάνιο αλλά μπορεί να είναι χαλασμένη και η τρίοδη. Σε τελική για να είσαι σίγουρος ότι δεν φταίνε οι συνδέσεις βγάλε την σωλήνα από το καζάνι του ζεστού το μεσημέρι με ήλιο και άνοιξε τον διακόπτη να δεις αν από το καζάνι το νερό έχει την ίδια θερμοκρασία με αυτό που σου έρχετε στην βρύση. Είχα και μια περίπτωση που ο κατασκευαστής έκλεβε νερό από τον θερμοσίφωνα ενοικιαστή με σύνδεση που ήταν θαμένη σε τοίχο και αδύνατον να βρεθεί. Αν δεν έρθει κάποιος τρίτος να το δει από κοντά και να σου πει δεν βρείσκεις άκρη. Δεν είναι λογικό αυτό που συμβαίνει δεν χρειάζετε να το ψάξεις άλλο στο site , κάνε κάτι με την εταιρία αν είναι σοβαροί θα καταλάβουν και αυτοί το πρόβλημα και θα σου βρουν λύση. Μόνο πέστους να σου στείλουν κάποιο έμπειρο και όχι κάποιο πιτσιρικά.

πολυ ενδιαφέρουσα συζητηση αλλα για να πω την αληθεια δεν καταφερα να διαβασω ολα τα posts ....

Μενω σε ενα σπιτι που εχει μονο boiler (πετρελαίου) για να ζεστάνει το νερο. Σκεφτόμουν να βαλω ηλιακο για να μην καιω πετρελαιο καλοκαιρίατικα αλλα πραγματικα εχω μπερδευτει!!!!

Ειμαστε τετραμελης οικογένεια με (2 παιδια) οποτε οι αναγκες για ζεστο νερό είναι μάλλον αυξημένες. Το σπιτι (μαιζονέτα) λιαζεται αρκέτα αλλα μια απο τις βασικες μου απορίες ειναι :

"Ο ηλιακος χρειαζεται ρευμα, επικουρικά για να ζεστάνει το νερο" Σωστά ?

Τι προδιαγραφές θέλει για το ρευμα ? Π.χ ξεχωριστή γραμμή απο τον πίνακα?

ή απλα μια προέκταση απο μία πρίζα ?

Φιλε λοιπον εχουμε και λεμε για τις ερωτησεις σου.

1ον, χρειαζεσαι 150 λιτρα ηλιακο

2ον, χρειαζεσαι ξεχωριστη γραμμη απο τον πινακα ή θα κανεις προέκταση απο το boiler προς το ηλιακο αφου ηδη το boiler εχει ρευμα.

Αν δεν εχεις αποφασισει καποιο συγκεκριμενο ηλιακο, πες μου για να σου πω την γνωμη μου.

πολυ ενδιαφέρουσα συζητηση αλλα για να πω την αληθεια δεν καταφερα να διαβασω ολα τα posts ....

Μενω σε ενα σπιτι που εχει μονο boiler (πετρελαίου) για να ζεστάνει το νερο. Σκεφτόμουν να βαλω ηλιακο για να μην καιω πετρελαιο καλοκαιρίατικα αλλα πραγματικα εχω μπερδευτει!!!!

Ειμαστε τετραμελης οικογένεια με (2 παιδια) οποτε οι αναγκες για ζεστο νερό είναι μάλλον αυξημένες. Το σπιτι (μαιζονέτα) λιαζεται αρκέτα αλλα μια απο τις βασικες μου απορίες ειναι :

"Ο ηλιακος χρειαζεται ρευμα, επικουρικά για να ζεστάνει το νερο" Σωστά ?

Τι προδιαγραφές θέλει για το ρευμα ? Π.χ ξεχωριστή γραμμή απο τον πίνακα?

ή απλα μια προέκταση απο μία πρίζα ?

Με τέσσερα άτομα θα πρέπει να κινηθείς στα 160-200 λίτρα κατά τη γνώμη μου. Ανάλογα βέβαια πόσο συνηθίζετε να χαλάτε στο μπάνιο.

Όσο μεγαλύτερος, τόσο περισσότερο ζεστό νερό, αλλά ακριβότερος, μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος όταν δεν έχει ήλιο και περισσότερος χρόνος μέχρι να ζεστάνει.

Μπορείς να βγάλεις ένα συμπέρασμα από το μπόιλερ που έχετε ήδη, πόσο χωράει δηλαδή και αν σας φτάνει.

Ο ηλιακός δε χρειάζεται απαραίτητα ηλεκτρικό ρεύμα, όταν έχει ήλιο θα ζεσταίνει το νερό και δε θα χρειάζεται καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα. Αν δεν έχει ήλιο ή αδειάσει και χρειάζεστε κι' άλλο ζεστό νερό, τότε θα χρειαστεί ρεύμα.

Επίσης, αν είναι τριπλής ενεργείας και έχεις την κατάλληλη υδραυλική εγκατάσταση, μπορείς να τον συνδέσεις και με το κύκλωμα του καλοριφέρ ώστε να σου ζεσταίνεται το νερό το χειμώνα, όταν πιθανώς να μην έχει πολύ ήλιο.

Σχετικά με τη σύνδεση στο ρεύμα, συνήθως τα καινούργια σπίτια έχουν εγκατάσταση. Χρειάζεται μια γραμμή από τον πίνακα μέχρι τον ηλιακό. Συνήθως υπάρχουν αναμονές κάπου κοντά στην ταράτσα και αντίστοιχη ασφάλεια στον πίνακα. Συνήθως η αντίσταση των ηλιακών είναι 4KW, οπότε θα χρειαστεί και το κατάλληλο καλώδιο. Αν δεν ξέρεις καθόλου από ηλεκτρολογικά, θα χρειαστείς ηλεκτρολόγο να στο συνδέσει.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...