kajagoogoo Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα! Ψάχνω για ηλιακό, έχω διαβάσει τις πρώτες 142 σελίδες (έως Ιούνιο 2013) από τις (έως τώρα) 451, έχω καταλήξει σε προδιαγραφές και ψιλοκαταλήξει σε εταιρεία (αν και μέχρι το τέλος του thread μπορεί να έχω αλλάξει γνώμη) και, ως εντελώς άσχετος (ό,τι ξέρω, το έμαθα από εδώ), έχω κάποιες ερωτήσεις: Έχω παλιό ηλιακό (Stiebel Eltron) συνδεδεμένο με δύο διαμερίσματα. Βάζοντας αποκλειστικό ηλιακό για το δεύτερο διαμερίσμα, και με την προϋπόθεση ότι οι σωληνώσεις είναι σε καλή κατάσταση, μπορώ να υποθέσω ότι δεν χρειάζονται νέες σωληνώσεις αν αποσυνδεθεί η υπάρχουσα σωλήνωση από τον παλιό ηλιακό και συνδεθεί με τον νέο; Στην ταράτσα υπάρχει υγρομόνωση. Στο τέλος της εγκατάστασης, συνηθίζεται να φροντίζουν να μονώσουν τα σημεία που τρύπησαν ή πρέπει να το φροντίσω εγώ; Έχω την εντύπωση ότι στους περισσότερους ηλιακούς, το δοχείο απλά "πατάει" στις υποδοχές της κατασκευής και δεν βιδώνεται (πια) σε αυτή. Μπορώ να δέσω το δοχείο με ιμάντες ή κάπως αλλιώς, ή υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσω πρόβλημα; Τέλος, επιτρέπεται να τοποθετήσω επιπλέον εξωτερική μόνωση στο δοχείο και πιθανώς και στην πλάτη του συλλέκτη ή μπλέκω σε καταστάσεις ανεξερεύνητες; Ευχαριστώ όσους έχουν ποστάρει μέχρι τώρα κι έτσι έμαθα ό,τι ξέρω για τους ηλιακούς. Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου 2019 από kajagoogoo διορθώσεις
troi.g Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 1: Προφανώς και δεν χρειάζονται καινούργιες σωληνώσεις, στην περίπτωση όμως που υπάρχουν σωλήνες από κάθε διαμέρισμα χωριστά.. Αλλάζεις μόνο τις μονώσεις εάν έχουν καταστραφεί. 2: Κανονικά είμαστε υποχρεωμένοι να τα φροντίζουμε εμείς στην τοποθέτηση και όχι ο κάθε ιδιοκτήτης. 3: Τα περισσότερα πλέον απλά πατάνε στην βάση τούς. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εσυ. Εάν θες βάζεις κάτι σαν ιμάντες όπως λες , και όχι κάτι με βίδες , πού βασικά δεν χρειάζεται. 4: Παρατραβηγμενο να βάλεις εξωτερικές μονώσεις. Δεν νομίζω να αξιζει τον κόπο η ταλαιπωρια γι αυτό που θα κερδίσεις, και είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να προσαρμόσεις μονωτικά που θα αντέξουν στον καιρό συν το άσχημο οπτικό αποτέλεσμα. Spoiler 1
lancias Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπερα στην ομαδα απο εμενα. Σε μια ανακαίνιση που κανω στο πατρικο μου(σε νησι) κ με τη βοηθεια του εξοικονομω λεω να βαλω ηλιακο θερμοσιφωνα 160lt. Τριπλης ενεργειας με μια αντλια daiken που θα σπρωχνει τη κατασταση τις μερες που θα χει συννεφια. Ιουλιο αυγουστο ειμαι χωριο για δουλεια οποτε θα σκεπαζεται κ δεν θα χρησιμοποιειται καθολου. τι μοντελο προτεινετε να κοιταξω?κ με τι χαρακτηριστικα? Δεν εχω ξανααγορασει ηλιακο,δεν εχω ιδεα. Ευχαριστω προκαταβολικα Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου 2019 από lancias
troi.g Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Αφού τον δουλέψεις με αντλία θερμότητας , να τους το τονίσεις όταν θα πας να τον αγοράσεις. Λόγο της αντλίας πρέπει η σερπαντίνα να είναι μεγαλύτερη ώστε να δουλέψει σωστά. Τα κοινά ηλιακά 3πλης , δεν δουλεύουν σωστά. Ξέρω ότι η calpak βγάζει . Ψαξτο λίγο μην την πατήσεις.
kajagoogoo Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 5 ώρες πριν, troi.g είπε 1: Προφανώς και δεν χρειάζονται καινούργιες σωληνώσεις, στην περίπτωση όμως που υπάρχουν σωλήνες από κάθε διαμέρισμα χωριστά.. Αλλάζεις μόνο τις μονώσεις εάν έχουν καταστραφεί. 2: Κανονικά είμαστε υποχρεωμένοι να τα φροντίζουμε εμείς στην τοποθέτηση και όχι ο κάθε ιδιοκτήτης. 3: Τα περισσότερα πλέον απλά πατάνε στην βάση τούς. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εσυ. Εάν θες βάζεις κάτι σαν ιμάντες όπως λες , και όχι κάτι με βίδες , πού βασικά δεν χρειάζεται. 4: Παρατραβηγμενο να βάλεις εξωτερικές μονώσεις. Δεν νομίζω να αξιζει τον κόπο η ταλαιπωρια γι αυτό που θα κερδίσεις, και είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να προσαρμόσεις μονωτικά που θα αντέξουν στον καιρό συν το άσχημο οπτικό αποτέλεσμα. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Ευχαριστώ για τις απαντήσεις troi.g! Ειδικά για τις εξωτερικές μονώσεις, κι εγώ πιστεύω ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Άσε που δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι λόγος για να μην ισχύσει η εγγύηση, αν χρειαστεί. 1
lancias Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 3 ώρες πριν, troi.g είπε Αφού τον δουλέψεις με αντλία θερμότητας , να τους το τονίσεις όταν θα πας να τον αγοράσεις. Λόγο της αντλίας πρέπει η σερπαντίνα να είναι μεγαλύτερη ώστε να δουλέψει σωστά. Τα κοινά ηλιακά 3πλης , δεν δουλεύουν σωστά. Ξέρω ότι η calpak βγάζει . Ψαξτο λίγο μην την πατήσεις. φιλε μου σ ευχαριστω πολυ, μπορεις να μου το εξηγησεις λιγο αυτο?η σερπαντινα τι ειναι?
troi.g Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Σερπαντίνα είναι η σωλήνωση που έχει μέσα το ηλιακό , όπου από μέσα της περνάει το νερό από την αντλία και ζεσταίνει το νερό χρήσης. Κατ αρχήν η αντλία που θα πάρεις, είναι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών?
lancias Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 29 λεπτά πριν, troi.g είπε Σερπαντίνα είναι η σωλήνωση που έχει μέσα το ηλιακό , όπου από μέσα της περνάει το νερό από την αντλία και ζεσταίνει το νερό χρήσης. Κατ αρχήν η αντλία που θα πάρεις, είναι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών? daiken 16kw υψηλων
troi.g Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Αφού είναι υψηλών και την δουλέψεις γύρω στους 70-75 δεν θά έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά για μένα καλύτερα ρώτησε τους . Εγω θα επαιρνα ηλιακό ειδικό για αντλία θερμότητας. Επίσης γνώμη μου είναι να πάρεις κάποιον από εκεί , ώστε να έχεις και την ανάλογη κάλυψη σε οτιδήποτε χρειαστεί. Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου 2019 από troi.g
Devotee Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 23/2/2019 στις 12:08 ΜΜ, troi.g είπε Κατ αρχήν ο AST απ'οσο γνωρίζω ( τον έχω βάλει στον αδελφό μου, και δεν τον προτείνω) βγαίνει μόνο 110 και 150 λίτρα. Μακριά από κόμπακτ διότι αν χαλάσει κάτι από τα δύο (συλλέκτης ή μποιλερ ) αναγκαστικά τον αλλάζεις ολόκληρο και επίσης στο 80% των περιπτώσεων θέλεις γερανό για να τον πας ταράτσα. Το να πείς:"ρε παιδιά δεν βγάζω καλά ποσοστά από δαύτους,γιατί δεν τους πολυδουλεύω" είναι πιο έντιμο.....Το ποστ αυτό ακριβώς δείχνει,πέραν του οτι δεν τον έχεις βάλει στον αδελφό σου!!!...αλλιώς,θα γνώριζες πως βγαίνει και 200άρης για παράδειγμα.Εσύ απλά διάβασες το σάιτ και συμπλήρωσες με "σάλτσες" δικές σου.....Η ημιμάθειά σου,συνεχίζεται με το οτι δεν γνωρίζεις πως η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει ΕΝΙΑΙΑ εγγύηση,δεν ισχύει δηλαδή η "μπούφλα":άν χαλάσει κάτι από τα δύο"κ.λ.π....Τέλος,το "80 % θέλει γερανό" δείχνει πως δεν γνωρίζεις στο ελάχιστο τον όγκο των συγκεκριμένων ηλιακών!!Άσε που αυτό θα μπορούσε να ισχύει για την οποιαδήποτε εταιρεία......Θα ήταν καλό λοιπόν να τους έκανες κάποιο τηλ. έστω σαν πελάτης πρίν ποστάρεις ότι ποστάρεις!!! υγ.εσύ μπορεί να πιστεύεις πως θα γίνεις ο Mclein των ηλιακών....έλα όμως που ο Γιώργος δεν λέει ανακρίβειες,για να μην πώ άλλη λέξη..... Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου 2019 από Devotee
troi.g Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 3 ώρες πριν, Devotee είπε Το να πείς:"ρε παιδιά δεν βγάζω καλά ποσοστά από δαύτους,γιατί δεν τους πολυδουλεύω" είναι πιο έντιμο.....Το ποστ αυτό ακριβώς δείχνει,πέραν του οτι δεν τον έχεις βάλει στον αδελφό σου!!!...αλλιώς,θα γνώριζες πως βγαίνει και 200άρης για παράδειγμα.Εσύ απλά διάβασες το σάιτ και συμπλήρωσες με "σάλτσες" δικές σου.....Η ημιμάθειά σου,συνεχίζεται με το οτι δεν γνωρίζεις πως η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει ΕΝΙΑΙΑ εγγύηση,δεν ισχύει δηλαδή η "μπούφλα":άν χαλάσει κάτι από τα δύο"κ.λ.π....Τέλος,το "80 % θέλει γερανό" δείχνει πως δεν γνωρίζεις στο ελάχιστο τον όγκο των συγκεκριμένων ηλιακών!!Άσε που αυτό θα μπορούσε να ισχύει για την οποιαδήποτε εταιρεία......Θα ήταν καλό λοιπόν να τους έκανες κάποιο τηλ. έστω σαν πελάτης πρίν ποστάρεις ότι ποστάρεις!!! υγ.εσύ μπορεί να πιστεύεις πως θα γίνεις ο Mclein των ηλιακών....έλα όμως που ο Γιώργος δεν λέει ανακρίβειες,για να μην πώ άλλη λέξη..... Φιλε μου καλησπερα. Κατ αρχην διαβασες πουθενα να του πω ποιον να παρει? Εγω του ειπα την γνωμη μου για τον συγκεκριμενο που ρωτησε. Εσυ προτεινες μαρκα ΟΧΙ ΕΓΩ και απλα ειπα την εμπειρια μου απο τον συγκεκριμενο που εσυ προτεινες.Ειπα εγω οτι κανω εμποριο και να παρει καποιον συγκεκριμενο για να βγαλω μιζα??? Τον εχω βαλει στον αδελφο μου με τα 150 λιτρα. Και ναι , δεν τον προτεινω , διοτι δεν αποδιδει το ιδιο καλα με αλλους στα ιδια χρηματα. Οσο για την εγγυηση εννοω μετα την ληξη της. Σχεδον ολα τα ηλιακα αντεχουν πανω απο δεκα χρονια, οι συλλεκτες παλι μπορει να αντεξουν και 30 χρονια ,οταν ομως τρυπησει το δοχειο πιστευεις οτι θα αξιζει η επισκευη του? Οποιοσδηποτε ομως ηλιακος που δεν ειναι κομπακτ , μπορεις να αλαξεις οτι χρειαζεται. Εχεις δοκιμασει να κουβαλησεις τον συγκεκριμενο? Ο 200αρης που προτεινεις ζυγιζει 116 κιλα .Κατ 'αρχην δεν μπαινει σε ασανσερ , και απο τις σκαλες μαλλον δυσκολο , οποτε πως θα μπορουσε να ανεβει στον 4 ή 5 οροφο ? Στο μονο που σου δινω δικιο ειναι οτι δε διαβασα το site μιας και απαντησα απο το κινητο , και ειχα μεινει στα προηγουμενα μοντελα τους . Οσο για τα 200 λιτρα που προτεινεις πιστευω οτι ειναι υπερβολη για 4 ατομα. Το ποσο νερο χαλαει ο καθενας ειναι υποκειμενικο, π.χ.δεν παει να πει επειδη εγω θελω να λιωνω στο μπανιο και χαλαω για παρτυ μου 120 λιτρα τοσο ειναι το φυσιολογικο. Πολλοι απο εμας που μεγαλωσαμε σε πολυκατοικιες ειχαμε 80 λιτρα στο παταρι. Το καλοκαιρι και με 120 λιτρα ηλιακο ειναι αρκετα , τον χειμωνα ομως ποση ωρα θελει για να ζεστανεις 200 λιτρα ? Πιστευω οτι ο καθενας μας εδω μεσα μπορει να λεει την γνωμη του , και αυτος που ρωταει προφανως παιρνει γνωμες και κανει την ερευνα του. 2
sphinxgr Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 Εγω πάντως να σημειώσω πως χειμώνα Ιανουάριο για παράδειγμα, μερικές μέρες με ήλιο, σε Nobel Classic 4m2 200l έχει δώσει +40 βαθμούς στο νερό (απο 25 πήγε 65). Τις περισσότερες μέρες παίζει στο +30. Όταν έχει συννεφιά παίζει και να μην ανέβει καθόλου. Θέμα μεγέθους τώρα. Με 200L σαφώς και φτάνει για 4 άτομα. Με αρκετό χαζολόγημα είναι ιδανικό και για 2 μόνο. Είναι σχετικό τι θέλει ο καθένας. Όμως όταν έχει μια μέρα ήλιο και πάει 65 βαθμούς, αν τις επόμενες μέρες έχει συννεφιά η θερμοκρασία διατηρείται. Σε μικρότερο ηλιακό θα υπήρχε όμως νερό για λιγότερες μέρες. Το πρόβλημα με το πιο μεγάλο καζάνι υπάρχει, όταν έχει κάθε μέρα ήλιο και θέλει ζόρι για να κατεβάσεις τη θερμοκρασία λόγω πολλών λίτρων, για να μην ανέβει υπερβολικά την επόμενη ημέρα.
haris_216 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2019 2 ώρες πριν, troi.g είπε ...... Πολλοι απο εμας που μεγαλωσαμε σε πολυκατοικιες ειχαμε 80 λιτρα στο παταρι. Το καλοκαιρι και με 120 λιτρα ηλιακο ειναι αρκετα , τον χειμωνα ομως ποση ωρα θελει για να ζεστανεις 200 λιτρα ? Πιστευω οτι ο καθενας μας εδω μεσα μπορει να λεει την γνωμη του , και αυτος που ρωταει προφανως παιρνει γνωμες και κανει την ερευνα του. Θα μου επιτρέψεις να πω ότι η σύγκριση που κάνεις μεταξύ χωρητικότητας ηλιακού και ηλεκτρικού δεν έχει ουσία αφού μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Μπορεί επιφανειακά να δείχνουν ίδια (αφού και τα δύο παράγουν ζεστό νερό) αλλά στη μία περίπτωση (ηλεκτρικός) έχουμε βεβιασμένη θέρμανση (και άρα μπορούμε να πάρουμε όση ποσότητα χρειάζεται απλά αφήνοντάς τον αναμμένο) ενώ στη δεύτερη (ηλιακός) η θέρμανση είναι "παθητική" και άρα πρέπει να μαζέψουμε επαρκή ποσότητα μέσα στη μέρα (τις ώρες της ηλιοφάνειας) για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο μεγαλύτερος ηλεκτρικός είναι γύρω στα 100-120 λίτρα όσο δηλαδή είναι ο μικρότερος ηλιακός
troi.g Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2019 6 ώρες πριν, haris_216 είπε Θα μου επιτρέψεις να πω ότι η σύγκριση που κάνεις μεταξύ χωρητικότητας ηλιακού και ηλεκτρικού δεν έχει ουσία αφού μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Μπορεί επιφανειακά να δείχνουν ίδια (αφού και τα δύο παράγουν ζεστό νερό) αλλά στη μία περίπτωση (ηλεκτρικός) έχουμε βεβιασμένη θέρμανση (και άρα μπορούμε να πάρουμε όση ποσότητα χρειάζεται απλά αφήνοντάς τον αναμμένο) ενώ στη δεύτερη (ηλιακός) η θέρμανση είναι "παθητική" και άρα πρέπει να μαζέψουμε επαρκή ποσότητα μέσα στη μέρα (τις ώρες της ηλιοφάνειας) για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο μεγαλύτερος ηλεκτρικός είναι γύρω στα 100-120 λίτρα όσο δηλαδή είναι ο μικρότερος ηλιακός Δεν έκανα σύγκριση ηλιακού και ηλεκτρικού με την έννοια που κατάλαβες. Σαφως και δεν υπάρχει σύγκριση.Μπορεί να έκανα λάθος διατύπωση. Ήθελα να δείξω ένα παράδειγμα για το πόσο νερό είναι αρκετό. Υπάρχουν οικογένειες που με ένα ζεστό 80αρι θερμοσίφωνο κάνουν 2 ατομα μπάνιο , και υπάρχουν και οικογένειες που δεν τους φτάνουν τα 120 λίτρα για τον καθένα. Οπότε μιλάμε πάντα για τον μέσο όρο. Οι περισσότερες (να μην πω όλες) εταιρείες ηλιακών προτείνουν 160 λίτρα για 4 άτομα. Τώρα εάν π.χ. παω εγώ , και τους πω ότι θέλω πάρα πολύ νερό γιατί καταναλώνουμε πολύ , σαφώς θα μου προτείνει 200 λίτρα και με το δίκιο του, αφού στην ουσία εγώ του το ζήτησα. Όσον αφορά τους τους ηλεκτρικούς που ανέφερες, υπάρχουν και 150 λίτρα.
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2019 Θα αντικαταστήσω τον ηλιακό που έχω (160 λίτρων) με έναν αντίστοιχο της Μαλτέζος. Μου πρότειναν 2 συλλέκτες 90x150 ή 1 συλλέκτη 130x150, κατά προτίμηση 2 συλλέκτες. Τι πρακτική διαφορά θα έχουν ο διπλός από το μόνο συλλέκτη; Θα ζεσταίνεται απλά πιο γρήγορα; Μήπως θα έχω θέματα το καλοκαίρι με την πολλή ζέστη; Γιατί όταν βλέπω 160λιτρους ηλιακούς, βλέπω κυρίως μονούς συλλέκτες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις