Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσωπικά θα προτιμούσα (όπως και προτίμησα) το διπλό συλλέκτη. Δεν είναι θέμα μονός ή διπλός αλλά κυρίως εμβαδού. 

Ο διπλός που αναφέρεις δίνει εμβαδόν 2,7τμ ενώ ο μονός 1,95. Προφανώς και μιλάμε για επιλεκτικό συλλέκτη αλλά και πάλι είναι μεγάλη διαφορά. Ειδικά αν θες τον ηλιακό για 3-4 άτομα. Αν τον θες για 2 είναι μια χαρά και ο μονός. 

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ναι, για επιλεκτικό συλλέκτη μιλάμε. Το καταλαβαίνω ότι είναι θέμα εμβαδού, τι σημαίνει όμως, ότι απλά θα ζεσταίνει πιο γρήγορα; Γιατί έτσι κι αλλιώς 160 λίτρα δε θα ζεσταθούν και στις 2 περιπτώσεις;

Δημοσ.

Σαφώς και τα λίτρα παραμένουν τα ίδια αλλά η μεγαλύτερη συλλεκτική επιφάνεια θα πετύχει υψηλότερη θερμοκρασία, ειδικά τότε που το χρειάζεσαι (χειμώνας). Άλλο να έχεις σήμερα 160 λίτρα με θερμοκρασία 50 βαθμών και άλλο να έχεις 60-65. Υψηλότερη θερμοκρασία πρακτικά σημαίνει ότι το νερό θα κρυώσει, μετά από κάθε μπάνιο, πιο δύσκολα και άρα θα καλύψει τελικά παραπάνω άτομα. 

Για το καλοκαίρι είναι αυτονόητο ότι κάθε καλός ηλιακός (καλός=αποδοτικός) χρειάζεται σκέπασμα όταν λείπουμε. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ένας ηλιακός που πετυχαίνει καυτό νερό με 4-5 ώρες ασθενικού χειμωνιάτικου ήλιου τι θα κάνει με διπλάσιο αριθμό ωρών καυτού καλοκαιρινού ήλιου 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, haris_216 είπε

Σαφώς και τα λίτρα παραμένουν τα ίδια αλλά η μεγαλύτερη συλλεκτική επιφάνεια θα πετύχει υψηλότερη θερμοκρασία, ειδικά τότε που το χρειάζεσαι (χειμώνας). Άλλο να έχεις σήμερα 160 λίτρα με θερμοκρασία 50 βαθμών και άλλο να έχεις 60-65. Υψηλότερη θερμοκρασία πρακτικά σημαίνει ότι το νερό θα κρυώσει, μετά από κάθε μπάνιο, πιο δύσκολα και άρα θα καλύψει τελικά παραπάνω άτομα. 

Για το καλοκαίρι είναι αυτονόητο ότι κάθε καλός ηλιακός (καλός=αποδοτικός) χρειάζεται σκέπασμα όταν λείπουμε. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ένας ηλιακός που πετυχαίνει καυτό νερό με 4-5 ώρες ασθενικού χειμωνιάτικου ήλιου τι θα κάνει με διπλάσιο αριθμό ωρών καυτού καλοκαιρινού ήλιου 

Αυτό δεν το ήξερα. Δηλαδή, ένας ηλιακός με μικρότερη συλλεκτική επιφάνεια δε θα δώσει έστω και αργότερα την ίδια θερμοκρασία νερού με έναν με μεγαλύτερη συλλεκτική επιφάνεια, αλλά θα είναι πάντα μικρότερη;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Wizard270 είπε

Αυτό δεν το ήξερα. Δηλαδή, ένας ηλιακός με μικρότερη συλλεκτική επιφάνεια δε θα δώσει έστω και αργότερα την ίδια θερμοκρασία νερού με έναν με μεγαλύτερη συλλεκτική επιφάνεια, αλλά θα είναι πάντα μικρότερη;

Ενδεχομένως αργότερα να τη δώσει. Τότε όμως η μεγαλύτερη θα έχει δώσει παραπάνω. 

Και τελικά το χειμώνα, που ο ήλιος "χάνεται" νωρίς, πόσο περιθώριο έχεις για "αργότερα";

Επεξ/σία από haris_216
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Ενδεχομένως αργότερα να τη δώσει. Τότε όμως η μεγαλύτερη θα έχει δώσει παραπάνω. 

Και τελικά το χειμώνα, που ο ήλιος "χάνεται" νωρίς, πόσο περιθώριο έχεις για "αργότερα". 

Δε διαφωνώ σε τίποτα, απλά επειδή δεν κατέχω πολλά για το θέμα, θεώρησα ότι 2 τ.μ. επιλεκτικού συλλέκτη είναι ικανοποιητικά για 160 λίτρα, γιατί ο Μαλτέζος με τέτοιο συλλέκτη διαφημίζει τον ηλιακό του. Δηλαδή, έχει συλλεκτική επιφάνεια στα φυλλάδιά του που αντιστοιχεί σε 75-80 λίτρα ανά τ.μ. συλλέκτη.

Επίσης, διαβάζω ότι μια ισορροπημένη αναλογία είναι 65 λίτρα ανά τ.μ. που μπορεί να ανέβει, αλλά όχι να κατέβει γιατί τότε θα ζεσταίνεται υπερβολικά το νερό, ειδικά το καλοκαίρι. 2,7 τ.μ. για 160 λίτρα βγάζει αναλογία σχεδόν 60 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Wizard270 είπε

Δε διαφωνώ σε τίποτα, απλά επειδή δεν κατέχω πολλά για το θέμα, θεώρησα ότι 2 τ.μ. επιλεκτικού συλλέκτη είναι ικανοποιητικά για 160 λίτρα, γιατί ο Μαλτέζος με τέτοιο συλλέκτη διαφημίζει τον ηλιακό του. Δηλαδή, έχει συλλεκτική επιφάνεια στα φυλλάδιά του που αντιστοιχεί σε 75-80 λίτρα ανά τ.μ. συλλέκ

Δεν ξέρω που το διάβασες αλλά αν έχεις δει στο παρόν νήμα πολλές φορές προτείνονται 3 τμ για 160 λίτρα ή και 4 τμ για 200. Προσωπικά διαφωνώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θεωρώ τα 2τμ λίγα για χειμώνα σε 160άρι (πάντα αν μιλάμε για πάνω από δύο άτομα). 

Στην περίπτωσή μου έχω 160άρη με 2 συλλέκτες σε πολυκατοικία και έτσι όπως το έχω δει με τόσα χρόνια χρήση είναι οκ για 3 άτομα (με οικονομία 4) για χειμώνα και βέβαια άνετα τα 4 για καλοκαίρι (και σκέπασμα στις διακοπές βέβαια).

Δημοσ.

Το διάβασα σε διάφορες σελίδες, π.χ. https://ydro.eu/μυστικά-για-να-επιλέξεις-τον-σωστό-ηλι/

3. Αναλογία Δεξαμενής – Συλλέκτη. 
Ανάλογα με την τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος πρέπει να επιλεχθεί το μέγεθος με βάσει την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής, με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη. Για τους μαύρους συλλέκτες μία ισορροπημένη αναλογία είναι τα 50 λίτρα (καθαρής χωρητικότητας) προς 1 τετραγωνικό μέτρο καθαρής απορροφητικής επιφάνειας του συλλέκτη. Αν η αναλογία είναι μικρότερη από 50 λίτρα τότε το σύστημα ανεβάζει μεγαλύτερες θερμοκρασίες στο νερό χρήσης. Αν είναι μεγαλύτερη τότε το σύστημα δουλεύει αποδοτικότερα.
Υπογραμμίζεται ότι: το αντίστοιχο σημείο ισορροπίας για επιλεκτικούς συλλέκτες είναι 65 λίτρα / τ.μ. και για τους συλλέκτες σωλήνων κενού είναι 75 λίτρα / τ.μ.

Δημοσ.

Μπλέκεσαι (κατά τη γνώμη μου πάντα) καθώς δεν έχεις όλα τα δεδομένα για να πας σε τόσο "επιστημονική" ανάλυση. 

Πιο συγκεκριμένα το εμβαδόν που δίνει κάθε εταιρία αφορά εξωτερικές διαστάσεις του συλλέκτη και όχι την "παραγωγική επιφάνεια" (επέτρεψε μου τη λέξη) η οποία ΠΑΝΤΑ είναι μικρότερη. Το πόσο μικρότερη εξαρτάται από την κατασκευή.  Γενικά μιλώντας, όσο φαρδύτερο το αλουμινένιο πλαίσιο τόσο μικρότερη ή επιφάνεια που κάνει ουσιαστική δουλειά 

Άρα όταν μιλάμε για 2,7τμ δεν είναι ΠΟΤΈ τόσα και ίσως το πραγματικό εμβαδόν να είναι μέσα στις αναλογίες που αναφέρεις 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 λεπτά πριν, Wizard270 είπε

Δε διαφωνώ σε τίποτα, απλά επειδή δεν κατέχω πολλά για το θέμα, θεώρησα ότι 2 τ.μ. επιλεκτικού συλλέκτη είναι ικανοποιητικά για 160 λίτρα, γιατί ο Μαλτέζος με τέτοιο συλλέκτη διαφημίζει τον ηλιακό του. Δηλαδή, έχει συλλεκτική επιφάνεια στα φυλλάδιά του που αντιστοιχεί σε 75-80 λίτρα ανά τ.μ. συλλέκτη.

Αυτα που βαζουν(αριθμος ατομων) ειναι τυποποιηση και ειναι ολα ρευστα..!!!

Σιγουρα με την τιμη του Μαλτεζου θα καθυστερησεις να κανεις αποσβεση..!!!

Αν το ζητουμενο σου ειναι οσο το δυνατον να χρησιμοποιεις λιγοτερες ωρες την αντισταση τοτε πας σε μεγαλυτερο συλλεκτη..

Σε δυσκολες καταστασεις ο 160 3τμ σιγουρα θα βγαλει 2 ντουζακια και αυτο αν δεν ανοιγεις για χερια-προσωπο!

Δυσκολη κατασταση σημαινει κρυο μποιλερ με συννεφιά και ηλιο.

Εμενα με 160 3τμ(κρυο μποιλερ) τωρα αν βγαλει  ηλιοφανεια μου δινει ανετα 3 ντουζ ισως και 4!

Φαντασου οτι και αυτα που γραφω ειναι ρευστα γιατι εχει να κανει με τις απαιτησεις του καθενος.. πχ τα ντουζακια που αναφερω ειναι να μπει ο ενας μετα τον αλλον και με νορμαλ λιτρα για τον καθενα..!!!

Επεξ/σία από gia_nnis
Δημοσ.

Καλησπέρα!

1. Εξωτερική μόνωση: Σχετικά με την εξωτερική μόνωση για την οποία έθεσα ερώτημα πριν από λίγες μέρες, συνεχίζοντας το διάβασμα στο φόρουμ βρήκα αυτή την ανάρτηση, στην οποία αναφέρεται:  [...] Μόνωσε και τους συλλέκτες και το μπόιλερ. πάρε φελιζόλ και πάκτωσέ το μέχρι αηδίας. Θα με θυμηθείς... [...]. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και ότι το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών (χώρια το αισθητικό αποτέλεσμα που ανέφερε ο troi.g και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει αφορμή για να εκπέσει η εγγύηση). Επειδή, όμως, ο χρήστης που έκανε την ανάρτηση φαίνεται σίγουρος για την άποψή του ενώ εγώ δεν είμαι για τη δική μου, υπάρχει κάποιος που έχει δοκιμάσει κάτι ανάλογο και, αν ναι, ποιά είναι η εμπειρία/γνώμη του; (φυσικά, καλοδεχούμενες και οι γνώμες όσων δεν το έχουν δοκιμάσει)
  2. Αντιψυκτικό: Έχει κανείς υπόψιν του αν υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση ανάμιξης αιθυλενογλυκόλης με προπυλενογλυκόλη; (πχ, υπάρχει το ένα στο κύκλωμα και είτε από λάθος, είτε επειδή δεν ξέρω/θυμάμαι τί έβαλα την προηγούμενη φορά, συμπληρώνω με το άλλο)
  3. Τώρα τελευταία είδα στην τηλεόραση διαφήμιση της Αντωνακάκης Solar Energy. Το όνομα αναφέρθηκε σε παλαιότερη ανάρτηση αλλά δεν είδα κάποια αντίδραση (θετική ή αρνητική) στις αναρτήσεις που ακολούθησαν. Έχει κανείς άποψη για την εταιρεία;

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

3 ώρες πριν, Wizard270 είπε

Θα αντικαταστήσω τον ηλιακό που έχω (160 λίτρων) με έναν αντίστοιχο της Μαλτέζος. Μου πρότειναν 2 συλλέκτες 90x150 ή 1 συλλέκτη 130x150, κατά προτίμηση 2 συλλέκτες. Τι πρακτική διαφορά θα έχουν ο διπλός από το μόνο συλλέκτη; Θα ζεσταίνεται απλά πιο γρήγορα; Μήπως θα έχω θέματα το καλοκαίρι με την πολλή ζέστη; Γιατί όταν βλέπω 160λιτρους ηλιακούς, βλέπω κυρίως μονούς συλλέκτες.

Το εμβαδό όπως ειπαν και παραπάνω, είναι η εξωτερική διάσταση. Όλα είναι ρευστά, μιας και σημαντικό ρόλο παίζει και πόσα μέτρα σωλήνα υπάρχει μέσα στους συλλέκτες. Παλιότερα που ήταν σιδερένιοι (πάνελ) ήξερες ακριβώς, τώρα οι περισσοτεροι σου λένε σωλήνα φ22 πάνω κάτω και φ10 κάθετα. Ναι αλλά ανά πόσους πόντους είναι τα κάθετα? Υπάρχουν 160 λίτρα με έναν συλλέκτη 2,5 τ.μ . Υποθετικά αυτός λειτουργεί καλύτερα από τον αντίστοιχο που έχει 3 τ.μ , λόγο του ότι δεν μπερδεύει τα νερά στο ταυ που ενώνουν οι δύο συλλέκτες. Βεβαια αυτά όλα είναι σχετικά και ψιλά γράμματα. Στην δική σου περίπτωση προτίμησε με δύο συλλέκτες. Την μεγαλύτερη επιφάνεια την χρειαζόμαστε τον χειμώνα, το καλοκαίρι σκεπάζεις τον έναν και βλέπεις εάν σε κάλυπτει το νερό, εάν ναι ,τον αφήνεις σκεπασμένο μέχρι το χειμώνα. Πλέον ολες σχεδόν οι εταιρείες έχουν πολύ αποδοτικούς συλλέκτες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kajagoogoo είπε

Εξωτερική μόνωση: Σχετικά με την εξωτερική μόνωση για την οποία έθεσα ερώτημα πριν από λίγες μέρες, συνεχίζοντας το διάβασμα στο φόρουμ βρήκα αυτή την ανάρτηση, στην οποία αναφέρεται:  [...] Μόνωσε και τους συλλέκτες και το μπόιλερ. πάρε φελιζόλ και πάκτωσέ το μέχρι αηδίας. Θα με θυμηθείς... [...]. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και ότι το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών (χώρια το αισθητικό αποτέλεσμα που ανέφερε ο troi.g και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει αφορμή για να εκπέσει η εγγύηση). Επειδή, όμως, ο χρήστης που έκανε την ανάρτηση φαίνεται σίγουρος για την άποψή του ενώ εγώ δεν είμαι για τη δική μου, υπάρχει κάποιος που έχει δοκιμάσει κάτι ανάλογο και, αν ναι, ποιά είναι η εμπειρία/γνώμη του; (φυσικά, καλοδεχούμενες και οι γνώμες όσων δεν το έχουν δοκιμάσει)

Το ποστ του φίλου όπως το διάβαζα άκουγα και τη φωνή του  στο μυαλό μου κάπως έτσι 🤣 

Προσωπικά δε νομίζω πως αξίζει τον κόπο (ούτε το ρεζίλι στη γειτονιά) να το κάνεις αυτό

1 ώρα πριν, kajagoogoo είπε

Αντιψυκτικό: Έχει κανείς υπόψιν του αν υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση ανάμιξης αιθυλενογλυκόλης με προπυλενογλυκόλη; (πχ, υπάρχει το ένα στο κύκλωμα και είτε από λάθος, είτε επειδή δεν ξέρω/θυμάμαι τί έβαλα την προηγούμενη φορά, συμπληρώνω με το άλλο)

Σε θεωρητικό επίπεδο, λένε να μην ανακατεύεις διαφορετικά αντιψυκτικά γιατί μπορεί να δημιουργήσουν συσσωματώματα που θα εμποδίζουν τη ροή του υγρού. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στα κυκλώματα ψύξης των μηχανών. 
Πρακτικά, έχω αδειάσει τέτοιο κύκλωμα για να κάνω μια καθαρή πλήρωση με διάλυμα προπυλαινογλυκόλης και ήταν μια χαρά το υγρό που βγήκε. Καλό είναι ωστόσο να κάνεις και εσύ το ίδιο κάποια στιγμή για λόγους ασφάλειας (η αιθυλενογλυκόλη είναι τοξική όπως θα διάβασες).

Για το 3 δεν έχω άποψη

Επεξ/σία από naive
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, naive είπε

Το ποστ του φίλου όπως το διάβαζα άκουγα και τη φωνή του  στο μυαλό μου κάπως έτσι 🤣 

Προσωπικά δε νομίζω πως αξίζει τον κόπο (ούτε το ρεζίλι στη γειτονιά) να το κάνεις αυτό

Σε θεωρητικό επίπεδο, λένε να μην ανακατεύεις διαφορετικά αντιψυκτικά γιατί μπορεί να δημιουργήσουν συσσωματώματα που θα εμποδίζουν τη ροή του υγρού. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στα κυκλώματα ψύξης των μηχανών. 
Πρακτικά, έχω αδειάσει τέτοιο κύκλωμα για να κάνω μια καθαρή πλήρωση με διάλυμα προπυλαινογλυκόλης και ήταν μια χαρά το υγρό που βγήκε. Καλό είναι ωστόσο να κάνεις και εσύ το ίδιο κάποια στιγμή για λόγους ασφάλειας (η αιθυλενογλυκόλη είναι τοξική όπως θα διάβασες).

Για το 3 δεν έχω άποψη

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, naive! Το πιθανότερο είναι να το αδειάσω το κύκλωμα (ή, καλύτερα, να πω στον συντηρητή να το κάνει) στην επόμενη συντήρηση.

Δημοσ.

@haris_216 Τελικά παρήγγειλα αυτόν με τους 2 συλλέκτες (0,90x1,50) στα 895€ (από 1003€, προσφορά που λήγει 28/2) και 89€ για εγκατάσταση.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...